Siirry suoraan sisältöön
Hyvä elämä

Lena Salmi haluaa motivoida syövän kokeneita liikkumaan

15.05.2020
Tulemme näkemään Lenan videoilla ja some-kanavillamme houkuttelemassa syövän kokeneita uusien  liikuntalajien pariin.

Kuka olet ja mistä tulet?

Olen 66-vuotias helsinkiläinen. Työurani tein pääosin urheilutoimittajana, ja nyt eläkeläisenä yritän saada saamelaisesta urheilusta kertovan väitöstyöni kirjoitettua.

Miten olet päätynyt liikunnan pariin?

Tulen urheilullisesta perheestä. Lapsena hiihdin talvisin päivittäin Etu-Töölön kodista Seurasaareen ja Väinämöisen kallioilla harjoittelin mäkihyppyä. Kolmen siskoni kanssa aloimme kilpailla uinnissa. Vedestä tuli minun elementtini ja urheilusta elämänasenteeni.

Mitä harjoittelet nyt?

Skeittaus on eniten sydäntäni lähellä, ja ihan sen niskaan hengittävät lattia-akrobatia, käsinseisonta, boulderointi, longbordaus, uinti ja uimahyppääminen. Kaikki harrastamani urheilumuodot ovat hauskoja.

Mikä liikkumisessa viehättää?

Uuden oppiminen viehättää minua. Harrastamissani lajeissa on jotain yhteistä, koko kehon hallinta sekä lantion keskeinen osuus liikeradoissa. Urheilen paljon ulkona, rakastan valoa ja aurinkoa

Mikä on ollut paras hetkesi liikunnan parissa?

Opastan muita osaamiini urheilulajeihini. Paras hetki onkin, kun näen hymyn opastettavien kasvoilla: se tunne heissä, että minä osaan.

Lähdit vapaaehtoistyöhön motivoimaan syövän kokeneita liikkumaan. Mitä vapaaehtoistyö antaa sinulle?

Missioni tässä elämässä on houkutella väkeä liikkumaan. Lajit, joita harrastan, ovat kaikki äärimmäisen kivoja ja niiden parissa saa helposti kavereita. Tämän haluan vapaaehtoisena syövän kokeneille osoittaa.

Teetkö muuta vapaaehtoistyötä?

Olen Ugandaan suuntautuneilla matkoilla vienyt sinne skeittilautoja sekä skeittaukseen liittyviä varusteita.

Onko lähipiirissäsi kokemusta syöpään sairastumisesta?

Ystävän äiti kuoli yllättävän pian syöpädiagnoosin saatuaan. Jäi kuitenkin hyvä mieli, hänen tyttärensä hoiti häntä melkein 24/7 sairaanhoidon ohella. Tapasin tämän äidin aiemmin kesällä, ja hän oli silloin niin sinut itsensä kanssa.

Mitä haluaisit sanoa Syöpä-lehden lukijoille?

Jos sinulle on tullut mielen, että haluaisit kokeilla jotain uutta harrastusta, niin KOKEILE! Aloitin skeittauksen aivan yksin 63-vuotiaana. Skeittaus on tehnyt minusta rohkean ja antanut itseluottamusta. Anna itsellesi mahdollisuus uusiin maailmoihin.

 

Teksti Anu Kytölä
Kuva Vesa Tyni