Siirry suoraan sisältöön
Tukea

Lapsille ja nuorille on omia tunneryhmiä 

30.03.2021
Lasten tunteita käsittelevissä etäryhmissä jutellaan, piirretään, liikutaan ja saatetaan mennä pöydän alle piiloon. 

Syöpäjärjestöt on mukana kehittämässä ja toteuttamassa lapsille ja nuorille tunteisiin keskittyviä etäryhmiä. Sosiaali- ja kasvatusalan ammattilaiset Pia Ilves, Riikka Ranta ja Mirka Virtanen ovat jo saaneet kokemuksia ensimmäisten ryhmien tapaamisista.  

 Tunnetaitoryhmissä autamme lapsia tunnistamaan omia tunteitaan ja haluamme antaa heille työkaluja jkeinoja selviytymiseen, kertoo Pia Ilves. 

”Tunteet verkkoon -ryhmissä keskitytään läheisen menetyksen aiheuttamiin tunteisiin ja suruun.” 

Lasten vanhemmille kerrotaan tapaamisten välillä, mitä tapaamisten aikana on tehty ja mitä seuraavassa tapaamisessa tullaan tekemään. Vanhemmilta on myös tullut toiveita, mitä asioita tapaamisissa voisi ottaa esille. 

Luottamuksen saavuttaminen ensimmäisessä tapaamisessa on tärkeintä.  

”Haluamme heti alkuun luoda luontevan olotilan kaikille. Tutustumisleikkien ja erilaisten liikunnallisten tehtävien kautta ilmapiiri vapautuu. Kerromme lapsille, että aluksi saa olla hiljaa, jos siltä tuntuu, kuunnella ja seurata”, tähdentää Riikka Ranta.

Ryhmiin otetaan 6-8 lasta kerrallaan, jotta ohjaajat pystyvät seuraamaan lasten reaktioita ja toiminta on sujuvaa myös etänä.

 

Kaikki tunteet ovat kehossa 

Etäryhmän tapaamisissa lasten kanssa käsitellään tunteita ja että tunne voi tuntua kehon eri kohdissa. Näin lapset oppivat tunnistamaan sekä yhdistämään kehon tuntemuksen erilaisiin tunteisiin, vaikkapa suruun.  

”Lapsi saattaa oivaltaa myöhemmin, että tämä painon tunne rintakehässä voi nyt olla sitä surua”, kertoo Pia Ilves.  

Lapsi on oppinut säätelemään tunteitaan paremmin, hän tunnistaa tunteensa paremmin ja osaa puhua niistä

Lapsille kerrotaan myös, että tunteita ei voi hallita, mutta niitä voi työstää erilaisilla työkaluilla. Lapsille annetaan aiheeseen liittyviä tehtäviä tapaamisten välille. Lasten tulee vaikkapa hakea ulkoa kiviä, joita seuraavassa tapaamisessa käytetään tehtävien yhteydessä. 

 

Ryhmän elämänkaari selväksi lapsille

Etäryhmässä on erityisen tärkeää, että lapset tietävät, miten ryhmä etenee ja milloin se päättyy. Tämä luo turvallisuutta.

”On tärkeää, että pienimmätkin ryhmäläiset ymmärtävät, että ryhmä loppuu aikanaan”.

Lapsille selvitetään vaikkapa korttien avulla, montako tapaamista on jäljellä.  

”Yritämme huolehtia siitä, että lapsi tietää milloin tapaaminen tai ryhmä on loppumassa, jotta hän ei jää tyhjän päälle. Yhdessä voidaan myös pohtia, mitä ryhmästä voi ottaa mukaansa omaan arkeen”, sanoo Mirka Virtanen. 

Tapaaminen kestää kerrallaan tunnin verran.  

”Sen verran lapsi jaksaa keskittyä”, Riikka Ranta kertoo. 

 

Ohjaajien parityöskentely on kaiken A ja O 

 Tapaamisessa on aina kaksi ohjaajaa. Tiimityö on ehdottoman tärkeää. 

 ”Toinen meistä ohjaa ryhmää ja toinen saattaa olla vaikka teknisenä tukena”, Riikka Ranta kertoo.

Yllätyksiin on hyvä varautua. Verkko saattaa tökkiä tai mitä tahansa tapahtua.  Ryhmän tapaamiset saattavat olla kokeneellekin ammattilaiselle sykähdyttäviä. Tapaamisen jälkeen ohjaajat purkavat toisilleen kokemuksiaan ja tarpeen mukaan tapaavat myös työnohjaajan. 

 ”Me aikuisetkin saamme ryhmän mukana innostua ja joskus on tippa silmäkulmassa”, ohjaajat hymyilevät. 

Parasta ryhmässä oli tekeminen

Vuonna 2021 on kolme maksutonta etäryhmää 

Vuonna 2021 järjestetään kolme etäryhmää lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on kuollut syöpään. Yksi on jo toteutunut ja toinen ryhmä 10-12-vuotiaille on pian alkamassa.
Kolmas ryhmä on 13-15-vuotiaille syksyllä.
 

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys, Suomen Syöpäyhdistys ja Nuoret lesket toteuttavat ryhmät yhdessä.  

Linkki:  

Tietoa ryhmistä: 

  • Etäryhmään voihakea mistä päin Suomea  
  • Ryhmään otetaan 6-8
  • Kyse on ennaltaehkäisevästä tuesta, ryhmä ei toimi kriisiryhmänä. Suositeltavaa on, että menetyksestä on kulunut vähintään kuusi kuukautta. Menetyksestä voi olla kulunut myös jo pidemmän aikaa.
  • Hakuajan päätyttyä otamme kaikkiin kaikkiinhakijoihin yhteyttä ja varmistamme, että ryhmä on sopiva hakijalle. 
  • Osallistuminen vaatii toimivan nettiyhteyden, tietokoneen tai älylaitteen, jossa on kamera.
  • Ryhmiä ohjaavat sosiaali- ja kasvatusalan ammattilaiset.

Lisätietoa alkavista ryhmistä voit kysyä ryhmän ohjaajilta: Mirka Virtanen, Suomen Syöpäyhdistys, mirka.virtanen@cancer.fi, 050 320 7203 Pia Ilves,Lounais-Suomen Syöpäyhdistys, pia.ilves@lssy.fi, 044 451 5655 

Etäryhmät luotiin useiden järjestöjen yhteistyönä

”Tunteet verkkoon” -ryhmät lapsille ja nuorille on suunniteltu yhteistyössä Suomen Syöpäyhdistyksen, Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen, SYLVA ry:n, KÄPY Lapsikuolemaperheet ry:n sekä Nuoret Lesket ry:n kanssa.

”Järjestöillä on paljon kokemusta lasten ja nuorten kanssa työskentelystä ja ryhmien ohjaamisesta. Yhteistyössä loimme ryhmämallin läheisen menetyksen kokeneille lapsille ja nuorille, jossa on yhdistetty järjestöille kertynyt vankka kokemus”, kiteyttää Mirka Virtanen.

Ryhmiin voi osallistua mistä päin Suomea tahansa.