Siirry suoraan sisältöön
Toivoa

Geenimuutos muutti elämääni kaikilla tavoin

07.10.2020
Janina Fry heittäytyy innolla uusiin haasteisiin, niin Tanssii tähtien kanssa -tanssikilpailuun kuin Roosa nauha keräykseenkin.

Kuka olet ja mistä tulet?   

Janina Fry, olen syntynyt Helsingissä, kasvanut Porvoossa ja nykyään olen espoolainen.

Mitä sinulle kuluu?

Kiitos. Oikein hyvää kuuluu. Lähdin tänä syksynä mukaan Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan. Se on tuonut jännittävän lisämausteen tähän elämänvaiheeseen. Aikataulu on nyt normaalia kiireisempi, mutta tuntuu siltä kuin laittaisin ”rahaa pankkiin”, kun saan intensiivisesti harjoitella tanssia.

 Miten olet kosketuksissa syövän kanssa?

Olen menettänyt kummatkin vanhempani syövälle ja sain äitini poismenon jälkeen tietää, että kannan rintasyövälle altistavaa BRCA-2 geenimuutosta. Samassa yhteydessä toisesta rinnastani löytyi pikkuruinen kalkkikertymä, joka osoittautui pahanlaatuiseksi. Päädyin sen leikkauksen jälkeen ennaltaehkäisevään rintojen poisto- ja rekonstruktio -leikkaukseen syöpälääkärin ehdotuksesta.

Miten se on muuttanut elämääsi?

Kaikilla tavoin. Suhtaudun elämään vielä enemmän niin, että sitä eletään tässä ja nyt. Turha häveliäisyys on kadonnut ja uskallan heittäytyä lapsenomaisella innolla uusiin haasteisiin. Monta vuotta ajattelin, etten uskaltaisi osallistua esim. Tanssii tähtien kanssa kaltaiseen ohjelmaan, jossa altistan itseni kritiikille tai paljastan itseni täysin. Nyt ajattelen toisin. Miksi en ottaisi iloa irti siitä niin kauan, kun se kestää? Uskon, että kadumme enemmän tekemättömiä asioita kuin tehtyjä.

Mikä auttaa sinua jaksamaan?

Säännöllinen liikunta, joka hengästyttää ja nostaa hien pintaan. Rakastan uimista luonnonvesissä. Käyn joka aamu tai ilta meressä uimassa ympäri vuoden. Se on valtavan voimaannuttavaa ja puhdistaa niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Huolet huuhtoutuvat mereen. Suosittelen.

Miten huolehdit terveydestäsi?

Syön päivittäin runsaasti eri värisiä kasviksia. Mitä värikkäämpi annos sitä ravintorikkaampi se on. Uni on myös tärkeää. Pyrin nukkumaan 8 tuntia yössä. Yksinolo ja tunteiden kohtaaminen sellaisina, kun ne tulevat, on tärkeä osa päivittäistä rutiinia. Ikävätkin tunteet pitää ottaa vastaan ja käsitellä. Tunteet ovat verrattavissa ilmavaivoihin. Heti helpottaa, kun päästää ne ulos.

Olet mukana Roosa nauha -kampanjassa. Mitä se sinulle antaa?

Saan mahdollisuuden nostaa esille tärkeän aiheen ja muistuttaa ihmisiä ajoissa reagoimaan kehon muutoksiin. Saan kertoa, että ikävästäkin diagnoosista voi selvitä, koska Suomessa syövän hoito on huippuluokkaa. Kiitos Roosa nauha -keräyksen tutkijat ovat saaneet kipeästi tarvittavia varoja kehittämään uusia hoitomuotoja ja ymmärtämään syöpää ja sen käyttäytymistä entistä paremmin.

 Mitä haluaisit sanoa Syöpä-lehden lukijoille?

Haluan toivottaa rauhallista syksyä ja kehottaa kaikkia nauttimaan luonnosta. Sieltä saa ammennettua paljon voimaa tähän epätavalliseen covid-19 kurittamaan aikaan. Roosa nauhaa kannan tänä vuonna kaikkien sairastuneiden, heidän omaisten ja myös poisnukkuneiden rakkaiden puolesta.

 

Teksti Anu Kytölä
Kuva Vesa Tyni