Siirry suoraan sisältöön

Saattohoidon tukihenkilö

Syöpäjärjestöjen tukihenkilö voi tukea sairastunutta tai hänen läheistään sairauden viime vaiheissa.

Voit saada Syöpäjärjestöiltä tukihenkilön, jos saat palliatiivista hoitoa tai olet saattohoidossa.  Tukihenkilö voi olla sekä sairastuneen että läheisen tukena eri tavoin: hän voi olla seurana ja turvana tai auttaa käytännön asioissa. Tukihenkilö voi antaa sairastuneen läheiselle mahdollisuuden lepotaukoon tai tarjoutua keskustelukumppaniksi, jonka kanssa voi keskustella sairauden nostattamista ajatuksista ja tunteista.

Saattohoidon tukihenkilö täydentää läheisten ja ammattilaisten antamaa tukea.  Tukihenkilöt ovat koulutettuja tehtäväänsä ja heidän kanssaan käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia. Tukihenkilö voi tulla tapaamaan sinua kotiin tai olla seuranasi sairaalassa. Tukihenkilön tarjoama tuki on maksutonta.

Haluatko tukihenkilön?

Saattohoidon vapaaehtoiseksi

Saattohoidon tukihenkilöksi voi hakea kuka tahansa, jolla on halu olla sairastuneen tai hänen läheistensä tukena elämän loppuvaiheessa. Vapaaehtoiset valitaan tukihenkilökoulutukseen alkuhaastattelun kautta. Koulutuksen aikana voit vielä miettiä, sopiiko saattohoidon tukihenkilönä toimiminen juuri sinulle. Tukihenkilöille tarjotaan vuosittain täydennyskoulutuksia sekä toiminnanohjauksellisia tapaamisia.

Alueelliset syöpäyhdistykset ja valtakunnalliset potilasjärjestöt vastaavat oman alueensa ja yhdistyksensä tukihenkilötoiminnasta. Osa alueellisista syöpäyhdistyksistä kouluttaa saattohoidon tukihenkilöitä. Jossain alueellisissa syöpäyhdistyksissä ja valtakunnallisissa potilasjärjestöissä myös vertaistukijat tukevat sairastuneita ja hänen läheisiään sairauden viime vaiheissa.

Ole yhteydessä suoraan alueelliseen syöpäyhdistykseen, niin saat lisätietoja seuraavasta mahdollisesta tukihenkilötoiminnan peruskoulutuksesta.

Saattohoidon tukihenkilötoimintaa koordinoivat alueelliset syöpäyhdistykset