Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
  • Julkaisija
    Viestit
  • #65631
    mimusta
    Osallistuja

    Hei!

    Vaikka ERS on miesten yleisin syöpä, niin ohjeiden mukaan sitä ei seulota. Silti suuri osa tänne kirjoittajistakin on saanut PSA testin, pyytämättä tai pyytäessään, onnekseen. Jotkut kuitenkin valitettavan myöhässä. Minä aikoinani vajaa kymmenen vuotta sitten pyysinkin työterveydeltä testiä, seurattuani enoni (silloin jo yli 80 v) kivuliasta ERS kuolemaa läheltä. En testiä saanut. Sensijaan työterveys huolehti hyvinkin tarkasti korkeasta verenpaineesta, jonka tutkiminen ulotettiin lopulta aina keskussairaalatasolle. Kaikkea tutkittiin munuaisissa ja virtsaelimissä, jopa yksi tuseeraus tehtiin kaksi vuotta sitten ja eturauhasen koko sekä jäännösvirtsa rakossa tutkittiin, mutta ei PSA testiä. Nyt minulla todettiin 10 kk sitten laajalle imusolmukkeisiin ja luustoon levinnyt syöpä, joka löydettäessä oli vielä lähes täysin oireeton, oireli vain lihaskipuna reisissä ja selässä sekä vilutuksena, josta silloinkin työterveys olisi ohjannut fysioterapiaan. Onneksi etsin urologin, koska jossain silmiini sattuneessa Internet kirjoituksessa sanottiin, että eturauhastulehdus voi säteillä reisiin. Urologi sitten tuseerasi ja teetti PSA:n, 230, ja siitä sitten onkin seurannut aikamoinen rumba, niinkuin tiedättekin, ensin HUS:issa mutta sitten aika pian siirryin yksityiselle. HUS:issa jopa jouduttiin lähes heti alussa asentamaan pyelostomiakatetri, koska toisen virtsajohtimen virtausta häiritsi metastaaseista kasvanut imusolmukerypäs ja verenkuvassa näkyi heikentynyt munuaisten suodatuskyky. Onneksi kuitenkin alkuvaiheen hoidot tehosivat sen verran hyvin, että katetri saatiin pois ennen hikistä viime kesää. Järkyttävää on se, että ellen olisi sinne urologille itseäni vängännyt, niin riskinä olisi ollut munuaisen tai molempien menetys, jonka jälkeen tällä taudin levinneisyydellä varmaankin olisin nyt jo mullan alla. Ei olisi voitu antaa sytostaatteja, ei radionuklideja, ei olisi varmaankaan tehty munuaissiirtoa (jos tauti olisi edennyt sulkemaan toinenkin virtsajohdin) edenneen taudin takia jne.

    Minä koen erittäin epäoikeudenmukaisena nykykäytännön, jolla potilas voi jossain pyytämättä, jossain pyytämällä tai jossain kovasti kerjäämällä saada labralähetteeseen PSA testin, jonka hinta HUSLAB:illa on muutama euro! Miten voidaan sallia tällainen arpapeli, rahantuhlaus ja elämän tuhlaus, jossa sattumalta väärällä lääkärillä käyvät ”kiltit ja sääntöjä noudattavat” ihmiset kuten minä ovat kuolemanvaarassa? Keskustelin työkaverin kanssa, eikä hänkään meidän talossa olisi testiä saanut mutta onnekseen hän voi käyttää vipuna veljensä ERS:iä. Miksi sanon rahantuhlaus ja elämän tuhlaus on se, että olen hyvinkin nähnyt minkälainen kustannustaso on koska maksan edenneen taudin hoitojen laskuja koko ajan ilman suurta toivoa paranemisesta. Ihmeparantumisiakin toki kai on. Lääkäreistä ei kukaan ole tuohon elinajanodotteeseen ottanut edes mitään kantaa, koska tällaisessa tapauksessa se lienee aika mahdotonta. HUS:issa ensimmäinen reaktio oli kemiallinen kastraatio ja pyelostomia, sen kummemmitta kommenteitta. Mutta pienten lastenlasteni takia haluan vielä elää pitkään, samoin yli 90 vuotiaiden vanhempieni. Yksityisessä syöpäsairaalassa lääkärillä on edes mahdollisimman pitkään laadukkaaseen elämään tähtäävä hoitostrategia, vaikkakin taudin lopullinen parantumattomuus on kirjattu.

    Minusta PSA testi ja tuseeraus pitää saada osaksi työterveystarkastuksia, ja jopa vuosittaiseksi isompien tarkastusten välillä. Julkisen terveydenhoidon puolella samoin määrävälein tapahtuvat tutkimukset. Itseäni minä tässä toki soimaan eniten, olisinhan voinut olla enemmän ”sairausfriikki” ja etsiä itsestäni tautia, mutta kun minä olen ollut aina terve kuin pukki, ennen tätä ei sairauspoissaoloja ole ollut kuin muutama päivä koko 40 vuotisen työurani aikana, ja systeemin ohjeistus lähtee siitä että tätä tautia ei etsitä ellei se oireile. Mutta kun se ei läheskään aina oireile, ja se verikoe on niin halpa, ja tuseeraus niin helppo tapa tutkia. Vääriin positiivisiin menevä keskustelu on täysin väärillä raiteilla, kyllä lääketieteen tarkoitus on tautien löytäminen ja niiden parantaminen aina ja varsinkin kun ne ovat tappavia.

    #65643
    periskooppi
    Osallistuja

    Hei, mimusta!
    Kirjoitit ihan täyttä asiaa. Julkista seulontaa ei ers-tautiin ole. Lähinnä yksityisen puolen lääkäri saattaa suositella psa:n ottamista,”kun ei ole koskaan aikaisemmin otettu”. Olisi kyllä tärkeää saada tieto etenkin isoista psa-arvoista ajoissa. Kokeen hinta on tosiaan vain n 5 euroa. Yhteiskunta tai yksilö maksaa ison hinnan kun aletaan hoitamaa eturauhassyöpää, joka on kehittynyt pitkälle. Uskon, että tulevaisuudessa asiat hoidetaan paremmin ja potilaslähtöisesti.
    Minulla psa oli alussa 45 ja Gleason 8-9. Ensin säteilyhoitoa ja sitten Enanton pistoksilla kemiallinen kastraatio. Pistoshoitoa kaksi vuotta ja vielä varmuuden vuoksi puoli vuotta. Minulla syöpä näytäisi olevan vain eturauhasessa. Hoidot ovat ehkä tuhonneet siitä suurimman osan. Lähivuodet sitten näyttävät missä mennään.
    Aivan lähiaikoina pitäisi tulla tietoa uusista lääkkeistä, joilla voidaan hoitaa entistä paremmin syöpiä, jotka koettavat levitä kehossa.
    Hyvää vointia kaikille kumppaneille !

    #65665
    Watson
    Osallistuja

    Hei Mimusta
    Kysymyksesi on aiheellinen. Suurin osa eturauhassyöpää on melko kiltisti käyttäytyvää, eikä uhkaa kantajansa henkeä, toisin kuin Sinun tapauksessasi. PSA-testillä saadaan esille oireettomilta miehiltä eniten tätä kiltimpää syöpää, jonka ”varmuuden vuoksi” -hoito aiheuttaa ehkä 10%:lle vaikeaa virtsankarkailua ja 50%:lle impotenssin. Eli huonontaa paljon elämän laatua. Tästä syystä monet lääkärit eivät suosita PSA:n testaamista oireettomilta. Mutta Sinun kaltaisesi kärsivät. Tässä ollaan siis vähän puun ja kuoren välissä. Onneksi on kehitteillä PSA:ta laajempi eturauhassyövän testimenetelmä, joka pyrkii tunnistamaan nimenomaan ne vaaralliset syövät.
    Terv W

    #65668
    adminjoni
    Avainmestari

    Noinhan se asia on, kuten edellä on kirjoitettu. Ilmeisesti kaikkialla maailmassa potilas joutuu vastaamaan itse hoidostaan. Eli huolehtimaan siitä, että verikokeita otetaan silloin kun potilaasta siltä tuntuu. Jos työterveys ei ota PSA-koetta, niin sen voi itse otattaa lähimmässä yksityisessä kliinisessä laboratoriossa. Eikä se sielläkään maksa kuin muutaman kympin.

    Eli ei pidä tuudittautua siihen uskoon, että joku muu osapuoli (työterveys tai julkinen) ottaa potilaista vastuuta. Itse se vastuu pitää ottaa ja tarvittaessa muutama lisäeuro maksaa.

    Omassa tapauksessani, noin 20 vuotta sitten eka PSA kyllä otettiin työterveyden toimesta kaikilta 50-vuotiailta. En tiedä ovatko käytänteet siitä muuttuneet, mutta eri firmoissa on tietenkin eri tavat. Silloin ei auta kuin itse hoidella päätökset ja kävellä lähimmän laboratorion ovesta sisään psa-näytteen luovutukseen. Ne kyllä hommaa siihen lääkärimääräyksen, jos se on verikokeen ottamisen ehto. Muutamalla kympillä siitä selviää.

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän viestiketjuun.