Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi Yleistä syövästä Suolistosyöpä

Suolistosyöpä

Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 710)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #36031
  hogan-67
  Participant

  Aloitetaan keskustelu.. Marja-Leena itseni lisäksi on sitä kaivannut. Suolistosyöpä on kuitenkin kolmanneksi yleisin syöpä.. Itse sairastuin Helmikuussa 2015, paksusuolestani leikattiin laskeva puoli pois, avannetta minun ei tarvinnut ottaa. Minulla on kolme C-Luokitusta eli tukkineen tuumorin lisäksi löytyi etäpesäkkeet myös maksasta sekä keuhkostakin. Sytostaatit ja biorokote aloitettiin Huhtikuussa. Heinäkuussa leikattiin pala maksasta pois, sytot jatkuivat elokuussa. Marraskuussa sain sitten kuulla parhaat uutiset, keuhkon kasvain oli kuihtunut eikä tarvitse leikkausta. Sytostaatit voitiin kuun lopussa lopettaa.. jännityksellä odotan Helmikuun kontrollia. Tietokonetomografia sekä labrat. Siinä pääpiirteissään mun sairaskertomus, yksityiskohtia on sitten paljon enemmän.

  #36041
  Janne
  Participant

  Olen vain utelias, minkälaisia oireita on suolistosyövässä?

  #36051
  Janne
  Participant

  .. jatkoa edelliseen..

  itse sairastin melanooman jokin aika sitten, en siis tiedä muista syövistä.

  #36061
  hogan-67
  Participant

  Suolistosyöpä on salakavala, varmoja asioita joista sen voi tunnistaa ei ole. Ainoa varma keino on kolonoskopia eli tähystäminen. Tavallista on ulosteiden tummuminen, verta ulosteissa, laituminen, väsymys, epämääräiset vatsa vaivat.. näitä ei välttämättä ole ollenkaan. CEA-arvon rajaarvo on 5, mutta syöpä voi olla olemassa vaikka arvo olisikin sen alle. Itselläni löydettäessä se oli 14 mikä on suhteellisen matala arvo. Tavallisesti suolistosyöpä on eläkeikäisien ja yli 50-vuotiaiden sairaus, itse olin 47-vuotias kun sairastuin. Yleisyydestään huolimatta vähän julkisuudessa käsitelty syöpä, mediaseksikäämpiä on rinta-, eturauhas-, iho- ja keuhkosyövät. Kukapa omista ulosteista ja niiden ongelmista julkisesti haluaisi puhua ;-)

  #36301
  kultahattu
  Participant

  Moi vaan hogan-67 ja muut suolivikaiset

  Itse sairastuin kohta tasan neljä vuotta sitten nelikymppisenä paksusuolen syöpään. Mitään ennakko-oireita ei ollut, paitsi vuotta aiemmin oli hb laskenut 110 tasolle. Tämä huomattiin kun olin menossa verta luovuttamaan.

  Kävin kyllä lääkärissä mutta en itsekään halunnut skopiaa, kun uloste oli tavallisen väristä ja mitään vatsavaivaa ei ollut. Vaikka toisella vanhemmallani oli myös ollut koolonsyöpä nelikymppisenä (joo näin huoleton ja tyhmä voi ihminen olla).

  Maaliskuussa sairastuin (ei metareita diagnoosivaiheessa, yksi suspekti imusolmuke lähellä kasvainta)huhtikuussa leikattiin ja kesäkuussa alkoivat xelox-hoidot. Selvisin ilman avannetta ja muutoinkin siedin hoitoja kohtalaisesti. Tein töitä osittaisella sairauslomalla kesällä ja syksyllä, marraskuussa palasin kokonaan töihin.

  Vuoden päästä ensimmäisessä kolonoskopiassa löytyi uusi adenooma, joka olis ajan kanssa muuntunut adenokarsinoomaksi. Sen jälkeen skopiat on olleet siistit. CEA on koko ajan ollut normaali. Genetiikan tutkimuksissa selvisi, että tämä ei ollut sitä perinnöllistä muotoa.

  Vointi on ollut jo pitkään hyvä ja suolen toimintakin normalisoitui puolessa vuodessa. Alkuun sosiaalinen haitta oli vähintään kohtalainen.

  Henkinen vointikin alkaa olla jo aika normaalilla tasolla, vielä pari vuotta sitten olin koko ajan havaitsevinani uusimisen merkkejä siellä ja täällä.

  Voimia kaikille sairastuneille, mennään pikkuhiljaa.

  Se piti kysyä, että mikä se biologinen rokote on mitä voi hoitojen yhteydessä saada?

  #36691
  Kuura50
  Participant

  Minä sain 5.2.2016 virtsarakkosyöpä dianoosin. Sairastan myös kilpirauhasen syöpää. Tähystyksen mukaan pitäisi olla pinnallinen, mutta kuka tietää. Kilpirauhasen syöpäarvot ovat olleet koholla 7 vuotta. Voikohan olla, että kilpirauhasen syöpä olisi tehnyt etäpesäkkeen virtsarakkoon. Tavanomaistahan se ei ole. Kilpirauhasen syöpä teki veriteitse hennon etäpesäkkeen keuhkoihin, niin voihan se olla että on veriteitse mennyt virtsarakkoon.
  Senpä sitten näkee kun patologi tutkii. Meinaa masentaa.

  #36721
  hogan-67
  Participant

  Biorokote on tarkoitettu etäpesäkkeiden hoitoon ja se toimii niin että estää kasvainta muodostamasta verisuonistoa. Siitä on siis ainoastaan hyötyä etäpesäkkeiden hoidossa, hoitomuotona kallis joten ei varmaan saa kuin diagnosoituun tapaukseen.
  Omassa tilanteessa biorokete toimi hyvin hetken aikaa.. sytostaatit ja biorokote olleet tauolla marraskuusta lähten ja ehdin jo olemaan tilanteeseen tyytyväinen. Kontrollit kertoivat ikävän uutisen keuhkon kasvain on aktivoitunut uudelleen. Konsultaatiopyyntö meilahden keuhkopolille lähetetty, jos ei voida leikata tilanne on sitten jo krooninen eli sitten vaan hidastetaan sen etenemistä. Nyt ottaa päähän, vaikka asialle en mitään voikkaan.

  #37061
  kultahattu
  Participant

  Hei hogan-67, toivottavasti voivat vilkuttaa vihreää valoa keuhkojen suhteen. Kerrothan sitten kuinka kävi.

  #37381
  hogan-67
  Participant

  Ajattelin kertoa, menee Huhtikuun lopulle että on TT-kuvaus.. en tiedä mitä se tarkoittaa. Ainakin pitkää odotusta, tässä omaa kroppaa/keuhkoja kuulostelessa tuntee koko ajan uusia oireita.. niin kuin vanhoissa ei olisi jo riittävästi ;-)
  Mä en kirjoitellut ollenkaan vanhalle palstalle, vilkaisin sitä meinikiä arkistosta.. sinne kirjoitettin näköjään päivässä sen verran mitä tänne kuukaudessa. Joku tässä on mennyt todella pahasti pieleen, eihän syövät ole kadonnet eikä keskustelijatkaan.. toivottavasti. Tämä palsta ei vaan nyt enää toimi, miksi?

  #37451
  Ryttis54
  Participant

  Hei,
  joulukuussa 2015 löytyi aivan yllättäin jo levinnyt paksusuolisyöpä. Paljon leikkattin pois ja avanne keikkuu nyt kylkikaverina.
  Xyloxhoidot aloitettu tammikuussa ja kotona popsin myös sytostaatteja. Kestänyt hoidot hyvin ja mielikin on positiivinen.
  Kiinnostaa miten muut pärjää xeloxhoidon kanssa? Itselläni pala kurkussa vaatisi ”pulloharjan” käyttöä että olo olisi normaali.
  Lämmintä juon runsaasti mutta se auttaa vain hetken.
  Vinkeistä kiitollisena; voidaan hyvin!

  #37481
  Nunnukka
  Participant

  Hei!

  Itselläni tuore(2.3)diagnoosi sairaudestani – peräaukon melanooma.
  Vuotava,(5kk) peräpukamaksi luultu ja 11.2 leikattu olikin kasvain..

  ..ihan tyhjä olo=\..10.3 kerros&varjoainekuvaus ja 14.3 lääkäri soittelee miten jatkot..

  Kauhea tiedonjano sairaudesta ja sitä ei suomalaisilta sivustoilta oikein löydy..
  Ulkolaisilta sivustoilta löytyy ja se tieto lohdutonta..agressiivinen syöpä, hyvin vaikea hoidettava ja elinajan ennuste huono..ahdistaa tämä epätietoisuus ja odottaminen.. ; (

  Olen 50v. 2 lapsen äiti..nuorin 11v..

  #37491
  Aura
  Participant

  Voi Nunnukka!
  En tiedä sairaudestasi yhtään mitään, mutta voin arvata, millaista kauheaa vaihetta elät nyt. Odottaminen on tuskaa. Toivon sinulle paljon voimia, jaksamista ja kärsivällisyyttä odottaa. Kerro ihmeessä, miten homma etenee.
  Aura

  #37941
  hogan-67
  Participant

  Ryttis sinulla on tilanne suunnilleen sama kuin minulla viime kevään lopulla.. mä kestin aluksi todella hyvin sytot, tuntu jopa että ”eihän tässä mitään ongelmaa ole.. joo pari päivää heikkoa oloa ja kunhan ei kylmää juo..” mulla jokaisen hoitokerran jälkeen oli enemmän aina vaan oireita. Marraskuussa tiputusannosta viimeisillä kerroilla pienenettiinkin. Ne sytot kertyvät elimistöön jokaisen tiputuskerran jälkeen enemmän. Olin aluksi vähän epäuskoinen kun sanottiin että vähintään puolivuotta hoidoissa menee.. vuosi on jo täynnä ja odottelen mitä mun keuhkolle tehdään. Sen keuhkon kanssa uskon että ainakin taas se puolivuotta menee.. mulle ei enää makseta sairaspäivärahaa vaan eläkevakutusyhtiö maksaa kuntotustukea.. tosin mitään kuntoutusta ei sitten olekkaan ;-)

  Nunnukka, en sinun sairaudesta minäkään ymmärrä, sori. Sen ymmärrän hyvin miten ahdistavaa on lapsille kertoa sairaudesta mulla on 9- & 12-vuotiaat itselläni, mä olen ottanut linjan että kerron faktat sitten kun jotain tapahtuu.. eli keuhkometastaasista kerron kunhan itse tiedän mikä on lääkäreiden suunnitelma.. tällähetkellä mun tilanne on lasten kysyessä ’ isin hoidot jatkuu..ei mitään uutta kerrottavaa’ vaikka oma pää on kysymyksiä täynnä. Ihan samalla tavalla kerroin maksan kohdalla sitten kun tiesin leikkauksen ajankohdan ’torstaina menen sairaalaan..’ mulla ainakin toiminut hyvin, isompaa kiinnostaa ja pienempi leikkii ’pää pensaaseen leikkiä’ eikä halua asiasta puhua.. silti kuuntelee tarkasti.

  #38011
  Ryttis54
  Participant

  Hei ja kiitos palautteestasi.
  3 kertaa xeloxia purrut hyvin ja ”etiäiset” ovat pienentyneet ja muutenkin vointi on ollut melko hyvä, Seuraavat 3 hoitokertaa eri sytostaateja ja sitten paluu xeloxiin. Tervettähän minusta ei enää tule mutta näilläkin eväillä pääsee eteenpäin.
  Nunnukka toivottavasti lääkärisi on osannut kertoa sinulle selkokielellä missä mennäään ja hoidot ovat alkaneet. Lapsille kertominen on tekemätön paikka, mutta hogan-67 antoi hyviä vinkkejä.
  Voimia teille erikoisesti – kuten meille kaikille!

  #41041
  hogan-67
  Participant

  No niin leikkauspäätös keuhkosta tuli, hyvä niin. Ajankohdasta ei ole tietoa, nyt on pakko sanoa että tälläkertaa minua on informoitu sairaalan puolesta huonosti. Postissa tuli kirje leikkauspäätöksestä ja kerrotiin että jononhoitaja soittaa lähipäivinä.. kahteen viikkoon ei soittoa kuulunut joten itselle luuri käteen. No puhelimeen vastannut henkilö ei ollut nimetty jononhoitaja ja sen oloinen kun olisi housut kintuissa yllätetty :-) itsellä oli paljon kysyttävää kun edes tt-kuvauksien tuloksia en tiennyt. Puhelimeen vastannut henkilö muistaa varmasti puhelun pitkään, oli ihan paineessa kuitenkin ystävällisesti selvitti paljon asioita kun ei tiennyt minun asioista ennalta käsin mitään. Leikkaus tehdään tähystämällä meilahdessa todennäköisesti Juhannuksen kieppeillä, onko täällä jollekkin tehty etäpesäke leikkaus keuhkoon tähystämällä? itse odotan tämän leikkauksen olevan suunnilleen samantapainen kuin viime kesänä tehty maksan etäpesäke leikkaus. Odotan että leikkauksen jälkeen tulee vielä sytostaatit tiputettavaksi ja kapecitabinit syötäväksi. Tässä tämän hetken tilanne, lapsille kerron kunhan ajankohta varmistuu, tämä tapahtuu noin viikkoa ennen leikkausta.

  #41231
  Niisku-neiti
  Participant

  Moi, juuri tänne rekisteröin itseni. Olin tähystyksessä 31.5.2016 ja tähystävä lääkäri sanoi heti että kasvain on. Itse tähystys sattui humautuksesta huolimatta kauheasti ja jouduttiin keskeyttämään. Kasvain joka siis todettiin pahanlaatuiseksi 8.6.2016 on sigmasuolessa n.3cm:n kasvain. Koko vartalon kuvauksen mukaan ei ole levinnyt mihinkinään. 16.6. kokoontuvat lääkärit ja päättävät hoidoista. Olen vaan niin puulla päähän löyty etten pysty järkevästi ajattelemaan oikein mitään. Mieli menee kuin vuoristorata.

  #41461
  hogan-67
  Participant

  Veikkailin leikkauspäivääni juhannuksen kieppeille todistetusti.. leikkauspäivä on päätetty se on Juhannusviikolla torstaina eli ei paljoa lähemmäksi jussia voinut mennä :-) no harvemmin sitä tulee juhla vietettyä meilahdessa, jos kokkoa seurasaaresta katselee eipä hyttyset ole kimpussa eikä juopotkaan häiritse :-)
  Niisku-neiti tervetuloa tähän joukkoon mukaan, mä olen aika paljon omasta sairastumisestani jo aiemmin kertonut tässä ketjussa. Kertoisitko miten päädyit suolentähystykseen? kirjoitelkaa muutkin mitä näin keskikesän kynnyksellä teille kuuluu.

  #41501
  Marlena
  Participant

  TT-kuvaus on tietokonetomografia: Tietokonetomografia (TT)

  TT-kuvauson Tietokonetomografia (TT)

  ”Tietokonetomografia on tärkeä syövän diagnostiikan (tutkimuksen) sekä seurannan kuvantamismenetelmä. Se on myös välttämätön sädehoidon suunnittelun apuväline. Syöpäkuvantamisen lisäksi teemme tietokonetomografia (TT) kuvantamisia pään, kaulan, vartalon ja raajojen alueelta.
  Kuvauksen aikana potilas makaa tutkimuspöydällä, joka liikkuu renkaan sisällä. Tietokone luo poikkileikkauskuvat röntgensäteilyn avulla määritettyjen kudostiheyksien perusteella, ja niistä voidaan rekonstruoida myös muiden leikesuuntien kuvapakat. Nykyaikainen TT-kuvaus onkin kolmidimensionaalista (kolmiulotteista) luonteeltaan.
  Tavallisimmin vartalon alueen diagnostiset ja seurantatutkimukset tehdään laskimoon ruiskutettavan jodipitoisen varjoaineen kanssa. Diagnostiikkaa helpottaa, jos potilas on juonut runsaan määrän vettä.
  Kuvaus on nopea. Koko vartalo saadaan kuvatuksi hengityspidätyksen aikana. Yhteensä koko tutkimus kestää noin 15 minuuttia.
  Docrates Syöpäsairaalan Siemens SOMATOM Sensation on 24-leikkeinen tietokonetomografia- eli kerroskuvauslaitteisto. Laitteisto koostuu rengasmaisesta kaaresta detektoreineen ja röntgenputkesta. Kuvausaukko on suuri, läpimitta 80 cm.
  Kuvantamistutkimuksiin pääsette nopeasti ja helposti erikoislääkärin lähetteellä. Kelan suorakorvauksen saatte paikan päällä ja kuvat CD-levyllä lausuntoineen mukaanne vain hetken odotettuanne tai lähetettynä suoraan lähettävälle lääkärille.”

  • tätä vastausta muokkasi 6 years, 9 months sitten Marlena.
  #41731
  hogan-67
  Participant

  Keuhko on leikattu.. tämä on nyt kolmas leikkaus ja toivottavasti viimeinen, sillä uusia etäpesäkkeitä ei ole onneksi löytynyt alkuperäisen diagnosin jälkeen. Olo on hieman huonompi kuin maksaleikkauksen jälkeen, mutta olosuhteisiin nähden olen ihan yllättävänkin hyvin jo liikkeellä ;-) Leikkaus tehtiin tähystämällä, torstaista sunnuntaihin sairaalassa. Nyt toivutaan tästä ja sitten paluu syöpäpolille.. siellä odottelee puolen vuoden sytostaatti hoidot. Tälläistä tälläkertaa..

  #41821
  welho62
  Participant

  Mulla on vähän sama tilanne kuin Niisku-neidillä. Itse olin paksusuolen tähystyksessä 29.6 kun oli sitä ennen ollut epämääräisiä ulostusongelmia, pieniä määriä kerrallaan ja vähän vetistä mukana, ei kuitenkaan verta. Tähystyksen lopuksi lääkäri kertoi, että peräsuolesta löytyi iso kasvain ja että se on pahanlaatuinen. Luokiteltiin kiireelliseksi ja näytettiin siitä kuviakin, joopa.

  Nyt on magneetti- ja TT-kuvaukset tehty Meilahdessa ja odotellaan ensiviikolla tuloksia ja sitten hoitoa.

  Onko syöpää sairastaville muita keskustelufoorumeita tarjolla? Ymmärsin jotenkin uutena tulokkaana että nykyinen ”uusi” foorumi ei ole enää niin suosittu kuin minulle tuntematon ”vanhempi”.

Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 710)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän viestiketjuun.