Seurannasta

Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #57614

  kataja
  Osallistuja (Participant)

  Laitanpa minäkin pari riviä itsestäni. Vuosien varrella olen kertoillut ers kokemuksistani aina välillä täällä.
  Syöpä todettiin 14 vuotta sitten, Gleason 3+4. Psa oli kuuden paikkeilla.
  Ehdotettiin leikkausta. Aloin lueskella sairaudesta ja huomasin, kuinka epäselvä asia ers on. Jäin odottelemaan, jospa tilastollisesti kuuluisin siihen joukkoon, jolla syöpä etenee hitaasti.
  Mielessä oli ajatus, että kukaan ei kykene vedenpitävästi ennustaa kuinka yksittäinen ers tulee käyttäytymään.
  No, aikaa on kulunut, ikää on 74 ja psa on ylös- alas sahaillen noussut 40: een.
  Uusia biopsioita ei ole otettu.
  Ainoa lääketieteellinen hoito on viime vuosina ollut Duodart/Combodart – kapseli kerran päivässä. Se ei ole syöpälääke, sen pitäisi estää eturauhasen laajentumista.
  Varsinaisia syöpähoitoja ei ole tehty .
  Etäispesäkkeitä ei ole luustossa, eikä imusolmukkeissa, jos tietokonetomografiaan uskotaan.
  Isoisäksi tulin ensimmäistä kertaa vasta puolisen vuotta sitten.

  Kiitollisena ja nöyränä elelen päivä kerrallaan.

  #57664

  karix
  Osallistuja (Participant)

  Mukava kuulla tilanteestasi. Olet kovahermoinen mies! Nyt kun tilanne on vieläkin hallinnassa, niin eikö sinulle ole tarjottu mitään muuta hoitoa tämän pitkän seurannan jälkeen. Totuushan on se, että vanhemmiten todennäköisyys saada se todellinen tauti vain kasvaa.
  Mitäänhän et menetä, jos otat pienet hoidot vastaan. Leikkaamaan ei kannata ryhtyä, mutta uudet biopsiat ja sädetys tarvittaessa ei olisi mikään katastrofi.
  Totesihan ne tosin amerikoissa, että yli 75-vuotiaita miehiä ei enää pitäisi tutkia lainkaan… Onnea ja menestystä valitsemallasi tiellä!

  #57924

  kataja
  Osallistuja (Participant)

  Kiitos kommentista karix. En mielestäni ole kovahermoinen. Tämä tapa lankesi luonnostaan. Hetihän minulle ehdotettiin leikkausta.
  Aloin kuitenkin lukea ja tutkia asiaa. Paljastui, että asiaan liittyy
  paljon epätietoisuutta, erimielisyyttä, jopa lähes hysteriaa, niin kuin eräs lääkäri sanoi. Eikö perusongelma ole edelleen ratkaisematta;

  Miten erottaa vaaralliset ers:t vaarattomista?

  Hyvin paljon hoidot muotoutuvat sen mukaan kuina paljon potilas pelkää.

  Edelleen mieleen nousee usein se Lääkärilehdestä lukemani lause, jossa sanottin että kun prostata spesifinen antigeeni löydettiin, löytyi kultakaivos.

  Mitä vanhempi mies sitä hitaammiksi käyvät elintoiminnat. Siis syöpäkin etenee hitaammin.

  Pelkään että kaupallisuus sekoittaa asiaa pahasti. Eräs professori sanoikin, että syövästä elää paljon enemmän ihmisiä kuin mitä siihen kuolee.

  Viimeksi lääkärissä käydessäni esitin epäilyksen, että ehkä minulla ei syöpää olekaan. Lääkäri nosteli harteitaan.

  Gleason- arvohan voi muuttua ajan kuluessa. En ole kieltäytynyt mistään hoidosta, ainoastaan siirtänyt niiden aloittamista.
  Oliko niin, että 85- 95% ers: tä ei muodostu henkeä uhkaavaksi koskaan. Elämä on epävarmaa. Jokaisesta päivästä kannattaa olla kiitollinen.

  Kaikkea hyvää meille kaikille t. kataja

  #58024

  Atte
  Osallistuja (Participant)

  Tervehdys Kataja!

  Eturauhassyöpää on hyvin monta eri tyyppiä. Joidenkin tauti ei tarvitse juuri mitään hoitoa ja toisille hoidot ovat elämän jatkumisen kannalta välttämättömät.
  Varmaankin moni hoidetuista olisi selvinnyt ilman operointia, mutta tätähän ei aina pysty etukäteen ennakoimaan. Parempi hoitaa kuin ottaa riski hoitamatta jättämisen seurauksista.
  Itselläni ei tullut mieleen spekuloida syövän seurantavaihtoehdolla, kun kudosnäytteen perusteella syöpä oli suhteellisen ärhäkkää tyyppiä. Muistissa oli myös isäni kohtalo, kun hänen syöpänsä hyvin nopeasti levisi luustoon. Jos tällöin olisi ollut heti diagnoosin jälkeen käytössä tehokkaat hoitomuodot, olisi isänikin saanut todennäköisesti elää vielä pitkään – erittäin hyväkuntoinen kun vielä oli sodan käyneeksi ja kahdesti haavoittuneeksi mieheksi.
  Hienoa tietenkin on, että joissakin tapauksissa on mahdollista elää ers-syövän kanssa pitkään ilman minkäänlaisia hoitoja. Tällainen ei ole kuitenkaan mahdollista meille kaikille eikä meillä ole muuta mahdollisuutta kuin luottaa diagnoosin tehneisiin ja hoitaviin lääkäreihimme.
  Olen tällä hetkellä onnellinen siitä, että kävin läpi hoitoni (sädetys, hormonit) ja olen ehkä näin saanut lisävuosia elämääni. Tietenkään ilman kipuja ja vaivoja en elä, enkä tiedä johtuvatko vaivani hoidoista vai taudista, mutta elän kuitenkin!

  Terveisin Atte

  #58064

  huugo
  Osallistuja (Participant)

  Omien ja läheisteni kokemusten perusteella olen samoilla linjoilla kuin Atte. Parempi hoitaa. ERS ei ole helpoimpia sairauksia.

  Eturauhassyövän havainnoinnista ja ennustettavuudesta näyttää onneksi tulevan lisää tietoja. Lehtitietojen mukaan eilen perjantaina tarkastettiin Helsingissä Kanerva Lahdensuon väitöskirja ”Diagnostic and predictive tools in localized prostate cancer: biopsies, magnetic-resonance imaging, and tissue markers” . Tutkimus on jaettu neljään osa-alueeseen: tutkittiin eturauhasen neulanäytteiden turvallisuutta (osatyö I) ja tarkkuutta syövän sijainnin ja laajuuden arvioinnissa (osatyö II), eturauhasen magneettikuvauksen hyödyllisyyttä aktiiviseurantapotilailla (osatyö III) ja kudosmerkkiaineiden yhteyttä potilaiden ennusteeseen eturauhassyöpäleikkauksen jälkeen. Yhteenveto löytyy linkistä

  https://helda.helsinki.fi/handle/10138/218277

  Linkkisivun alaosassa on osoite josta voi ladata väitöskirjatiedoston.

  #58094

  kataja
  Osallistuja (Participant)

  Atte >……enkä tiedä johtuvatko vaivani hoidoista vai taudista, mutta elän kuitenkin!

  Tervehdys Atte!

  Kiitokset rehellisestä kommentistasi. Tärkeintä on tietenkin, että elämä jatkuu. Yllä olevaa minäkin olen miettinyt kun olen 20- 30 ers- potilaan kertomuksia kuullut. Haittojahan seurannassakin on.

  Suomessa on jo muutama kymmenen tuhatta ers- potilasta. Olisipa olemassa tilasto, jossa tapauksista kerrottaisiin yksityiskohtaisemmin.
  Siinä voisi olla mainittuna ikä, syövän toteamishetki, psa, Gleason, tehty hoito tai hoidottomuus, lääkitys, seuraukset ym……. kaikki tietenkin nimettömänä.

  Oikein hyvää vointia jatkossa.
  Kataja

  #58104

  kataja
  Osallistuja (Participant)

  Huugo:

  Kiitos kommentista. Mainitsemastasi linkistä löytyy mm tällaista:

  ”Eturauhasen neulanäytteiden otosta johtuvat vakavat tulehdushaitat ovat lisääntyneet 2000-luvun alusta alkaen. ….”

  Voisi olettaa että tällaiset tulehdukset ovat helpohkosti hoidettavissa.

  Sen sijaan voisi tutkia sitä, onko mahdollista, että syöpäsolut lähtevät leviämään biopsian oton yhteydessä. Voi olla, että se on liian vaikea tutkittava. Ihmisessä on muistaakseni 14 miljardia solua, näin ollen syöpäsoluja varmaankin kymmeniä tuhansia.

Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.