Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
  • Julkaisija
    Viestit
  • #66741
    punarinta
    Osallistuja

    Iltalehti kirjoitti 19.4.2019: ”Crohnin tauti eli tulehduksellinen ja krooninen suolistosairaus on yleistynyt nopeasti suomalaisilla. Crohnin tauti kuuluu koliitin kanssa tulehduksellisiin suolistosairauksiin (IBD), joita sairastaa yli 49 000 suomalaista. Vielä vuonna 2004 IBD:stä kärsi noin 24 000 suomalaista. Vuosittain IBD-diagnoosin saa noin 2 000 suomalaista. Kyseessä on professori ja erikoislääkäri Kaija-Leena Kolhon mukaan jo lähes kansantauti.”

    Siis IBD on jo kansantauti kun 2.000 suomalaista sairastuu vuosittain. Entä ERS, siitä löydetään 5.000 uutta tapausta vuosittain. Eli 2,5 kertaisesti IBD-diagnoosiin verrattuna. Eikö siis voisi jo puhua, että miehiä vaivaa kansantauti joka pitää hoitaa ja ehkäistä.

    Amerikassa ers löytyy levinneenä noin 5 %:ssa, Euroopassa noin 20 %:ssa ja Aasiassa noin 80 %:ssa tapauksista. Aasiassa tauti on jostain syystä harvinainen, mutta jos osuu, niin silloin ollaan pitkällä. Entä Amerikka? Siellä on psa-seulonta, mikä selittää vähäiset levinneet ers:ät. Luultavasti nämä 5 % eivät ole ”jaksaneet mennä” seulontaan.

    Suomessa kun mies menee lääkäriin, niin heti otetaan kolesterolit ja kun arvo on yli 5, niin määrätään statiinit. Tk-lääkärit eivät määrää psa-testiä ja työterveyslääkäritkin hyvin harvoin. Statiineistä ei ole apua (nimeä yksi tutkimus jossa esitetään että on), mutta psa-testi voi pelastaa miehen hengen.

    Mielestäni olisi syytä aloittaa psa-seulonnat myös Suomessa (ja Euroopassa) ja heti. Vai onko mielekästä vain odottaa ja katsoa kenen kohdalle osuu. Ja millä hinnalla. Yhdenkin levinneen ers:in hoito maksaa hyvin paljon verrattuna oikea-aikaisesti hoidettuun ers:ään.

    #66743
    olli k
    Osallistuja

    Samaa mieltä, pitäisi seuloa. Ihmetyttää se valittelu, että hoitoon hakeudutaan liian myöhään. Toisaalta mm. omalla kohdallani piittaamattomuus lääkärien vähättelystä johti syövän löytymiseen. Kohdallani syöpä ei ilmeisesti vielä ole levinnyt, mutta osoittautui kuitenkin keskiagressiviseksi. Miettikää itse, on niin helppoa uskoa tk-lääkärin sanoihin: ”tuo psa nyt on hieman koholla, mutta en usko että sen suhteen olisi syytä huoleen”. Kuinka moni keskiverto suomalainen mies lähtee inttämään pääsyä lisätutkimuksiin?

    #66770
    Watson
    Osallistuja

    Pelkästään PSA-seulonnalla ERS-kuolleisuutta on parhaillaan voitu pudottaa noin 20 %, mutta hoitojen seurauksena yleiset erektiohäiriöt ja inkontinenssi laskevat huomattavasti elämän laatua. Nyt kyllä tutkitaan jo uutta monipuolisempaa seulontaa, jossa olisi tarkoitus löytää vain ne aggressiiviset syövät, jostka oikeasti uhkaavat henkeä. Laaja seulontatutkimus on Suomessa jo käynnistetty.
    https://yle.fi/uutiset/3-10560208
    Mitä tulee statiineihin niin höpö höpö. Tutkimuksia niiden hyödyistä on vaikka kuinka paljon. Linkissä tiivistelmä yhdestä meta-analyysistä, jossa on yhdistetty tiedot 19 pienemmästä tutkimuksesta, jotka käsittävät yhteensä yli 70 000 statiineilla hoidettua potilasta. Kokonaiskuolleisuus käyttäjillä tippui noin 14 % ja sydäntautikuolleisuus 31 % ja niin edelleen… Olisi se kumma salaliitto (taas kerran), jossa suuret määrät ihmisiä söisivät lääkärin määräämiä lääkkeitä ilman mitään hyötyä. Statiinien sivuvaikutukset ovat lähes olemattomat ERS-hoitoihin verrattuna.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27838722

    #66843
    punarinta
    Osallistuja

    Statiiniviittaukseni oli ”heräte”, mutta totta. Miksei lääkärit suhtaudu ers:in mahdollisuuteen samalla innolla kuin statiineihin. Mutta jätetään statiinit muille palstoille.

    Watson, avaatko vielä tuota vain 20 %:n hyötyä jos seulotaan. Miten siinä on huomioitu esim. jos jäädään aktiiviseen seurantaan? Dos. Timo Joensuun mukaan aktiiviseen seurantaan ei ehkä kannata jäädä.

    Viittaamasi tutkimus; ”Koepalojen otosta on tavallisesti ohimeneviä haittoja, mutta syöpähoitojen kuten leikkausten haitat ovat usein vaikeampia. Niitä ovat esimerkiksi virtsankarkailu ja erektiohäiriöt.” Leikkausten tai sädehoitojen haitat ovat pieniä, jos henki pelastuu. Näin ei käynyt kahdelle tuttavapiirissäni olleelle henkilölle, joille levinnyt ers paljastui vasta selkäsärkynä. Kyllä ers on seulottava jo 40 v. alkaen. Toivottavasti kohta löytyy tarkka kuvantaminen tms. jolla voidaan seuloa harmittomat ja vakavat tapaukset, mutta ensin on tietysti ers-mahdollisuus seulottava. Seulonnan vastustamista puoltaa asiantuntija- ja välineiden kapasiteettipula, mutta ei tämä nykyinenkään tilanne ole hyvä. Miksi Amerikoissa on yleinen seulonta?

    #66849
    Watson
    Osallistuja
Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän viestiketjuun.