Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen

PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen

Esillä 10 viestiä, 41 - 50 (kaikkiaan 50)
  • Julkaisija
    Viestit
  • #68788

    aulisjii
    Participant

    Tervehdys kamut!

    Minulla loppuivat sädehoidot 16.1. ja samaan syssyyn oli lääkäri. Hän sanoi, että heinäkuussa -18 on kirjoitettu Enanton vuodeksi. Kyseli onko sädehoito väsyttänyt ym oireita. Sanoin väsymystä olevan ja arvelin sen johtuvan Enantonista. Suunnitelmassahan oli hormonihoitoa puoleksi vuodeksi (2 x 3 kk:n piikki). Olis kai “määrännyt” piikin, jos sivuvaikutuksia ei olisi ollut. En halunnut sitä.
    Väsymystä aiheutti varmaan myös päivittäinen (aamuisin 7:45 yleensä) käynti hoidoissa. Unirytmit olivat erilaiset aikaisemmin. Oli vaikeaa mennä aikaisemmin nukkumaan ja herätä aikaisin aamulla “tankkaamaan” rakko sopivaksi. Loppua kohden sujui paremmin.
    Viimeisen kerran käydessäni hoidossa, hotajat painottivat, että haitat voivat jopa pahentua 2-3 vko:n kuluttua. Niin kävikin 2 viikkoa + 2 pvää viimeisen sädetyksen jälkeen tuli ripuli. Eilen “pyrskähti” kaksi kertaa kunnolla. Otin kummankin perään Imodium (sama kuin Imocur, jota lääkäri kirjoitti varalle alussa) kapselin. Sitten homma asettui.
    Eli kyllä tuolla lantion pohjassa prosessi jatkuu. Tänään en ole enää ripuloinut.

    Väsymys on kaikonnut, nukun hyvin yöunet ja eämä tuntuu taas olevan reilassa. 14.4. on käynti urologilla. Noin viikko ennen sitä labra PSA:n mittausta varten

    #68921

    Pekkajussi
    Participant

    Heips,

    Elo on normalisoitunut nyt Salvage-sädehoidon jälkeen (joka loppui 23.1.2020).
    Sivuoireet ovat käytännössä poissa, vain tieto korvien välissä kulkee koko ajan mukana.

    Seuraavana labrat ja urologin vastaanottoaika vasta kesäkuussa (5 kk sädehoidon päättymisestä), mitä ihmettelin.
    Onkohan näin pitkä väli ok PSA:n mittaamiseen sädetyksen jälkeen? Miksei aiemmin?
    Mittautan kyllä itse työterveydellä mielenrauhan vuoksi jo aiemmin.

    Keväänjatkoja!

    #68974

    Pekkajussi
    Participant

    Jatkoa edelliseen: PSA mitattuna n. 1 kk Salvagen päättymisestä = 0,02; kun ennen sädetystä oli 0,3.

    #69157

    aulisjii
    Participant

    Morjens kohtalokamut!

    Urologi soitti juuri hienoja uutisia. PSA oli (eilen otettu labra) alle 0,006 eli mittaamattomissa. Salvage hoitohan päättyi 16.1.20 (n.3kk). Minulla olisi ollut urologin vastaanotto 14.4., mutta kun olen riskiryhmää (70+ ja astma) sotti ensin. Minulla ei ollut kerrottavana vaivoja (esim. virtsaamiseen liittyviä), niin otettiin seuraava kontrolli puolen vuoden päähän. Jos tulee virtsaamisongilmia, voi ottaa yhteyttä aiemmin. Salvage hoito voi tukkia jälkikäteen v.putken arven kohdalta. Kaikki on hyvin siltä osin.

    Kaikille Hyvää Pääsiäistä

    #69159

    hesari
    Participant

    Hei kaikki.

    Mukava kuulla aulisjii nämä positiiviset terveiset. Ollaankin kuljettu aiemmin täällä palstalla kokolailla samaa polkua hoitoineen ja samankaltainen taival jatkuu itselläkin.

    Hyvää Pääsiäistä aulisjii ja kaikille muillekin kohtalotovereille.

    #69620

    Mies 48
    Participant

    Moikka!

    Kiitos viesteistä, on helpottavaa lukea muiden kokemuksia!

    Itse kävin RALPH leikkauksessa alkutalvesta 2016, ja PSA oli mittaamattomissa 1,5v leikkauksen jälkeen. 2017 talvella sitten PSA pari kertaa oli 0,07-0,08, kunnes keväällä 2018 taas mittaamattomissa ja pysyi siellä seuraavat 1,5v?

    No, nyt viime talvena 2020 PSA taas 0,07-0,08, ja loppukesästä 0,1.

    Ihmetyttää tämä PSAn pomppiminen, enkä ymmärrä:
    1. Mitä voi PSA:ta heilauttaa jos ei syöpä?

    Toinen asia jota tällaista “nuorta” eturauhaissyöpäpotilasta mietityttää:
    2. Onko tämä nyt soitten lopun alkua, ja “kuolemanpelko” on melkoinen jos syöpä tosiaankin on uusiutunut…

    Tulee pari muutakin kysymystä mieleen:
    3. Tätä sivustoa kun lukee niin tulee mieleen onko yhtään RALPH potilasta jotka olisivat leikkauksen jälkeen elänneet ilman syöpää iloisina loppuelämänsa ja kuolleet vanhuuttaan?
    4. Tulee myös mieleen että ovatko kaikki jotka ovat käyneet läpi leikkausta ja sen jälkeistä jatkohoitoa (sädettämistä/hormoonihoitoa) selvinneet “puhtain paperin”, vai miten monelle PSA lähtee taas nousuun toisen hoitokerran jälkeen? Tuntuu että tänne kirjoitetaan vain “onnistuneet” hoidot?

    Ja viimeinen ja ehkä epämielyttävin kysymys:
    5. Olin 47v kun minut leikattiin ja nyt 51v, jos hoidot eivät tehoa niin paljonko on elinaikaa jäljellä (huom, seuraava mittaus marraskuussa joten en vielä tiedä miten PSA tästä kehittyy ja mitkä ovat tulevat toimenpitet mutta varaudun siihen että PSA taas nousee…)…?

    Huoli ja ahdistus on kova…

    Mies48 (vanha nimimerkki)

    #69626

    ers optimisti
    Participant

    Kiitos hyvästä kirjoituksesta Mies48. Ymmärrän huolesi ja hyvä että meillä on tämä foorumi, missä itsekin olen saanut vertaistukea. Kirjoitukseni saat näkyviin nimimerkkini perusteella. Olen samaa mieltä että aika vähän tässä foorumissa on kirjoituksia muista kuin “onnistuneista” hoidoista. Oma polkuni alkoi viisi vuotta sitten kun löydettiin Gleason 9 tason syöpä. Ennen leikkausta oli hormonipistoksia , joiden avulla saatiin eturauhasen ulkopuolelle päässyt syöpä takaisin kuoren sisään ja leikkaus pystyttiin tekemään. Poistetuissa imusolmukkeissa löydettiin yksi etäpesäke. Koska leikkauksen jälkeen PSA ei laskenut alle 0,09 päätettiin välittömästi aloittaa sädehoidot yhdessä hormonipiikkien kanssa. Näiden hoitojen jälkeen PSA vaihteli kolmen vuoden ajan välillä 0,05 ja 0,09. Leikkaus toi mukanaan myös vaikean pidätyskykyongelman , jota yritettiin parantaa ns. slinga leikkauksella, mikä kuitenkin lisäsi päivittäistä vaippatarvetta neljästä kahdeksaan. Puoli vuotta sitten PSA äkillisesti nousi alle 0,09 tasolta tasolle 0,4. Kun PSA edelleen nousi tasolle 1,5 päätettiin tehdä PET kuvaus , jonka tuloksena selvisi että useita etäpesäkkeitä löytyi kylkiluista mutta ei prostata pesästä eikä kudoksista johtuen ilmeisesti varhaisessa vaiheessa tehdystä sädehoidosta. Hoidoksi kuvauslöytöjen perusteella määrättiin Enanton pistos puolivuosittain, 3 kertaa kipusädehoitoja kylkiluihin ja Xgeva pistos kuukausittain. PSA on nyt laskenut mittaamattomiin mutta veren testosteronipitoisuus on vielä liian korkea. 0,28. Mitä jatkossa: Todennäköisesti piakkoin uusi PET kuvaus levinneisyyden selvittämiseksi, PSA:n seuranta , jotta nähdään kauanko hormoni pystyy pitämään PSA:n matalana, mahdollisesti sytostaatit. Valitessani aikoinaan nimimerkkiä en tiennytkään että tuota optimismia todella tullaan tarvitsemaan.

    Hyvää syksyn alkua kaikille kohtalotovereille!

    #69627

    Arttu70
    Participant

    Hei Mies 48,

    ajattelin vastailla sinulle, kun lienen jokseenkin samaa ikäluokkaa kanssasi. Minulla todettiin ERS viime keväänä 2019 ja olin leikkauksessa saman vuoden syyskuussa. Gleason 9 (4+5) ja erittäin niukka läpikasvu (1mm). Ei ollut levinnyt vesikkeleihin eikä imusolmukkeisiin. Kuusi viikoa leikkauksen jälkeen PSA oli 0,05 (Synlab). Kun leikkausmarginaalista löytyi pöpöä 3mm ja leikkauksen jälkeinen PSA ei ollut mittaamattomissa, päätin hakeutua vielä täydentävään prostatapesän sädehoitoon hieman samaan tapaan kuin muutamat muutkin kohtalontoverit, joiden kanssa olen ajatuksia tällä foorumilla vaihtanut. Ennen sädehoitoa aloitettiin lokakuussa reilun puolen vuoden hormonideprivaatio ja sädehoito oli tammi-helmikuussa 2020. Tämän jälkeen PSA on laskenut tasolle 0,02. Deprivaatio päättyi kesäkuussa ja nyt testot ovat normalisoituneet.

    Mahdollisesti jäljelle jääneen mitattavissa olevan PSA:n leikkauksen jälkeen aiheuttanee joko jäljelle jäänyt terve eturauhaskudos tai sitten syöpäsolukkoa on jäänyt jonkin verran kehoon eli nehän ne vaihtoehdot taitavat karrikoiden olla. Minulle urologit ovat useampaan kertaan todenneet, että eturauhanen ei ole selvärajainen elin, vaan kudosraja muuttuu “pikkuhiljaa”. Minulle kerrotun mukaan on sangen tavallista, että pieniä määriä PSA:ta tuottavaa tervettä kudosta voi jäädä hieman kehoon leikkauksen jäkeen. Tosin myös se ikävämpikin vaitoehto on olemassa.

    Jos tilanne huolettaa, kuten se ymmärrettävästi meitä kaikkia ERS-potilaita huolettaa, voit aina keskustella lääkärisi kanssa mahdollisesta täydentävästä sädehoidosta varsinkin, jos tuo PSA-noususi jatkuu.

    Olen muuten utelias, missä tuon TYKSin ultrasensitiivisen mittauksen voisi teettää? Asun itse HUSin alueella eli pääseekö uusmaalainen testiin Turun alueelle halutessaan? Onko kenelläkään kokemuksia?

    #69629

    Mies 48
    Participant

    Kiitos optimisti ja Arttu, keskustelu helpottaa :-)

    Toki lääkärikään ei näihin minun kysymyksiini osaa tai halua vastata, viimeksi totesi että lääketiede ei ole matematiikka vaan biologiaa, joten kaikkiin kysymyksiin ei ole absoluuttista vastausta löydy – ja näinhän se on…

    Ensimmäisenä ketana kun PSA tulos poikkuili 0,07-0,08-0,07 ja taas takaisin mittaamattomaan HUS lääkäri otti kaksi putkea verta, ja lähetti ne samanaikaisesti Mehiläisen labraan ja TYKSiin hyvin erilaisin tuloksin. Elikkä Mehiläinen HUS 0,04 ja TYKS 0,008, elikkä aika iso ero…

    Oletan että pyytämällä HUS lääkäriltä että lähettää saman näytteen myös TYKSiin että näin tekee?

    #69898

    aulisjii
    Participant

    Tervehdys kaikille!

    Nonni, puolisen vuotta on kulunut edellisestä PSA kontrollista, joka oli 3 kk salvage-sädehoidon jälkeen. 5.10. kävin labrassa ja tänään soitti urologi TYKS:stä.
    Tulos on < 0.006 l. sama kuin huhtikuussa. Olin kyllä jo tietoinen siitä, kun Kanta.fi:ssä tulos näkyi heti koetta seuraavana päivänä. Mitään hormonihoitoja ei ole ollut sitten viime lokakuun, jolloin 3 kk:n Enanton piikki
    PSA-arvon mittaamattomissa pysyminen on riemastuttava uutinen

    Urologi kysyi, että sopisiko siirtyminen mobiiliseurantaan, jossa testi tehtäis kerran vuodessa. Sopiihan se, vastasin.
    Mutta sitten aloin puhumaan virtsasuihkun heikkenemisestä. No ei siinä muuta kuin tehdään mittaukset, kutsu “flowmeteriin” tulee kirjeellä. Suihkun mahdollista heikkenemistä ennakoitiin jo kyllä salvage hoitoa pähkäillessä. Virtsaputkeen leikkauksessa jäänyt arpikudos voi saada siipeensä sädehoidosta.

    Ers diagnoosi tehtiin 2017 helmikuussa ja nyt näyttäisi, että tauti on nujertunut ainakin toistaiseksi.

    Toivon kaikille jaksamista tämän taudin kanssa elämiseen!

Esillä 10 viestiä, 41 - 50 (kaikkiaan 50)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän viestiketjuun.