Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen

PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #64942

  hannupulkkinen
  Participant

  Hei kohtalotoverit!

  Minulta leikattiin eturauhassyöpä Tampereella maaliskuussa 2014. Ensimmäisessä seurannassa PSA-arvo oli 0.003 eli mittaamattomissa. Sen jälkeen olen ollut mobiiliseurannassa puolivuosittain ja tänään sain arvon 0.12. Laitoin sähköpostia minut leikannelle lääkärille talvella kun arvo oli 0.1 hän kertoi arvon olevan vielä todella matala, mutta jos arvo nousee 0,2 yli niin on syytä keskustella urologin kanssa mitä tehdään. Luin jostakin että jos PSA nousee peräkkäsissä mittauksissa niin on syytä varautua sädehoitoon ja aloittaa se. Onko jollakin kokemuksia suhteellisen pitkän seuranta-ajan jälkeistä sädehoidosta. Kuinka kauan sitä annetaan ja onko siitä minkälaisia sivuvaikutuksia? Miten sädehoito on tehonnut?

  Olen kiitollisen vastauksista!

  Hannu

  #64947

  Zip
  Participant

  Moi !

  Minulta jäi PSA koholle vuosi sitten tapahtuneen leikkauksen jälkeen, 0.6, nousten jo 0,7 parin kuukauden aikana. Lokakuussa Enanton piikki vatsanahkaan, tätä hormonihoitoa siis jatkui 4 kk.

  Sädehoito alkoi marraskuun alkupuolella jatkuen vuoden loppuun, 35 kertaa. PSA on laskenut hiljakseen sädehoidon jälkeen ollen nyt 0.1. Nordlab ei näköjään ilmoita toista desimaalia.

  Sädehoidon aikana ei suurempia ongelmia, väsytti ja lähinnä ilmavaivoja oli.

  Sädehoidon jälkeen suolisto on herkempi, pitää katsoa mitä suuhunsa laittaa, ksylitoli, omenat, paprika, pähkinät aiheuttavat lähinnä ilmavaivoja. Ja jos em. ruokia syö, niin tuntuu ettei suoli aina tyhjene kerralla, vaan saattaa vaatia toisen vessakäynnin tunnin päästä. Mutta ei ole siis mitään vessapakkoa.

  Mielestäni ihan pikkujuttuja, jos ei tämän kummemmaksi muutu.

  #64960

  hannupulkkinen
  Participant

  Kiitos! Palutuivatko testosteronitasot kuitenkin takaisin hormoonihoidon ja sädehoidon jälkeen? Eniten minua pelottaa tuossa sädehoidossa se, että peräsuoli vahingoittuu nin, että ei enää oikein voi istua pitkä aikoja esim. autolla ajaessa ja että pyöräily on sen jälkeen mahdotonta.

  #64966

  Zip
  Participant

  Kuukausi viimeisestä piikistä testot 0,7 ja siitä pari kolme viikkoa 22 ja risat, sen jälkeen ei ole mitattu.

  Istumisessa, eikä polkupyöräilyssä ole ongelmia jos tällaisena pysyy, niin Ok.

  #64971

  karix
  Participant

  Kannattaa ehkä mainita heti alkuun, kun sädehoitoa suunnitellaan, että ottavat mahdollisuuksien mukaan huomioon tuon huolesi. Sädehoitoa kai annetaan normaalisti tietyistä suunnista, mutta noita suuntia voidaan perustelluista syistä muuttaa. Yleensä suuntia on kai 4, mutta itsellenikin otettiin käyttöön sädetys 5 suunnalta. Tällöin pystytään joitakin kehon osia ”kiertämään” ja niiden saama turha sädetys minimoimaan.
  Nykyiset sädetykit kuitenkin on tarkkoja ja kun ne kohdennetaan, niin hoitoa saa vain se tarvittava paikka. Toki pientä ärsytystä saattaa muuallakin ilmetä. Oma sädehoitoni 8 vuotta sitten ei ainakaan vielä ole aiheuttanut mitään vakavaa ongelmaa.

  #65702

  aulisjii
  Participant

  Hei kohtalotoverit!

  Minulle tehtiin RALP 13.9. 2018 TYKS:ssä. Se onnistui hyvin. Oli kivuton ja nopea toimitus. Pääsin leikkausta seuraavana päivänä kotiin. Alkuun oli hankalinta katetrin aiheuttama jonkinasteinen kipu istuessa kaks viikkosen loppuvaiheessa. Se oli pientä suhteutettuna kokonaisprojektiin.

  Keväällä -18 koepalojen perusteella Cleason pisteet olivat 4+3. Toisessa kohtaa samassa epikriisissä puhuttiin kyllä 4+4 pisteistä. Hoitoneuvottelussa heinäkuussa valitsin radikaalileikkauksen. Toinenkin vaihtoehto toki oli; 6-12 kk hormoonihoitoa ja sädehoito.

  Urologi soitti patologin lausunnosta ja kertoi: Syöpä olikin vielä agressiivisempi eli pistteet olivat 5+4=9 l. melkein täydet 10. Vasemmalta puolelta jouduttiin erektiohermot uhraamaan. Imusolmukkeet poistettiin lonkkavaltomoiden ympäriltä. Toiselta puolelta 10 ja toiselta 9. Ne olivat puhtaat. Kuvantamisissa (tt, luuston gamma ja eturauhasen MRI)ennen leikkausta ei näkynyt mitään pahalaatuista.

  4.12.-18 kävin kolmen kk:n kontrollissa. PSA oli 0,093. Virtsanpidätyskyky oli miltei kunnossa. 1 vaippa menee per vrk. Se varmaankin hoituu kuntoon melko pian. Erektiosta ei ole näkynyt merkkejä. Kirjoitti Sildanefilia ja sanoi, että pari kertaa viikossa voi kokeilla. Jatkuvalla erektiolääkkeen syonnillä on hyvin markinaalinen vaikutus, sanoi hän. Ei oikeastaan kannattanut popsia jatkuvasti hänen mukaan. Virtsaamisen mittaustesti osoitti, että se on heikohko. Se on hyvää kuitenkin, kun jäännösvirtsaa ei jäänyt kuin 59 ml.

  Seuraavan kontrollin hän määräsi kolmen kuukauden päähän, kun PSA ei ollut mittaamattomissa. TYKS:n mittaustarkkuus (pyrkimys kehittää, virittää) on 0,003 (sen alle lienee mittaamattomissa). Hyvä kun kontrolloidaan, on niin agressiivinen syöpä kysymyksessä. Samalla uusitaan tuo virtsan mittaus. Hälytysraja PSA:lle on 0,2. Jos sinne kipuaa, lienee jatkohoidot paikallaan.

  Lieköhän kellään ollut tommosia lukemia eka kontrollissa? Kuinka kauan pysyneet siedettävinä? Niistä olen kiinnostunut. Eniten askarruttaa hormoonihoidot, jos sille tielle joutuu…kuumat aallot, rintojen kipu, väsymys. Sädehoito ei niinkään ajatteluta. Vaikka pitäisi kai vain mennä päivä kerrallaan. Enhän vielä tiedä, mikä on tilanne maaliskuussa.

  Tsemppiä kaikille keskustelufoorumilla!

  #65703

  Zip
  Participant

  Terve,

  Eikös tuo PSA- arvo voi tarkoittaa vaikka sitä, että joko itse eturauhasesta on jäänyt jotain sinne. Tai tietenkinhän se voi olla syöpääkin esim ER- pedissä, mutta sitten PSA:n kuuluisi hiljalleen nousta.

  Se lyhyt 4kk hormonihoito ei anakaan ollut kovin paha. Vähän väsytti ja välillä vi**tti .

  #65704

  olli k
  Participant

  Aulisjii
  Olin sitten Tyksissä samassa operaatiossa pari viikkoa myöhemmin kuin sinä 27.9.2018.
  Omaa tarinaani olen kertonut ketjussa ”Sitkeys eturauhasen suhteen kannatti”. Ensimmäinen 3kk kontrolli tulee 7.1. Hieman psa jännittää, koska patologi löysi leikatusta eturauhasesta marginaalista 5 mm gleason 6 syöpää. Vaippoja menee vielä 3/vrk. Parannusta on kyllä tapahtunut. Eilen kokeilin raivaussahahommaa pari tuntia. Kyllähän siinä vaippa vielä kastui. Rauhallisesti kun kotona oleilee pysyy suht.koht. kuivana.
  Mielenkiinnosta kysyn leikkasiko sinutkin Otto Ettala?
  Ilmoittelen tammikuussa psa-tuloksesta tuossa omassa tarinassani.

  #65707

  aulisjii
  Participant

  olli k
  Minut leikkasi urologi Esa Kähkönen. Mielenkiinnolla odotan tammikuun PSA:si. Tsemppiä!

  Zip
  Minäkin olen ajatellut, että jotakin e.rauhasesta on jäänyt, joka tuottaa PSA:ta. Se voi olla tervettä tai syöpäistä. Aika näyttää, alkaako PSA nousemaan ja nousuvauhtikin kai merkitsee jotakin.

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän viestiketjuun.