Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi Yleistä syövästä Hyvänlaatuinen haimakasvain

Hyvänlaatuinen haimakasvain

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #72885
  Nuorenasairastunut
  Participant

  Sairastin pari kk sitten äkillisen haimatulehduksen. Ylävatsa oli niin kipeä että menin päivystykseen ja siitä alkoi tutkimukset. Ultrassa tehtiin sattumalöydös haimasta, jota aluksi luultiin tulehdukselliseksi muutokseksi. Magneettikuvauksen ja tähystyksen jälkeen tuo osoittautuikin hyvänlaatuiseksi todella harvinaiseksi kasvaimeksi.

  Kaikki tapahtui nopeasti ja olenkin jo alle viikon päästä menossa isoon kasvaimen poistoleikkaukseen, kuulemma Whipple-leikkaus. Olen kauhuissani että selviänkö leikkauksesta, vaikka lääkärit yritti rauhoitella että koska olen 34 vuotias, muuten perusterve ja hyvökuntoinen niin paranemisennuste on hyvä. Komplikaatioiden riski on kuitenkin suuri.

  En osaa asennoitua positiivisesti vaikka kuinka yritän. Miten voisin hallita pelkoa?

  #72897
  Jallero
  Participant

  Pelonhallintakysymykseen en ainakaan äkkiseltään osaa antaa mitään nopeaa tepsivää ohjetta. Omissa tutuissa on avosydänleikkauksista hyvin toipuneita, että sen puoleen rauhoittelisin.

  Hyvälaatuiseen haimakasvannaiseen liittyen: Itselläni eturauhassyövän mahdollisen leviämisen tsekkailuissa viime keväänä löytyi ns. sivulöydöksenä haimasta kysta tai oikeammin kystarykelmä, jonka ensimmäinen seurantakuvaus oli kuukausi sitten. Ja nyt ”kystameetingissä” viime viikolla on kolmen kirurgin joukolla päädytty siihen, että koska ”ainoa huolestuttava piirre” on iso koko (yli 30 mm), niin jatkossa MRI-seurantaväli on yksi vuosi. Eli 40 sädetyskerralla heinä-syyskuussa hoidetun eturauhassyövän PSA-puolivuosittaiseurannan lisäksi pyörii vuosittainen haimakystan MRI-seuranta. Itselleni vuoden seurantaväli tuntuu vähän pitkältä, sillä isäni sai yli 80-vuotiaana haimasyöpädiagnoosin, eikä kuulemma voitu tehdä mitään. Kuitenkin massiivinen keuhkoveritulppa ehti ”hoitaa homman” ennen haimasyöpää…

  #72909
  Nuorenasairastunut
  Participant

  Leikkaus on nyt ohi ja kaikki sujui onneksi hyvin. Kolmatta päivää mennään nyt toipumisessa ja kaikki ainakin toistaiseksi todella hyvässä mallissa. Kasvain saatiin leikattua kokonaan eikä ollut levinnyt, siinäpä kaikki mitä tällä erää tiedän.

  Etsin itse aiemmin paljon tietoa vastaavanlaisesta tilanteesta mutta mitään ei löytynyt kun kyse on omalla kohdallani niin harvinaisesta kasvaimesta.

  Olo on kyllä niin helpottunut nyt ettei sanoja meinaa löytyä. Kivut pysyneet hyvin poissa, ainoa riesa on nenämahaletku joka aiheuttaa paljon yökkäysrefleksiä kun vähänkin liikahtaa. Vatsa ei vielä pelaa niinkun pitäisi niin tuota nokkista ei saa vielä pois.

  #73119
  Nuorenasairastunut
  Participant

  Ajattelin kirjoittaa taas kuulumisia.

  Kaksi kuukautta on kulunut ja leikkauksesta toipuminen on sujunut hyvin. Tänään sain patologin vastauksen, kun näyte jouduttiin lähettämään Amerikkaan asti diagnosoitavaksi. Kyseessä on niin harvinainen kasvain että Suomessa sille ei saatu nimeä. Vieläkään en tiedä muuta kuin että se osoittautui pahanlaatuiseksi ja vaatii liitännäishoitoja.

  Tuntuu että elämältä putosi jälleen kerran pohja. Vaikka olo on jo hyvä leikkauksen jälkeen ja ajatuksetkin oli jo positiivisia ja kiinni tulevaisuudessa, niin tuon tuloksen kuuleminen romahdutti taas kaiken. En enää uskalla lukea epikriisejä omakannasta kun olen luonteeltani yliajattelija ja ylianalysoija, ja saan itselleni aiheutettua entistä suuremman paniikin ymmärtämällä lääkärien termit väärin.

  Joka tapauksessa uutiset ei olleet hyviä eikä toivottuja. Uusiutumisriskiä ei osata ennustaa, ja päällimmäisenä ajatuksena juuri nyt on se että tähänkö tulen kuolemaan, ja että mahdanko olla elossa enää viiden vuoden seurantajakson jälkeen. Ajatuksia joita ei yleensä 34 vuotiaat joudu pureksimaan.

  Järjellä jos yritän ajatella niin nyt pitäisi opetella elämään asian kanssa ja hyväksyä että näin tämä nyt menee. Toivoa että selviän liitännäishoidoista ”helpolla” ja toivoa että kasvain ei uusiudu. Vaatii siis melko paljon työtä oman pään kanssa. Ulkopuolisen vertaistuki ja ammattilaisen apu henkisen puolen käsittelyssä tuskin olisi pahitteeksi.

  #73194
  Tehari
  Participant

  Tsemppiä vaan ja positiivista ajattelua. Jos olet facebookissa, niin sieltä löytyy haimasyöpäverkosto. Sieltä löytyy varmasti tukea itsellesi.

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän viestiketjuun.