Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 23)
  • Julkaisija
    Viestit
  • #63471
    Oswald
    Osallistuja

    Yritin löytää aiheesta keskustelua, sillä tämmöinen valinta on minullakin nyt edessä. Lääkäri sanoi, että jos annetaan sädehoitoa, rauhasta ei voi enää poistaa. Jos poistetaan, sädehoitoa voidaan kyllä antaa. Kaikillehan on selvää, että kumpikaan noista ei ole hyvä, eikä haittavaikutukseton vaihtoehto. Poiston kuvittelin olevan paras, juuri siksi, että syöpä saataisiin ”kokonaan” pois, jos ei ole jo levinnyt. Sädehoitoonkin on kait muutama eri tapa, joilla säteilyä voidaan erilailla kohdentaa. Perinteinen sädehoito kestänee 8viikkoa á15min? Toinen vaihtoehto oli joku HDR, jossa eturauhaseen pistetään välilihan läpi ”puikkoja” magneetti/ultrakuvan osoittamiin ongelmakohtiin. Tätä hoitoa annetaan kait vain nukutuksessa ja vaatii yön sairaalassa, mutta hoitokertoja 2-3? Pohdinkin nyt sitä, mikä näistä olisi ”paras” vaihtoehto?

    Muiden kokemuksia kun sivustoilta luin, kaikki potilaat/hoitolaitokset ovat erilaisia, joillakin robottileikkaus on onnistunut hyvin ja joillakin todella surullisesti. Onko sädehoito tarkoitettu lähinnä niille, jotka eivät leikkausta ”kestäisi”? Sädehoitokin aiheuttaa kait ongelmia samoissa asioissa (virtsan karkailu/erektio jne.)?

    Lisäksi minua on mietityttänyt sellainen kysymys. Minulla syöpä on ”vain” oikealla puolella, mutta poistossa poistetaan kuitenkin koko rauhanen?

    #63521
    adminjoni
    Avainmestari

    Syöpähän on ärhäkkä leviämään, joten vaikka toisen puolen näytteisiin ei osunut yhtään syöpää, niin vannomatta paras. Eli koko elin on järkevä ottaa pois. Se elin on verekäs ja enpä tiedä onnistuuko ”puolittaminen” edes ja jos onnistuu, kuinka käy ukon, ettei vain heittäisi henkeään?
    Itsellänikin oli syöpää vain toisella puolella.
    Ulkoista sädehoito annetaan kumpaankin puoleen ja hiukan siihen ympärillekin varmuuden vuoksi. HDR hoidosta en tiedä.

    Ymmärtäisin niin, että ärhäkämmät syövät ( korkea PSA, gleason yms) ja varsinkin nuoret leikataan mielummin. Vanhemmat henkilöt ja lievemmät tapaukset taas ehkä sädetetään, jos se onnistuu sopivasti käytännössä. Eli sädetyspaikka on lähellä.
    Sitten vielä vanhemmat ehkä sädetetään+hormonihoidetaan. Ikärajat varmaan vaihtelee tapauksesta riippuen.

    Itselleni urologi antoi 2 vaihtoehtoa, joista valitsin toisen.
    Itse sädetyshän on vain muutamia sekuntteja eri puolilta kehoa, mutta vuoron odottelu, pukeminen, riisuminen, asettelu siihen makuulaudalle, ja muut toimet vievät sen 15…20 min.

    Sitten vanhemman herrasmiehen kannattaa muistaa, että muutkin taudit saattavat kohdella erektiota kaltion. Ja vuosien vierintä varsinkin, joten ikä tuo mukanaan kränät ja rempat. Nuoruutta voi vain muistella.

    #63531
    jukarhu
    Osallistuja

    Moikka Oswald!
    Tämä tauti on hyvin henkilökohtinen ja hoitovaihtoehtoja on tarjolla useita. Useimmiten hoidot toimivat hyvin ja me potilaat jatkamme arvokasta elämäämme hoitojen jälkeen vuosikymmeniä.

    Kuvantamis menetelmät ovat kehittyneet huimasti ja sinun kannattaa pyytää lääkäriltäsi kattavat kuvat. Kuvantamisen (magneetti / PET) ja biopsioiden perusteella pystytään nykyään arvioimaan myöskin taudin arhäkkyyttä ja levinneisyyttä. Tämän perusteella voidaan paremmin harkita henkilökohtaisesta hoitosuunnitelmaa.

    Paikallisen syövän hoidossa, silloin kun potilaan fyysinen kunto kestää toimenpiteet, lienevät HDR Braky ja leikkaus lopputuloksen osalta lähestulkoon samanarvoisia. Lääkärisi pystyy parhaiten arvioimaan sen, millaisen hoidon terveydentilasi kestää.

    Mikäli saamasi hoitoehdotus arveuttaa sinua, kannattaa myöskin hakea toisenkin lääkärin mielipide. Lisäksi syöpäjärjestöjen vertaistukiryhmistä saat oman päätöksesi tueksi kokemusperäistä tietoja eri hoitovaihtoehdoista. Järjestöjen yheystietoja löytyy tämän sivuston yhdistykset osiosta.

    Kun saat valintasi tehdyksi, sitten vaan täysillä tulta päin. Jukarhun tarina löytyy tältä sivulta ja kertoo minun ERS-polkuni, kesästä 2009 akaen.

    Onnea matkaan.

    #63796
    Oswald
    Osallistuja

    Kiitokset Karix ja Jukarhu vastauksistanne.
    Tänään oli loppuelämäni ensimmäinen päivä, sillä kävin hoitavan lääkärin juttusilla. Vähän enemmän kyllä odotin sieltäpäin tukea, mutta kun kyselin juurikin sädehoidon ja leikkauksen eroja, niitä ei juurikaan ollut. Olin valmistautunut siihen, että pyydän leikkauksen, mutta lääkäri esitteli elinaikaennusteita ja niissä ei ollut eroja, sitten hän kertoi, että vaikka tehdään leikkaus, syöpä voi uusia suunnilleen samalla prosentilla kuin sädehoidossa. No, koska leikkauksen jälkeen pidätyskyky katoaa melkein kaikilta heti, samoin erektio heikkenee heti melkein kaikilta, päädyin sädehoitoon… jossa valitettavasti noita samoja ongelmia on edessä, joskin ei välttämättä ihan heti. Eli kahdesta huonosta vaihtoehdosta oli valittava toinen huono. Mutta niin kuin Jukarhu viestissään laittoi, nokka pystyyn valinnan takana ja kohti uusia pettymyksiä. Nyt ”enää” päätettävä siitä, otanko 20x vai 40x sädettä tai ehkä 3x HDR, mutta sitä saa kait vaan Helsingissä, joten sitä vaihtoehtoa ei täällä niin ”suosita”

    #63797
    adminjoni
    Avainmestari

    Minulla on sellainen muistikuva, että varsinkin Kuopion YS:ssä on oltu HDR-hoidon eturivissä Suomessa, mutta varmaan Helsinkikin osaa.
    Noihin kykyihin vaikuttaa katastrofaalisesti esim useat muutkin taudit, kuten sydäntaudit, verenpaineet ja erilaiset lääkitykset, joita joutuu moniin sairauksiin vanhemmiten syömään.

    Elinajathan ovat hoitojen jälkeen Suomessa aika hyvät keskimäärin. Minullekin lääkäri aikoinaan sanoi, ettet sinä tähän tautiin kuole. Ehkä oli oikeassa. Toisaalta sairastuttiin erään kaverin kanssa yhtaikaa ja hänellä oli ehtinyt hiukan leviämään ja se monesti vie ikävään lopputulokseen nopeastikin. PSA-verikokeet on tärkeitä, jotta tauti havaitaan riittävän ajoissa.

    #64444
    Oswald
    Osallistuja

    Viimeksi minulle suoritetussa PSA testissä arvot olivat seuraavat (joku täällä osasi tulkita noita arvoja silleen ”kansantajuisesti”)

    PSA 2.0
    PSA-SUH 10
    PSA-V 0.2

    Sädehoidot on menossa, joten ekan hoitosarjan lopputulokseen palaan myöhemmin… jännittää vaan niin pirusti, onko säteet tehonneet…
    no vastaus tulee ensiviikon alkupuolella.

    Noista olli k:n mainitsemista virtsajutuista yksi urologi sanoi, että leikkauksella homma saadaan kuntoon, ja että jokainen hänen tekemänsä leikkaus on onnistunut… en sitten kysynyt, monta on tehnyt (pieni kevennys tähän loppuun). Minullakin oli olli k:n tavoin ekana vaihtoehtona tuo robottiavusteinen leikkaus, mutta kuten aiemmin kirjoitin, sitä ei lääkäri minulle jostain syystä ”tyrkyttänyt”. Nyt mennään säteellä….

    #64449
    Oswald
    Osallistuja

    Nyt on sädehoitoja annettu ja viimeisin verikokeen tulos oli

    PSA 1,2

    muita arvoja ei ”kerrottu”?

    #64492
    Oswald
    Osallistuja

    En muista kenenkään muun kertoneen, että sädetys/pistos hoidon jälkeen ei tule edes sitä kuuluisaa ”kuumaa ilmaa” pikkuveitikasta… kait normaalia?

    #64493
    1957
    Osallistuja

    Sädehoitoa takana 15 kertaa (5 jäljellä) 3:lla calypso jyvillä avustettuna. Tays henkilökunta sädehoito-osastolla erittäin ystävällistä ja aikataulut pitää hienosti. Sivuoireita ei ole. Ainoa hankaluus on säätää ennen hoitoja virtsarakko täyteen ja peräsuoli tyhjäksi, mutta siihenkin oppii kun ottaa Laxoberon tabletteja 2 kpl noin 12 tuntia ennen hoitoja siten saa suolen tyhjäksi. Tyhjentää rakon 2 tuntia ennen hoitoja ja sen jälkeen juo vettä reilun puoli litraa.Hoidon jälkeen saakin mennä jo kiireesti vessaan. Hoidon vaikutukset nähdään aikanaan verikokeessa.
    Tays sädehoito-osastolla käy reilut 200 potilasta päivässä, eli melkoinen rulianssi, mutta hienosti homman hoitavat.

    #64494
    Oswald
    Osallistuja

    Mielenkiinnolla kuulisin, miten samanlainen hoitosi etenee… Minulle sanottiin, ettei suolen tarvitse olla ihan tyhjä, ainoastaan kuvantamisessa… muta hieno homma, jos homma noin tabuilla hoituu… Tsemppiä viidelle viimeiselle hoitokerralle…

    #64498
    1957
    Osallistuja

    Ymmärtääkseni minun kohdallani suolen tyhjyys vaikuttaa siihen, että kone löytää kaikki kolme calypsoa, koska muuten ei voi säteitä antaa jos calypsot eivät löydy. Eturauhanen on elin joka hieman liikkuu kropan sisällä. Muutaman kerran on ollut hankalaa saada tähtäykset calypsoihin kohdalleen, mutta pääsääntöisesti ovat nopeasti löytyneet. Pääasia, että homma toimii.

    #64502
    Oswald
    Osallistuja

    Moi 1957! En ole lääkäri enkä asiantuntija, mutta, koska suoli on rauhasen takana ja se mahan päälle laitettava laite tunnistaa ne calypsot, ei suolen täyttöasteella pitäisi olla niin suurta merkitystä, siis tässä sädehoidossa…. Onhan se mahdollista, että jos se suoli on ihan täynnä voi rauhanen olla vähän eri asennossa ”tarkistusmerkkeihin/tatuointeihin” nähden, kohdistus on työläämpään hitaampaan sädekohdistuksen jälkeen. Pääasiahan kuitenkin on, että hoito tepsii… odottelen ”raporttiasi” kun hoidot on ohi ja PSA arvo mitattu 18-19 hoitokerran jälkeen.

    #64512
    1957
    Osallistuja

    18 kertaa takana ja PSA 3,9(lähtö tilanne 6,2)eli alaspäin on menossa. Lääkäri kuitenkin totesi, että vasta puolen vuoden päästä arvojen perusteella on luettavissa kuinka hoito on tehonnut, koska hoitojen jälkeen PSA arvo heittelee ylös alas. Säteet vaikuttavat eturauhaseen vielä useamman kuukauden hoitojen päättymisestä.
    Sädetyksen aiheuttamat oireet ovat rajoittuneet virtsaamisen jälkeen tulevaan ”säteilevään” kipuun joka kestää ehkä minuutin ja virtsaaminen on hieman katkonaista. Lääkärin mukaan ihan normaaleja oireita jotka katoavat viikkojen kuluttua sädehoidon päättymisestä.
    Vielä pari sädetystä jäljellä. Jos näin vähällä pääsen ja tauti saadaan kuriin tein oikean valinnan enkä valinnut leikkausta.

    #64513
    Oswald
    Osallistuja

    Moi 1957! Hienoa, että PSA:si suunta on alaspäin… Lekuri kertoi minulle, että sädehoito ei heti tapa vioittunutta solua, vaan kun se ”haluaa” jakaantua, se kuolee, siksi prosesi on vähän hidas. Joku oli käynyt kuukauden välein ottamassa PSA arvot, jossa kävi ilmi tuo mainitsemasi heittely. Arvot kannattaa aina mittauttaa samassa paikassa, koska niissä labratuloksissakin on hieman heittoja.
    Säteiden lisäksi myös nuo saadut hormonipiikit (3kk ja 6kk piikkejä jaossa) vaikuttavat pissaamiseen, koska eturauhanen on pienentynyt hormonin vaikutuksesta ja virtsaputki kulkee rauhasen läpi. Minulla suihku on todella heikko ja hätä iskee välillä todella nopeasti ja useasti… Toivotaan, että aikaa myöten nämäkin vaivat korjaantuu edes vähän. Noiden lisäksi minulla on ”ongelmia” siinä, että siemennestettä ei tule ollenkaan, vaan sitä kuuluisaa kuumaa ilmaa ;o)))… Toivon, että kohdallasi sädehoito toimii ja kaikki pahat solut on saatu sädetettyä… Tsemppiä…

    #65160
    Johan
    Osallistuja

    Aikanaan kun minulla oli edessä hoitomuodon valinta lueskelin täältä paljon muiden miesten kokemuksia. Ajattelin silloin, että pitää itsekin antaa jotain takaisin tälle palstalle. Nyt vihdoin sain aikaiseksi kirjoittaa tänne. En missään nimessä halua vaikuttaa kenenkään valintaan. Se on jokaisen itse tehtävä, mutta ehkä vieläkin täältä halutaan lukea muiden tapauksista.
    Minulla todettiin kohonnut psa terveystarkastuksessa vähän yli 50-vuotiaana. Vuonna 2008 biopsiassa löytyi syöpä gleason 3+4=7. Sen jälkeen olin seurannassa yli 4 vuotta. PSA:n noustessa tasolle 6-7 lääkäri suositteli hoitoa. Valitsin brachy-terapian lähinnä sen ”helppouden” takia eli pelkäsin muiden hoitojen mahdollisesti isompia haittoja.
    Valintaani olen ollut tähän saakka todella tyytyväinen, mutta koskaanhan ei tiedä mikä pitkässä juoksussa on se paras tapa. Hoidosta on kohta 6 vuotta ja psa on laskenut koko ajan. Mutta kuten todettua tämä on vain minun tapaukseni. Jokaisella on omat lähtökohtansa hoitopäätöksen tekoon.

    #65506
    Oswald
    Osallistuja

    Päivitys minun tilanteeseen:

    Viimeisimmästä sädehoidostani on aikaa kohta 6kk, ja tuossa 3kk kohdalla kävin PSA kokeessa, jolloin arvoksi saatiin 0,09 ja nyt odottelen, että pääsen urologian poliklinikan ”asiakkaaksi” uudelleen, ja sitä kautta säännöllisiin PSA-testeihin, joita ilmeisesti on sitten 6kk välein? Kuumia ja kylmiä aaltoja menee säännöllisen epäsäännöllisesti, ja vessassa pitää ravata aikas usein yönkin aikana (2-3kertaa). Xatralia on vielä popsinut. ”Paukut” edelleen poissa, vain kuumaa ilmaa, mutta se lienee ihan normaalia hoitojen jälkeen?? Vai onko niin, että niiden poisjäämisestä ei vaan kukaan ole aikaisemmin kertonut? Eniten mietityttää pieni ”vaiva” aina silloin tällöin eturauhasessa, varsinkin istuessa.

    #65507
    olli k
    Osallistuja

    Tervehdys Oswald!
    Hienoa, että tänne sentään joku kirjoittaa. Kirjoittelin tilanteestani robottileikkauksen jälkeen toista kuukautta sitten. E Lehtis siihen sentään reagoi ja sain vähän tukea tähän virtsankailurumbaan. Hienoa, että psa:si on kunnossa. Minulla 3kk kontrolli vasta tammikuun alussa. Noihin hoidon jälkeisiin kysymyksiisi en osaa sanoa mitään, kun itse valitsin robottileikkauksen. Vähän vilkkaampaa toimintaa tälle foorumille toivoisin. Laitoin ylläpitäjällekin viestin, että olisiko mahdollista luoda joku hälytysjärjestelmä joka ilmoittaisi kun ryhmään ollut tullut uusi kirjoitus. Lupasi tutkia asiaa.

    #65514
    Eegon1950
    Osallistuja

    Olli K:lle
    Katso minun ers polkuni sieltä voi löytyä jotain tiedonjyväsiä kusirallin tienoilta.

    #65515
    Eegon1950
    Osallistuja

    Siis ERS kokemukset matkan varrelta. Aika pitkä romaani mutta olen koittanu kerätä kaiken kokemuksen matkan varrelta siihen tiivistettynä

    #65523
    olli k
    Osallistuja

    Eegon1950
    Olen lukenut tarinasi, paikoitellen kahteenkin kertaan. Ihan hyvää asiaa. Luin jo ennen leikkausta, joten tiesin mikä odottaa. Minulla kohta 2 kk leikkauksesta. Alku oli toivoton, mutta viime päivinä on mennyt vähän paremmin. Kotona kun käy tiheään vessassa pärjäilee kohtuullisesti. Pihan haravointi kuukausi sitten oli kyllä ”märkää” hommaa. Kuinkas sinulla, tuliko siitä korjausleikkauksesta pysyvä apu?

Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 23)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän viestiketjuun.