Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi Naisten syövät Munasarjasyöpä Vastaa viestiketjuun: Munasarjasyöpä

Vastaa viestiketjuun: Munasarjasyöpä

Etusivu Keskustelufoorumi Naisten syövät Munasarjasyöpä Vastaa viestiketjuun: Munasarjasyöpä

#74042
Silmu
Participant

Katkarapu, mietin miten niihin sytostaatteihin valmistautuisi. Käytännön jutuista: juo reilusti vettä aamulla niin kanyylin laitto saattaa onnistua helpommin, ota pussi Pegorionia ennalta ehkäisevästi koska kortisoni todennäköisesti jumittaa mahan, ota jotain tekemistä mukaan että saat ajan kulumaan. Jos on ruokarajoitteita, niin ota syötävääkin. Meillä löytyy keittiönurkkauksesta sämpylöitä, banaania, jogurttia, keksiä ja jotain ateriankorvikejuomia. Keliaakikkokaverin sämpylän taas oli syönyt joku muu, niin oli olleet eväät aika vähissä.

Itse tiputuksen aikana suosittelen laittamaan ajanvietteen sivuun silloin kun aloitetaan sytostaatin tiputus ja vielä sitten kun tiputusnopeutta nostetaan. Siinä on hyvä vähän tunnustella tuleeko jotain allergista reaktiota. Minä katselin puhelinta ja ajattelin, että varmaan sen takia tanssii näkökentässä mustia täpliä ja odotin ehkä tovin liian pitkään ennen kuin ilmoitin, että nyt on huono olo. (Sain siis toisella kerralla reaktion paklitakselista, nyt on jo kahdesti tiputettu ongelmitta sen jälkeen.) En tiedä millaista muualla on, meillä on ollut rauhallista, kukaan ei kailota puhelimessa eikä televisio ole kovin kovalla. Ihmiset eivät juuri tunnu juttelevan toisilleen, mutta riippuu tietysti porukasta.

Sivuvaikutuksista on vaikea tietää mitkä osuu omalle kohdalle, mutta tukka alkaa lähteä noin kahden viikon kuluttua ekasta hoidosta. Kulmakarvat ja ripset harvenee vasta myöhemmin, onneksi ei kaikki tapahdu kerralla. Alussa ei vielä hoitoja seuraavana päivänä tuntunut mitään, nyt loppumetreillä tuntuu että kaikki oireet alkaa nopeammin ja kestää pidempään. Minulla pahin sivuvaikutus on ollut se, että päässä heittää ja jalat tuntuvat voimattomilta. Suussa on paha maku ja kaikki maistuu oudolta. Muutaman päivän elän jollain mahdollisimman mauttomalla, lähinnä jogurtilla ja viilillä. Ajatuskin juomisesta oksettaa juuri niinä päivinä kun pitäisi juoda reilusti että saisi sytostaatit huuhdottua pois. Limakalvot kuivuu, muttei sitä heti huomaa kuin suussa. Nyt saa jo ostella silmätippoja, nenäsuihkeita ja intiimialueen hoitoöljyjä.