Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi Naisten syövät Adenokarsinooma in situ Vastaa viestiketjuun: Adenokarsinooma in situ

Vastaa viestiketjuun: Adenokarsinooma in situ

Etusivu Keskustelufoorumi Naisten syövät Adenokarsinooma in situ Vastaa viestiketjuun: Adenokarsinooma in situ

#73673
NeitiToivo
Participant

Hei Tipuka89,

Itse en ole asioistani pahemmin kenellekään puhunutkaan. Ihan läheisimmille vain ja ovat auttaneet ja myötäeläneet tässä mukana. Se voi myös olla, että ne kaverit ja läheiset ei oikein tiedä miten heidän pitäisi suhtautua ja minkälaista tukea kaipaat. Jäävät ehkä helposti etäisen ja hiljaisen oloisiksi, moni ei ehkä uskalla jutella ja kysellä ettet koe heidän tunkevan liikaa asioihisi. Ja voi ollakin vaikeaa löytää sanoja, tietysti olisi kiva jos ihmiset osaisi sanoa vaikka vaan sen, että hei en oikein osaa sanoa mitään, enkä tiedä miten voisin auttaa mutta saat aina tulla puhumaan kun susta tuntuu että tarvitset jonkun jolle puhua. Et ole yksin että tuli mitä vaan niin sua autetaan ja tuetaan etkä jää yksin.

Itse olen lukenut jostain että loopin voisi tehdä 4 kertaa, raskautumiseen ei vaikuta mutta lisää ennenaikaisten synnytysten riskiä jonkun verran. Omalta lääkäriltä kyselin loopin aikana että montako kertaa se voidaan tarvittaessa tehdä ja sanoi ettei siihen ole mitään määrättyä rajaa. Eli varmasti se kaikki on hyvin tapauskohtaista.

Muissa muutoksissahan niitä muutoksia seurataan ja hoidetaan mahollisimman pitkään mutta AIS on pintasyöpää ja mitä olen lueskellut niin ymmärtääkseni taudinkulkua ei täysin tunneta ja on siitä ikävä että voi tehdä muutoksia sinne syvemmälle kohdunkaulakanavaan (eikä näitä sitten esmes papassa niin helposti saada kiinni).Muutosten hoitona on aika herkästi se kohdunpoisto jos lasten hankinta ei enää ole ajankohtaista. Jos lapsihaaveita on sitten kai loopatan ja seurataan tilannetta erityisen tarkasti. Tarvittaessa kohdusta voidaan kai poistaa vain osa ja kohdunkaula, jolloin raskautuminen on vielä mahdollista ja synnytys sitten varmaan sektiolla. Mutta kaikki nämä on varmasti myös niin tapauskohtaisia miten missäkin tilanteessa toimitaan.

Käypähoitosuosituksissa näistä kaikista on mielestäni aika kattavasti. Löytyy myös tietoa muutosten uusiutumisriskeistä ihan prosentteineen. Yleisesti kai se uusiutumisen riski on suurin kahden ensimmäisen vuoden aikana muutosten hoidosta. Syöpäriski on silti kohonnut ainakin sen 20 vuotta.

Kaikissa lähteissä tuo 30v tuntuu olevan kutakuinkin se raja joita nuorempia pidetään niin nuorina että se muutosten ja HPV:n luontainen parantuminen on todennäköisempää. Sen jälkeen ne todennäköisyydet kai merkittävästi heikkenee.

Lääkäri on varmasti se paras vastaamaan. Kuitenkin jokainen tilanne ja potilas on yksilö ja maallikkoina googlesta tietoa etsimällä ei meillä kellään ole kuitenkaan samaa käsitystä ja tietoa kuin heillä.

Mutta hyvässä hoidossa ja käsissä varmasti olet ja saat asianmukaista hoitoa. Kannattaa kaikki kysymykset laittaa ylös että saat lääkärin kanssa keskusteltua kun sinuun ollaan yhteydessä.

Tsemppiä