Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät ERS kokemukset matkan varrelta Vastaa viestiketjuun: ERS kokemukset matkan varrelta

Vastaa viestiketjuun: ERS kokemukset matkan varrelta

Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät ERS kokemukset matkan varrelta Vastaa viestiketjuun: ERS kokemukset matkan varrelta

#72531
Lynx
Participant

Korkea PSA-arvoni (6.3) löytyi puolivahingossa vuonna 2013 hiihtopaleltuman tutkimusten yhteydessä. Koska lääkäri lupasi, että voidaan jäädä seuraamaan PSA-arvon nousemista, niin valitsin sen, koska halusin kokeilla vaihtoehtoisia hoitotapoja. Ne eivät tuottaneet tuloksia vaan arvot vain nousivat. Syöpä leikattiin Oulussa 2014 ja PSA-arvo oli silloin 11.4.
Vuoden sisällä toivuin täysin ja vuosittaiset kaksi verikoetta olisivat unohtuneet, ellen olisi laittanut kalenterihälytyksiä. PSA-arvo on ollut tähän asti alle 0,1.

Kävin tällä viikolla verikokeessa ja nyt PSA oli 0,2. Ja nyt vasta huomasin, että keväällä arvo oli ollut 0,1 eikä alle 0,1. Laitoin teidän kirjoitustenne innoittamana Oulun Omahoitoon kyselyn, että pitääkö minun olla aktiivinen asiassa vai ottavatko yhteyttä, jos on tarvetta. Lisäksi panin pyynnön, että saisin patologin tutkimustulokset syövästä. En löytänyt niitä Omakannasta enkä Omahoidosta eikä niitä ollut minun omassa OYS,hoitomapissa. Muistaakseni Gleason arvo olisi ollut ennen leikkausta 6 mutta lääkäri taisi sanoa että se oli sitten kuitenkin vähän korkeampi.

Onko tietoa miten tuo PSA-arvon nousu kehittyy, jos ei tekisi mitään? Jos mun arvo nousisi lineaarisesti, niin se olisi 20 vuoden päästä vasta 4.0 eli alle 4.5 raja-arvon.
Minä olisin silloin jo 86-vuotias eli 8 vuotta yli suomalaisen miehen keski-iän.
Toinen asia jota mietin on, että voiko 10 kg lihominen parissa vuodessa aiheuttaa PSA-arvon nousemista. Suunnistan, hiihdän ja juoksen säännöllisesti, joten ajatukseni on kyllä karppaamalla pudottaa paino normaaliksi olipa PSA-arvo mitä tahansa. Mutta onkohan ylipaino riskitekijä.

Kotona tahtovat panikoida minun sairauksistani, joten en ole varma kerronko heille mitään. Se voi ahdistaa heitä, ainakin lapsia.
Minua ei suuresti asia huoleta enkä ainakaan menetä yöunia vähäisen PSA-lukeman nousun vuoksi.
Lisäksi näistä useasta viestiketjusta olen päässyt siihen käsitykseen, että tarvittaessa tulee sädetyshoito, joka on kivuton ja that’s it.