Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät PSA rumba Vastaa viestiketjuun: PSA rumba

Vastaa viestiketjuun: PSA rumba

Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät PSA rumba Vastaa viestiketjuun: PSA rumba

#72258
Mies 48
Participant

Kiitos Watson!

Toki onhan minulla johdonmukaista ”nousua” PSA:ssa, ja mittaukset/seuranta on nimenomaan tehty vain ja ainoastaan yhdessä ja samassa HUS laboratoriossa viimeiset 3 vuotta: Radikaalileikkaus 02/2017 => PSA mittaamattomassa, ja sitten viime syksystä lähtien tasaista nousua mittaamattomasta 0,07:aan ja siitä viimeksi 0,17:aan?

Loppukeväästä sitten lääkärikin totesi yksiselitteisesti että mikään muu kuin eturauhanen tai eturauhaissyöpäsolu ei voi PSA:n nousua aiheuttaa, ja kun minun kohdallani eturauhanen on leikkuksella poistettu niin johtopäätös oli hyvinkin looginen ja tämän takia aloitettiin salvage sädehoiti 5viikkoa sitten eturauhaspesääni. On kuulema myös enemmän kuin todennäköistä että syövän uusiutuminen tapahtuu eturauhaispesässä, mikäli PSA ei ala voimakasta nousua vuoden sisällä leikkuksesta jolloin yleensä kyseessä on etäpesäke (minulla siis nousu alkoi 4v leikkauksesta).

Se että 0,2 pidetään uusiutumisen rajana on kerrottu minulle että johtuu siitä että ennen sitä ”mikään ei näy” röntegissä, ts syöpäkasvain/-uusiutiminen on edelleen solutasolla eikä pystytä paikantamaan. Tämä myös piti paikkansa minun kohdallani kun noin kuukausi sitten tehtiin PET levinnäisyystutkimus jossa ”ei mitään mistään löydetty”.

Kuten tälläkin foorumilla useasti todettu niin sen parempi mahdollisuus hyvään lopputulokseen mitä aikaisemmin hoidot aletaan, jonka takia päädyttiin sädetykseen minunkin kohdallani – vaikkei 0,2 rajaa vielä oltu ylitetty. Tämä on jo minun luonteellekin sopivaa, hulluksi minä tulisin jos 50 -vuotiaana alkaisin arvuuttelemaan onko syöpä uusiutunut vai ei ja jäisin vain seuraamaan tilannetta? Ei, minun täytyi tehdä jotain – varsinkin kun lääkärikin suositteli samaa?

Nähtäväksi jää mikä on lopputulema: Pari viikkoa vielä sädetystä jäljellä ja sitten PSA mittaus. Jos PSA silloin mittaamattomissa niin tiedetään että osui ja upposi, jos PSA sen sijaan edelleen mitattavissa niin silloin tietenkin on mahdollista että joku etäpesäke kuitenkin löytyy jostain tai sitten PSA:n nousu jää mysteeriksi? Summa sumarum kuitenkin että minulla ei nyt 25 sädekerran jälkeen ole minkäänlaisia sivuoireita taikka tuntemuksia sädetyksen johdosta, on ainoastaan ”tylsää” joka päivä siellä rampata => joten uskoakseni sädetyksen aloittaminen oli oikea – eihän siitä mitään haittaakaan ole ollut?