Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät Vasteet ers Vastaa viestiketjuun: Vasteet ers

Vastaa viestiketjuun: Vasteet ers

Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät Vasteet ers Vastaa viestiketjuun: Vasteet ers

#71919
Mies 48
Participant

Terve tytär!

Hyviä kommentteja ja kysymyksiä sinulta – kaikki aivan oleellisia. Näistä palstoilta surffaamalla toisaankin löytyy aika hyvin tietoa, tässä ihan vain minun havainnot kysymyksiisi:

– Ei haluta seuloa ERS/mitata PSA:ta liian laajasti koska korkea PSA ei aina ole merkki syövästä (liikakasvu, tulehdus jne?). Ts ei haluta ”turhaan” huolestuttaa ihmisiä jos PSA korkea mutta syytä ei löydy? Pelätään että elämänlaatu heikkenee tietämättömyyden takia. Itse toki myös kannattaisin laajempaa seulontaa, mutta tämä on se syy joka minulle on kerrottu miksei laajasti seulota miehiä?

– Perinnöllisyys, kyllä – ERS on perinnöllinen ja rittää että on suvussa ei tarvitse olla välttämättä isä-poika suhde. Tähän suosittelevat että jos suvussa on ERS kannattaa alkaa mittaamaan PSA:ta kun 40v lasissa. Itse aion usuttaa omaa poikaani testeihin kun 35v on täynnä.

Ja jos se rauhoittaa sinua niin oma leikkaava lääkärini totesi todennäköisyyksistä viime talvella näin: Parille kymmenelle prosenttille radikaalileikkauksen läpikäynneillä syöpä uusiutuu, mutta lisähoitojen jälkeen ainoastaan 1-2% kuolee ERS:ään. Joten kyllä se vanha sanonta että ”jos jokin syöpä on pakko saada niin ERS on se paras vaihtoehto”. Aika lailla suuremmat todennäköisyydet kuolla vanhuuteen kuin ERS:ään – sanoo superhuolestunut ERS polun tallaaja joka on ”vain” 52 vuotias…