Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät ERS kokemukset matkan varrelta Vastaa viestiketjuun: ERS kokemukset matkan varrelta

Vastaa viestiketjuun: ERS kokemukset matkan varrelta

Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät ERS kokemukset matkan varrelta Vastaa viestiketjuun: ERS kokemukset matkan varrelta

#71686
Arttu70
Participant

Hei ystävät,

onpa meillä nyt samanlaisia huolenaiheita. Minäkin sain Hesarin tapaan täydentävän prostatapesän sädehoidon (tammi-helmikuussa 2020). Tämän vaikutuksesta psa laski tasolle 0,02 jossa se pysyi nyt huhtikuun alkuun asti, kunnes nyt indikoi jälleen nousua. Kirjallisuuden mukaan kaksi perättäistä nousevaa mittausarvoa saavutettuun alimpaan hoidonjälkeiseen psa-arvoon (Nadir) indikoi suurehkoa biokemiallisen uusiutumisen riskiä, jonka rajana nykyisin taidetaan pitää tuota tasoa 0,2. Tämä taso lienee valittu osittain myös siksi, että pienemmillä arvoilla harvoin nykykuvantamismenetelmillä vielä löydetään mainittavampaa. Harvapa meistä kuitenkaan haluaisi jäädä odottamaan jatkotoimenpiteitä vasta sen jälkeen, kun pöpöä on kasvanut lisää ja riski leviämiselle lisääntynyt.

Olen ehdottomasti samaa mieltä kuin ”jukarhu” eli ”second opinion” kannattaa käydä kysymässä. Yliopistolliset sairaalat nojaavat yleensä aina ”Käypähoito” -suosituksiin eli mitään ei haluta tehdä, ennekuin tuo taso 0,2 ylittyy. Varsinkin sellaiselle, jolla kyseessä on ärhäkkä syöpä, tuo lähestymistapa tuntuu kuitenkin ahdistavalta. Kaikkihan me kuitenkin haluamme vielä tavoitella kuratiivista ratkaisua eikä odotella taudin mahdollista leviämistä.

Tuo yksityinen Docrates taitaa kuitenkin olla se taho, jolla on eniten kokemusta proaktiivisista hoitomenetelmistä eli lyödään pöpöä lujaa jo ennenkuin se leviää. Joo, tiedän privaattipalvelujen olevan tyyristä suhteessa kunnallisiin palveluihin, mutta meidän kaikkien terveys on korvaamatonta ja pelkän ”toisen mielipiteen” -hakeminen ei montaa saturaista maksa. Ainakin itse pohdin erittäin vakavasti tätä väylää, jos psa-nousu jatkuu.

Tsemppiä kaikille ja nautitaan kaikesta huolimatta myös kevätauringosta!

ps Olen myös mielenkiinnolla lukenut tutkimuksia tuohon uuteen Lutetium-hoitoon liittyen, josta jukarhukin mainitsi. Se on täsmähoito, jossa psma:lla ”leimattu” radioaktiivinen molekyyli ohjautuu psma:ta muodostavaan syöpäsoluun aiheuttamatta haittaa muille kudoksille. Tätä on käytetty toistaiseksi levinnyttä eturauhassyöpää sairastavien lupaavana uutena hoitomuotona, mutta nyt keskustelu on virinnyt myös sen osalta, voitaisiinko se ottaa hoitomuodoksi jo selkeästi aikaisemmassa vaiheessa.