Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät PSA rumba Vastaa viestiketjuun: PSA rumba

Vastaa viestiketjuun: PSA rumba

Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät PSA rumba Vastaa viestiketjuun: PSA rumba

#71306
Mies 48
Participant

Tervehdys kaikille!

Sain harvinaisen hyviä ja selkeitä vastauksia kysymyksiini, joten haluan jakaa ne kaikille kohtalontovieilleni. Minun tarinani löytää historiasta, mutta kerrattakoon nyt vielä että radikaalileikkaus 4v sitten, ja nyt viime 12kk aikana PSA taas noussut 0,07:stä 0,15:aan.

Tässä kirurgin hyviä vastauksia:

– Jos PSA nousee yli 0.20 vuoden sisään leikkauksesta, niin se on nopea uusiutuminen ja viittaa usein etäpesäkkeiseen tautiin. Paljon tyypillisempää on uusiutuminen muutaman vuoden kuluttua leikkauksesta, jolloin uusiutuminen tapahtuu on paikallinen.

– Käytännössä aina on kysymys ”vanhasta” syövästä. Jos joka ikinen syöpäsolu on leikkauksen yhteydessä hävinnyt elimistöstä, niin silloin syöpä ei voi uusiutua.

– Uusiutuminen on yleistä 10 vuoden sisään jopa useilla kymmenillä prosenteilla. Kuolleisuus on kuitenkin vain murto-osa tästä eli eturauhassyövän uusiutuminen johtaa useimmiten lisähoitoihin, mutta ei kuolemaan.

– Jos PSA nousee yli 0.2, niin tehdään PSMA-PET-TT, jolla pyritään paikallistamaan syöpää ja sen perusteella sitten suunnitellaan hoito. Tyypillisin lisähoito on salvage sädehoito. Tällaisessakin tilanteessa pyritään selvittämään lisäsädehoidon mahdollisuus.

– Levinneessä taudissa hoidon kulmakivi on hormonaalinen hoito ja tietyissä tilanteissa lisäksi solusalpaaja.

– Viime vuonna leikkauksen jälkeistä sädehoitoa tutkineessa RADICALS-tutkimuksessa ns. salvage-sädehoitoryhmässä oli 9 vuoden kohdalla leikkauksesta kokonaiskuolleisuus 26/699 ja eturauhassyöpäkuolleisuus 8/699 eli hieman yli prosentti. Ennuste on siis lähtökohtaisesti hyvä.

– Leikkauksen jälkeisen sädehoidon tavoite on parantaa syöpä kokonaan ja monesti näin käykin.