Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät petteri 51 tarinaa Vastaa viestiketjuun: petteri 51 tarinaa

Vastaa viestiketjuun: petteri 51 tarinaa

Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät petteri 51 tarinaa Vastaa viestiketjuun: petteri 51 tarinaa

#71246
jukarhu
Participant

Sulle, mies48.

Kyselit kokemuksia leikkauksen jälkeisistä uusiutumisista.

Olen RALP-potilas VM 2009, tuolloin 60 terve työelämässä oleva mies. Minulla kävi tuuri, kun tauti löydettiin ajoissa.

Toistaiseksi hoidoksi on riittänyt tuo joulukuinen RALP hyvä näin. Konttrolli PSA:t jatkuvat 6kk:n välein. Toistaiseksi arvo on pysynyt < 0,05, eli ns. mittaamaton. Koko jukarhun tarina löytyy tältä sivulta.

Omakohtaista kokemusta uusiutumisista minulla ei ole. Tuntuma mikä minulle vertaistukitoiminnan kautta on muodostunut, näitten vuosien aikana on, että ehkä 1/3 RALP veljistä, joutuu tuohon uusiutumis kierteeseen.

Miksi näin, en tiedä, onko olemassa tutkittua tietoa siitä, millaiset lähtötiedot näillä veljellä joilla uusiutuminen on tapahtunut?
Kuten, ikä, PSA:lukema, Gleason luokka, eroaako patologin lausunto leikatusta rauhasesta verrattuna neulanäytteisiin. Millaiset kuvantamiset ja tiedot ovat olleet pohjana hoitovalinnalle.

Kuinka monelle, näistä uusiutuneista RALP-potilaista olisi uusilla kuvantamis menetelmillä saatu tieto esim. kapselin läpikasvusta? Valita kenties suoraan, nykyaikainen sädehoito ja näin välttää leikkaushaitat.

Tuttavapiiristä löytyy veljiä, jotka ovat eläneet kohtuullista elämää, uusiutuneen taudin, (jopa useita uusiutumisia) kanssa yli kaksikymmentä vuotta. Kuten myöskin veljiä joilla uusiutuminen on tapahtunut kahdenkymmenen vuoden jälkeen. Joten tauti on hyvin henkilökohtainen ja hoito joka toimii yhdelle, ei toimi toiselle. Näin kontrollin jatkaminen on erittäin tärkeä, jotta mahdollisiin uusiutumisiin voi reagoida ajoissa.

Tilastollisesti yli 93% kaikista potilaitahan on elossa viiden vuoden jälkeen.

Hoidot kehittyvät koko ajan ja uusia toimivia hoitoja tulee työkalupakkiin koko ajan. Etenkin kuvantaminen on kehittynyt huimasti tämän minun yhdentoista vuoden ERS-polkuni aikana.

Edelleen on erittyisen tärkeä, että tauti löydettäisiin ajoissa ja hoitovalinnan pohjana olisi aina riittävät tiedot. Näin potilas voisi tehdä, hänen elämäntilanteeseen, parhaiten sopivan hoitovaihtoehdon valinnan.

Joka ukon tulisi, viimeistään viisikymppiseä tietä oma PSA, johon jatkossa voisi verrata muutaman vuoden välein otettavaa testitulosta.

Onnea matkaan mies48, useita vaihtoehtoja tällä ERS-polulla on tarjolla.

Veljille, leppoisaa talven jatkoa ja kohti valoisanpia päiviä.