Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät PSA Arvot ja verinen virtsa (hematuria) Vastaa viestiketjuun: PSA Arvot ja verinen virtsa (hematuria)

Vastaa viestiketjuun: PSA Arvot ja verinen virtsa (hematuria)

Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät PSA Arvot ja verinen virtsa (hematuria) Vastaa viestiketjuun: PSA Arvot ja verinen virtsa (hematuria)

#71019
hesari
Participant

Hei Mies 48 ja muut kohtalotoverit.

Minulla on näihin viimeisiin kirjoituksiin kokolailla samanlainen tautihistoria. Olen tänne siitä kirjoitellutkin.

Peijaksessa ers-poisto 2016, en ottanut lisäsädehoitoa silloin, asiasta neuvoteltiin, plussat ja miinukset. Vuonna 2019 PSA alkoi nousta, tosin vain toistamiseen 0,07. Kutsu tuli Meilahteen ja eri vaihtoehdoista seurannan lisäksi halusin lisäsädehoitoa. Siihen suostuttiinkin, magneettikuvauksen ja sädekohdistuspistemerkintöjen jälkeen sädetyksensuuntaus oli selvä. Kesällä 2019 kävin sitten Meilahdessa 33 kertaa prostatapesän sädetyksessä.

Nyt PSA-arvo on taas ollut HUSin mukaan mittaamattomissa siitä lähtien. En tiedä, olinko turhankin ”aktiivinen” vaatiessani sädehoitoa HUSin virallisen ”lisähoitosuosituksen ulkopuolelta”, PSA-arvon pitäisi olla yli 0,20 HUSissa, mutta olen niin monesti pettynyt vain passiiviseen seurantaan. Työterveydessäkin seurattiin monia vuosia ja jopa muuallakin erikoislääkäreillä. Biopsian koepalojakaan ei olisi aikoinaan otettu ellen olisi mennyt yksityiselle ja maksanut itse ko. tutkimuksen. Syöpää oli muistaakseni yli puolessa näytepaloissa.

Leikkaukseenkaan en olisi päässyt ajoissa, jollen itse olisi ollut aktiivinen ko. asiassa. Leikkauksen jälkeinen patologin lausunto olikin jo karua luettavaa, Gleason 4+3, osin luokkaa 5, marginaalipositiivisuutta jne. Urologin mukaan leikkaus oli erittäin aiheellinen ja käytännössä viime tipassa.

Ihmettelen vieläkin kaikkea nihkeyttä, mitä esim. pääsy lisätutkimuksiin/hoitoihin liittyi kohdallani. Tuskin olisin tässä, jos olisin tyytynyt vain kaikkeen. Varmasti monella on päinvastoin hyviä kokemuksia ja niin myös kohdallani on hoidoissa, kun vain niihin on päässyt. Hoidot ovat olleet tosilaadukkaita ja olen niistä kiitollinen.

Täällä aiemmin kirjoitettiin, että ”tauti on aina askeleen edellä”. Itse kääntäisin sen niin, että itse kunkin pitää pyrkiä olemaan askeleen edellä hoidoissa. Näin itse olen oppinut kantapään kautta. Vaikeata se varmaan on, aktiivisuus kannattaa kuitenkin aina.

Hyvää alkavaa vuotta 2021 kaikille ryhmää seuraaville.