Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen Vastaa viestiketjuun: PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen

Vastaa viestiketjuun: PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen

Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen Vastaa viestiketjuun: PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen

#69627
Arttu70
Participant

Hei Mies 48,

ajattelin vastailla sinulle, kun lienen jokseenkin samaa ikäluokkaa kanssasi. Minulla todettiin ERS viime keväänä 2019 ja olin leikkauksessa saman vuoden syyskuussa. Gleason 9 (4+5) ja erittäin niukka läpikasvu (1mm). Ei ollut levinnyt vesikkeleihin eikä imusolmukkeisiin. Kuusi viikoa leikkauksen jälkeen PSA oli 0,05 (Synlab). Kun leikkausmarginaalista löytyi pöpöä 3mm ja leikkauksen jälkeinen PSA ei ollut mittaamattomissa, päätin hakeutua vielä täydentävään prostatapesän sädehoitoon hieman samaan tapaan kuin muutamat muutkin kohtalontoverit, joiden kanssa olen ajatuksia tällä foorumilla vaihtanut. Ennen sädehoitoa aloitettiin lokakuussa reilun puolen vuoden hormonideprivaatio ja sädehoito oli tammi-helmikuussa 2020. Tämän jälkeen PSA on laskenut tasolle 0,02. Deprivaatio päättyi kesäkuussa ja nyt testot ovat normalisoituneet.

Mahdollisesti jäljelle jääneen mitattavissa olevan PSA:n leikkauksen jälkeen aiheuttanee joko jäljelle jäänyt terve eturauhaskudos tai sitten syöpäsolukkoa on jäänyt jonkin verran kehoon eli nehän ne vaihtoehdot taitavat karrikoiden olla. Minulle urologit ovat useampaan kertaan todenneet, että eturauhanen ei ole selvärajainen elin, vaan kudosraja muuttuu ”pikkuhiljaa”. Minulle kerrotun mukaan on sangen tavallista, että pieniä määriä PSA:ta tuottavaa tervettä kudosta voi jäädä hieman kehoon leikkauksen jäkeen. Tosin myös se ikävämpikin vaitoehto on olemassa.

Jos tilanne huolettaa, kuten se ymmärrettävästi meitä kaikkia ERS-potilaita huolettaa, voit aina keskustella lääkärisi kanssa mahdollisesta täydentävästä sädehoidosta varsinkin, jos tuo PSA-noususi jatkuu.

Olen muuten utelias, missä tuon TYKSin ultrasensitiivisen mittauksen voisi teettää? Asun itse HUSin alueella eli pääseekö uusmaalainen testiin Turun alueelle halutessaan? Onko kenelläkään kokemuksia?