Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi Onkohan minulla syöpä? Vatsan CT-kuvantaminen Vastaa viestiketjuun: Vatsan CT-kuvantaminen

Vastaa viestiketjuun: Vatsan CT-kuvantaminen

Etusivu Keskustelufoorumi Onkohan minulla syöpä? Vatsan CT-kuvantaminen Vastaa viestiketjuun: Vatsan CT-kuvantaminen

#68511
Salamatkustaja
Participant

Hei!
Minä jouduin Meilahteen kolme vuotta sitten kesällä yhtäkkiä alkaneen runsaan peräsuoliverenvuodon takia. Minut otettiin sisään aamuyöstä sunnuntaina. Seuraavan päivän aikana tutkittiin, otettiin verikokeita ja sekä CT- että magneettikuvat. Vatsan laajassa CT:ssä, joka tehtiin täyttämällä samalla rectum varjoaineella, näkyi ’tuumorisuspekti löydös colon transversumin alueella’. MR:ssä maksamuutoksia, joita epäiltiin metastaaseiksi.
Edellisten hälyttävien löydösten takia jouduin maanantaina pikaiseen suolen tyhjennykseen ja tiistaiaamuna kolonoskopiaan. Ihmeellistä kyllä, suolen transversumissa ei ollut mitään kasvainta, mutta sen sijaan sigmasuolesta 20 cm päässä peräaukosta löytyi 4cm kokoinen kasvain, josta patologi 3 vk myöhemmin antoi lausunnon: adenokarsinooma pT1N0 G2, imusolmukkeet puhtaat 0/34.
48 tuntia myöhemmin minut kärrättiin leikkaussaliin ja 7 tunnin päivystysavoleikkauksessa syöpäkasvaimeni poistettiin.
Jokainen tapaus on varmasti omanlaisensa, mutta ainakin minun syöpäni löytyi vasta kolonoskopian avulla. CT- ja MR-kuvien tulkitseminen suolen osalta näyttää olevan vaikeaa, varsinkin jos suoli ei ole tyhjä. Sunnuntaina ei ensin näkynyt mitään erikoista CT-kuvissani. Maanantaina tuli töihin uusi radiologi (?), joka näki olemattoman kasvaimen siellä, missä sitä ei ollut, ja vasta kolonoskopiassa totuus valkeni. Enpä tiedä, oliko lääkäri taitava vai miksi minä tuskin edes huomasin kameran liikkuvan suolessani. Vain aavistuksen verran ’kutitti’ kaarteissa. ’No täällähän se kasvain piileskelee’, kommentoi hän heti sigmaan päästyään. Näin itse päätteeltä livenä syöpämöykkyni ja olin melkeinpä helpottunut, kun rajuun verenvuotooni löytyi selitys.
Nyt olen käynyt jo kolmen vuoden ajan kuuden kuukauden välein verikokeissa, röntgenissä ja ultrassa tarkistuttamassa, ettei syöpä palaa. Kerta kerralla kävelen luottavaisemmin mielin näihin testeihin uskoen parantuneeni. Viime kolonoskopiassa (se tehdään minulle joka toinen vuosi) löytyi polyyppi, joka niksaistiin varmuuden vuoksi pois. Kahdessa vuodessa, joka sinulla on kulunut edellisestä kolonoskopiasta, on lähes mahdotonta, että suoleesi olisi ehtinyt kasvaa syöpää. Prosessi on onneksi suhteellisen hidas.
Onnea sinullekin mahdollisiin tutkimuksiin ja toivottavasti kolonoskopia, jos siihen joudut tai pääset, tällä kertaa sujuu paremmin!