Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi Naisten syövät RINTASYÖPÄ Vastaa viestiketjuun: RINTASYÖPÄ

Vastaa viestiketjuun: RINTASYÖPÄ

Etusivu Keskustelufoorumi Naisten syövät RINTASYÖPÄ Vastaa viestiketjuun: RINTASYÖPÄ

#68230
HopeaSiili
Participant

Minulla on myös tunne että olen vähän kuin omillani tämän sairauden kanssa nyt kun yksivuotistarkastus oli ja meni ja kaksivuotistarkastus on helmikuussa. Kaikenlaista kipuilua ja vihlomisen tunnetta on ollut siellä täällä tämän tästä, ja tuntuu ettei minulla ole enää kuin oma itseni ”asiantuntijana” tulkitsemassa mitä mikäkin tuntemus voisi olla. Jostain olen lukenut juttuja että jotkut koirat (vai oliko se että myös kissat?) voidaan kouluttaa tunnistamaan ihmiset joilla on syöpä, ja vähän vitsinkin varjolla olen miettinyt välillä että jospa voisi päästä edes jollekin ”syöpäkoiralle” syyniin kun ei tohdi yrittää päästä oikealle ihmislääkärille tutkittavaksi että onko oikeasti syytä huoleen. Niin, noista hoitavan tahon ”unohduksista” kun täällä on puhuttu, niin unohtuihan minullekin tehdä levinneisyystutkimus – syöpälääkäri puuttuvaa tutkimusta vähän ihmetteli siinä vaiheessa kun sytostaatit oli jo annettu, ja sanoi ettei siihen nyt enää ryhdytä kun todennäköisesti ei löydetä enää mitään jos mahdolliset kasvaimet ovat solumyrkkyjen takia jo pienentyneet. Urhea asenne siinä että ei tohdi rasittaa muutoinkin kuormitettua terveydenhoitojärjestelmäämme mahdollisesti turhien pelkojen takia saattaa kyllä kostautua siinä että hakeutuu liian myöhään hoitoon – ja resurssien tuhlausta sekin on että paranemismahdollisuudet siinä pienenevät.

Sitä olen välillä myös mielessäni ihmetellyt että mitä tarkoittavat verikokein tutkittavat ”syöpämarkkerit”? Ja jos syöpämarkkereita voi löytää verikokeella, niin miksi niitä ei voisi tutkia vaikka useamman kerran vuodessa ainakin niiltä potilailta jotka sairastavat korkean uusiutumisriskin syöpää? Kai sillekin on oma selityksensä, mutta olisi vain mukava tietää mistä on kyse ja miksei tutkita useammin.

Noista uinuvista syöpäsoluista tuli mieleen että hatarasti muistelen joskus lukeneeni jostain varsin tuoreesta ja laajasta englantilaistutkimuksesta, jossa oli päädytty sellaiseen tulokseen että rintasyöpä tekee kolme ”hyökkäystä”. Jos oikein ymmärsin, niin tutkimuksen mukaan alkuperäinen rintasyöpäkasvain aktivoituu kolme kertaa – vai olikohan se korkeintaan kolme kertaa? – lähettämään etäispesäkkeitä muualle kehoon. Sitä vain ei ilmeisesti yhtään tiedetä milloin ja miksi etäpesäkkeiden lähettäminen aktivoituu, mutta suurimman osan aikaa syöpä on kai sitten siinä mielessä uinuva, ettei se leviä kovin nopeasti — paitsi ehkä kasvaa paikallisesti?

Mutta joo – täytyy tunnustaa että ”tietoni” ovat enimmäkseen vain hataraa arvelua sieltä täältä haravoiduista tiedon siruista, joita todennäköisesti yhdistelen väärin ja miten sattuu. Oikean asiantuntemuksen jätän niiden asiaksi jotka ovat oikeasti ja tieteellisesti asiaan perehtyneet. Joka tapauksessa on hyvä että edes jossain uskaltaisi vaihtaa ajatuksia ja mielipiteitä tämän sairauden tiimoilta, olisi aika raskasta olla vuositolkulla mietteidensä kanssa aivan yksin.