Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi Naisten syövät RINTASYÖPÄ Vastaa viestiketjuun: RINTASYÖPÄ

Vastaa viestiketjuun: RINTASYÖPÄ

Etusivu Keskustelufoorumi Naisten syövät RINTASYÖPÄ Vastaa viestiketjuun: RINTASYÖPÄ

#67876
Kuikka
Participant

Olen myös Millamarin tavoin hämmästynyt tuosta Sohville kerrotusta näytteenottomahdollisuudesta leikatusta kädestä. Mulle on lääkäristä fyssariin asti kaikki sanoneet, että lopun ikää pitää varoa käden suhteen juuri sitä, ettei tulisi mitään haavoja tai pistoja. Kun haavasta tai pistostahan kai voi juuri joku bakteeri levitä ja aiheuttaa ruusutulehduksen käteen ja se taas useimmiten aiheuttaa lymfaödeeman, josta ei taida sitten päästä enää eroon jos sen kerran saa. Ei huvittaisi alipaineistettua kompressiohihaa alkaa käyttämään, joten itse aion tarjota vain oikeaa kättä jatkossakin.

Mullakin sytot sai suonet valitettavan huonoon kuntoon. Vuosikontrollin verikokeissa nyt elokuussa eka hoitaja tökki pari kertaa kyynärtaipeeseen ja ei saanut mitään verta tulemaan. Otti sitten ohuen lasten neulan, jota käytetään kun suonet on hennot ja ohuet ja yritti vähän kyynärtaivetta alempaa ottaa – sai juuri ja juuri ekaan putkeen verta ja sitten ehtyi sekin suoni. Siinä vaiheessa tunsin jo pyörtyväni kun tiesin, että 4 putkiloa pitäisi verta saada ja sitä oli jo yritetty n. 20 min eri keinoin saada. Onneksi hän hälytti toisen hoitajan paikalle, joka ihme ja kumma saikin sitten kyynärtaipeesta otettua.

Jouduin toisen vaivan takia sen jälkeen vielä verikokeisiin ja taas labrahoitaja tökki ekana kyynärtaipeesta ja sai kyllä neulan ihan ok menemään suoneen, mutta siitä ei vain tullut sitten yhtään verta. Seuraavaksi hän käski minun valuttaa hanan alla kuumaa vettä käsilleni, jotta kädet lämpenee kunnolla ja seuraavaksi hän alkoi etsiä suonta kämmenselältä ja ranteesta. Lopulta hän sai otettua verinäytteet ranteesta siitä kohtaa missä pidän rannekelloa. Sanoikin, että mun kannattaa jatkossa vinkata muillekin, että siitä kohtaa saattaa jatkossakin onnistua. Mutta ikävää on tämä verisuonten huono kunto. Yksi hoitaja sanoi, että saattaa vähän parantua ajan myötä, joku toinen taas oli sitä mieltä, että tilanne tulee jäämään suht samanlaiseksi.

Kävin vuosikontrollia varten myös sydämen gammakuvauksessa (kun saan Herceptin rokotuksia ja saattaa aiheuttaa joillekin syhdämen vajaatoimintaa) ja siinä onneksi oli tällä kertaa taitava hoitaja, joka sai ekalla yrityksellä kanyylin suoneen. Tässäkin on aiemmin ollut ongelmia kun suonet ”juoksee karkuun” tms. Hänen niksi oli se, että hän pitkään läpsytteli tai hakkasi kämmentäni kädellään, jotta käsi lämpenisi ja vasta sitten alkoi etsiä sopivaa kohtaa kanyylille.

Tosi hyvä Sohvi kun kyselet vielä tarkemmin tuosta, että voiko olla totta, että myös leikattua kättä voisikin käyttää näytteenottokätenä. Tosin taidan olla sen verran neuroottinen tuon lymfaödeemanpelon suhteen, että yritän tarjota aina tervettä oikeaa kättä.