Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi Naisten syövät RINTASYÖPÄ Vastaa viestiketjuun: RINTASYÖPÄ

Vastaa viestiketjuun: RINTASYÖPÄ

Etusivu Keskustelufoorumi Naisten syövät RINTASYÖPÄ Vastaa viestiketjuun: RINTASYÖPÄ

#65010
Fairy
Participant

Hei kaikki,

Leijona ihan mahtavaa, että viimenen syto saatuna- onnea, yksi etappi jälleen hoidettu! Hyviä vinkkejä täällä jaettu noihin syto-oireisiin, kyllä niistä tosiaan selviää kun ei liikaa jää murehtimaan. Lepää ja kerää voimia jos olo sitä vaatii. Niihin reagoiminen on tosi yksilöllistä ja ns oireetkin voivat hiukan vaihdella kerrasta toiseen.

Millamari; tulehan kertomaan lääkärikuulumiset- kovasti jo etukäteistsemppiä! Itse olen kokenut tosi voimaannuttavana tämän vertaistuen täällä. On ollut hyvä lukea toisten kokemuksia ja saada tukea ja tietoa. Nyt sitten itse haluan sitä hyvää jakaa eteenpäin, sen mitä omasta kokemuksesta osaa. On silti hyvä muistaa, että jokaisen hoitopolku ja kokemukset ovat omat ja kasvaimen luonne määrittää pitkälti hoitojakin.

Tässäpä vielä omat vinkkini sytoja (ja ylipäätään koko prosessiakin ajatellen):
– Juominen ja erityisesti kaikki hapantuotteet maistuivat kylmänä itselleni ja helpottivat oloa (esim. piimä, luonnonjugurtti, pakastekylmät marjat, erilaiset smoothiet).
– Iho kuivui dokeista itselläni, eli sitä kosteutusta, iholle ja sisäisesti juomalla vettä/vichyä runsaasti. Muista myös silmät, kosteutustippoja niihin ja jos nenä kuivuu niin a-vitamiinisuihke apteekista auttaa hyvin. Kynnet kannattaa lakata sytohoitoon, välttyy mahdollisilta kynsioireilta myöhemmin. (muista mös varpaan kynnet).
– Kortisoni ärsyttää usein vatsaa, itse sain ohjeen ottaa kortisonit ruuan kanssa- se helpotti kummasti!
– CEF -hoidossa kannattaa popsia etukäteis pahoinvointilääkkeet kiltisti, näin välttyy isommilta huonoilta oloilta. Myös syöminen pienissä erissä usein helpottaa oloa.
– Pidin itse pientä ”oirepäiväkirjaa” eka sytojen jälkeen aina, näin osasi hiukan ennakoida oloja tulevilla kerroilla.
– Ulkoilu tekee hyvää, pieni kävelykin vaikka korttelin ympäri huononakin päivänä auttaa henkisesti ja fyysisesti palautumiseen.
– Lukuvinkkinä: Marja Aarnipuron esim rintasyöpä vuosi -kirja (kirjoittanut muitakin aiheeseen liittyvää), kirjassa hyvää tietoa ja sitä selviytymisperspektiiviä tälle polulle.
– Puhu, jaa, kirjoita, älä jää yksin- mikä vain tapa on hyvä purkaa ulos tunteita, joita tulee ja onneksi myös menee! Välillä monenlaiset pelot ja ahdistukset tulevat mieleen, mutta sekin kuuluu asiaan. Useimmat hoitopaikat tarjoavat myös heti keskustelutukea jos sitä kaipaa.
– Elä elämää normaalisti kuitenkin, sen mitä pystyt- itselleni ainakin monet ihan tavalliset asiat kuten ennenkin ovat tuoneet iloa, ikäänkuin ajatus, että elämä jatkuu silti monelta osin ihan normaalisti.

Moni oli pohtinut lääkäriasioita- itsekin olen tavannut useamman eri onkologin jo tähän mennessä. Ja heitä on moneen lähtöön, kuten meitä jokaista. Osalla kovin kiire, osa kohtaa ihmisen ihmisenä onneksi. Minäkin aina kyselen samoja asioita eri lääkäreiltä, ikäänkuin keräten perspektiiviä asioihin. Tällaisin ajatuksin tässä kohti syto nro6 (itselläni niitä luvassa 7-8), joka on toinen CEF -hoitoni. Aamulla siis labrat ja sitten polin soittoa odotellen. Jos veriarvot kunnossa, niin seuraava CEF maanantaina.

Tsemppiä kaikille! -Fairy