Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät Sitkeys eturauhasen suhteen kannatti Vastaa viestiketjuun: Sitkeys eturauhasen suhteen kannatti

Vastaa viestiketjuun: Sitkeys eturauhasen suhteen kannatti

Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät Sitkeys eturauhasen suhteen kannatti Vastaa viestiketjuun: Sitkeys eturauhasen suhteen kannatti

#64331
Nimetön
Inactive

Ihan vaan lisämausteena näihin pohdiskeluihinne ja päätöksentekoihinne oma kokemukseni 17 vuoden takaa. Minullakin oli silloin 55-vuotiaana hiukan yläkantissa olevat PSA-arvot ja etyrauhasen liikakasvusta aiheutuvaa pissausongelmaa. Liikakasvun aiheuttaman ongelman ratkaisemiseksi silloinen työpaikkalääkäri määräsi Xatral-pillereitä, joiden vaikutus on kutistaa eturauhenen takaisin normaaliin kokoonsa. PSA-kokeita otettiin vain joka toinen vuosi. Ylimääräisenä vaikutuksena PSA-arvot puolittuivat ja ”huoli” niiden osalta lakkasi kokonaan.
Sitten 8 vuotta söin Xatralia ja kaikki oli kunnossa, kunnes taas alkoi esiintyä uusia ongelmia pissauksen suhteen ja PSA-arvo alkoi jälleen kohota. Siis eturauhanen oli alkanut taas kasvaa (syövän ansiosta). Vasta nyt sitten otettiin ohutneulanäytteet, joista löytyi syöpää Gleason 4+3=7. Se sädehoidettiin 7 vuotta sitten ja elämä hymyilee vielä.

No tuo edellä oleva vaan kuvaa mielestäni sitä, että tavallaan olin ”seurannassa” vaikken sitä itse niin hoksannutkaan. Tajusin silloisen tilanteeni vasta jälkeenpäin.

Herää monia kysymyksiä asian tiimoilta, vaikkakaan eivät ehkä koske niinkään oswaldin ja ollin tapauksia, mutta yleisellä tasolla ovat kuitenkin kiinnostavia.
Onko niin, etteivät lääkärit enää noteeraa mitenkään tätä mahdollisuutta (Xatral , yms-lääkkeet), vaan aina pyritään rankkaan ratkaisuun? Onko robotteja jo liikaa Suomessa? Pitäisikö yli 75-vuotiaden PSA-kokeiden ottaminen lopettaa, koska mahdolliset tulokset aiheuttavat potilaille turhaa hämminkiä? Yli 75-vuotiaiden jäljellä oleva elinaika on rajallinen ja sitä voisi ehkä kuvata lantin heittoon. Kruuna=kuolet tänä vuonna klaava=kuolet ensi vuonna ja et välttämättä lainkaan eturauhassyöpään.
Raakaa pohdintaa, mutta elämä on….