Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät Leikkaus vai sädehoito ERS Vastaa viestiketjuun: Leikkaus vai sädehoito ERS

Vastaa viestiketjuun: Leikkaus vai sädehoito ERS

Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät Leikkaus vai sädehoito ERS Vastaa viestiketjuun: Leikkaus vai sädehoito ERS

#64198
jukarhu
Participant

Veljet.
HUS:n hoitopolussa lähtökohtana lienee se, että leikkaushoitoa käytetään ainoastaan paikallisissa syövissä. Tällöin oletus on myöskin se, että kaikki lähtee puukolla ja leikkaussaumat on on puhtaita sekä PSA on leikkauksen jälkeen mittaamattomissa.

Tuttavapiiristä kylläkin löytyy myös henkilöitä jotka ovat ottaneet leikkauksen jälkeen sädehoidon ”varmuuden vuoksi”

Sädehoitohan tulee mukaan myöskin silloin, kun leikkaussaumoissa havaitaan läpikasvua. Tällöin ERS ei olekaan ollut paikallinen, eikä ERS-kudosta ole saatu kaikilta osin poistetuksi.

Mielestäni juuri kattavalla kuvantamisella tulisi selvittää läpikasvun mahdollisuus etukäteen. Tällöin hoitopäätöksen tueksi olisi ennakkotieto mahdollisesta leikkauksen jälkeisestä sädehoidon tarpeesta. Tällöin voitaisiin myöskin kenties säästyä ”turhalta” leikkaukselta ja sen haitoilta.

Vaikka kuinka kuvattaisiin, niin mahdollinen läpikasvu, sekä lopullinen gleason luokka selviää vasta leikkauksen jälkeisestä patologin lausunnosta.

Hoitopäätökseen näin ollen löytyy lähes lukematon määrä ”liikkuvia osia” Siksi ehkä tuo kysymys hoitavalle lääkärille, ”miten toimisit, jos olisit minun asemassani?” Voisi antaa suuntaa lopulliselle hoitovalinnalle.

Edelleen pätee myöskin. Kun valinta on tehty, niin sitten vaan tulta päin, valittua polkua pitkin ja onnea matkaan.

Aurinkoista kevättä Veljille.