Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät Leikkaus vai sädehoito ERS Vastaa viestiketjuun: Leikkaus vai sädehoito ERS

Vastaa viestiketjuun: Leikkaus vai sädehoito ERS

Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät Leikkaus vai sädehoito ERS Vastaa viestiketjuun: Leikkaus vai sädehoito ERS

#64152
jukarhu
Participant

Tervehdys Veljet
Karix omassa vastauksessaan toi esiin seikkoja jotka vaikuttavat hoitovalintaan. Monien kohtalotovereiden kanssa hoitovaihtoehdoista keskustelleena olen tullut seuraavanlaisiin päätelmiin. Kun syöpä on diagnosoitu ja keho tämän diagnoosin tueksi kuvattu, niin kulloiseenkin hoitopäätösehdotukseen vaikuttavia tekijöitä on lukuisia.

Ehkäpä tärkeimpiä ovat:
– syövän levinneisyys
– gleason luokka
– diagnoosivaiheen PSA lukema ja vapaan PSA:n osuus
– potilaan fyysinen kunto
– potilaan elämänlaatutavoitteet
– potilaan odotettavissa oleva hyöty / haitat tulevista hoidoista

Levinnyttä syöpää lienee turha leikata joten siksi kuvantaminen ennen hoitovalintaa on erityisen tärkeää. On turha ottaa leikkaauksen haittoja jos sitä ei voida katsoa ns. parantavaksi hoidoksi vaan joutuu ottamaan samantien päälle vielä sädehoidonkin haitat.

Leikkauksessa haitat, virtsankarkailu ja erektiovaikeudet tulevat heti ja valtaosalla sitten ne helpottavat ajan mittaan. Sädehoidossa ei juuri haittoja tule välittömästi, vaan ne ilmaantuvat sitten myöhemmin. Aktiiviseurannassa haittana on potilaan oma mieli, miten se kestää tiedon siitä että syöpä mahdollisesti hitaasti etenee kehossa ja alkaa aiheuttamaan ongelmia jolloin täytyy siirtyä sitten rankempiin hoitoihin.

Tässä potilaan hoitopolku HUS:n aluella ja käsittääkseni tämä polku on pitkälti yhteneväinen eri sairaanhoitopiirien kanssa. Sivulta löytyy myöskin linkkejä Terveyskylän nettipalveluihin ja vertaistukea tarjoaviin järjestöihin. Sieltä löytyy paljon tietoa hoitovalinnan pohjaksi.

http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/syopataudit/syopapotilaan-hoitopolut/eturauhassyopapotilaan-hoitopolku/Sivut/default.aspx

Tänä päivänä pyritään henkilökohtaiseen hoidon arviontiin ja määrittämiseen. Jokaiselle tämä ERS on ihan oma tauti ja tarvitsee henkilökohtaisen hoidon ja tuen.

Oma kokemukseni 2009/12 suoritetusta RALP:sta (Robottileikkaus) on toistaiseksi erittäin positiivinen. PSA pysynyt mittaamattomissa ja seuraava kontrolli on toukokuussa. Jukarhun tarina löytyy tältä sivustolta ja siinä kerron oman polkuni, mikä on toistaiseksi ollut yllättävänkin kivetön.

Tuttavapiiristäni löytyy RALP kollegoita sekä myöskin luluisia samoihin aikoihin ulkoisesti sädehoidettuja. Myöskin muutamia HDR Bracy- sekä vanhan LDR Bracy hoidon saaneita jotka ovat tätä ERS polkua tallannet tämän lähes 10 vuoden ajan. Muutama tuttava on myöskin ollut aktiivisessa seurannassa eikä heille ole vielä tähän mennessä, aloitettu muita hoitoja.

Hoitopäätös on aina hyvin henkilökohtainen ja se kannattaa tehdä harkiten. Mielestäni hyvä kysymys hoitoa valittaessa on kysyä hoitavalta lääkäriltä ”Miten toimisit jos itse olisit minun tilanteessani hoitoa valitsemassa? Aktiivinen seuranta? Leikkaus (avo/robotti)? Sädehoito (Minkä tyyppinen, HDR / vaiko ulkoinen)?” Lääkehoito (minkä tyyppinen)?

Kun sitten sen hoitovalinnan tekee on turha enää miettiä, olisiko pitänyt tehdä toisin, näillä sitten mennään. Jokainen meistä joutuu tuon päätöksen tekemään, senhetkisen parhaan mahdollisen tietämykssen perusteella ja valitusta hoitolinjansta sitten muodostuu loppuelämän mittainen ERS polku. Uusia hoitoja tulee jatkuvasti ja entisetkin paranevat huimasti.

Tuohon polkuun kuuluvat myöskin tulevat kontrollit joita pitää mielestäni jatkaa 5 vuoden kontrollisuosituksen jälkeenkin, jotta mahdollisiin uusimisiin ja niiden vaatimiin lisähoitoihin pääsee kiinni ajoissa.

Onneksi suomen terveydenhuolto vielä toimii, eikä potilaan tarvitse myydä koko omaisuuttansa, saadakseen kansainvälisenkin vertailun kestävää hyvää hoitoa.

Onnea ja menestystä veljille, näitten hoitovaihtoehtojen valintaan. Kun valinta on tehty, niin sitten vaan täysillä tulta päin.