Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät Leikkaus vai sädehoito ERS Vastaa viestiketjuun: Leikkaus vai sädehoito ERS

Vastaa viestiketjuun: Leikkaus vai sädehoito ERS

Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät Leikkaus vai sädehoito ERS Vastaa viestiketjuun: Leikkaus vai sädehoito ERS

#64149
Nimetön
Inactive

Minusta noissa kysymyksissä on monta ongelmaa. Ulkoinen sädehoitomenetelmä on kehittynyt 20 viime vuoden aikana paljon. Eli sen ”osumistarkkuutta” itse eturauhaseen on jo vuosien ajan parannettu. Jos nyt kyselisi peräsuoli- ja virtsarakkovaivoista niiltä, joita hoidettiin 15 vuotta sitten, niin se kyselytulos olisi väärä, koska nyt on tarkempi hoitotapa. Nyt eturauhanen merkataan kultajyvillä ja joka päivä juuri ennen sädehoitoa otetaan rtg-kuva, josta katsotaan eturauhasen tarkka sijainti. Hoitopöytää siirretään siten, siis milli sinne toinen tänne, jotta eturauhanen on juuri parhaassa hoitopisteessä. Lisäksi itse hoitotykin tehoja voidaan ohjata halutusti, hoitosäteen tiheyttä, leveyttä ja aikaa ja hoitolaitteen käpälää siirrellä kiertäen pahimmin ärtyvät kehon osat. Itseltäni esim kierrettiin lonkan tekonivel, jne… Aluksi ammuttiin säteitä 4 suunnalta ja sitten 5 suunnalta. Näin ei tehty 20 vuotta sitten ymmärtääkseni.

Itse en laita painoa tuolle, että sädehoidon jälkeen ei voi leikata. Jos tarvetta on, niin voi hoitaa sitten kemiallisesti. Ja luullakseni voi myös sädettää lisää ainakin muualle kehoon( imurauhasiin, jne..), jos tarve.

Eihän leikkauksen jälkeenkään voi itse eturauhasta sädettää, koska sitä ei enää siellä ole. Siihen tyhjään tilaan ja lähistölle tietenkin voi säteitä antaa. Ja samoin voi antaa kemiallista hoitoa.
Ja sama tilanne on noiden Braky-jyvienkin osalla eli syöpälääkettä voi saada jatkohoitona.

Oma käsitykseni on, että koska jokainen ihminen on yksilö omine allergioineen ja muine kehon herkkyyksineen, niin on mahdotonta etukäteen laskelmoida kovin vahvoin perustein, miten valitsisi ”ikäänkuin varman päälle”. Esim syövän todellinen laajuus ja ärhäkkyyskin selviää vasta leikatun elimen tutkinnan jälkeen. Sädettämällä hoidetusta tätä tietoa ei tietenkään edes saada. Mutta leikkauksessakin on oma epävarmuutensa eli jospa se jo karkasi muualle.

Oma urologini sanoi vuonna 2010: ” Valitset sinä kumman tahansa, niin et sinä tähän tautiin kuole. Nykyään lisähoitoja löytyy kyllä. ”