Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi Naisten syövät RINTASYÖPÄ Vastaa viestiketjuun: RINTASYÖPÄ

Vastaa viestiketjuun: RINTASYÖPÄ

Etusivu Keskustelufoorumi Naisten syövät RINTASYÖPÄ Vastaa viestiketjuun: RINTASYÖPÄ

#63738
Bluestonttu
Participant

Hei ja tervetuloa Minkris, Tuikku ja necu.

Neculle vinkkaisin, että sytostaattihoitoja saavan on useammastakin syystä tärkeää juoda tarpeeksi. Itse olen alkanut pitää kirjaa juomisistani. Juon joka päivä vähintään kaksi litraa. Juon mm. matalahiilihappoista kivennäisvettä, vettä, maitoa, piimää, mehua ja mehukeittoa. Minulla oli ensimmäisen sytostaattitiputuksen (doketakseli) jälkeen kramppeja pohkeessa. Ne johtuivat todennäköisesti kuivumisesta. Verikokeissakin näkyi, että P -krea -arvo ja Pt-GFReEPI -arvo olivat koholla. Juomisella olen saanut tilanteen korjattua.

Minulle ei ole tullut sytostaateista vielä pahoinvointia. Doketakselit menivät ilman pahoinvointia. Sain juuri perjantaina ensimmäisen kerran CEF-tiputuksen. Sain ostaa reseptillä Akynzeo -pahoinvoinninestolääkkeen esilääkkeeksi. Se ilmeisesti on pitänyt pahoinvoinnin poissa yhdessä Dexametasonin eli kortisonin kanssa. Nämä lääkkeet otetaan sairaalan antamien tarkkojen ohjeiden mukaisesti sytostaattihoidon yhteydessä ainakin meillä. Olen myös pyrkinyt syömään vain kohtuullisen kokoisia ruoka-annoksia ja riittävän usein pahoinvoinnin välttämiseksi.

Ummetus voi vaivata CEF:iä ja kortisonia saataessa. Siksi vältän nyt riisiä, juustoa, kananmunaa, isoja liha-aterioita ja teetä. Silti on vähän kovalla vatsa nyt. Onneksi ei vielä ole pahaksi mennyt. Oma kikkani ummetuksen estoon on kaksi pientä päärynää päivässä.

Hemoglobiini on minulla ollut laskusuunnassa. Olen nyt pyrkinyt kiinnittämään huomiota mm. siihen, etten joisi maitoa jokaisen ruoan kanssa. Maidon kalsium vähentää raudan imeytymistä. Juon liha- tai papuaterian kanssa vettä ja kala-aterian ja välipalojen kanssa maitoa.

Murehdit, necu, myssyjä. Myssyn saa usein sairaalan osastolta, jossa sytostaattihoito tehdään. Osaston käytävällä on kori, josta saa valita. Tietysti voi myös ostaa mieleisiä myssyjä ja huiveja tai tehdä itse. Internetistä löytyy ohjeita sytomyssyihin. Itse olen käyttänyt puuvillalangasta neulomiani myssyjä.