Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät PSA rumba Vastaa viestiketjuun: PSA rumba

Vastaa viestiketjuun: PSA rumba

Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät PSA rumba Vastaa viestiketjuun: PSA rumba

#62971
Edis2008
Participant

Tämä on tärkeä keskustelu, joka koskee jopa 25-40 % leikatuista jossakin vaiheessa eli tapahtuu ainakin biokemiallinen uusiutuminen ja sen jälkeen monessa tapauksessa syövän uusiutuminen niin, että se havaitaan kliinisesti. Tällöin annetaan yleensä lisähoitoja. Näistä ultrasensitiivisistä mittausarvoista löytyy valtavasti tietoa googlesta ja google.scholarista, jossa on eri tutkijoiden asiaan liittyviä tutkimuksia.
Laitan oheen muutaman linkin muutamien keskusteluketjussa esille tulleiden aiheiden osalta.
1. naisten PSA: arvot ovat olemattoman pieniä mutta voivat olla korkeampia jos naisella on rintasyöpä. Nämä eivät kuitenkaan vie pois sitä tosiasiaa, että leikatuilla miehillä arvon pitäisi olla näkymätön tai olemattoman matala ja pysyä siellä. Itsellä vaihtelua on ollut ylös ja alas välillä 0.01-0.06. Viimeisimmät arvot olivat 0.02 ja 0.03 ja vaihteeksi siis alhaalla. Jotkin amerikkalaiset urologit sanovat/kirjoittavat, että kolme peräkkäistä nousua kertovat taudin uusiutumisesta. Minulla oli kolme peräkkäistä mutta sitten arvot tulivat alas. Vaihtelua on jatkunut nyt jo viisi vuotta eli siitä asti, kun ultrasensitiiviset testit aloitetaan (ehkä vaihtelua on ollut jo sitä ennen). Tärkeää on kuitenkin nousunopeus siis millaisella aikavälillä numerot kasvavat ja menevätkö ne nopeasti yli niiden rajojen, joita Suomessa käytetään taudin uusiutumisen merkkinä (0.1 tai 0.2). Tilanne jossa mennään ylös ja alas on lääkäreille kaikesta päättäen epätavallinen ja he eivät osaa sanoa siihen muuta kuin, että seuraa arvojasi. Itse käyn kokeissa 3-4 kuukauden välein ja kirjallisuudesta löytämieni ohjeiden mukaan käytän aina samaa labraa jos mahdollista. Näin muutoksia on helpompi seurata.
-https://cjon.ons.org/sites/default/files/H07J602516073006_first.pdf
-https://academic.oup.com/jnci/article/89/8/587/2526897
-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23932967
2. ultrasensitiivisten PSA-arvojen käyttö: Ultrasensitiiviset PSA arvot voivat kertoa biokemiallisesta taudin uusiutumisesta aikaisemmin kuin vanhat PSA-rajat ja ennustaa myös taudin ”uusiutumista” (vai olisiko näkyviin tulemista?). Suomessa lääkärit eivät ole tälle varhaiselle hoidolle niin myötämielisiä, koska sädehoito voi tunnetusti aiheuttaa virtsa- ja erektio-ongelmia lisää jo leikkauksen jälkeen todennäköisesti jo olemassa oleville ongelmille. Helsinkiläisen yksityisen syöpäklinikan valtakunnallisesti tunnettu lääkäri taas haluaa antaa sädehoidon heti kun PSA-arvot ovat näkyviä leikkauksen jälkeen. Hintalappu on yli 20k euroa, joten rahastakin voi olla osin kyse.
-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2363433/
-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4527538/
-http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022534705603333