Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät PSA rumba Vastaa viestiketjuun: PSA rumba

Vastaa viestiketjuun: PSA rumba

Etusivu Keskustelufoorumi Miesten syövät PSA rumba Vastaa viestiketjuun: PSA rumba

#62881
Nimetön
Inactive

Tästä Psa:n syntymisestä muissa elimissä on keskusteltu täällä usein ja nyt löysin vain tuon jäsen Watsonin viestin:

”En olisi noista 0,06-0,07 PSA-arvoista huolissani ja hyvä ettei joka paikassa niin tarkasti mitatakaan. Toisin kuin nimestä voisi päätellä, PSA ei ole täysin spesifinen eturauhaselle, vaan sitä esiintyy myös esim. sylkirauhasissa ja naisillakin mm. rintamaidossa ja virtsassa. Arvo ei siten mene täysin nollaan, vaikka eturauhanen poistetaan ja metastaaseja ei ole. Tällaisilla hyvin matalilla PSA-arvoilla ei magneettikuvauksilla ole mitään lisäarvoa.”
Tuosta löytyy kyllä enemmänkin juttua vanhoissa viestiketjuissa.

Otetaan vielä kerran tämä erilabrojen mittaustulosten ero: Oletetaan, että joku virheetön mittausmenetelmä mittaisi sinut ja tulos olisi PSA= 0,030. Tämä olisi siis se ehdottoman oikea pitoisuus annetusta näytteestä.

Nyt kun sama näyte viedään Tyksiin analyysiin, saadaan 0,008 ja kun se analysoidaan pörriäisessä saadaan 0,04. Jos se sama näyte analysoidaan Tyksissä seuraavana päivänä, niin voidaan saada 0,01 ja kun uusinta tehdään myös pörriäisessäkin, niin tulos onkin nyt 0,03. Tällainen hajonta johtuu siis eroista menetelmistä, ihmisistä, laitteista, jne…

No mikä on oikea arvo? Valitettavasti emme sitä tiedä, meidän pitää luottaa johonkin noista arvoista tai käyttää vaikkapa niiden keskiarvoa, joka on 0,022. Edelleen on todennäköistä, että ei tuo 0,022 arvo ole oikea. Se voi olla kyllä lähempänä oikeaa arvoa kuin nuo yksittäiset arvot, koska on keskiarvo.

Tuo 90% tarkoitti todennäköisyyttä ei mittaustarkkuutta. Mittaustarkkuus matalilla pitoisuuksilla on yleensä huono kaikilla menetelmillä ja laitteilla. Johtuu siitä, että pieniä pitoisuuksia ei ole kiva mitata. Joskus on hankalaa mitata myös korkeita pitoisuuksia eli kaikilla laitteilla on yleensä tietty mittausalue, jolla mittaus on ”tarkinta”. Valitettavasti mittaamisessa on tällaisia ongelmia.

Tuosta hälytysrajasta: Ymmärrän rajan sellaiseksi, että silloin on olemassa järkeviä hoitomenetelmiä, joita voidaan käyttää. Tai on olemassa uusia tutkimuslaitteita, joihin potilas kannattaa viedä. Muussa tapauksessa eli rajaa alemmilla arvoilla, ei tiedetä mitä etsiä, tutkia ja mistä päin kehoa.