Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi Yleistä syövästä Avanne Vastaa viestiketjuun: Avanne

Vastaa viestiketjuun: Avanne

Etusivu Keskustelufoorumi Yleistä syövästä Avanne Vastaa viestiketjuun: Avanne

#62871
Kirsma
Participant

Hei Viuhka,

oletko jo ollut leikkauksessa? Syöpä ja avanne tuli minullekin yllätyksenä kuten hyvin monelle tällä palstalla.

Leikkaukseni oli elokuun alussa, viisi kuukautta sitten. Sain sädehoitoa viikon ennen leikkausta, mutta muihin lisähoitoihin leikkauksen jälkeen ei katsottu olevan tarvetta.

Pahin vaihe on juuri leikkaus ja sen jälkeiset viikot. Mieli oli musta kehonkuvan muutoksesta ja avanteeseen oppimisesta, perähaava oli kipeä ja istuminen hankalaa. Alkuvaihe meni pääosin pitkällään ja pystyssä, istuminen oli hankalaa. Onneksi se vaihe meni ohi suhteellisen nopeasti, kun tikit oli poistettu,

Sädehoito aiheutti jälkiseurauksena rakko-ongelmia, tiheää vessafrekvenssiä ja lievää virtsan karkailua. Kirvelyäkin oli. Karkailuvaihe menee nopeammin ohi kun tekee lihaskuntoliikkeitä pidätyslihasten voimistamiseksi. Netissä on hyviä ohjeita siihen. Voi tosin mennä ohi ilmankin, mutta tein niitä jotta olisi tunne tilanteen hallinnasta lähinnä kai.

Olen ottanut elämääni takaisin pala palalta. Aloitin kävelyt melkein heti sairaalasta kotiuduttuani, ensin muutama kymmenen metriä (tikit hankasivat ikävästi) sitten kunnon salliessa pinnistelin pidemmälle. Nyt olen takaisin normaalissa 5 – 6 km lenkissä, 5.8 km/h vauhdilla (kännykän urheilutrackerit kannustaa, lataa sellainen). Uin avannossa ja käyn nykyään myös kuntosalilla, joskin varoen.

Sanonta, kaikkeen tottuu sanoi pässi kun päätä vietiin, pitää merkillisen hyvin paikkansa. Avanteeseen tottuu, kun muuta ei kerran voi. Nyt 5 kk:n jälkeen kivut ovat poissa ja avannepussin vaihto sujuu rutiinilla, mutta tietenkin antaisin sen heti pois jos vois. Elättelen toivoa teknologian kehityksestä, jolla voisi säännellä suolen toimintaa, kenties joku keksii sen.

Heti kun kykenet, niin etsi oman paikkakuntasi lähellä oleva vertaistukiryhmä (Finnilcon sivuilta löydät) ja mene sinne ainakin kerran. Se antaa näkökulman meihin muihin kohtalotovereihin ja siihen, että elämää voi viettää avanteen kanssa niin kuin itse antaa itselleen luvan. Ja aiemmin mainitsemani kotelomekko ei jäänyt kaappiin, se sopi yllättäen ihan hyvin ja pääsi uutena vuonna ulkoilemaan.

Tsemppiä, parin kuukauden päästä aurinko alkaa pilkottaa.