Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi punarinta

punarinta

Kirjoitetut vastaukset

Esillä 17 viestiä, 1 - 17 (kaikkiaan 17)
 • Julkaisija
  Viestit
 • in reply to: Minun tarina #73162
  punarinta
  Participant

  HUS:in alueella seurataan ainakin leikattujen psa-arvoja puolivuosittain kunnes mies täyttää 80 v. Senkään jälkeen ei kannata jättää mittaamatta.

  punarinta
  Participant

  Kysele kivespussien kannattimesta lääkäriltäsi tai hoitajalta. On eräänlainen vyö ja ainakin ennen niitä myytiin apteekissa, tosin kannattaa varmistaa asia puhelimella ettei joudu joka apteekissa juoksemaan. Oli ainakin ennen harvinainen apuväline. Muutamia vaippoja annettiin katetrin poiston jälkeen mukaan, mutta sen jälkeen piti ostaa itse, jos tarvitsee. Tästä on toki aikaa, tilanne on voinut muuttua. Jos vaippoja käyttää, niin ehkei tuota kannatinvyötä tarvitse?

  in reply to: ERS kokemukset matkan varrelta #72466
  punarinta
  Participant

  Synlabin lisäksi esim. Puhti.fi kautta pääsee Mehiläisen labraan ilman lääkärin lähetettä. Silloin PSA:n testi maksaa 21,95 eur. Sinänsä ihme juttu, ettei yleistä seulontaa ole. Pelataan vain venäläistä rulettia.

  in reply to: Ultraääni eturauhassyövän hoidossa #72310
  punarinta
  Participant

  Tässä uudelleen runsaan kolmen vuoden takainen juttu. Nyt LL Mikael Anttinen väittelee aiheesta 27.8. Toivottavasti tässä on miehille helpoin ratkaisu, jos ers iskee.

  in reply to: Ruokavalion vaikutus ers:ään #69516
  punarinta
  Participant

  Välimeren ruokavalio, muttei esim. rypsiöljyä vaan oliiviöljyä, eli välimeren ruokavalio kuten paikalliset sitä syövät, ei amerikkalaisittain muunneltuna. Ja muutenkin lähellä ketoruokailua. Hiilihydraatit minimiin, kaikki sokeri pois, kevyttuotteet pois, siemenöljyt ja -rasvat (esim. margariini) pois. Virvoitusjuomat pois. Kaljaa jos juotte, niin ehkä gluteeniton on paras, viineistä kuiva valkoviini, että jotain nautintoja olisi… Kala, kana, liha, voi, kerma jne. suositeltavia. Ja tuo kurkuma taitaa olla hyvin suositeltu muutenkin. Kolesterolista sen verran, että trigly/hdl suhde pitäisi olla alle yhden. Puhdas itse valmistettu ruoka on paras, tai lääketiede ei siitä tykkää, koska ei saa tuotteitaan myydyksi.

  D-vitamiini pitoisuus pitäisi olla 100-200 nmolin/l, eli vaatikaa sen mittaus seuraavassa verikokeessa. Riittävästä D-vitamiinin pitoisuudesta on ainakin lehtitietojen mukaan hyötyä myös koronassa, jos se iskee.

  punarinta
  Participant

  Kiitos samoin. Siis kaikille rauhattomille tai rauhallisille Onnekasta Uutta Vuotta.

  Muuten olen sitä mieltä, että kaikki kansat on verollepantava. Ja kaikki miehet, aluksi 40 – 60 v., psa-testeihin.

  in reply to: ERS kokemukset matkan varrelta #68310
  punarinta
  Participant

  Riikka 74; hienoa että olet tukemassa miestäsi. Voiko miehellä olla parempaa tukijaa kuin vaimo? No jostain syystä kaikki puolisot eivät osaa tai uskalla antaa tukea tässä miesten ongelmassa. Tämä keskustelupalsta kaipaa myös aktiivista keskustelua, jotta voitaisiin puhua vertaistuesta. Edelleen ihmettelen miksi wanhassa keskustelufoorumissa käytiin 100 kertaa aktiivisemmin keskusteluja? Muuten olen sitä mieltä, että psa-seulonta on aloitettava heti. Aluksi kaikki 40 – 60 vuotiaat tulee testata, ”nuorten” ers kun etenee nopeammin. Suomessa yli 900 miestä kuolee vuosittain ers:iin, Ruotsissa yli 2.400 miestä. Eikö jo pitäisi tehdä jotain? Vai pelataanko vain venäläistä rulettia ja katsotaan keneen osuu?

  in reply to: PSA Arvot ja verinen virtsa (hematuria) #68047
  punarinta
  Participant

  Tuo verivirtsaisuus on ollut ”pelastuksesi”, joka johti lisätutkimuksiin. Yleensä ers ei aiheuta mitään oireita ja varsinkin sinun nuorella iällä ers on harvinainen. Taisi se yllättää myös lääkärisi, tuseerauksen kivuliaisuuden jälkeen olisi pitänyt ottaa psa heti, eikä syöttää mitään troppeja. Itsellä ihmeteltiin vuosikausia eturauhastulehdusta, tosin siitäkään lääkärit eivät olleet yksimielisiä. On myös väitteitä, että eturauhastulehdus voi osaltaan johtaa ers:ään.

  Hyvää syksyä kaikille, älkää istuko kylmillä kivillä.

  in reply to: PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen #67351
  punarinta
  Participant

  Hei hesari ja muut. Vessapassin saa ainakin 30 euron jäsenmaksua vastaan Suomen Eturauhassyöpäyhdistyksestä https://www.propo.fi/

  punarinta
  Participant

  Kannattaa tietysti kysyä neuvoa omalta hoitaneelta lääkäriltä ja sitten voi kysellä ns. toisen mielipiteen esim. Docratekselta tai Hyksin:ltä. Nämä toiset mielipiteet tietysti maksavat, mutta ehkä kannattaa.

  in reply to: PSA seulontaan #66843
  punarinta
  Participant

  Statiiniviittaukseni oli ”heräte”, mutta totta. Miksei lääkärit suhtaudu ers:in mahdollisuuteen samalla innolla kuin statiineihin. Mutta jätetään statiinit muille palstoille.

  Watson, avaatko vielä tuota vain 20 %:n hyötyä jos seulotaan. Miten siinä on huomioitu esim. jos jäädään aktiiviseen seurantaan? Dos. Timo Joensuun mukaan aktiiviseen seurantaan ei ehkä kannata jäädä.

  Viittaamasi tutkimus; ”Koepalojen otosta on tavallisesti ohimeneviä haittoja, mutta syöpähoitojen kuten leikkausten haitat ovat usein vaikeampia. Niitä ovat esimerkiksi virtsankarkailu ja erektiohäiriöt.” Leikkausten tai sädehoitojen haitat ovat pieniä, jos henki pelastuu. Näin ei käynyt kahdelle tuttavapiirissäni olleelle henkilölle, joille levinnyt ers paljastui vasta selkäsärkynä. Kyllä ers on seulottava jo 40 v. alkaen. Toivottavasti kohta löytyy tarkka kuvantaminen tms. jolla voidaan seuloa harmittomat ja vakavat tapaukset, mutta ensin on tietysti ers-mahdollisuus seulottava. Seulonnan vastustamista puoltaa asiantuntija- ja välineiden kapasiteettipula, mutta ei tämä nykyinenkään tilanne ole hyvä. Miksi Amerikoissa on yleinen seulonta?

  in reply to: Isotooppihoito #66353
  punarinta
  Participant

  Lutetium on uusi ja käsittääkseni erittäin hyvä hoito, toivottavasti joku hoidon saanut kommentoi kysymystäsi, kiinnostaa meitä kaikkia.

  in reply to: ERS kokemukset matkan varrelta #64281
  punarinta
  Participant

  Hienoa, kuulostaa erinomaiselta! Ja ei näistä tulevista psa testeistä kannata murehtia, sieltä tulee mitä tulee, toivottavasti pysytään kaikki säädetyissä arvoissa.
  Kaikille rauhallisille ja rauhattomille hyvää kevään jatkoa!

  in reply to: Leikkaus vai sädehoito ERS #64239
  punarinta
  Participant

  Kyllä kaikissa ers tapauksissa on tärkeää, että viimeisin tieto uusista hoitomenetelmistä on käytettävissä. Toivottavasti Docrates tekeekin tulosta, jotta pysyvät kehityksen eturintamassa ja myös informoivat mitä on saavutettu. Voi olla että Meilahdestakin saa samat hoidot esim. luustoon levinneeseen ers:iin, mutta ehkä he pitävät kynttiläänsä vakan alla kun ei tietoa sieltäpäin oikein löydy ainakaan netistä. Ei saa olla tilannetta, etteivät ers-potilaat saa kaikkea tietoa hoitomahdollisuuksista.

  in reply to: Leikkaus vai sädehoito ERS #64235
  punarinta
  Participant

  Tuo radiolaakehoito.fi antaa vähän pessimistisen tiedon pitkälle levinneestä ers:stä. Uusimmat tiedot antaa esim. Docrateksen kotisivut, mm. osa luustoon levinneestä ers:stä voidaan jopa parantaa!

  Ers:n hoidossa taitaa vielä olla ”pullonkaulana” tarkka kuvantaminen. Magneettikuvaus ennen biopsiaa antaa ehkä suuntaa mihin pitäisi ”tähdätä”, mutta toivottavasti kohta saadaan tarkat kuvantamiset jotta esim. aktiivinen seuranta onnistuisi paremmin. Itselläni gl 3+3 ja aktiivista seurantaa suositeltiin kun magneetissakaan ei ollut selvästi havaittavissa mitään. Lopputulos oli leikkaus ja T2c, koska ers oli molemmissa lohkoissa. Ja tuo olisi pitänyt hoitaa joka tapauksessa heti eikä jäädä seurantaan. Muuten olen sitä mieltä, että säännöllinen psa:n mittaus pitää saada rutiiniksi, vaikkei sille tunnu olevan kannatusta lääkäreiden keskuudessa.

  in reply to: PSA rumba #63994
  punarinta
  Participant

  Tämän ketjun otsikko, PSA rumba. Onko se rumbaa vai sambaa? Tärkeintä on että psa mittausmahdollisuus on olemassa, mutta miksi eurooppalaiset urologit eivät halua mitata psa:ta? Yksikin liian pitkälle mennyt tapaus on liikaa. Kuusi vuotta on onneksi mennyt hyvin, mutta miksi hoitavat urologit sanoivat ettei kannata ilmoittaa omista jutuista kuin ehkä lähipiirille? Ei tullut kehotusta että ilmoita esim. kaikille serkuille ja heti. Nyt se on myöhäistä.

  Tämä vertaistuki voisi olla huomattavasti parempi, kuin silloin ennen. Katsokaa arkistoa, siellä oli monta kommenttia samana päivänä, täällä tulee kommentteja silloin tällöin. Kuitenkin sama määrä valitettavasti sairastuu joka vuosi. Jotenkin tuo wanha vertaistuki oli ihmistä lähempänä ja sitä oli helppo käyttää. Ja Propo; jäsenmaksua vaaditaan, sen toki ymmärrän, mutta keskustelua ei käytännössä ole, eikä jäsenlehtiäkään tunnu saatavan nettiin millään ilvellä.

  Tätä netin vertaistukea tulee aktivoida ja näitä miesongelman juttuja levittää. Täällä pitäisi kuulla uusimmat hoitomenetelmät, käypähoitoa ei kannata lukea, se on useimmiten vuosia jäljessä. Että lihavuus, alkoholi, tupakka, liian korkea ikä olisi ehkä syitä ers:ään. Eihän näistä tarvita ensimmäistäkään kun ers voi tulla jo hyvin nuorella iällä.

  in reply to: Peli menetetty….. #60401
  punarinta
  Participant

  Peli ei ole mitenkään menetetty. Voit jälkeenpäin olla tyytyväinen – jos jotain löytyy – niin hyvä että se huomattiin riittävän ajoissa. Eikä nuo koepalat ainakaan minulla tuntunut mitenkään, puudutus ei sekään oikeastaan miltään, ja kipukynnykseni on aika matala. Ja rauhattomana on menty reilut viisi vuotta. Olen edelleen iloinen veronmaksaja, sain erinomaisen hoidon muutamalla kympillä. Älä jännitä, pyri ajattelemaan mukavampia aiheita kuten minulle oivallisesti neuvottiin kun olin hoitojonossa.

Esillä 17 viestiä, 1 - 17 (kaikkiaan 17)