Siirry suoraan sisältöön

Pike

Kirjoitetut vastaukset

Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 30)
 • Julkaisija
  Viestit
 • in reply to: RINTASYÖPÄ #73584
  Pike
  Participant

  Kyllä se peruukki kannattaa hankkia hyvissä ajoin. Itsellä aikoinaan sytona doketakseli ja erään maanantaiaamun tukanpesussa lähti jnkv hiuksia ja torstaina sitten irtohiuksia kieppui pitkin ihoa ja kroppaa ja hiuksia lähti niin runsaasti, että oli pakko ottaa peruukki käyttöön (oli valmiiksi hankittu silloin, kun oli kaikki hiukset päässä).

  in reply to: RINTASYÖPÄ #73551
  Pike
  Participant

  Lisäyksenä vielä, että ihan itse varaan tuon ajan terkkalääkärille. Ei tule mitenkään automaattisesti. Ja hän sitten laittaa taas lähetteen vuoden päähän mammoon ja ultraan ja siihen kyllä sitten tulee kutsu keskussairaalasta.

  in reply to: RINTASYÖPÄ #73550
  Pike
  Participant

  Naapurimaakunnassa.
  Osapoisto 01/2020, sytot x 6, säteet x 15 ja letrotsoli 5 vuotta.
  Täällä mammografia ja ultra vuosittain 5 v saakka, sen jälkeen 2 vuoden välein 11 v saakka. Yhden vuoden seurantakäynti kir. polilla, josta leikkauslähetekin tehtiin. Sen jälkeen lääkärikäynnit terkan lääkärillä mgr ja ultran jälkeen.
  Onkologi tavattu viimeksi sytojen 3-4 välissä. Sädelääkäri sytojen 5-6 välissä. Siis vuonna 2020.
  Seurantasysteemit vaihtelee aika lailla eri sh-piireissä.
  Täällä ei ole käytössä Noonaa eikä Maisaa.
  Terkkaan saa olla yhteydessä, jos jotain ilmenee.

  Sain jo sytojen aikaan A4-lehtisen noista seurantajutuista ja uuden lehtisen 01/2021 kir. pkl lääkäriltä/hoitsulta.

  in reply to: Munasarjasyöpä #73494
  Pike
  Participant

  Silmu, täällä taas eri syöpä ja eri sytot. Mulla oli eka kanyylin kanssa ongelmaa, koska olin liian ”kuiva”. Pahoinvoinnin pelossa olin juonut liian vähän ja suonet oli syvällä ja siksi hoitsu ei meinannut saada kanyylia laitettua. Seuraavissa hoidoissa olin juonut enemmän ja ei mitään ongelmaa. Viimeiseen sytoon mennessä olin jopa katsonut etukäteen hyvän pullean suonen tuolta ranteen pikkusormen puolelta (edellinen kanyyli oli laitettu sinne, joten en sitä ihan kokonaan itse keksinyt).

  Kannattaa kokeilla ennen seuraavaa sytoa tuota runsasta juomista jo edellisiltana ja sytoaamuna.

  Oli tuo runsas juominen kyllä niissä brosyyreissäkin kerrottu… Jos olisi vaan lukenut.

  Laskimoportti on ilmeisesti käytössä, jos sytoja tiputetaan taajempaan tahtiin, eikä haluta suonia tönkiä jatkuvasti. Yhden sytorouvan kanssa olin puheissa ja hän ei kokenut tuota laskimoporttia hankalana.

  Itsellä kämmenselästä yksi suoni sytojen seurauksena ”kuoli”/hävisi, ei muita vaurioita.

  in reply to: Munasarjasyöpä #73488
  Pike
  Participant

  Mites olisi tuohon ruokahaluttomuuteen proteiinirahkat tai Skyrit ? Ne ei ole ällön makeita ja on eri makujakin. Ja protskua löytyy.

  in reply to: Rintasyöpä? #73483
  Pike
  Participant

  Toivotaan, että on väärä hälytys ja kaikki kunnossa.
  Ilmeisesti imusolmukkeet ei ole kaikki saman kokoisia ja suurentumista saattaa aiheuttaa joku ihan vaaratonkin juttu.
  Itseltä leikattu rintasyöpä vähän yli 2,5 vuotta sitten ja vartijasolmuketutkimuksessa löytyi parin millin kokoinen imusolmuke ja kahden sentin kokoinen imusolmuke, joka oli sitten se varsinainen vartija. Molemmat oli puhtaat.
  Noin vuosi sitten huomasin kainalossa pallukan, joka siellä nuljui sormien alla. Ajastaan hävisi ja joskus myöhemmin lueskelin koronarokotteesta mukaan saatua lehtistä ja siellä oli että tuo koronapiikki saattaa mm. aiheuttaa (vaarattoman) imusolmukesuurentuman.

  in reply to: RINTASYÖPÄ #73481
  Pike
  Participant

  Sisa:
  Omista sytohoidoista yli kaksi vuotta aikaa. Doken kaveriksi sain automaattisesti reseptin Zarzio-piikkeihin. Toka syton jälkeen Suomeen ekat koronatapaukset ja kolmannen syton jälkeen oli syöpälääkärin välitsekkaus ennen kolmea viimeistä sytoa (CEF).. Tuolloin syöpälääkäri sanoi että normaalisti CEFin kanssa ei laiteta valkosolupiikkejä, mutta kun on tuo korona, niin laitetaan tuo Zarzio-resepti ja sitkeesti pistelin nuo piikit – vaikka en tykännytkään. Ja olin tyytyväinen että pistelin, niin sai leukkarit ja neutrofiilit pysytettyä tarpeeksi korkealla, että hoidot meni suunnitellussa aikataulussa. Kun katsoi noita eri valmisteitten haittavaikutuksia, oli vaikea päätellä, tuliko ne luu- ja lihaskivut Dokesta vai Zarziosta vaiko molemmista. Muiden kremppojen takia särkylääkkeet on normaalistikin käytössä, joten se ei ollut uutta, eikä mitään kolmiolääkkeitä tarvinnut noihinkaan kipuihin ja kolotuksiin.

  in reply to: Munasarjasyöpä #73480
  Pike
  Participant

  Itsellä eri syöpä johon eri sytot vuonna 2020. Omiin hoitoihini kuului jo esilääkkeenä pitkävaikutteinen pahoinvointilääke Akynzeo ja se oli kyllä ainakin minun mielestä tosi tehokas (vaikutusaika noin 5 vrk). Satunnaisesti oli käytössä Primperan, kun oli joskus mahassa vähän öklö olo. Sadan kappaleen Primperan lootasta meni ehkä noin 20 kpl ja loput pitäisikin kyörätä apteekkiin, kun näyttää olevan vanhentuneet. Tuohon satunnaiseen öklöön oloon mielestäni auttoi, kun jotain söi, vaikka vain pienen voileivän. Mulla oli hyvä tuuri, kun ruokahalu ja makuaisti säilyi koko hoitojen ajan.

  in reply to: RINTASYÖPÄ #72183
  Pike
  Participant

  Tasan vuosi sitten kirjauduin tänne eka kertaa. Tässä päivitystä.
  Eka letrotsoliresepti alkaa olla syöty (400 kpl), elokuun eka viikolle varattu 1,5 v seuranta-aika terkkaan (eka seuranta perusterveydenhuollossa), ainakin reseptin uusinta ja mitä siinä 1,5 v. seurannan ohjelehtisessä olikaan. Täytyy luntata ennen käyntiä, että osaa ”vaatia” kaiken.
  Sytojen ja letrotsolin seuraksena osteopenia mennyt osteoporoosin puolelle ja siihen Prolia-piikki 2 x vuodessa. Minähän niin rakastan noita piikkejä… Ne 30 Zarzio-piikkiä… Tuon Proliankin pistän itse, kun saan sen 4,50 eurolla rs-diagnoosillani. Työterveydessä piikityksestä olisi rahastettu – minua. Prolian yksi haittavaikutus on hiusten harveneminen, toivottavasti biotiini auttaa siihen. Tukan väri edelleen tuo ihan nätin harmaa.

  in reply to: Aromasin lääkitys #72180
  Pike
  Participant

  Piti vähän katsoa tuota Aromasinin pakkausselostetta ja näyttää olevan jnkv erilaisia haittavaikutuksia verrattuna letrotsoliin ja yhtenä näytti olevan tuo nivelrikko. Letrozol ”vain” aiheuttaa/pahentaa nivelvaivoja.
  On nuo kaikki syöpälääkkeet tuhtia tavaraa sekä nuo hormonilääkkeet että solunsalpaajat. Ihan hyvä toisaalta että nuo lääkkeet kehitetty ja saa ennustetta parannettua.
  Näin maalaisjärjellä ajatellen ei luulisi että kaksi kuukauden lääketaukoa maata kaataa ja kroppasi saisi huilata.
  Mukavaa kesää

  in reply to: Juuri todettu rintasyöpä #72179
  Pike
  Participant

  Tuo pitkävaikutteinen pahoinvointilääke Akynzeo on todella hyvä. Itsellä ei ollut lainkaan pahoinvointia. Lyhytvaikutteisenkin ostin ihan varuilta, mutta eipä niitä juuri tullut otettua kuin muutama pilleri koko kuuden syton aikana.
  Itsellä ei ollut allergista reaktiota kuin eka doketakselista ja siihen varmaan itsellä osasyy, kun olin pahoinvoinnin pelossa juonut tosi vähän. Suonet oli kuivat ja kanyylin paikkaakin piti oikein hakea. Tuo allerginen oli lähinnä, että posket alkoi kuumottaa ja alaselässä oli pistelyä. Hoitaja onneksi huomasi ja osasi tulla kysymään. Doken tiputus seis ja vähän keittosuolan tiputusta väliin ja sitten doke hitaammalla tahdilla ensin alkuun. Hyvin meni loppuun se ja seuraavat sytot myös. Seuraaviin sytoihin osasin myös tankata nestettä ennen ja jälkeen syton.
  Kannattaa noitten hoitojen aikana kuunnella omaa kroppaansa ja myöntää, että ei jaksa ihan entiseen viisiin. Hb menee auttamattomasti alaspäin (itsellä parikymmentä pykälää: lähtö oli onneksi jotain 155) ja kunto menee alaspäin. Itsekin puuskuttelin kotikatuni ylämäessä.
  Omasta mielestä pääsin noitten sytojen kanssa melko helpolla verrattuna, mitä noissa kirjotuksissa ja blogeissa kanssasisaret kirjoittaa.
  Tsemppiä !

  in reply to: letrozol ratiopharm kokemuksia #72167
  Pike
  Participant

  Kohta vuosi Letrozolia takana. Nivelrikko on vähän sitä ja tätä. Osteopenia vaihtunut osteoporoosiksi, ”kiitos” solunsalpaajat ja tuo letrotsoli. Proliapiikki 2 x vuodessa ja taas nivelet vähän ärtsymmät.
  Pää välillä hikoilee, mutta sen syynä ehkä nämä 30 asteen helteet ennemmin kuin letrotsoli.
  Prolia osteoporoosilääke on myös vähän harventanut noita harmaahapsia.

  in reply to: Aromasin lääkitys #72166
  Pike
  Participant

  Itsellä tulee reilun viikon päästä eka vuosi tuota Letrozolia täyteen ja tarkoitus on ainakin se 5 v käyttää lääkettä.
  Entuudestaan polvien ja vähän monien muittenkin nivelien (mm. lonkat ja sormet) nivelrikko, ja polvet oli alkuvaiheessa aamusella melkoisen jäykät tönköt. Helpotti kyllä pikkuhiljaa ainakin siinä vaiheessa kun vesijumppa ja muut jumpat alkoi syyskuussa 2020.
  Rintasyövän 1 v seurantakäynnillä todettiin, että osteopenia oli vaihtunut osteoporoosiksi, ”kiitos” siitä solunsalpaajille ja tuolle Letrozolille.
  Osteoporoosiin lääkkeeksi Prolia-piikki puolen vuoden välein. Ja siitäkin tuo polvien nivelrikko on äkääntynyt.
  Näillä mennään ja toivotaan, että jumpat alkaisi tuolla elo-syyskuun vaiheessa, koska nivelrikkokin jumpista tykkää.
  Ellei mitään kauheen ihmeellistä tule, niin kyllä jatkan tuota Letrozolia viiden vuoden jälkeenkin, jos/kun sillä saadaan tuota uusimisriskiä pois.
  Niin, syöpä oli 19 mm gradus 2 hormonipositiivinen.
  Ikää muutama vuosi vähemmän kuin sinulla.

  in reply to: Juuri todettu rintasyöpä #71348
  Pike
  Participant

  Sinikka57:
  toivottavasti leikkauksesi meni hyvin ja ajastaan tulevassa patologin lausunnossa kasvain osoittautuisi ”kiltimmäksi”.

  in reply to: Rinnan ihon vetäytyminen, huolestuttaa #71274
  Pike
  Participant

  Hei !

  Muihin kysymyksiin en osaa vastata. Mammografiasta voin sanoa, että ei satu kauheasti. Itse käyttäisin ehkä sanaa epämiellyttävä ja eihän tuo rinnan ”litistys” kestä kuin hetken/kuva (2 kuvaa kummastakin rinnasta). Riippuu varmaan ehkä myös rinnan rakenteesta ja koosta. Kyllä tuon kestää.
  Ultralla tehdään sitten tarkentavaa tutkimusta ja ultraan voidaan yhdistää tuo paksuneulanäyte, jos jotain epäilyttävää/tarkemmin tutkittavaa ilmenee.

  in reply to: Juuri todettu rintasyöpä #71261
  Pike
  Participant

  Hei sinikka57:
  Tiedän että odottaminen on raskasta. Itselläkin paksuneulanäytteen perusteella olisi ollut gradus 3 ja nopeasti jakautuva. Leikkauksen jälkeen, kun patologi tutki tuon pois leikatun kasvaimen, se olikin pudonnut gradus kakkoseen ja tuo jakautumisastekin oli tosi alhainen eli oli suht koht kiltti syöpä. Koko 19 mm toi kyllä mukanaan sytostaatit, mutta niitten kanssa pärjää kyllä. Lisäksi sädehoito 3 vk ja tuo viiden vuoden letrotsolilääkitys.
  Nyt 1 v seurantakäynti ohi ja kaikkia kunnossa (mammo, ultra ja kir. pkl. lääkäri).
  Kirurgin käynnillä tapaat varmaan myös rintasyöpähoitajan, jolta saa kysellä kaikkea mahdollista. Käynnille saa varmaan edelleen ottaa myös mukaan ”toiset korvat”, vaikka onkin korona-aika.
  Tsemppiä

  in reply to: Äitini keuhkosyöpä #71010
  Pike
  Participant

  Hei !
  tuolta syöpäsivuilta löytyy esim. opasvihkonen ”Syöpäpotilaan ravitsemusopas”, siinä on ihan hyviä ohjeita. Sitähän voisi vaikka kysäistä, saisko sairaalasta sellaisen (oli jaossa ensitietopäivässä ja voi myös tilata maksutta). Hyvät ohjeet vaikka itsellä onkin eri syöpä.
  Kannattaa syödä sellaista mikä maistuu, vaikka ei olisikaan ihan kauheen terveellistä. Jos mieli tekee vaikka punaista maitoa tai jotain voissa paistettua, siitä vaan. Marjat on ihan hyviä syötäviä ja tulee vitamiinejakin samalla.

  in reply to: Hiukset #70996
  Pike
  Participant

  Viimeisestä sytosta aika tarkkaan 6,5 kk aikaa. Tukkaa on nyt leikattu 3 kertaa (lyhyt tukka). Tuntuu että hiusten laatu on jämäkämpi kuin entiset hentoiset hiukset. Kampaajakin sanoi samaa, että tuntuu että hiusta olisi runsaammin. Päälaella pituus on ehkä 3-4 senttiä ja pesun jälkeen jököttää pystyssä vähän sinne ja tänne. Muotovaahdolla ja lämpöharjalla sitten komennan ojennukseen.
  Hopeashampoolla pesen ja väri saa olla tuo harmaa jatkossa.

  Eli kyllä hiukset kasvaa hoitojen jälkeen.
  Kulmakarvat on edelleen hentoiset. Ripset ok.

  Hyvää Joulua ja parempaa Uutta Vuotta kaikille hiuksettomille ja hiuksellisille.

  in reply to: letrozol ratiopharm kokemuksia #69952
  Pike
  Participant

  Hanne, ihanan positiivinen kirjoitus.

  Katsotaan eteenpäin valoisalla mielellä. Itselläkin aika tarkkaan vuosi, kun oli tuo mammografia, josta kaikki alkoi. Alusta lähtien olen ollut positiivisella mielellä (mitä jotkut tutut ja työkaverit on ihmetelleet). Tuosta on varmaan ollut iso hyöty, että olen pärjännyt ja selvinnyt tosi hyvin. Jos ”jää märehtimään: voi kauheeta, voi kauheeta”, ei se ainakaan paranemista ja toipumista edistä. Ennustekin on ihan hyvä. Positiivisia juttuja olen löytänyt vaikka mahaläskeistä (hyvä pistää nuo valkosolupiikit), sopivan kokoiset tissit (osapoiston jälkeenkin jäi jäljelle) ja vaikka kulmakarvapigmentoinnit muutaman vuoden takaa (vaikka kulmakarvakarvat lähti, jäi väriä jäljelle). Solunsalpaajien kanssakin pääsin aika vähällä. Ja ennenkaikkea, että hoidot alkoi kevättä ja valoa kohti. Nyt olisi aika ankeeta olla varttumassa Kelataksia klo 6.45 sädehoitoon menoon.

  Letrotsolin kanssa menee ihan hyvin, eka satasen satsi alkaa olla syöty. Jäykkyydet on helpottaneet ja nuo ”lehahdukset” jääneet pois. Tykkään muutenkin nukkua viileässä. Polvissa on entuudestaan 2-3 asteen nivelrikko, joten muutenkin niihin jo syön lääkettä, mutta joinain päivinä pärjään jopa ilman pilleriä. Liikunta ja jumpat auttaa todella hyvin, toivottavasti korona pysyy kurissa eikä jumpat keskeydy.

  Niin ja tukkakin kasvaa ja on nätimmän värinen harmaa kuin ennen hiusten lähtöä ja hoitoja.

  Tsemppiä kaikille meille.

  • tätä vastausta muokkasi 1 year, 11 months sitten Pike.
  in reply to: Hiukset #69889
  Pike
  Participant

  Eilen käyty eka kertaa kampaajalla sitten helmikuun. Niskaa ja korvallisia oli pakko siistiä ja koko pääkin käydä läpi saksien kanssa. Päälaella on nyt ihan kiva parin sentin siili, osaispa itse harjata samanlaisen. Hiusten väri on hieman muuttunut; ei tullut tummaa kiharaa tukkaa, mutta väri on sellainen voisko sanoa, että hopeanharmaa. Aikaisemmin likaisenharmaa. Moni onkin sanonut, että ei kannata värjätä. Nyt kun kasvoissa on kesän jäljiltä vielä rusketusta, on ihan jees, mutta sitten kun rusketukset haalenneet, miltähän näyttää? Katsotaan. Seitsemän tukanleikkuuta jäi väliin ja nytkin pääsin halvemmalla kuin normaalisti, kun leikattavaa oli sen verran vähän.
  Kulmakarvoissa on vain vaaleita karvoja, ei sellaisia kulmakarva-karvoja.
  Ja ilmeisesti letrosoli kasvattaa naamaankin karvoja enempi kuin ennen. Ehkä ei kuitenkaan partakonetta tarvita?

Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 30)