Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi periskooppi

periskooppi

Kirjoitetut vastaukset

Esillä 11 viestiä, 1 - 11 (kaikkiaan 11)
 • Julkaisija
  Viestit
 • in reply to: Omat kokemukseni #69845

  periskooppi
  Participant

  Tuli taas laboratoriosta psa. Se on edelleen alle 0.03. Taysin antama säteilyhoito ja Enanton 3 kuukauden välein ovat toimineet hyvin. Syöpälääkäri sanoi lopputarkastuksessa, että psa todennäköisesti nousee vähän seuraavassa tarkastuksessa, joka on puolen vuoden päästä terveyskeskuksessa. Viimeisestä Enantonpistoksesta on jo yli vuosi. Hikoilutaipumus on vieläkin melko voimakkaana. Kaula tulee märäksi. Enantonia tuskin enää kehosta löytyy. Ehkä hikoilun jatkumiselle löytyy muu syy. Kemiallinen kastraatio ja hikoilu on seurausvaikutusiani lääkinnästä, eipä muuta mainittavaa. Peräsuolessa on haavaumia ja pukamia. Olisiko säteilyllä siihen vaikutusta? Bongari 72, olemme samasta kaupungista ja suunnillen samoilla alkuarvoilla ja hoidoilla eteenpäin menemme. Tulevaisuus näyttää tällä hetkellä ihan hyvältä molempien osalta. Hyvää syksyä kaikille!

  in reply to: Omat kokemukseni #69353

  periskooppi
  Participant

  Hei, Bongari72
  Minulla oli samantapainen lähtötilanne kuin sinullakin lähes 3,5 vuotta sitten. Ei ollut selviä oireita ja sattumalta lääkäri kehoitti kokeisiin. Psa oli 45 ja koepalan avulla saatu Gleason 9. Hyvin pian säteilyhoidon ja hormonihoidon jälkeen Psa laski arvoon 0.03. Siinä se on yhä. Olen kertonut sairauden paranemisesta enemmän keskustelupalstalla Diagn. T3. Jos eturauhassyöpä ei ole levinnyt niin paraneminen on hyvin todennäköistä. Osa etenkin näistä ärhäköistä syövistä voi uusia tulevina vuosina. Sen vuoksi Psa-arvoa tarkkaillaan puolen vuoden välein. Sen tulisi olla alle 2. Jos syöpä uusii, niin siihenkin on tullut uusi lääke, jota kotimainenkin lääkeyhtiö on ollut kehittämässä. Hormonin estolääkkeenä minulla on ollut Enanton, jota pistettiin 3 kuukauden välein, kaikkiaan 13 kertaa. Hikoileminen oli runsasta, kaula märkänä! Nyt sekin haitta on väistymässä. Kuntoni on hyvä, vaikka ikää on jo yli 80 vuotta. Positiivista mieltä ja terveisiä palstalaisille!

  in reply to: Testit ja tutkimukset #65643

  periskooppi
  Participant

  Hei, mimusta!
  Kirjoitit ihan täyttä asiaa. Julkista seulontaa ei ers-tautiin ole. Lähinnä yksityisen puolen lääkäri saattaa suositella psa:n ottamista,”kun ei ole koskaan aikaisemmin otettu”. Olisi kyllä tärkeää saada tieto etenkin isoista psa-arvoista ajoissa. Kokeen hinta on tosiaan vain n 5 euroa. Yhteiskunta tai yksilö maksaa ison hinnan kun aletaan hoitamaa eturauhassyöpää, joka on kehittynyt pitkälle. Uskon, että tulevaisuudessa asiat hoidetaan paremmin ja potilaslähtöisesti.
  Minulla psa oli alussa 45 ja Gleason 8-9. Ensin säteilyhoitoa ja sitten Enanton pistoksilla kemiallinen kastraatio. Pistoshoitoa kaksi vuotta ja vielä varmuuden vuoksi puoli vuotta. Minulla syöpä näytäisi olevan vain eturauhasessa. Hoidot ovat ehkä tuhonneet siitä suurimman osan. Lähivuodet sitten näyttävät missä mennään.
  Aivan lähiaikoina pitäisi tulla tietoa uusista lääkkeistä, joilla voidaan hoitaa entistä paremmin syöpiä, jotka koettavat levitä kehossa.
  Hyvää vointia kaikille kumppaneille !

  in reply to: Diagn. T3 #65170

  periskooppi
  Participant

  Syksyinen tervehdys säteilyä saaneelta !
  Kävin tänään sairaalassa puolivuotistarkastuksessa. Säteilyhoito ja Enanton-hormooninestohoito ovat tehneet hyvää jälkeä. Parin kuukauden kuluttua on kulunut kaksi vuotta pistosten aloittamisesta. Psa laski noin viidessä kuukaudessa 40:stä nollan tuntumaan ja on siellä pysynyt. Gleason oli pari vuotta sitten 8-9. Koska alkuarvot olivat näin suuria, niin urologin kanssa sovimme, että jatketaan Enantonpistoksia kolmen kuukauden välein vielä puoli vuotta pitempään kuin aluksi oli ohjeena. Kaikkiaan siis 2.5 vuotta. Näyttäisi siltä, että syöpä ei ole levinnyt. Puolen vuoden päästä laboratorioon ja vuoden päästä taas urologille. Enanton aiheuttaa kovasti hikoilua noin kolmen tunnin välein, mutta ei siitä muuta haittaa ole ollut. Säteilyhoidostakaan ei tullut mainittavia haittoja paitsi aivan alussa ripulia. Kemiallinen kastraatio ei pahemmin haittaa 80 vuoden kypsässä iässä.
  Tulee mieleen, että olisiko hyvä kysyä myös syöpälääkärin mielipidettä urologin ohjetta täydentämään.
  Hyvää vointia palstalaisille ! periskooppi

  in reply to: Leikkaus vai sädehoito ERS #64167

  periskooppi
  Participant

  Sädehoidossa Taysissa
  Vuosi sitten olin ulkoisessa sädehoidossa. Se olikin tarpeen sillä Psa 40 ja Gleason 8-9. Ers ei ollut levinnyt varjoainekuvauksen perusteella. Puoli vuotta sädehoidon loppumisesta Psa oli alle 0,2. Osaltaan siihen on vaikutanut myös Enanton hormoninestohoito, joka aloitettiin jo 1,5 vuotta sitten. Säteilyhoidon loppuvaiheessa oli jonkun kerran äkillistä ripulia ja lievää verenvuotoa. Nyt ei ole ollut pitkään aikaan enää mitään haittoja säteilyhoidosta. Enantonhoitoa on pistoksina kolmen kuukauden välein.Tätä hoitoa on kaikkiaan kaksi vuotta. Enantonhoito on tehokasta. Se aiheuttaa joka päivä hikoilupuuskia, jotka kestävät vain muutaman minuutin. Olen havainnut myös ajoittain lievää väsymystä. Lihaskuntoa sen sanotaan heikentävän. Olen käynyt salilla voimailemassa. Hiihtäessä harmittaa, kun ei ylämäessä enää kulje kuten ennen, henki ei kulje. Heikentääkö Enanton myös sydänlihasta ? Ikäkin, kohta 80, alkaa tietysti vaikuttaa. Hieman jännittää mikä on Psa ensi kuussa, koska olen alkuarvojen perusteella korkean riskin potilas. Jokaisen tauti on yksilöllinen ja moni on selvinnyt kuiville huonosta alusta huolimatta.
  Enanton aiheuttaa kemiallisen kastraation, joten seksihommat loppuu. Saa nähdä alkavatko uudestaan myöhemmin. Ainakin isoilla Psa-arvoilla voisi syövän alkuoireisiin mielestäni lisätä, että siemenneste on paksua. Oireita kun ei juurikaan ole. Kevätterveiseni !

  in reply to: Diagn. T3 #60521

  periskooppi
  Participant

  Terveisiä Tampereelta !
  Puolivuotistarkastus oli tässä kuussa. Laboratorioarvot olivat normaalit, hb vähän laskusuunnassa. Psa on alle 0,2. Säteily tappoi paljon syöpäsoluja ja Enanton on pitänyt testosteronin tehokkaasti matalissa lukemissa. Lukemia ei ole mitattu mutta kyllä sen huomaa. Tarkastuksissa otetaan muutamia arvoja ja tinkasin seuraavassa tarkastuksessa otettavaksi myös rasva-arvot, kun ne ovat lähellä ylärajoja. Painoa on ensimmäisenä Enanton vuotena kertynyt lisää neljä kiloa päasiassa vatsan kohdalle. Lihasten heikkenemistä koetan rajoittaa käymällä salilla pari kertaa viikossa talvella. Virtsakoe oli myös. Virtauksesta tuli tietokonekäyrä. Jäännösvirtsa ,1.5 dl mitattiin ultraäänilaitteella.
  Aika moni hiihtäjä / hölkkääjä on sanonut sairastavansa eturauhassyöpää. Ehkä se on sattumaa. Tuskin reipas liikunta lisää syöpää, vaikka ennen sanottin, että liikunta lisää vapaita radikaaleja kehossa.
  Puolen vuoden päästä taas ollaan eri tilanteessa. Toivottavasti Psa ei hyppää liian korkealle.
  Hyvää Joulun odotusta kaikille !

  in reply to: Diagn. T3 #58371

  periskooppi
  Participant

  Hei Reikka ja muut kaverit !
  Sinulla, Reikka, on ollut monia samanlaisia arvoja kuin minullakin. Minulla psa oli aluksi n 40, nyt 0,3. Kun kultajyvät on laitettu niin säteily alkaa n kuukauden päästä. Minulla eturauhaseen annettiin säteilyä 60 Gy ja lähellä oleviin rauhasiin, vesikkeleihin 46Gy. Ct-kuvissa ei näkynyt syöpäsoluja mutta usein antavat säteilyä rauhasen lähelle, koska ei voi olla varmuutta onko syöpä levinnyt ympäristöön. Odottelen urologin kutsua tarkastukseen ensi kuussa. Seuranta on puolen vuoden välein. Hikoilua on ollut runsaasti mutta muuten on nyt mennyt hyvin. Kovin paljon ei itse voi taudin eteen tehdä. Hyvä ravinto ja liikunta voivat vähän olla avuksi.
  Hyvää syksyä kaikille !

  in reply to: Diagn. T3 #50574

  periskooppi
  Participant

  Keväisiä ajatuksia
  Nyt on sitten eturauhanen ja lähirakkulat saaneet 20 päivän sädehoidon. Toivottavasti syöpäsolujen DNA-ketjut on hajoitettu. PSA oli aluksi 45 ja Gleason 3+5. PSA oli 15.3. 1,3 Enanton hoidon ansiosta, joka alkoi 13.01.2017. Sädehoidon viimeisellä viikolla 12.5. PSA oli 0,3. Sädehoito sujui hyvin 13. kertaan asti, mutta sitten tuli nopeita ripuleita , peräsuoli tulehtui ja vähän vertakin tihkui. Virtsan tuleminen myös heikkeni. Lääkäri määräsi jo ennalta näihin vaivoihin rohtoja. Kyllä ne vähän auttoivat, Tamsulosiini eniten. Säteilyn kokonaisannos oli n 76 G. Tarkkoja arvoja ei minulla vielä ole. Säteilyhoito aiheutti väsymystä, joka nyt kolme päivää hoidon jäkeen alkaa poistua kuten muutkin vaivat.
  Enanton hoito jatkuu n 1,5 vuotta. Kolmas piikitys osui kai hermoon, koska pistoskohta oli kipeänä neljä päivää ja tuntui vielä kolmen viikon päästäkin. Veriarvoista Hb on vähän laskenut. Syön nyt vain Ca / D3. D3 sopivin määrä on 20 mg. Lisäksi tietysti tomaatteja, soijaa ja kasviksia. Runsaamman liikunnan voi taas aloitella kun väsymys hellittää. Puolen vuoden päästä tulee kutsu sairaalaan kontrollia varten.
  Hyvää kevättä ja kesää kaikille ! Pidetään mielestä ja kehosta hyvää huolta.

  in reply to: Diagn. T3 #47464

  periskooppi
  Participant

  Hyvää maaliskuuta !
  Hormonihoitoa on nyt ollut kolme kuukautta. Hikoilupuuskat tulevat melko taajaan tahtiin ja parta kasvaa entistä hitaammin. Taysin sädeosastolla oli lääkärin vastaanotto ja lab. Eturauhaseen asetetaan parin päivän päästä kultajyviä ja sitten rauhanen kuvataan, jotta
  säteet osuvat oikeaan paikkaan. Pyhäpäiviä välttäen menen saamaan säteilyä vasta heti pääsiäisen jälkeen arkipäivisin. Säteilyn antaminen kestää neljä viikkoa. Lab. lähetti tekstiviestin, että psa on laskenut arvoon 1.3 kolmen kuukauden Enantonhoidon aikana. Psa oli alussa n 40. Afos ja crp-arvot olivat normaalit pari kuukautta sitten, Gleason oli 3+5. Lääkäri sanoi, että näyttää siltä kuin syöpä ei olisi levinnyt rauhasesta sitä uloimpana kiertävän rasvavaipan läpi. Syövän pinta-ala oli 40 % biopsiassa. Nyt vaan säteilyä kilpaa auringon kanssa. Lumet on vähissä ja hiihdot taitaa loppua tältä talvelta omalta osaltani. Moi !

  in reply to: Diagn. T3 #45274

  periskooppi
  Participant

  Tervehdys anteroi ja kumppanit
  Sain toisen Enanton pistoksen pari päivää sitten. Pistoskohta tuntuu vain vähän aralta. Toivon, että psa laskee lähelle yhtä. Seuraava pistos on vasta kolmen kuukauden päästä. Urologini sanoi aluksi, että Gleason on 9 mutta B-lausuntokaavakkeessa oli arvona 8. En ole vielä saanut yksityiskohtaista patologin lausuntoa. Hormonihoito aiheuttaa minullekin kuumia aaltoja. Vaikka tietokone tomografia näytti, että syöpä ei ole levinnyt niin aina jää epäilys, että voi niitä syöpäsoluja jostakin löytyä. Jatkossa psa-arvon nousunopeus lienee tärkeä tarkkailun kohde. Sädehoitoon arvioin meneväni maalis- ja huhtikuussa.
  Vanhassa Propo lehdessä kerrottiin, että melko raskaskin liikunta vähentää tässä syövässä kuolleisuutta n 60 prosenttia. Ei muuta kuin lenkeille ja hiihtämään! Menen Tampereella käymään vertaistukiryhmän kokouksissa. Niitä on pari kertaa kuussa.
  Valaistuvia talvipäiviä kaikille!

  in reply to: Diagn. T3 #44754

  periskooppi
  Participant

  Hei,osallistujat
  Menin marraskuun alussa neurologille Tampereella puhumaan jalkapohjien lievistä neurologisista kivuista. Hän sanoi, että otetaan PSA, kun ei ole aikaisemmin mitattu, vaikka oireita ei ollutkaan. Arvoksi tuli 33. Menin paikalliseen laboratorioon vielä
  varmistamaan. Siellä arvo oli 42. Yksityisellä lääkäriasemalla suoritettiin eturauhasen tunnustelu ja biopsia (430 e) 16.11. Muu-
  taman päivän päästä tuli tieto, että ärhäkkä syöpä löytyi ja Gleason oli 9. PSA mitattiin 2.12. ja arvo 45,7. Ehkä biopsian ottami-
  nen pari viikkoa aikaisemmin nosti arvoa. En nyt ihan pohjia tehnyt mutta melkoisia arvoja.

  Sitten seurasi 7.12. tietokonetomografia, CT, Hatanpäällä. Se otettiin lantion alueelta. Tayssissä tuli hoitoneuvottelu urologin
  kanssa. Hän oli sama mies, joka yksityisellä puolella teki mm biopsian. CT-kuvassa ei näkynyt etäpesäkkeitä. Hoitona on kaksi
  vuotta Enanton pistoksia ja lisäksi parin kuukauden päästä sädehoitoa 7 viikkoa. Hoito on varmasti ihan oikea, ottaen huomioon
  korkean Gleason-arvon ja ikäni, 77 vuotta.
  Hyviä hiihtokelejä kaikille ja kirjoitellaan. Hyvää Joulua!

Esillä 11 viestiä, 1 - 11 (kaikkiaan 11)