Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi olli k

olli k

Kirjoitetut vastaukset

Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 25)
 • Julkaisija
  Viestit
 • in reply to: ERS kokemukset matkan varrelta #69915
  olli k
  Participant

  Tervehdys Egon! Olen tuolla omassa tarinassani kertonutkin viikon takaisesta slinga leikkauksestan, sinullahan leikkaus oli jo aiemmin. Onko pito pysynyt, entä oletko jatkanut sulkijalihaksen treenausta? Minä en ole nyt viikkoon, leikkauksen jälkeen vaippaa tarvinnut.

  in reply to: Sitkeys eturauhasen suhteen kannatti #69905
  olli k
  Participant

  Laitanpa vähän omia kuulumisiani tännekin. Robottileikkauksesta on kulunut reilu 2 v. Psa on pysynyt Tyksin mittausten mukaan 0,006 tasolla. Virtsan karkailua ei vaan sitten saatu kokonaan loppumaan, vaikka se kyllä alkuajoista huomattavasti vähenikin. Päätin sitten pyrkiä slinga leikkaukseen, joka tehtiin 12.10. Yksi yö hyvässä hoidossa Tyksissä ja nyt 1 vrk kotona. Ainakin näin rauhallisesti ollessa ei ole enää tippaakaan tullut. Vasta 3 kk jälkeen pääsee koittamaan ”ryskätöitä”, saa nähdä lirahtaako silloin. Kyllä taas täytyy olla kiitollinen suomalaiselle terveydenhoitojärjestelmälle.

  olli k
  Participant

  Turvallisin mielin suhtauduin tulevaan leikkaukseen. Eilen kuitenkin luin täältä kokemuksesta, jossa leikkauksen jälkeen tarvittiin 8 vaippaa, ennen leikkausta vain 4.
  Vähän aloin epäröidä. Pärjään nykyisin lähes yhdellä Tena medium vaipalla koko päivän. Yöllä en tarvitse. Tilanteeni on kuitenkin koko kahden leikkauksen jälkeisen vuoden aikana, näihin pIviin asti pikkuhiljaa edelleen parantunut. En tiedä pitäiskö tyytyä tähän? Aika vähän täällä on ollut kertomuksia slinga kokemuksista.

  olli k
  Participant

  Minulla eturauhasen poistosta robotilla pian 2 vuotta. Karkailu vähentynyt, mutta päädyin slinga-leikkaukseen, joka on määrä tehdä kuukauden päästä. Esitutkimuksen jälkeen urologi sanoi, että 100% pitoa hän ei leikkauksen jälkeenkään lupaa. Aika hyvähän tuo tilanne on jo nyt, mutta toivon että vielä paranisi.

  in reply to: Sitkeys eturauhasen suhteen kannatti #68320
  olli k
  Participant

  Kiitos Pentti vastauksestasi. On todella ikävää, että kaltaisiasi ”todistajia” tarvitaan osoittamaan eturauhassyövän alkuvaiheen toteamiseen liittyvää piittaamattomuutta. Itse saan kiittää eturauhassyövästään kertonutta työtoveriani siitä, että välttämättä halusin jatkotutkimuksiin. On absurdi tilanne, että korostetaan kuinka tärkeää on löytää tauti ajoissa kun samalla hidastellaan lisätutkimuksien kanssa. Suomalainen mies ei hevin tutkimuksiin lähde, varsinkaan jos lääkäri käypähoitosuosituksia noudattaen kertoo, ettei tässä mitään hätää ole. Seuraillaan nyt vaan tilannetta.
  Voimia sinulle Pentti.

  in reply to: Sitkeys eturauhasen suhteen kannatti #67938
  olli k
  Participant

  Tervehdys!
  Vuosi leikkauksesta ja kontrolli psan tulos 0,06. 3 kk kontrollissa oli 0,00, 6 kk kontrollissa 0,03. Sanoin Tyksissa urologille, että käyrä on nouseva. Hän sanoi, että uusilla laitteilla alin arvo on 0,06, eli mittaamaton. Minun kokeeni kaikki on kyllä tehty SataDiagin laboratoriossa Porissa, tiedä sitten onko siellä laitteistoa uusittu.
  Virtsan pidätyskyky ei vieläkään ole täydellinen. Riippuen päivän aktiivisuudesta ohuempia vaippoja menee vielä usein parikin päivässä. Yöt voin olla ilmankin. Olen käynyt nyt kolme kertaa uroterapeutilla Uudessakaupungissa. Siellä on hyvä terapeutti kyllä. On tehty mittauksia lantionpohjan puristusvoimasta ja kokeiltu erilaisia treeniohjelmia. Sähköstimulaattorin lainasivat kotikäyttöön. Tämänpäiväinen testi kertoi, että puristusvoima on n. 25% parempi kuin eka kerralla. Olin jo valmis pyrkimään nauhaleikkaukseen, mutta tuloksesta rohkaistuneena päätin vielä jatkaa lihastreeniä uusin ohjein pari kuukautta ja katsoa tilannetta uudestaan.
  Uroterapeutin kanssa ihmettelin miksi lihastreeniä ei aloiteta jo heti kun on päässyt leikkausjonoon. Minusta tälläinen uroterapeutin ohjaus ja mittaukset pitäisi olla ohjelmassa kaikille heti leikkauksen jälkeen. Ainakin minulla lihastreeni-info rajoittui yhteen A4 ohjeliuskaan. Tältä foorumilta ja muualta netistä olen itse lisätietoa hankkinut.
  Niin ja se erektio… No, ehkä jotain 50% luokkaa. Viagra vois auttaa, mutta ei tämä vaimon sairastelunkaan vuoksi ole nyt se päällimmäinen murhe.

  Hyvää loppuvuotta kaikille!

  in reply to: PSA seulontaan #66743
  olli k
  Participant

  Samaa mieltä, pitäisi seuloa. Ihmetyttää se valittelu, että hoitoon hakeudutaan liian myöhään. Toisaalta mm. omalla kohdallani piittaamattomuus lääkärien vähättelystä johti syövän löytymiseen. Kohdallani syöpä ei ilmeisesti vielä ole levinnyt, mutta osoittautui kuitenkin keskiagressiviseksi. Miettikää itse, on niin helppoa uskoa tk-lääkärin sanoihin: ”tuo psa nyt on hieman koholla, mutta en usko että sen suhteen olisi syytä huoleen”. Kuinka moni keskiverto suomalainen mies lähtee inttämään pääsyä lisätutkimuksiin?

  in reply to: PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen #66646
  olli k
  Participant

  Eegon 1950, olen lukenut koko tarinasi varmaan kahteenkin kertaan. Hienoa että tuo slinga-leikkaus viimein toi avun. Kyllä minustakin tuntuu ettei tästä 99% kuivaksi pääse ilman tuota leikkausta. Kovin yksilöllistä tuo pidätyskyvyn paraneminen täältä luetun perusteella tuntuu olevan. Onko sitten ikäkysymys, vaiko verrattavissa yksilön yleiseen lihaskuntoon, en tiedä. Olen saanut sen käsityksen, että vuosi täytyy sinnitellä ennen kuin slinga-leikkaukseen pääsee. Vielä kiitokset sinulle ja E Lehtikselle tarinoistanne. Ne ovat olleet tärkeä tuki tässä leikkauksen jälkeisessä elämässä.

  in reply to: Leikkaus vai sädehoito ERS #66644
  olli k
  Participant

  Johannekselle: Samanlaista vaipparallia oli alussa. Eikä ole loppnut vieläkään, 1/2 vuotta nyt leikkauksesta. Mutta huomattavaa parannusta tapahtui tuossa 3 kk paikkeilla.
  ja edelleen on parantunut, mutta vieläkin jos jotain fyysistä touhuaa, pusertuu kaikki vaippaan. Muuten olen täällä kirjoitelleen E lehtiksen sanoin ”toimistokuiva”. Keskim. pari vaippaa vrk menee. Saa nähdä pääsenk övuoden jumpalla kuivaksi, pitääkö tehdä ns. nauhaleikkays rakkoa tukemaan. Mutta tuota alavatsan lihasjumppaa kannattaa tehdä.

  in reply to: PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen #66623
  olli k
  Participant

  Tervehdys!
  Vai näin sinun kohdallasi. No, onneksi on tuo mahdollisuus korjata tilannetta sädehoidolla. Minulla oli ensimmäinen 3kk psa kontrolli loppiaisen jälkeen. Yllätyin itsekin kun se oli nollilla, vaikka marginaalit eivät olleet puhtaat. Mutta pieni jännitys jatkuu, seuraava kontrolli oli määrä olla 1/2 v. päästä edellisestä, mutta lomien vuoksi menee kuulemma elokuulle. Sain kuitenkin puhuttua psa-kokeen ilman lääkärikontaktia tähän loppukevääseen. Nyt alkaa olla päivälleen 6 kk leikkauksesta ja vaippoja menee edelleen. Polttopuutarpeita olen metsästä kaadellut ja siinä kyllä vaippa täyttyy. Ei jää mitään normaalitavalla liruteltavaksi. Saapa nähdä täytyykö vielä tehdä se virtsarakon tukinauhaleikkauskin.
  Tsemppiä ja hyvää kevättä kaikille.

  in reply to: Ers jälkikontrolleista #66411
  olli k
  Participant

  Kiitos Jukarhu.
  Joo, ymmärrän onkologi katsoo syöpää ja sen mahdollista leviämistä vähän laajemmasta perspektiivistä kuin urologi. Neljän urologin kanssa keskustelin ers-polun alussa hoitovaihtoehdoista. Vain yksi vanhempi, yksityisellä vastaanottanut urologi oli kanssani samaa mieltä, että leikkaus on hyvä valinta. Muuten olisin aktiiviseurannassa, ja jos ihan alussa olisin vain terveyskeskuslääkärin sanaan luottanut, en tietäisi mitään koko syövästä, joka kuiten lopulta osoittautui keskiärhäkkääksi. Tämä Docrateksen Joensuu muuten näkyy olevan onkologian dosentti.
  Jos minun tarinani jotakuta sattuu kiinnostamaan, niin se löytyy otsikolla ”Sitkeys eturauhasen suhteen kannatti”.

  in reply to: Ers jälkikontrolleista #66407
  olli k
  Participant

  Kiitos taas vastauksista.
  Jukarhulta vielä kaipaisin tarkennusta tuosta onkologista. Ensinnäkin mikä erikoislääkäri on onkologi, ja mitenkäs sellaiselle saisi lähetteen? Vai menenkö yksityiselle? Oma ajatukseni on ollut, että jos PSA seuraavassa kontrollissa on koholla hakeudun Docratekseen. Vai tarkoititko, että onkologille olisi syytä mennä suht. pian? Käytit myös termiä ”haastaisin lääkäriä” – tarkoitit ilmeisesti, että jututtaisin leikkauksen tehnyttä lääkäriä, vai hoitovirhe kantelua?
  Ensimmäisen kontrollin yhteydessä keskustelin urologin (ei leikkauksen suorittaja) kanssa. Hänen mukaansa sädehoitoa harkitaan jos psa alkaa kohota. Kovin hän vähätteli tuon marginaalilöydöksen merkitystä.

  in reply to: Ers jälkikontrolleista #66385
  olli k
  Participant

  Kiitos Jorex vastauksestasi. Ehkä on paras unohtaa extrakontrolli ja elellä päivä kerrallaan rauhallisesti. Kunhan tuo pidätyskyky vielä vähän petraisi. 4 kuukautta katetrin poistosta, mutta vielä menee 2-3 vaippaa /vrk.

  in reply to: Sitkeys eturauhasen suhteen kannatti #65901
  olli k
  Participant

  Tervehdys täältä Porista!
  Ensimmäinen robottileikkauksen jälkeinen 3 kk psa-kontrolli ja urgologin kanssa keskustelu takana. Psa oli 0,00. Tulos oli iloinen yllätys, sillä kuten tuolla aiemmin kerroin leikkauslöydöksessä oli 5 mm matkalla positiivisia soluja marginaalissa. Olivat kuulemma Gleason kutosta. Urologin kertoman mukaan psa tulos osoittaa, ettei mitään olisi jäänyt? Selitti jotain, että patologi näkee asian jotenkin eri tavalla. Tänään tapaamani ei ollut leikkaukseni tehnyt urologi. No, aika näyttää tarvitaanko sädehoitoja. Pidätyskyky on hiljalleen parantunut, mutta vielä on toivomisen varaa. Pari vaippaa/vrk vielä menee. Joten jatketaan harjoituksia. Kevättä kohti huojentunein mielin!

  in reply to: PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen #65704
  olli k
  Participant

  Aulisjii
  Olin sitten Tyksissä samassa operaatiossa pari viikkoa myöhemmin kuin sinä 27.9.2018.
  Omaa tarinaani olen kertonut ketjussa ”Sitkeys eturauhasen suhteen kannatti”. Ensimmäinen 3kk kontrolli tulee 7.1. Hieman psa jännittää, koska patologi löysi leikatusta eturauhasesta marginaalista 5 mm gleason 6 syöpää. Vaippoja menee vielä 3/vrk. Parannusta on kyllä tapahtunut. Eilen kokeilin raivaussahahommaa pari tuntia. Kyllähän siinä vaippa vielä kastui. Rauhallisesti kun kotona oleilee pysyy suht.koht. kuivana.
  Mielenkiinnosta kysyn leikkasiko sinutkin Otto Ettala?
  Ilmoittelen tammikuussa psa-tuloksesta tuossa omassa tarinassani.

  in reply to: Eturauhasen poisto vai sädehoito? #65523
  olli k
  Participant

  Eegon1950
  Olen lukenut tarinasi, paikoitellen kahteenkin kertaan. Ihan hyvää asiaa. Luin jo ennen leikkausta, joten tiesin mikä odottaa. Minulla kohta 2 kk leikkauksesta. Alku oli toivoton, mutta viime päivinä on mennyt vähän paremmin. Kotona kun käy tiheään vessassa pärjäilee kohtuullisesti. Pihan haravointi kuukausi sitten oli kyllä ”märkää” hommaa. Kuinkas sinulla, tuliko siitä korjausleikkauksesta pysyvä apu?

  in reply to: Eturauhasen poisto vai sädehoito? #65507
  olli k
  Participant

  Tervehdys Oswald!
  Hienoa, että tänne sentään joku kirjoittaa. Kirjoittelin tilanteestani robottileikkauksen jälkeen toista kuukautta sitten. E Lehtis siihen sentään reagoi ja sain vähän tukea tähän virtsankailurumbaan. Hienoa, että psa:si on kunnossa. Minulla 3kk kontrolli vasta tammikuun alussa. Noihin hoidon jälkeisiin kysymyksiisi en osaa sanoa mitään, kun itse valitsin robottileikkauksen. Vähän vilkkaampaa toimintaa tälle foorumille toivoisin. Laitoin ylläpitäjällekin viestin, että olisiko mahdollista luoda joku hälytysjärjestelmä joka ilmoittaisi kun ryhmään ollut tullut uusi kirjoitus. Lupasi tutkia asiaa.

  in reply to: Sitkeys eturauhasen suhteen kannatti #65361
  olli k
  Participant

  Kiitos ELehtis vastauksestasi. Aika hiljaista tällä foorumilla, ehdotinkin jo ylläpidolle jonkinlaisen hälytysjärjestelmän luomista, joka ilmoittaisi kun aiheeseen johon olet osallistunut ilmestyy uusi kommentti.
  Lohduttavaa kuulla, että olet „kuivilla“. Kuinkahan tuo ponnistuskuivuus palautuu? Kun olen sellaista sorttia, ettei joutenolo eläkeläisenäkään onnistu. Metsätyöt, remontointi ja puutarhapuuhastelu ovat mukavaa hyötyliikuntaa. Yksilöllistä tietysti tämäkin.
  Kyllä muuten olen useaan kertaan lukenut tarinaasi, ja varsinkin ponnisteluistasi kohti kuivuutta.

  in reply to: Sitkeys eturauhasen suhteen kannatti #65324
  olli k
  Participant

  No niin, oma kannasta löysin tänään patologin lausunnon poistetusta eturauhasestani.

  Siinä sanotaan näin: ” Gleason 3+4 = 7 eturauhassyöpä. Kasvainta on näkynyt vähäisesti merkityssä marginaalissa niin, että vasemmalla puolella apikaalisesti ja posteriorisesti marginaalipositiivisuutta 5 mm matkalla. Invaasiota rakkularauhasiin ei nähty. T-luokka pT2c.”

  Nyt olisi lisätieto paikallaan. Sain kyllä leikanneelle urologille soittoajan ensi maanantaiksi. Tuo gleasonin nousu koepalojen kutosesta lukuun 3+4 ei vielä huolestuttanut, koska urologi kertoi leikkauspäivän iltana että se usein on koepaloja korkeampi. Tietysti aloitin googlettelun. Halusin tietää mitä tuo T2c tarkoittaa? Yllätyin, että kyseessä onkin keskisuuren riskin ERS! Ja mitä tarkoittaa tuo löydös marginaalista? Jos teillä täällä on asiasta lisätietoa luen kiitollisena. Kontrolli on vasta vuodenvaihteen jälkeen.
  Tuntuu ainakin siltä, että oli hyvä, kun tk-lääkärin kohonneen psan jälkeisistä, ”ei syytä huoleen” sanoista huolimatta hakeuduin tutkimuksiin. Samoin taisi olla hyvä, etten tyytynyt kovasti suositeltuun aktiiviseen seurantaan.
  Nyt menossa neljäs päivä katetrin poistosta. Pystyasennossa aika totaalista läpivuotoa. Lihastreeni aloitettu. Tuntuu, että oikeat lihakset ovat löytyneet.

  olli k

  olli k
  Participant

  Kiitos ELehtis kokemustesi jakamisesta.

  Olin robottileikkauksessa Turussa 27.9. Nyt menossa kolmas päivä ilman katetria. On ollut lohduttavaa lukea kokemuksiasi ja todeta, etten ole ainoa läpivuotava. Ei tahdo usko riittää siihen, että tuo pidätyskyky vielä palautuisi. Mutta ehkä sittenkin, aikansa se ottaa, nyt ei paljon viitsi sohvalta nousta, heti lorisee.
  Jumppaa olen opetellut, toivottavasti oikein. Kirjoittelin oman tarinani alkupäätä omassa aloituksessani, jatkan tarinaa kunhan saan patologin lausunnon. Urologini kanssa puhuin viimeksi leikkauspäivän iltana.

  Syysterveisin OlliK

Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 25)