Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi NeitiToivo

NeitiToivo

Kirjoitetut vastaukset

Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 90)
 • Julkaisija
  Viestit
 • in reply to: Adenokarsinooma in situ #75031
  NeitiToivo
  Participant

  Hei Sinitii,

  Tervetuloa joukkoon.

  Itse olen ollut siinä käsityksessä, että kolposkopiassa se etikka värjää nimenomaan ne hpv taustaiset muutosalueet. Mutta kuten olen täällä omalla kohdallani kertonut niin ensimmäisessä seurannassa tuo etikka värjäsi minulle muutoksia yhdelle alueelle ulkosynnyttimiin. Tästä otettiin koepala mistä ei kuitenkaan löytynyt mitään muutosta ja hpv:kin oli negatiivinen. Ilmeisesti siis alue voi värjäytyä jonkun ihottuman tms takia. Mutta lääkäri varmasti osaa aina nämä parhaiten selittää kun jokainen meistä on vain sen oman kokemuksen verran viisaampi.

  Omia swede core pisteitä en nyt tarkalleen muista. Sen mukaan kuitenkin arvioitiin CIN2 ja patologin lausunnossa oli AIS epäily. Loopissa tuo AIS sitten tarkentui patologin vastausten jälkeen. Lääkärihän silmämääräisesti siinä pisteyttää sitä muutosaluetta, patologin vastaus kertoo sitten enemmän.

  Odottavan aika on sitä pahinta mutta yritä mennä vaan sinne rauhallisin mielin ja kysellä samalla lääkäriltä kaikki kysymykset mitä tulee mieleen. Itse toimenpiteestä kyllä selviää. Niitä piruja kannattaa olla maalailematta seinille vaikka se vaikeaa onkin. Aina on mahdollista että on kyse lievästä muutoksesta joka hoituu itsekseen.

  Tsemppiä

  in reply to: Adenokarsinooma in situ #75025
  NeitiToivo
  Participant

  Hei Syksy,

  Mahtavaa kuulla, että olet saanut hyviä uutisia. Kyllä se helpottaa oloa. Nyt yritä vaan jättää tämä asia vuodeksi taaksesi ja jatkaa eteenpäin. Mahtavaa kesää :)

  in reply to: Adenokarsinooma in situ #74907
  NeitiToivo
  Participant

  Hei Talvitulee,

  Tervetuloa joukkoomme. Toki ikävissä asioissa, mutta jonkinlaista vertaistukea täältä niihin omiin ajatuksiinsa ainakin saattaa saada.

  Kotitohtorointi on todellakin sitä mitä tässä kannattaisi aina välttää. En ole tällaiseen sinun tilanteeseen törmännyt vaikka tätä internettiä on tullut liikaakin selailtua. Mitä tuosta loopin lausunnosta kuitenkin voi päätellä niin edelleen siinä puhutaan levyepiteelistä eli pintasolukosta ja muutoksista siinä. Jos olisi jotain viitteitä tai epäilyä invasiovisesta syövästä niin tuskin niitä jatkotutkimuksia määrättäisiin noinkaan pitkälle. Sanottiinko siinä lausunnossa mitään niistä marginaaleista? Jos se on loopissa saatu puhtain marginaalein pois niin oletettavasti muutos on saatu kokonaisuudessaan pois ja sitten seuraillaan vaan papalla ja hpv-testillä ettei sieltä enää mitään löydy. Tuo HPV testi tuntuisi olevan se avain kaikkeen jonka mukaan ne jatkot aina määritellään ainakin julkisella puolella.

  Jos se kamalasti mietityttää niin suosittelen käymään yksityisellä gynekologilla joka kuuntelee ja tulkkaa ja tarvittaessa tutkii. Samaa olen itse miettinyt omassakin tilanteessa että kun seurannassa se jokin muutos löytyi mille ei mitään selitystä löytynyt eikä koepaloissa ollut mitään esiasteeseen viittavaa niin en taida kuitenkaan pystyä vuotta odottelemaan seuraavaa papaa vaan taidan käydä ihan oman mielenrauhan vuoksi välissä jossakin yksityisellä kuitenkin kuulemassa mielipiteen riittääkö vain se papa seurannaksi vai kannattaisiko kuitenkin tsekata onko se muuttunut mihinkään tai hävinnyt sieltä itsekseen.

  Ymmärrän kyllä ahdistuksesi. Itsekin tietsyti hädissäni soittelin tästä hoitavalle taholle, josta sain omasta mielestäni vain sellaisia hieman ympäripyöreitä vastauksia että kaikille tulee joskus jotain ja seurantaan tulee kutsu jne. Toki ymmärrän että ei ne lääkäritkään tiedä enempää kuin se patologin lausunto sanoo, mutta ahdistavaa se tiedottomuus ja odottaminen aina on ja huoli siitä jos kuitenkin jotakin. Sitten taas pitää pudotella itsensä maan pinnalle että näissä tosiaan puhutaan jonkunasteisista muutoksista eikä syövästä ja meitä seurataan nyt kuitenkin tarkkaan.

  Tsemppiä

  in reply to: Adenokarsinooma in situ #74888
  NeitiToivo
  Participant

  Tiina, ihan täysin en uskalla lähteä minäkään tuota patologin lausuntoa tulkkaamaan, maallikkoja ollaan kaikki ja paras neuvo on tuo RauhassaVaan vinkki kysyä suoraan sieltä missä sinua hoidetaan. Mutta muutosta on, kahdessa koepalassa se muutos sopii CIN2 tasoiseen muutokseen, nuo palaloissa 3 ja 4 olevat muutokset ovat vahvempia ja viittaavat enemmän CIN3 tasoiseen muutokseen. Se tieto varmasti tarkentuu vielä sitten kun patologi tutkii sen koko loopissa poistetun palasen. Ja kuten RauhassaVaan totesi niin se on varmasti lääkärienkin mielestä riittävä hoito jos koko muutos saadaan siinä loopissa pois hyvin marginaalein. Edelleen noissa muutoksissa puhutaan kuitenkin esiasteista, ei syövästä. Odottavan aika on hirveää ja noiden patologien vastausten odottaminen on raastavaa, ja sitä joutuu odottamaan joka välissä tuota prosessia. Loop hoidot on kuitenkin tänä päivänä tosi yleisiä. Uusien muutosten syntyminen on tietysti mahdollista mutta riskit taitaa kasvaa iän mukana. Olet vielä nuori ja hyvässä seurannassa ja varmasti saat tarvitsemasi hoidon. Tsemppiä looppiin.

  RauhassaVaan, kiitos sanoistasi :)

  Joutsen, kiitos. Ilmeisesti HPV:lla on tosiaan se isoin merkitys. Päälle jäävä tulehdus alkaa aiheuttaa niitä muutoksia ja jos se HPV saadaan sieltä pois niin uusien muutoksien riski kai on olematon.

  Kaikille aurinkoa päiviinne

  in reply to: Adenokarsinooma in situ #74873
  NeitiToivo
  Participant

  Syksy, hpv testi ja papa ja sen etikan kanssa tutkittiin, tehtiin siis samalla lailla kun kolposkopia. Tosi tarkkaan tutkivat myös muuta alueet kun kohdunkaulan. Ilmeisesti jatkossa sitten vaan enää hpv ja papatesti tämän jälkeen kun HPV oli nyt negatiivinen.

  in reply to: Adenokarsinooma in situ #74870
  NeitiToivo
  Participant

  Hei,

  Syksy, aion todellakin nauttia ja yrittää nyt jättää tämän kaiken seuraavaksi vuodeksi taakseni. Toivotaan sinullekin pelkkiä hyviä uutisia sieltä ekasta kontrollista.

  Tiina, tervetuloa joukkoomme kirjavaan. Ikävää tietysti, että näitä vaivoja on tullut ja sen takia joudut tänne. Mutta vertaistuki on kyllä kultaa ettei aivan yksin joudu pyörittelemään asioita mielessään.

  En usko, että ilman sitä AIS diagnoosia kohdunpoistoa saa, en sitten tiedä jos jotakin määriteltyjä ”riskitekijöitä” olisi enemmän. Kohdallasi varmasti nähdään että olet vielä niin nuorikin että mahdollisuudet spontaaniinkin paranemiseen on olemassa ja kyse on vielä esiasteesta. Jopa tuo AISkin on vielä sitä vaikka pintasyövästä puhutaan. Mutta kannattaa yrittää nyt asennoitua että menet sinne looppiin avoimin mielin, se ei onneksi ole mitenkään kamala toimenpide. Patologin vastaus sitten kertoo mitä se on ja miten siitä edetään.

  Oma tarina meni niin, että joukkopapassa oli 3v sitten lievä muutos, olino se nyt ASC-US, seurantapapa 2v päähän. Sieltä tuli ASC-H ja AGC-NOS josta kutsu kolposkopiaan. Kolposkopiassa muistaakseni puhuttiin CIN2 tai CIN3 muutoksista. Patologin tutkimusten jälkeen oli AIS epäily, loopista sitten varmistui se AIS kun tutkivat palan. Se saatiin kokonaan hyvin marginaalein pois, mutta kun diagnoosi varmistui niin halusin kohdunpoiston sillä puhelulla mikä tuli kun ikääkin on jo kohta 40 ja parempi niin kun jäädä kontrolloimaan ja seurailemaan ja mahdollisesti tekemään se myöhemmin. Tässä iässä koin koko kohdun enää ylimääräiseksi lisävarusteeksi. Leikkausaika oli sitten 2 viikon päästä tuosta puhelusta.

  Ne patologin vastaukset on kai se tärkein kriteeri kun selviää mitä se muutos todella on. Siihen asti on vaan pakko yrittää pitää pää kylmänä ja odotella. Hoitolinja määräytyy sen jälkeen ja mukaan. AIS muutoskaan ei tarkoita automaattista kohdunpoistoa. Yksilölliseen hoitolinjaan silloinkin vaikuttaa varmasti niin monet tekijät ja toiveet ja lääkärit niitä varmasti punnitsevat.

  Tsemppiä tulevaan. Olet hyvässä hoidossa ja pääasia että ne muutokset on jäänyt kiinni ja hoidetaan :)

  in reply to: Adenokarsinooma in situ #74866
  NeitiToivo
  Participant

  Hei Syksy,

  Hyvin siellä kontrollissa menee..Nyt jännittää, mutta sitten se on ohi ja henkisesti pääsee taas askeleen edemmäs ja kohti ”normaalia” elämää :)

  Tänne kuuluu ihan hyvää. Sain myös vastauksen tuosta koepalasta eilen. Ei mitään esiasteeseen viittaavaa eli ilmeisesti jotakin ihan harmitonta muutosta. Huh, on ollut kyllä elämäni ahdistavimmat viikot takanapäin, vielä viime kevättäkin raskaammat kun joutui läpikäymään samaa odotusta ja fiiliksiä alusta uudelleen. Mutta nyt voi taas hengittää vähän vapaammin. Seuraavat kontrollit normaalisti 12kk kuluttua.

  Valoa kaikkien teidän päiviin.

  in reply to: Adenokarsinooma in situ #74849
  NeitiToivo
  Participant

  Hei Joutsen,

  Kaikkia kummia kysymyksiä mieleen tosiaan välillä nousee.

  Varmaksi varmasti ei kenenkään osalla pysty sanomaan mikä sen viruksen aktivoi ja miksi toisilla se tulehdus jää päälle ja synnyttää muutoksia. Toisilla voi olla niitä riskitekijöitä, toisilla ei mitään. Eikä asiaa liikaa kannata miettiä tai murehtia. Jos haaveilet vielä lapsista niin siksihän se säästävä hoito seurantoineen on tehty että niitä lapsia vielä voi saada. Lääkärit varmasti kyllä kertoisivat jos raskaus olisi joku merkittävä riski syövän synnylle. Kohonnut syöpäriskihän tässä muuhun väestöön nähden on silti jopa sen 20 vuotta muutenkin.

  Voikait sinullakin se virus edelleen olla vaikkei aktiivisena enää olekaan. En siis murehtisi kumppanista, nekin on varmasti asioita joista valistettaisiin jos kumppania pidettäisiin riskinä uudelle tartunnalle.

  Vastaisikohan hoitopaikastasi joku lääkäri kysymyksiisi? Pahinta on tietysti jos ei uskalla elää sitä elämää mistä haaveilee sellaisten kysymysten vuoksi joihin ei saa vastauksia. Paras siis tietysti että niistä pääsee itse henkisellä tasolla mahdollisimman pian yli ja eteenpäin.

  Aurinkoa päiviin kaikille

  in reply to: Adenokarsinooma in situ #74821
  NeitiToivo
  Participant

  Hei Joutsen,

  Mahtavaa kuulla :) Nyt voit taas asioiden suhteen hengittää vähän helpommin :)

  Itse sain myös tänään hpv testin tulokset. HPV negatiivinen..En oikein tiedä mitä ajatella kun etikassa näkyy kuitenkin muutoksia. Eihän se auta kun odotella ne patologin vastaukset. Mutta väkisin mieleen tulee myös että eihän tämä minun muutos joukkoseulassa edes jäisi kiinni jos HPV on negatiivinen eikä silmillä mitään näy. Taas kerran saa kyllä mielessään kiittää että onneksi on näin hyvä seuranta niin olen tästä ylipäätään tietoinen.

  Kaikille aurinkoa päiviinne

  in reply to: Adenokarsinooma in situ #74803
  NeitiToivo
  Participant

  Heips,

  Siellä käypähoito ohjeissa sanotaan että kohdunpoiston jälkeen seurataan samoilla ohjeilla kun sähkösilmukkahoidon saaneita.

  On todella kyllä käsittämätöntä jos käytännöt voi niin paljon poiketa toisistaan…

  En todella itse oikein tiedä mitä odottaa..Ehkä pahinta on se jos ovat niin lieviä muutoksia että jäädään seuraamaan eikä niille tehdä mitään. En jaksaisi taas puolta vuotta tai vuotta eteenpäin luonnollisesti peläten että ovat kerenneet kehittyä tosi pahaan suuntaan..Toisaalta taas pitäisi kuunnella lääkärien ammattitaitoa. Kolmanneksi oma järki sanoo että siellä painaa varmasti kustannussyyt ettei niille lievemmille muutoksille tehdä mitään, vasta sitten jos muuttuvat pahaksi. Mutta ei se auta kun odotella tuloksia että tietää mitä se on.

  Tämä odottelu on kyllä sellaista ettei tätä toivoisi kenellekään..Jollain tapaa käy samoja viime kevään fiiliksiä läpi uudelleen.

  in reply to: Adenokarsinooma in situ #74801
  NeitiToivo
  Participant

  Annemari,

  Kaikesta lukemastani olen ymmärtänyt että että hoito ja seuranta julkisella perustuu noihin käypähoito suosituksiin. Jos sitä lukee tarkkaan ja availee ne kaikki kaaviot ja käppyrät niin sieltä löytää tiedon, että hoidettujen AIS muutosten jälkeen seurannat olisi 6kk,18kk ja 30kk kohdilla jos ne hpv testit pysyy negatiivisina eikä papakaan paljasta mitään muutoksia. Voinhan toki olla väärässäkin mutta tässä ymmärryksessä olen ollut ihan alusta asti.

  Jos oikein muistan niin itselleni lääkäri taisi sanoa 3 vuoden seurannasta tuolla käynnilläni, mutta olin sisäisesti shokissa uusista muutoksistani, kyselin mahdollisista hoidoista ja seurantojen lisääntymisestä ja yhdistelystä ja aivan kaikkea sekavaakin mitä siinä mieleeni tuli samaan aikaan kun pää oli aivan tyhjä ja yritti käsitellä sitä ”shokkia”. En siis todella itsekään tiedä omasta jatkosta enkä varmaan ymmärtänytkään mitä lääkäri vastasi ja mitä sillä tarkoitti ja puhuiko vain tuosta AISista vaiko konaistilanteestani. Todennäköisesti kuitenkin vain tuohon AISiin liittyen, mitäänhän tästä uudesta muutoksesta ei tiedä ennenkuin patologin lausunnot saadaan ja sen mukaan sitten diagnoosi ja hoitolinja.

  in reply to: Adenokarsinooma in situ #74795
  NeitiToivo
  Participant

  Hei Joutsen,

  Seurantahan kestää pitkään. Mielestäni se ensimmäinen kontrolli on 6 kk kohdalla, seuraava 18kk kohdalla jos mitään ei löydy mikä vaatisi tiuhempaa seurantaa tai uusia tutkimuksia. En olisi siis huolissani :) kerkeät kyselemään tuloksia hyvin vielä.

  Itsekään en ole tuloksia mihinkään vielä saanut..Työstänyt enemmän näitä henkisiä fiiliksiä. Mutta pikkuhiljaa niiden kanssa menty taas askel eteenpäin.

  in reply to: Adenokarsinooma in situ #74786
  NeitiToivo
  Participant

  Hei Tuulikki,

  Eihän tässä auta kuin odotella niitä patologin vastauksia. Kuten tiedetään niin odottavan aika on pitkä. Lähteä sitten selvittämään mitä ne tarkoittaa ja mitä vaihtoehtoja tässä on. Kiitos tsempeistä ❤️ kyllä tässä eteenpäin porskutellaan kun saa nämä omat ajatukset taas jotenkin läpikäytyä ☺️

  in reply to: Adenokarsinooma in situ #74783
  NeitiToivo
  Participant

  Hei Kaikki,

  RauhassaVaan. Minulla on aika samat fiilikset kyllä. Itse on saanut asioita tutkia pitkin matkaa ja heittäytyä vaan siihen rumbaan jossa tuntuu ettei oikeen kukaan selitä kunnolla asioita. Ne fiilikset korostui nyt tämän uuden muutoksen myötä. Selkeästi tuolla näkyi kiire ja potilaalle tässä jäi kyllä olo, että siellä vaan kaavamaisesti kirjan mukaan hoidetaan vaivat sen mukaan mitä kirja sitten ohjeistaa. Mitään empatiaa tai ymmärrystä en mielestäni saanut. On tässä kuitenkin se yksi syövän pelon ja ahdistuksen kierre käyty, odoteltu ja odoteltu ja pelätty pahinta ja iso leikkaus kuitenkin takana..Vasta nyt alkaa henkisesti pääsemään siitä eteenpäin..Ja nyt kun uusia muutoksia niin voihan sen kuvitella millainen tunneryöppy sitä itsensä sisällä käy kun sanotaan että etikka paljastaa uusia muutoksia. Ohjeet oli vain seurata omakannasta tuloksia ja uusi aika tulee sitten postitse jos tulee. Ja sanottiin mihin numeroon voi soitella ja kysellä.

  Ymmärrän kyllä ettei ennen sen patologin vastauksia mitään vastauksia ole. Olisin halunnut kuitenkin että olisi siinä kerrottu onko nämä kuinka yleisiä, onko näillä taipumus kehittyä huonompaan suuntaan, miten nopeasti se yleensä tapahtuu jos tapahtuu. Tuleeko näitä helposti lisää, kuinka tehokas se laserhoito on..Jos se ei tehoa voidaanko hoitaa muuten. Jos muutokset on lieviä ja julkisella jäädään vaan odottamaan niiden itsestään paranemista koska kustannukset ja keskitetään se hoito niille joilla on jo merkittävät ongelmat. Olisiko niiden hoito kuitenkin järkevää, onko itsestään paranemisen mahdollisuus kuitenkin sen verran pieni kun tämä AIS tausta on että kehittyvät pahaksi. Jos ei sitä julkisella saa niin kannattaisiko minun hakeutua yksityiselle. Ylipäätään tietoa, noista asioista löytyy muutenkin hirveän paljon vähemmän kuin kohdunkaulan muutoksista.

  Joutsen, kuulostaa kyllä oudolta.Voisiko olla, että tuo loopin jälkeinen merkintä tarkoittaa sitä että se muutos oli kokonaisuudessaan siitä koepalassa..Tosin puhunevat silloin marginaaleista. Ja siinä tilanteessahan sitä osaa vaikka lääkäriltä kysyä mitä tarkoitat kun se siellä touhuaa. Noita sanoja voi jäädä jälkikäteen sitten miettimään. Pitäsihän siitä 21 kolposkopiasta jossakin tiedot olla..Ja ilmanmuuta myös sinulla saatavissa. Voitan kysellä sen perään sieltä missä se on tehty. Toki sinulla pitää olla oikeus saada omiin tutkimuksiin ja hoitoihin liittyvät tiedot.

  in reply to: Adenokarsinooma in situ #74771
  NeitiToivo
  Participant

  Maija,

  Itseään ei kannata syytellä eikä tosiaan mitään geenejään miettiä tämän HPV:n kanssa..Melkein kaikki sen meidän ikäluokasta saa. Se miksi toisille tulehdus jää päälle ja alkaa synnyttämään näitä muutoksia on ilmeisesti hieman hämärän peitossa. Itse et voi vaikuttaa kun jättämällä tupakoinnin jos tupakoit. Ja nämä onneksi melko hitaasti kehittyy niiden esiasteiden kautta, joten tavallaan kaiken sen ajatusmyrskyn keskellä on hyvä muistaa että on onneksi löytynyt ja nyt saa hoitoa ja hyvän seurannan asian kanssa.

  Annemari. Eipäs ole kivoja nuo sinunkaan uutiset. Sitä toivoisi että tämä kaikki olisi ollut tässä mutta tämä jatkuva asioiden kanssa jännittäminen näyttää jatkuvan. Sun pitää myös asennoitua niin että onneksi on hyvä seuranta.

  Itsehän odotan sitä patologin vastausta taas sen 4-6vk. Varmaan nyt yhdistävät seurantaa sitten molempien vaivojen takia. Luulisin että tämän uuden muutoksen luonne kertoo jäädäänkö sitä vaan seurailemaan vai tehdäänkö sille jotakin. Ilmeisesti näitä hoidetaan laaserilla, muutoskohtia siis löytyi vain yksi ja sitäkään lääkäri ei pitänyt mitenkään ”vakavamman näköisenä”. Epäili siis olevan VIN1 tasoinen muutos, samalla lailla siis lievä kun CIN1. Tosin tuon viime kevään jälkeen suhtaudun noihin lääkäreiden vähätteleviin kommentteihin aika varauksella. Minullakaan ei pitänyt olla kolposkopiassa mitään syytä huoleen mutta niin vaan tuli sitten loop ja kun sain AIS diagnoosin niin olin kahden viikon päästä kohdunpoisto leikkauksessa. Ymmärrän kyllä ettei niillä lääkäreilläkään kaikkia vastauksia ennen niitä patologin lausuntoja ole, eivätkä osaa kaikkea hekään ennustaa. Olen ihan hirveän pettynyt tietysti. Toisaalta en ole vaaleanpunaisia ruusuja piirrellyt seinälle missään vaiheessa vaan ollut hyvin perillä siitä että se ensimmäinen 2 vuotta on uusimisen ja muiden muutosten suhteen kriittisintä aikaa ja ne on mahdollisia. Esiasteitahan nämäkin toki on eikä ne syöväksi muutu yössä eikä kahdessa. Mutta kyllä tätä varmasti ihan joka ikinen kerta pelkää lopun elämää. Ja harmittaa tietysti että onko loppuelämä sitten tätä :/

  Älkääkä nyt ketkään pelästykö niitä seurantoja. Vähän olin kahden vaiheilla kannattaako näistä täällä edes puhua ettei kukaan sen takia ala jatkoa pelkäämään. Prosessissa on ihan tarpeeksi meille kaikille. Toisaalta on taas hyvä puhua myös näistä realiteeteistä mitä tähän liittyy.

  Kaikille aurinkoa päiviinne! Nautitaan siitä.

  in reply to: Adenokarsinooma in situ #74764
  NeitiToivo
  Participant

  Hei Maija,

  Tervetuloa joukkoon. Tämä on hyvä paikka tulla availemaan niitä ajatuksia. Kaikkeen ei toki vastausta täältä saa, mutta kaikki ollaan käyty samoja asioita ja fiiliksiä läpi niin ainakin vertaistukea saa.

  Noita kolposkopian tuloksia osaat varmasti jonkun verran itsekin tulkita. Ja kun se HSIL on sieltä löydetty niin se loop on tehty. Tuo aika on kyllä sitä pahinta odotella niitä tuloksia ja se patologin vastaus kertonee sitten kaikkein eniten kun tuon palasen tutkivat. Kaikki skenaariothan sitä käy läpi mielessään. Kannattaa silti yrittää keskittää ajatuksia myös muualle, koska varmaksi kukaan ei osaa sanoa ennen sitä mitään. Muistat vaan sen että hyvässä hoidossa ja seurannassa olet vaikka nyt mikä olisi se oma lopullinen diagnoosi ja hoitolinja. Esiasteesta kuitenkin edelleen noiden tietojen mukaan puhutaan, sen paha syöpäpeikko kannattaa yrittää siirtää ajatuksista vaan kauemmas. Ja jos niitä kummallisia oireita on niin ehdottomasti niistä kyllä kannattaa pitää meteliä jos sitten mahdollisesti pohditaan muidenkin tutkimusten tekemistä. Tsemppiä.

  Lupasin myös omaa tilaa päivitellä tänne. Itselläni siis oli ensimmäinen seuranta tänään. Kolposkopia, papa ja hpv-näyte. Hyvin olin parantunut eikä siellä leikkausalueella tai emättimessä ollut mitään erikoista. Mutta ulkosynnyttimistä löytyikin etikkavärjäyksessä myös muutos. Lääkäri arvioi sen hyvin lieväksi, mutta koepalahan siitä piti ottaa ja nyt taas odotellaan muutama viikko tuloksia.

  En oikein osaa vielä käsitellä omia fiiliksiä enkä pukea niitä sanoiksi.

  in reply to: Adenokarsinooma in situ #74759
  NeitiToivo
  Participant

  Hei kaikki,

  Joutsen, hyvä kuulla että kontrolleista on positiiviset fiilikset. Toivotaan että se HPV olisi sieltä sitten kokoaan häippässyt. Ainakin helpompi hengittää eikä tarvitse niin sitten pelätä niitä mahdollisia uusia muutoksia. Tosin siitä ei ole kyllä itsellä mitään tietoa voiko se HPV silti lymyillä kehossa ja aktivoitua myöhemmin uudelleen. Eikä sellaista kannata miettiäkään vaan nauttia tilanteeesta kun on terve ja kunnossa nyt.

  Ilmeisesti se kohtu herkästi poistetaan jos lapsiluku on tehty ja ne ikäriskit painaa kun sitä AISin luonnollista kulkua ei kai niin hyvin tunneta. Lääkäreillä tietysti on varmasti laajemmat mittarit mitä asioita arvioivat niitä hoitosuunnitelmia tehtäessä.

  Syksylle kiitos tsempeistä. Itselläni seurantakäynti on huomenna :)

  in reply to: Adenokarsinooma in situ #74719
  NeitiToivo
  Participant

  Hei kaikki,

  Tipuka ja Annemari, mahtavaa kuulla hyviä uutisia. Niitä tietysti toivotaan itse kullekin.

  Itselläkin on ensi viikolla ne kontrollit..En jännitä sinne menoa oikeastaan..Tässä on kerennyt kuitenkin niin pitkään pyöritellä kaikki skenaariot läpi, että ennemmin ajattelee että sitten saa sille miettimiselle lopun. Olisi vaan jo vaikka heti huomenna.

  AnneMari kun juuri juttelit tuossa turhasta murehtimisesta. Kyllähän se järki sanoo, että tuskin siellä mitään on. Mutta mieltä on vaikea komentaa kun se se pohtii kuitenkin kaikenlaista ja niistä riskeistä tietää. Mitään ylivaltaa niille ajatuksille en ole missään vaiheessa kuitenkaan antanut.

  Joutsen, tsemppiä ensi viikkoon :)

  Kaikille mahtavaa naistenpäivää! Olette kaikki ihan supernaisia.

  in reply to: Adenokarsinooma in situ #74666
  NeitiToivo
  Participant

  Hei,

  Ensiksi kiitoksia kaikille tsempeistä, voimatoivotuksista ja kaikista kauniista sanoistanne!

  Vähän tässä samalla Tuulikin kysymykseenkin viitaten, itse olen ollut tielläni aika yksin. Olen yksinhuoltaja, olen siis käynyt tietäni aika yksin öitä valvoen ja hammasta purren ja päivällä hymyä huulenpieliin väkisin hakien. Jälkikasvulleni kerroin vain, että menen kohtuullisen pieneen leikkaukseen, koska äidillä on sellaisia naistenvaivoja jotka sillä leikkauksella helpottaa. Sen enempää niistä vaivoista ei oikeastaan onneksi kyselty ja leikkauskin meni sillä lailla helposti että ei aiheuttanut meillä mitään isoja kysymyksiä tai ahdistuksia. Läheisiäni olen halunnut vaivata mahdollisimman vähän. Siinä huolessa oli jotenkin itselläkin niin paljon kestämistä että tässä pysyi arki ja järki jotenkin uomissaan. Olen siis kertonut vain tilanteeni ja että kaikki on kaikinpuolin kunnossa. Kerroin perheellenikin vasta siinä vaiheessa kun minulla lopullinen diagnoosi oli ja leikkausaika varattuna. Pari ystävää tiesivät vähän enemmän ja olivat sitä varten jos tarvitsen jotain jolle puhua. Minulle vertaistuki ja te kaikki tällä tiellä olette siis olleet korvaamattomia, että niitä omia kysymyksiä ja ajatuksia on saanut puhua auki. Kiitos kaikille.

  Ja tulen toki tänne kertomaan mitä siellä seurannassa tapahtui. Ja jos vaikka muistan kaikki kysymyksenikin siellä lääkärille ja niihin saisi vastauksia.

  Kyllä tämä jokaisen etapin jännittäminen ja murehtiminen kuuluu varmasti asiaan. Itse luotan siihen, että onneksi tämä vaiva tunnetaan kuitenkin aika hyvin ja me kaikki olemme niin hyvässä seurannassa ettei siellä mitään jää huomaamatta. Esiasteiden kautta nämä muutkin muutokset kuitenkin käsittääkseni aina syntyy. Tuli mitä tuli niin saamme sitä hoitoa ja kaikki lopussa vielä seisomme voittajina!

  Iloa ja valoa kaikille :)

  in reply to: Adenokarsinooma in situ #74661
  NeitiToivo
  Participant

  Minusta on aivan ihanaa kuulla kuitenkin kuulla näitä positiivisia ajatuksia ja nähdä kaikilta pikkuhiljaa sitä henkistä eheytymistä. Kaikillehan tällainen on iso shokki ja meillä kestää aikamme hyväksyä se ja itse hoidon jälkeen alkaa eheytymään. Kuten sitä olen yrittänyt painottaa niin olemme onneksi kaikki hyvässä hoidossa ja joskus tämä on meille kaikille taakse jäänyttä elämää. RauhassaVaan ja Tuulikki, kiitos siis että jaatte ajatuksianne.

  Syksy, ajatukset on todella kovasti siellä seurannoissa. Itselläni ensimmäiseen kontrolliin on enää pari viikkoa. Yritän kovasti taistella niitä ajatuksia vastaan jos jotain taas löytyykin, mutta väkisin ajatukset sinne vaan vie. Minulle on ainakin tuotu itse toimenpiteen jälkeen joka kerta esille niin vahvasti sitä, että muutoksia saattaa sinne emättimeen syntyä ja siksi tehdään näin ja näin kun mitenkään on näistä seurannoista ollut puhe etten vaan osaa asian suhteen rentoutua. Toki hyvä on että rehellisesti kerrotaan asiasta ja tämän luonteesta ja mahdollisuuksista. Mutta taitaa olla että potilaana sitä itse herkästi valitsee sieltä sanoista ne mitä haluaa kuulla.

  Toivotaan kaikille pelkkää hyvää ja terveyttä tulevaan :)

Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 90)