Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi Kuikka

Kuikka

Kirjoitetut vastaukset

Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 63)
 • Julkaisija
  Viestit
 • in reply to: RINTASYÖPÄ #69222
  Kuikka
  Participant

  Kukalle paljon jaksamista. Tuntuu niin väärältä saada syöpä noin nuorena. Itselläni löytyi seulonnassa rintasyöpä kesällä 2018. Kolmoispositiinen eli estrogeeni, progesteroni ja valitettavasti myös Her2-positiivinen. Sytostaatit 6 krt, Herceptin piikitys lähes vuoden Her2:n vasta -aineena ja sädehoito 25 krt.

  Kuukausi sitten huomasin leikatun rinnan alaosassa kovettuman ja tietysti kauhistuin. Työterveyslääkäri totesi myös kovettuman ja laittoi lähetteen ultraukseen. Ultrauksessa lääkäri sanoi ettei löydä mitään kasvainta. Kovettuma on hänen mukaansa tiivistä arpikudosta, fibroosia, joka todennäköisesti tullut jälkioireena sädehoidosta. Tämä sädehoidon jälkioire teille muillekin tiedoksi, jota näköjään voi tulla. Ultraava lääkäri halusi kesäkuulle kontollikuvauksen, johon tietysti menen.

  Tamofeniä syön, ei aiheuta suuria sivuoireita. Entinen huolettomuus on elämästä kadonnut. Nyt jokainen päänsärky tai muu kipu saa heti miettimään sitä onko syöpä levinnyt. Kun hoidetuista kuitenkin taitaa joka neljänbellä syöpä uusiutua ja oma syöpäni kuuluu korkean uusiutumisriskin syöpätyyppiin.

  Aurinkoisia kevätpäiviä kaikilke!

  in reply to: Riskiryhmää? #69027
  Kuikka
  Participant

  Kävin tänään muussa asiassa työterv.lääkärissä. Hän otti itse esille sen, että kai ymmärrän olevani riskiryhmässä. Sytostaatit päättyivät minulla tammikuun lopussa 2019. Lääkärin mukaan sytosyaatit vaikuttaa pitkään elimistössä ja että immuniteetti ja vastustuskyky voi olla huono vuoden jälkeenkin. Suositti eristäytymään jos mahdollista. Perheessämme on toinenkin riskiryhmään kuuluva. Tämän kuultuaan ehfotti, että vahempien sojaan lapsen pitäisi joitaa kauppakäynnit.

  in reply to: RINTASYÖPÄ #68703
  Kuikka
  Participant

  Minulla oli Doke + CEF sytot ajalla syuskuu 2018-tammikuu 2019. Luulin paljon pahemmiksi. Siedin ne ihmeen hyvin. Toki limakalvot kuivuivat, mutta öljysin niin suuta kuin muitakin paikkoja ja nenään öljysumutetta kun sieltäkin kuivuu. CEF oli minulle helpompi, niissä selvin oire oli ummetus. Makumuutoksia tuli ja lihaksia ja luita juili ja naama meni Doken jälkeen punaiseksi n. vuorokaudeksi. Mutta on yksilöllistä mitä oireita ja millä vahvuudella itse kullekin tulee.

  Sytokuurieni aikaan tällä palstalla oli muitakin ja kirjoiteltiin paljon tälle samalle Nasten syövät-palstalle omaan viestialoitukseen Rintasyöpä, sytostaattihoidot – tästä sytostaattiotsikon alta löydät paljon tietoa juuri sytokokemuksista ja siitä miten voi oireita hillitä. Kannattaa lukea sekin viestiketju läpi.

  Tsemppiä hoitoihin , Karpalo!

  • tätä vastausta muokkasi 2 years, 8 months sitten Kuikka.
  in reply to: RINTASYÖPÄ #68305
  Kuikka
  Participant

  Noona on käsittääkseni vain HUSin potilaille pääkaupunkiseudulla. Millamarihan asuu Päijät-Hämeen alueella. HUSilla 5 vuoden seuranta kaikilla. Yksi tuttu hoidettiin Lappeenrannassa ja hänelläkin oli seurantatutkimukset 5 vuotena, joten Millamarilla ikävän huonosti tuo seuranta.

  Vuosi sitten ja viime talven ajan meitä oli useampi, joilla kaikilla vähän erityyppinen syöpä ja hoidotkin vähän eri tavalla eteni. Kirjoiteltiin paljon ja itse koin tarpeelliseksi jakaa kokemuksia ja tuntemuksia. Selaamalla tätä ketjua alusta loppuun saa kyllä uudetkin hyvin tietoa kysymyksiin, joita nyt on kyselty. Toivottavasti vanhoista viesteistä on hyötyä uusille palstalaisille.

  Itselläni oli 1.5 cm kasvain ja yhdessä vartijasolmukkeessa etäpesäje. Hormonipositiivinen ja valitettavasti myös Her2-positiivinen. Her2 tekee syövästä herkästi uusiutuvan ja Her2-tyyppi leviää helposti. Tuntuu ihan tuuripeliltä se että onko hyötyä hormonipositiivuudesta. Herceptin vasta-aine Her2-positiivisille joidenkin tutkimusten saattaa tehota huonommin jos on myös hormonipositiivinen. Vastaavasti hormonilääkkeen teho saattaa jäädä heikomnaksi jos on Her2-positiivinen. Onkologi tosin väitti että kyllä puree sekä hormoni-että Herceptin hoidot hyvin, mutta niin paljon olen löytänyt tutkimusselosteita, joissa osalle ei lääkehoidot ole tehonneet yhtä hyvin kuun jos olisi vain joko Her2-positiivinen tai pelkkä hormonipositiivinen.

  Mutta osa tällaisista syövistä voi käyttäytyä kuten tavallinen pelkkä hormonipositiivinen syöpä. Ei voi tietää miten itselle käy. Her2 on kuulema syövässäni se riski. Ilman sitä ennuste olisi parempi. Eka kontrolli syksyllä oli ok, mutta tämä syöpätyyppi ilmeisesti yleensä uusii 2-3 vuotena. Pelkään tulevia vuosia, en voi sille mitään.

  Hyvää marraskuun jatkoa ja tsemppiä hoitoputkessa oleville ja seurannassa oleville!

  in reply to: RINTASYÖPÄ #68222
  Kuikka
  Participant

  Hei Millamari – ei ollut tarkoitus entistä enempää huolestuttaa noilla linkeillä. Laitoin linkit kun tuosta uinumisesta Sohvi kyseli ja itsekin aiheesta tietoa joskus haeskelin. Eihän me voida sille mitään jos jossain päin kroppaa on mennyt syöpäsoluja piiloon uinumaan ja sitten joskus aktivoituvat ja alkavat oireilla siinä kohden kroppaa missä pesäke on. Vasta oireiden jälkeen voi kenties alkaa epäillä että syöpä on palannut.

  HUSin alueella voi olla parempi seuranta kuin teillä Päijät-Hämeessä, mutta kyllähän HUSin seurantakin perustuu hyvin pitkälti siihen, että itse pitää sairastuneen seurata olotilaansa ja tarpeen mukaan ottaa yhteyttä oirepuhelimeen jne. Ammattilaisten tekemät seurannat on käsittääkseni verikokeet ja mammografia (ja joillekin tulee ultra vielä mammografian lisäksi), mitään tt-kuvauksia ei tehdä rutiinilla kaikille seurannassa oleville vaan siihen pitää olla kai jotkut perusteet/oireet ennen kuin niitä aletaan järjestää. Eli kai se menee niin että sitten jos itse tulkitsee, että on oireita, jotka täsmää rintasyöpäpotilaan seurantaohjeessa annettuihin tyypillisiin oireisiin niin oireista voi raportoida oirepuhelimeen ja varmaan pitää itsekin osata vaatia lisätutkimuksia. Itse olen jo vainoharhaisena työterveyshuollossa kerran kysellyt, että onko pitkään kestänyt polvikipuni etäpesäkkeen aiheuttama – no ei ollut, polvi kuvattiin ja ei näkynyt etäpesäkettä ja lääkäri tunnusteli muutenkin että kipukohta oli enemmän jossain jänteen kohdilla eikä luussa. Tosi moni syövän sairastanut on sanonut samaa, että monissa aika tavallisissakin oireissa tulee väistämättä mieleen että ei kai vain ole syövästä johtuvaa oireilua tms. Hankalaa se on tulkita että mistä johtuu mikäkin vaiva kun monella meistä on vielä tuo hormonilääkekin käytössä.

  in reply to: RINTASYÖPÄ #68209
  Kuikka
  Participant

  Sohvi – uinuvista syöpäsoluista tosiaan löytyy vähän tietoa. Tässä pari linkkiä, joissa edes jonkin verran uinumisesta:

  https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2013/21/duo11295

  Tämän linkin löysin Rinnanmitalla-blogista, jossa kirjoittajalla syöpä tuli esille levinneenä rintakehän alueella välikarsinassa. Lääkärit olivat sanoneet, että syöpäsolut olivat ilmeisesti hänellä uinuneet 4 v 8 kk sairauden toteamisesta. Tämä blogin kirjoittaja hakee paljon tietoa ja linkittää löytämiään lähteitä tekstiinsä (blogin osoite https://rinnanmitalla.com/author/rinnanmitalla/). Tätä blogia lukiessa olen myös päättänyt sen, että mikäli oma syöpäni aktivoituu ja tulee uudestaan ja jos tarjotaan sytostaatteja niin tulen pyytämään samaan tapaan kuin tämä blogin pitäjä laskimoportin asennusta. Kädessä suonet on niin huonossa kunnossa että välttelen nykyisin kaikkia verinäytteitäkin kun joka kerta on mahdoton show saada verta putkiloihin. Viimeksi otettiin ranteesta rannekellon kohdilta kun siitä vihdoin löytyi toimiva suoni.

  Tässä uutisessa myös muutama lause uinumisesta ja solujen aktivoitumisesta: https://yle.fi/uutiset/3-9892175 – sanotaan että voi mennä vuosia tai jopa vuosikymmeniä ennen kuin aktivoituu.

  Mullehan sanottiin myös ekassa vuosikontrollissa, että voisi olla kuitenkin hyvä että söisinkin 10 vuotta hormonilääkettä viiden vuoden sijaan kun ”sinulla nyt kuitenkin oli se yksi imusolmuke jossa oli syöpää”. Tämän olen tulkinnut niin että on siis täysin mahdollista että yksittäisiä syöpäsoluja voi olla nytkin uinumassa jossain päin kehoa (ilmeisesti menevät suojaan nukkumaan monesti juuri luuytimeen ja kun ovat uinuvassa tilassa niin ilmeisesti välttelevät sillä sytostaatitkin tms.? ). Syöpäsolujahan on voinut lähteä liikkeelle jo ennen leikkausta tai vaikka itse leikkauksessa tms.

  Saattaisin itse tehdä myös niin, että en ehkä kertoisi kovin laajasti syövän levinneisyydestä ja juuri samoista syistä mitä itse pohdit. Sitten saisi jatkuvasti olla kommentoimassa että miten voin. Saattaa olla että kertoisin vain lähipiirille ja töissä kertoisin siinä vaiheessa jos syöpä aktivoituu ja sen myötä joutuisi sytohoitoihin jne. Jokainen tekee tietysti kuten parhaaksi kokee.

  Toivon koko sydämestäni, että sinulla uinuisi luuston syöpäsolut lopunikää eivätkä koskaan aktivoituisi.

  in reply to: RINTASYÖPÄ #68206
  Kuikka
  Participant

  Sohvi – olen tosi pahoillani tuosta luustoon leviämisestä. Kyselit mistä löytää tietoa ja kokeilin Googlella hakea sanoilla levinnyt rintasyöpä luustoon – tällä haulla tulee paljon hakutuloksia, mm. Kaikkisyövästä-sivustolta, HUSin sivuilta, Terveyskirjastosta ja tietysti rintasyöpäblogien ja keskustelupalstojen linkkejä. Toivottavasti pysyy rauhallusena luuston pesäkkeet. On tämä pirullinen tauti.

  in reply to: RINTASYÖPÄ #68101
  Kuikka
  Participant

  Mulla näkyi syöpä mammografiaseulonnassa kesällä 2018. Nyt syksyllä oli eka vuosikontrolli, jossa pelkkä mammografia, ei löytynyt onneksi mitään. Kysyin milloin saa ultran mammon lisäksi ja se päätetään kuulema pitkälti sen perusteella onko rinta miten tiiviskudoksinen – jos on tiivis niin ultra silloin hyvä lisä. Itselläni kuulema keskitiivis.

  Sohvia olen kaipaillut palstalle – olisi mielenkiintoista kuulla mitä lääkäri hänelle sanoi vuosikontrollissa siihen, että voiko todella leikatusta kädestä ottaakin verinäytteitä. Tätähän Sohvi aikoi kysyä kun tilanne on epäselvä. Jos Sohvi olet palstalla niin olisi kiva jos ehtisit infota mitä lääkäri sanoi?

  in reply to: RINTASYÖPÄ #67876
  Kuikka
  Participant

  Olen myös Millamarin tavoin hämmästynyt tuosta Sohville kerrotusta näytteenottomahdollisuudesta leikatusta kädestä. Mulle on lääkäristä fyssariin asti kaikki sanoneet, että lopun ikää pitää varoa käden suhteen juuri sitä, ettei tulisi mitään haavoja tai pistoja. Kun haavasta tai pistostahan kai voi juuri joku bakteeri levitä ja aiheuttaa ruusutulehduksen käteen ja se taas useimmiten aiheuttaa lymfaödeeman, josta ei taida sitten päästä enää eroon jos sen kerran saa. Ei huvittaisi alipaineistettua kompressiohihaa alkaa käyttämään, joten itse aion tarjota vain oikeaa kättä jatkossakin.

  Mullakin sytot sai suonet valitettavan huonoon kuntoon. Vuosikontrollin verikokeissa nyt elokuussa eka hoitaja tökki pari kertaa kyynärtaipeeseen ja ei saanut mitään verta tulemaan. Otti sitten ohuen lasten neulan, jota käytetään kun suonet on hennot ja ohuet ja yritti vähän kyynärtaivetta alempaa ottaa – sai juuri ja juuri ekaan putkeen verta ja sitten ehtyi sekin suoni. Siinä vaiheessa tunsin jo pyörtyväni kun tiesin, että 4 putkiloa pitäisi verta saada ja sitä oli jo yritetty n. 20 min eri keinoin saada. Onneksi hän hälytti toisen hoitajan paikalle, joka ihme ja kumma saikin sitten kyynärtaipeesta otettua.

  Jouduin toisen vaivan takia sen jälkeen vielä verikokeisiin ja taas labrahoitaja tökki ekana kyynärtaipeesta ja sai kyllä neulan ihan ok menemään suoneen, mutta siitä ei vain tullut sitten yhtään verta. Seuraavaksi hän käski minun valuttaa hanan alla kuumaa vettä käsilleni, jotta kädet lämpenee kunnolla ja seuraavaksi hän alkoi etsiä suonta kämmenselältä ja ranteesta. Lopulta hän sai otettua verinäytteet ranteesta siitä kohtaa missä pidän rannekelloa. Sanoikin, että mun kannattaa jatkossa vinkata muillekin, että siitä kohtaa saattaa jatkossakin onnistua. Mutta ikävää on tämä verisuonten huono kunto. Yksi hoitaja sanoi, että saattaa vähän parantua ajan myötä, joku toinen taas oli sitä mieltä, että tilanne tulee jäämään suht samanlaiseksi.

  Kävin vuosikontrollia varten myös sydämen gammakuvauksessa (kun saan Herceptin rokotuksia ja saattaa aiheuttaa joillekin syhdämen vajaatoimintaa) ja siinä onneksi oli tällä kertaa taitava hoitaja, joka sai ekalla yrityksellä kanyylin suoneen. Tässäkin on aiemmin ollut ongelmia kun suonet ”juoksee karkuun” tms. Hänen niksi oli se, että hän pitkään läpsytteli tai hakkasi kämmentäni kädellään, jotta käsi lämpenisi ja vasta sitten alkoi etsiä sopivaa kohtaa kanyylille.

  Tosi hyvä Sohvi kun kyselet vielä tarkemmin tuosta, että voiko olla totta, että myös leikattua kättä voisikin käyttää näytteenottokätenä. Tosin taidan olla sen verran neuroottinen tuon lymfaödeemanpelon suhteen, että yritän tarjota aina tervettä oikeaa kättä.

  in reply to: RINTASYÖPÄ #67643
  Kuikka
  Participant

  Voi Millamari miten onkin eri tavalla hoidettu teillä kontrollit jos vertaa HUSiin.

  Kävin tänään ekassa vuosikontrollissa onkologilla. Mammo oli ok, samoin verikokeet ja sydämen pumppauskyky on pysynyt ennallaan eli Herceptin ei ole aiheuttanut vajaatoimintaa. Olo huojentunut, mutta ikuinen pelko uusiutumisesta kulkee mukana varmaan lopun ikää.

  Lääkäri sanoi että toisena vuotena mammoon tulee kutsu ja vastaukset tosiaan tulee kirjeenä kotiin. Kolmantena vuotena tapaan lääkärin tai syöpähoitajan.

  Muistutti taas siitä että oirepuhelimeen voi aina soittaa jos tarve ja Noonan kautta voi myös viestiä. Sanoinkin lääkärille, että kiitollinen olen kun näin hyvin ovat hoidot ja tuen järjestäneet.

  Aurinkoista viikkoa kaikille!

  in reply to: RINTASYÖPÄ #67584
  Kuikka
  Participant

  Hei Sohvi ja Millamari – kirjoitin aiemmin että pääkaupunkiseudulla HUS:ssa tulee kutsu lääkärille tai syöpähoitajalle 1., 3. ja 5. kontrollivuotena.

  Eli toisen ja neljännen vuoden kontrollin mammo yms. tulokset tulee postitse kotiin. Näin luki rintasyövän seurantaohjeissa, jotka syöpäklinikalta talvella sain.

  Mutta kuitenkin onneksi 5 vuotta seurataan vaikka ei joka vuosi tapaakaan lääkäriä tai hoitajaa

  in reply to: RINTASYÖPÄ #67533
  Kuikka
  Participant

  Sohvi – kävin gynekologilla juuri ja kuulema munasarjani eivät tuota käytännössä enää estrogeeniä, ultrassa näkyi yksi ainoa munarakkula. Gyne sanoi, että nuoremmilla poistetaan monesti munasarjat mutta kun munasarjani eivät enää ”toimi” niin Tamofen riittää. Ei ollut Tamofen paksuntanut jotain kohtaa kohdusta, joten hyvä juttu.

  Mullakin tukka vihdoin viimein vähän parempi. Jopa tykkään tästä lyhyestä mallista ja voi olla että pidänkin lyhyenä. En ole enää niin kaljun näköinen mitä joskus aiemmin valittelin. Kulmakarvat nyt ok, ripset vähän lyhyemmät kuin ennen.

  Tänään on leikkauspäiväni vuosipäivä – vielä muistan elävästi Kirran ison salin, jonne jäin yöksi dreenipussi kyljessä kiinni. Aikamoinen vuosi silloin alkoi, mutta hyvin meni hoidot ja nyt sitten pian vuosikontrolliin.

  Lämmintä elokuun viikonloppua kaikille!

  in reply to: RINTASYÖPÄ #67522
  Kuikka
  Participant

  Palaan pikaisesti vielä siihen kirjoitukseeni munasarjojen poistosta – ehkä muistin väärin lukeneeni sen, että 50-60 vuotiaille, joilla on Gradus 3 syöpä olisi hyvä poistaa munasarjat. Munasarjojen ”lakkautuksesta” on kerrottu tässä Rintasyöpähoitosuositus 2019-julkaisulla ainakin sivulla 50 – siinä on jotain kriteereitä milloin tulisi jotain tehdä:

  https://rintasyoparyhma-yhdistysavain-fi-bin.directo.fi/@Bin/562fe4ac5f532ce4f6a4959d8cc25e8a/1565865816/application/pdf/184623/Rintasy%c3%b6p%c3%a4ryhm%c3%a4n%20valtakunnallinen%20diagnostiikka-%20ja%20hoitosuositus%206.2019.pdf

  Mutta aion vuosikontrollissa tästä vielä kysyä onko turvallista, että munasarjoille ei ole tehty mitään vaikka ennen hoitoja en ollut vaihdevuosivaivainen vaikka ikäni onkin vähän yli 50 v.

  in reply to: RINTASYÖPÄ #67441
  Kuikka
  Participant

  Aurora – minkä ikäisenä sinulla oli munasarjojen poisto? Muistelen edelleen, että uusimmassa rintasyövän hoitosuosituksessa 2019 oli tuo, että jos on Gradus 3 ja ikä 50-60 v. niin munasarjoille tulis jotain tehdä.

  Tänään on kiva loppukesän päivä, nauttikaamme siitä!

  in reply to: RINTASYÖPÄ #67436
  Kuikka
  Participant

  Mulla leikkaus oli 16.8 ja odottelen saavani lähiaikoina ekaan kontrolliin aikoja. Pyysin itse saada ajat vasta elokuun loppupuolella, jotta edes tänä kesänä sain viettää kesälomaa ns. rauhassa. Millamarille tiedoksi, että HUSin alueella pääkaupunkiseudulla on 1. ja 3. ja 5. kontrolli niin, että pääsee joko syöpähoitajalle tai lääkärille. 2. ja 4. vuoden kontrollitulokset tulee kotiin postitse kirjeenä. Veikkaan, että mullekin tulee nyt syksyllä aika syöpähoitajalle eikä lääkärille kuten oli tullut Sohvillekin. No sama se, osaavia taitaa syöpähoitajatkin olla. Itse aion kysyä sitä näkyykö jossain sitä moniammatillisen asiantuntijaryhmän kokouksen kertomusta kun Omakannassa mulla ei ole mitään selitettä ao. päivälle viime elokuussa. Tuossa kokouksessahan on ilmeisesti sovittu hoidot ja varmaan juuri tuossa kokouksessa on laskettu mikä on syöpäni uusiutumisriski. Sen tiedän, että oli yli 10 % kun kerran sain kaikki mahdolliset hoidot (sytot, sädehoito ja käyn vieläkin Herceptin-vasta-ainerokotuksissa), mutta olisi mielenkiintoista tietää, että onko se uusiutumisriskiprosentti sitten mitenkin korkea.

  Näkyvimpänä haittana hoidoista tai ehkä hormonilääkeTamofenin sivuioireena on tullut lisääntynyt hajamielisyys ja muistin huononemista. Vasen käsi on myös lopun ikää varottava. En ole karviaispuskaankaan kättäni pistänyt kun ei saisi mitään haavoja ja naarmuja tulla kun imusolmukkeet otettu pois. Käsi ei ole onneksi turvonnut, mutta suurimman osan aikaa kainalo on kyllä tunnoton. Keppijumppaa olen yrittänyt muistaa tehdä, kuminauhajumppa on jäänyt vähemmälle. Kuntosalilla käyn pari kertaa viikossa.

  Sitä olen alkanut pohtia, että minulle ei sanottu viime syksynä mitään munasarjojen poistosta tai lääkkeellisestä ”lakkauttamisesta” vaikka syöpäni on 100 %:sti hormonipositiiivinen (ER 100, PR 100 ja lisäksi Her2-positiiivinen). Jostain muistelen lukeneeni, että jos potilas on 50-60 v. ja on selvästi hormonipositiivinen syöpä niin munasarjoille saatettaisiin tehdä jotain. Tamofen lisää jonkin verran kohtusyövän riskiä, joten olisi varmaan aika kätevää jos poistettaisiin sekä kohtu että munasarjat. Luin joku sitten Avusta tarinan naisesta, jolla oli rintasyövän jälkeen tullut usean vuoden jälkeen munasarjasyöpä ja jutussa sanottiin, että jotkut tietyt rintasyöpätyypit lisää munasarjasyövän riskiä – tästäkin asiasta yritän muistaa kysyä. Työkaverini kuoli muutama vuosi sitten munasarjasyöpään, joten siksi tämäkin aihe minua nyt mietityttää.

  Selvästikin kun kontrolliaika lähestyy, alkaa tulla jo vähän rauhaton olo. Kuten Sohvikin kirjoitti niin eihän viime vuonnakaan selviä oireita tullut. Minulla näkyi syöpä mammografiassa, ei tuntunut mitenkään käsin tunnustellessa edes lääkärin tekemänä.

  Kauniita elokuisia päiviä kaikille – sekä hoidoissa oleville ja hoidoista toipuville!

  Kuikka
  Participant

  Tamofeniä olen käyttänyt vajaa 6 kk. Luun jutun, jossa sanottiin että lääke voisi heikentää muistia ja keskittymiskykyä.

  Olen huomannut selvästi, että lähimuisti huonontunut ja keskittymiskyky ja oivaltaminen ei ole enää samaa tasoa kuin ennen. Voihan nämä oireet johtua sytostaateistakin kun ne voi myös heikentää henkistä suorituskykyä usean vuoden ajan HUSin sivun mukaan.

  Onko muut huomanneet samoja oireita?

  in reply to: Hiukset #67328
  Kuikka
  Participant

  Nyt 6 kk sytojen vikasta kerrasta. Vähän parempi tukka nyt, ohimot edelleen ikävän paljaan oloiset. Bioteeniä syön kun sitä sentään saa ottaa Tamofenin kanssa. En jaksa uskoa, että tukkalaatu enää muuttuisi ”turkiksi”.

  in reply to: RINTASYÖPÄ #67198
  Kuikka
  Participant

  Hei Isotissi,
  Onpa sinulle sattunut nuiva rintakirurgi – kyllähän hän olisi ystävällisesti voinut selventää, että hän ei osaa kertoa hoidoista ja että niistä kertominen on onkologin asiaa, samoin kuin itse syöpätyypistä patologin tulosten jälkeen kertominen. Itselläni viime elokuussa oli ennen leikkausta kertakäynti Kirurgisessa sairaalassa, jossa tapasin kirurgin, anestesiahoitajan ja syöpähoitajan. Sitten kun leikkaus oli ohi ja jälkitarkastus oli Kirralla tehty, siirryin Syöpäklinikalle Meilahteen, jossa ensimmäisellä onkologin vastaanotolla sain tietoa tulevista hoidoista eli mm. sytohoidoista. Onkologi oli oikea taho kertomaan mm. syöpätyypistä patologin tulosten osalta jne. Onkologi kirjoitti silloin juuri nuo reseptit mitä tarvittiin sytojen aikaan. Peruukin hankinnasta kirjoitti ”lähetteen” tai se siis meni jollekin sihteerille, joka sitten pienellä viiveellä laittoi postitse maksusitoumuksen kotiin. Peruukin ehti hyvin hankkia, sillä tukka lähti mulla vasta toisen sytohoidon aikoihin. Tapasin myös syöpähoitajan onkologin jälkeen ekalla kerralla. Uskoisin, että maanantaina onkologikäynnillä saat vihdoin riittävästi tietoa tulevista hoidoista ja enemmän tulkintaa syöpäsi laadusta ja myös noista Kela-taksikyydeistä jne.

  Hyvää viikonloppua kaikille!

  in reply to: RINTASYÖPÄ #67163
  Kuikka
  Participant

  Luttero; mulla oli tokan mammografian jälkeen viime kesänä se tieto, että kainalossa ei ole mitään etäpesäkettä. Siitä parin viikon päästä kun asennettiin kasvaimeen merkkijyvä niin ultratessa radiologi löysi kuitenkin epäilyttävän imusolmukkeen. Näyte osoitti että syöpää solmukkeessa. Kirugiselta soittivat ja sanoivat että mikäli leikkauksessa patologi toteaa imusolmukkeen etäpesäkenäytteen olevan mikrometastaasi niin se voidaan hoitaa sädehoidolla ja kainalon tyhjennystä ei silloin tehdä. Pesäke oli kuitenkin selvä 17 mm makrometastaasi, joten kainaloryhjennys tehtiin. Jos sulla on niin pieni etäpesäke ja ädehoito riittää siihen?

  in reply to: RINTASYÖPÄ #67159
  Kuikka
  Participant

  Viime vuonna vietin viimeisen kerran huoletonta juhannusta mökillä. Maanantaina postilaatikosa odotti kutsu mammon jatkotutkimukseen. Paljon on vuoden aikana tapahtunut kun tuli leikkaus, kainalon tyhjennys, sytot, sädehoito ja edelleen käyn 3 viikon välein Herceptin-piikillä. En voi sanoa, että elämä olisi palautunut kovinkaan hyvin entisenlaiseksi, vaikka töissä käyn ja liikun paljon jne.

  Entinen huolettomuus ja ajoittainen elämänilo on poissa. Vasenta kättä joutuu lopun ikää suojaamaan imusolmukkeiden poiston takia, Tamofen tekee nivelet jäykiksi ja laskee varmaan mielialaa ja vaikuttaa yöuniin. Tukasta tuli entistä ohuempi. Huomaan myös muistini ja keskittymiskykyni heikentyneen. Eka vuosikontrolli lienee elokuussa, jolloin vuosi sitten leikkaus oli.

  Ikuinen pelko syövän uusiutumisesta painaa mieltä, en voi sille mitään. Kun niin monella levinnyttä rintasyöpää sairastavalla on tämä sama kolmoispositiinien (ER+, PR+, Her2+) tyyppi blogikirjoitusten mukaan ensimmäisellä tautikerralla ollut.

  Hyvää juhannusta kaikille!!

Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 63)