Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi ELehtis

ELehtis

Kirjoitetut vastaukset

Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 62)
 • Julkaisija
  Viestit
 • ELehtis
  Participant

  Vuosi taas vierähti ja kuun vaihteessa otettu testi ei löytänyt PSA:ta. Taidetan siis siltä osin ”olla kuivilla”, vaikka pohjahana saattaa reuhtoessa joskus hiukan tihkua. Normaalia eloa siis jatketaan entiseen malliin. Viime syksynä flunssarokote ja kolme koronarokotusta saatu, joiden jälkeen keväällä jousiammunnan halli-EM-kisoista haettu lievä korona podettu. Täytynee flunssa- ja neljäs koronarokote ottaa syksymmällä, että arvaa turvallisemmin mielin Lontooseen lentää helmikuussa jousivarustuksen kanssa kisaaman nyt MM-tasolla (yleisessä luokassa perinnejousella nuorempia kiusaten).

  in reply to: PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen #73586
  ELehtis
  Participant

  Minulla virtsan voimakkaampi karkailu loppui kuin seinään yhden viikonlopun aikana tasan kaksi kuukautta robottileikkauksesta. Syykin selvisi, kun lääkäri vasta niihin aikoihin kertoi, että sisuksiin ommeltujen tikkien liukeneminen ottaa juurikin tuon pari kuukautta. Varmaan joku niistä pingotti kudoksia sen verran, että nestettä pääsi läpi, sillä eihän nestevuotoon kovin kummoista aukkoa tarvita. Tuon jälkeen nyt kuusi vuotta mennyt vain tippasuojia varmuuden vuoksi käyttäen, sillä äkillisissä ponnistuksissa ja kröhäisenä rykiessä saattaa joku tippa karata, jos ei ehdi/muista lihaksia jännittää.

  Kannattanee siis odotella parin kuukauden rajapyykkiä leikkauksesta, josko siellä joku tikki vetää kudosta ja hissuksiin liukenee elimistöön. Jokainen tapaushan on kumminkin yksilöllinen, niin ihmisen elimistö kuin kirurgin käsialakin.

  in reply to: Minun tarina #73159
  ELehtis
  Participant

  Onnittelut hyvästä lopputuloksesta. Melko vähällä näyt päässeen kokonaisuuteen katsoen. Nyt vain pidät huolen, että käyt kontrolleissa ainakin viisi vuotta ja ei se pahaa tee, vaikka senkin jälkeen vuosittain otatat kaikki veriarvot sen kaveriksi yleisen terveydentilan seuraamiseksi.

  in reply to: Sairausloma leikkauksen jälkeen? #72973
  ELehtis
  Participant

  Olin vielä työelämässä robotilla operoinnin aikaan ja, kuten täällä foorumilla omassa ketjussaan tapaustani raportoin, sairauslomaa pidin muistaakseni kolme kuukautta. Virtsan reippaampi karkailu pystyasennossa loppui käytännössä päivälleen kaksi kuukautta operaation jälkeen viimeistenkin tikkien liuettua sisuksissa, mutta paljon ”tien päällä oloa” ja asiakastapaamisia vaatineen myyntiedustajan työni vuoksi venytin lomaa vielä kuukaudella, jotta pystyi ajattelemaan muutakin kuin kuivana pysymistä. Sen jälkeen elo onkin ollut suhteellisen normaalia.

  in reply to: JussiKuun tarina teille kohtalontovereille #72858
  ELehtis
  Participant

  Kieltämättä minullakin aikoinaan diagnoosin saatuani ja jatkotoimia odotellessa orava pyöri vilkkaasti ohimolohkojen välissä. Pahintahan sitä aina omalla kohdallaan pelkää, mutta aika hyvin tästä nykyään on mahdollista selvitä ja vertaistukea kannatta etsiä ja käyttää hyväkseen, kuten tänne kirjoittamalla.

  Olet suhteellisen noposaan pääsemässä jatkotutkimuksiin, joten odotusaikasi epätietoisuudessa päättyy pian. Minulla meni hieman kauemmin ja hiukan sairaaloita hoputtamalla selvisin muutaman kuukauden prosessilla diagnoosista robottileikkaukseen, jonka jälkeen toipumisaika päälle.

  Pidä taistelumieli korkealla ja laita kuulumisia tänne, kun on jotain kerrottavaa.

  in reply to: Itkun aika #72752
  ELehtis
  Participant

  Osanottoni!

  in reply to: Eturauhasen biobsian kivuliaisuus? #72721
  ELehtis
  Participant

  Hmmm… alkuperäinen viestini näkyy kadonneen, vaikka se lähetystiedoissa viestiketjun alussa viimeisenä pitäisi olla. Korjailin siihen kirjoitusvirheitä ja systeemi varmaan suuttui… Joka tapauksessa, mene ihmeessä rauhallisin mielin koepalat otattamaan, ei se juuri tunnu sen ensimmäisen puudutuspiikin tuikkauksen jälkeen. Enempi taitaa sattua itsetuntoon tai ylpeyteen, kun joku ronkkii paikkaa, johon tavallisesti on vain itsellä lupa koskea. Vaadi myös ne kuvantamiset, mitä jukarhu edellä mainitsee. Minulle niitä ei tehty ja vain tuurilla onnistui leikkaus 0,2 mm (alle hiuksen paksuus) terveen kudoksen puolelta ulos pyrkivän syöpäläisen kohdalla, jota ei oletusten mukaan pitänyt olla. Kuvantaminen olisi valmistanut kirurgin paremmin tilanteeseen. Säästyin siis sytostaateilta ja sädehoidoilta ja tähän asti on PSA ollut mittaamattomissa, eli vihollinen nitistetty.

  Hyvää joulun odottelua kaikille!

  in reply to: jukarhun tarina, 9v-päivitys. #72540
  ELehtis
  Participant

  Hienoa! Hyvää talvikautta toivottelen myös!

  ELehtis
  Participant

  Tervehdys pitkästä aikaa. Koronalta säästytty ja molemmat rokotukset saatu. Käväisin otattamassa kestolähetteen mukaisen vuosittaisen verikokeen, jossa PSA mukana. Kaikki veriarvot viiterajoissa (rasvoja ei mitattu nyt) ja se tärkein, eli PSA alle 0,02, joka FimLabin tuloksissa tarkoittaa mittaamatonta. Lääkäriajalle ei kuulemma tarvetta, kun arvot kunnossa. Hyvillä mielin kohti tulevaa ja uusinta sitten loppukesästä 2022, nyt myös rasva-arvot lisätty lähetteeseen.
  Kaikkea hyvää kaikille jatkossa, niillekin, joilla tämä polku on kivikkoisempi kuin kohdallani.
  T: Esa

  in reply to: Psa ja syöpä #72025
  ELehtis
  Participant

  Meidän ”kollegojen” arvailuihin ei kannata nojata, vaan viisainta on päästä asiantuntijan tutkittavaksi. Odottavan aika on pitkä, mutta eturauhassyöpä, jos siitä lopulta on kyse, ei onneksi niitä vikkelimmin kehittyviä ole. Kohtuullisen aktiivinen kannatta joissain sairaanhoitopiireissä olla (oman kokemuksen nojalla), jotta tutkimuksiin pääsy jouduttuu.

  in reply to: Syöpä & korona #71917
  ELehtis
  Participant

  Vainoharhaisuuteen asti ei kannata varovaisuuden (pelon) kanssa mennä. Noudatat suosituksia ihmiskohtaamisissa ja käsihygieniassa, käytät maskia ja tietenkin toteutat sinulle tehtyä hoitosuunnitelmaa. Näin sanoo maalaisjärkikin. Rokotusten myötä, jos taudin vielä sattuu saamaan, se suurella todennäköisyydellä iskee lievemmin.

  in reply to: PSA rumba #71900
  ELehtis
  Participant

  Mies48: Totta turiset. Jos rauhanen on poistettu ja PSA-lukemia edelleen löytyy, on se merkkinä, että siinä kehittyneitä (syöpä)soluja on jossain päin kehoa jäljellä melkoisella todennäköisyydellä. Siksi onkin tärkeää käydä kontrolleissa ja jos lukemat lähtevät nousemaan, osaavat lääkärit tehdä oikeat hoitopäätökset. Itselläni kävi tuuri, kun kuvantamatta leikattiin ja vasta patologin luupin alla havaittiin, että syöpäkasvu olikin karkaamassa rauhaskapselista ja sen kohdalta oli onneksi leikattu 0,1 mm terveen kudoksen puolelta. Saman verran toiseen suuntaan jos puukko olisi livennyt, olisin varmaan kokenut myös hormooni- ja sädetyshoidot leikkauksen päälle. Nyt on viisi vuotta mennyt tuloksella mittaamaton, mutta puolen vuoden välein on tarkoitus jatkaa kontrolleja tulevaisuudessakin.

  in reply to: PSA rumba #71884
  ELehtis
  Participant

  Jatkoa edelliseen: Hiukan googlailin ja selkeni, että yksittäisten analyysitulosten virhemarginaali voi olla muutamasta prosentista jopa kaksinumeroisiin lukuihin analyysimenetelmästä ja -laitteistosta riippuen. Nykytekniikoilla oletettavasti tuolta suppeammasta päästä. Ihan pienistä heitoista, tulosten sahaamisesta ylös-alas, ei kannattane hermostua heti, mutta jos lukemat koko ajan nousevat, niin sitten asia on toinen. Kannattaa myös muistaa, että siellä vastaanotolla ainoa tyhmä kysymys on se tekemättä jätetty kysymys. Lääkäreillä ja hoitajilla on varmaan enemmän taustatietoa tästä ers:stä kuin pystymetsästä tulleella asianomistajalla, jolla ajatukset muutenkin kaaoksessa asian johdosta.

  Hyvää alkavaa kesää kaikille!

  in reply to: PSA rumba #71882
  ELehtis
  Participant

  0,12 tai 0,15; mielestäni nuo ovat mittausepätarkkuudesta johtuvia heittoja. Labratulokset eivät koskaan ole absoluuttisia, vaan niissä on aina epävarmuutta jonkin verran. Jos saa tulokseksi vaikka tuon 0,15, kannattaisi kysyä, mikä on mittaustarkkuus, eli +/- lukema tuon arvon perään, jonka sisällä tulos on tietyllä (isolla) prosenttitodennäköisyydellä. Itse en ole (vielä) selvitellyt, mikä kunkin analyysimenetelmän mittausepävarmuuden vaihtelu voisi olla. Tätä +/- arvoa ei yleensä ilmoiteta tuloksia kerrottaessa, mutta se on taatusti analyysimenetelmän perustiedoissa olemassa.

  • Tätä vastausta muokkasi 1 year, 4 months sitten ELehtis. Syy: Lisäselvennys
  ELehtis
  Participant

  Syysterveiset,
  Kaapo tuolla kyselee, onko minulle slingaa tarjottu. Eipä ole, enkä sellaista tunne tarvitsevanikaan. Tippasuojia tosiaan käytän varmuuden vuoksi, jos äkkiseltään ponnistaessa sattuisi tippa tai pari herahtamaan. Aamuin ja iltapäivällä vaihdan ja yöt nakuna. Toimii tippa-Tena samalla lisälämmittimenäkin näin kolean kauden alkaessa… 😄. Taitaa olla niin, että ikäluokkani naisillakin on enemmän harmeja alahanan pitämisen kanssa, kun olen heidän juttuja kuullut.

  Hyvää syksyä kaikille ja kiertäkää korona!

  ELehtis
  Participant

  Syysterveiset,
  Kaapo tuolla kyselee, onko minulle slingaa tarjottu. Eipä ole, enkä sellaista tunne tarvitsevanikaan. Tippasuojia tosiaan käytän varmuuden vuoksi, jos äkkiseltään ponnistaessa sattuisi tippa tai pari herahtamaan. Aamuin ja iltapäivällä vaihdan ja yöt nakuna. Toimii tippa-Tena samalla lisälämmittimenäkin näin kolean kauden alkaessa… 😄. Taitaa olla niin, että ikäluokkani naisillakin on enemmän harmeja alahanan pitämisen kanssa, kun olen heidän juttuja kuullut.

  ELehtis
  Participant

  Tervehdys, pitkästä aikaa!
  Vuosi vierähti edellisestä kontrollista, kun osin koronan takia jätin kevään kontrollin väliin. Nyt sitten 5v-näyte tutkittu ja mittausrajojen alle oli PSA. Muitakin veriarvoja tutkailtiin ja lääkärin sanojen mukaan ”terve mies”. Sovittiin, että jatkossa käyn syksyisin PSA:n ja täyden verenkuvan otattamassa (ja ehkä purkkiin lirauttamassakin), niin nähdään, mikä on kropan tila. Fyysinen kunto on omastakin mielestä ikään nähden hyvä. Pohjahanahan ei leikkauksen jäljiltä ole paras mahdollinen tiiviydeltään, joten tippasuojia käytän varoiksi äkillisten ponnistusten aiheuttaman karkailun varalta. Kuivikkeen vaihto aamuin ja illoin ihan hygieniasyistä on yleensä riittävä, vaikka ilmankin taitaisi pääsääntöisesti pärjätä. Hyvin siis menee, kun tuon koronan vielä onnistuisi välttämään.

  • tätä vastausta muokkasi 2 years, 1 month sitten ELehtis.
  ELehtis
  Participant

  Tervehdys pitkästä aikaa!

  Puoli vuotta taas mennyt edellisestä PSA-kontrollista ja Fimlabin tulos alle 0,03, eli ymmärtääkseni mittaamattomissa. Samalla otettiin myös täydellinen verenkuva ja pissanäytekin tuli jätettyä. Ne arvot, jotka kännykkään tulivat, ovat raja-arvoissa ja loput kuulen, kun käväisen lääkärin pakeilla lokakuun alussa. Terveeltä vaikutan siis ja siltä itsestäkin tuntuu.

  Hyvää syksyä kaikille!

  in reply to: Leikkaus vai sädehoito ERS #66667
  ELehtis
  Participant

  Ankeita ajatuksia on/oli varmaan alussa meillä kaikilla, mutta vanhan sanonnan mukaan: ”Ylös, ulos ja lenkille!” … ja kärsivällisyyttä. Vertaistukiryhmän henkilöiden kanssa kommunikointi ja/tai tapaaminen helpottaa myös. Kaksi viikkoa on tässä hommassa lyhyt aika, kun jokunen kuukausi menee useimmilla, mutta olo paranee melkoisella varmuudella.

  in reply to: Leikkaus vai sädehoito ERS #66649
  ELehtis
  Participant

  Läpihuuhtelulla täälläkin mentiin katetrin poiston jälkeen. Sitten aika tarkkaan kahden kuukauden kohdalla yhden viikonlopun aikana tilanne korjaantui niin, että tippasuojilla alkoi pärjätä. Jälkeenpäin kerrottiin, että sisäisten tikkien liukeneminen kestää juuri tuon kaksi kuukautta ja kun viimeinenkin ”tikkipinne” katosi, niin alkoi pitää. Eihän neste kummoistakaan aukkoa valuakseen tarvitse ja tikkien kiristämänä joku semmoinen piti väylää auki. Uutteraa sisäisten vatsalihasten treeniä (ei liikaa kumminkaan) ja kärsivällisyyttä, niin toivon mukaan kuivempaa on luvassa.

  • tätä vastausta muokkasi 3 years, 6 months sitten ELehtis.
Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 62)