Siirry suoraan sisältöön

Etusivu Keskustelufoorumi aulisjii

aulisjii

Kirjoitetut vastaukset

Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 22)
 • Julkaisija
  Viestit
 • in reply to: PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen #69898
  aulisjii
  Participant

  Tervehdys kaikille!

  Nonni, puolisen vuotta on kulunut edellisestä PSA kontrollista, joka oli 3 kk salvage-sädehoidon jälkeen. 5.10. kävin labrassa ja tänään soitti urologi TYKS:stä.
  Tulos on < 0.006 l. sama kuin huhtikuussa. Olin kyllä jo tietoinen siitä, kun Kanta.fi:ssä tulos näkyi heti koetta seuraavana päivänä. Mitään hormonihoitoja ei ole ollut sitten viime lokakuun, jolloin 3 kk:n Enanton piikki
  PSA-arvon mittaamattomissa pysyminen on riemastuttava uutinen

  Urologi kysyi, että sopisiko siirtyminen mobiiliseurantaan, jossa testi tehtäis kerran vuodessa. Sopiihan se, vastasin.
  Mutta sitten aloin puhumaan virtsasuihkun heikkenemisestä. No ei siinä muuta kuin tehdään mittaukset, kutsu ”flowmeteriin” tulee kirjeellä. Suihkun mahdollista heikkenemistä ennakoitiin jo kyllä salvage hoitoa pähkäillessä. Virtsaputkeen leikkauksessa jäänyt arpikudos voi saada siipeensä sädehoidosta.

  Ers diagnoosi tehtiin 2017 helmikuussa ja nyt näyttäisi, että tauti on nujertunut ainakin toistaiseksi.

  Toivon kaikille jaksamista tämän taudin kanssa elämiseen!

  in reply to: PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen #69157
  aulisjii
  Participant

  Morjens kohtalokamut!

  Urologi soitti juuri hienoja uutisia. PSA oli (eilen otettu labra) alle 0,006 eli mittaamattomissa. Salvage hoitohan päättyi 16.1.20 (n.3kk). Minulla olisi ollut urologin vastaanotto 14.4., mutta kun olen riskiryhmää (70+ ja astma) sotti ensin. Minulla ei ollut kerrottavana vaivoja (esim. virtsaamiseen liittyviä), niin otettiin seuraava kontrolli puolen vuoden päähän. Jos tulee virtsaamisongilmia, voi ottaa yhteyttä aiemmin. Salvage hoito voi tukkia jälkikäteen v.putken arven kohdalta. Kaikki on hyvin siltä osin.

  Kaikille Hyvää Pääsiäistä

  in reply to: PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen #68788
  aulisjii
  Participant

  Tervehdys kamut!

  Minulla loppuivat sädehoidot 16.1. ja samaan syssyyn oli lääkäri. Hän sanoi, että heinäkuussa -18 on kirjoitettu Enanton vuodeksi. Kyseli onko sädehoito väsyttänyt ym oireita. Sanoin väsymystä olevan ja arvelin sen johtuvan Enantonista. Suunnitelmassahan oli hormonihoitoa puoleksi vuodeksi (2 x 3 kk:n piikki). Olis kai ”määrännyt” piikin, jos sivuvaikutuksia ei olisi ollut. En halunnut sitä.
  Väsymystä aiheutti varmaan myös päivittäinen (aamuisin 7:45 yleensä) käynti hoidoissa. Unirytmit olivat erilaiset aikaisemmin. Oli vaikeaa mennä aikaisemmin nukkumaan ja herätä aikaisin aamulla ”tankkaamaan” rakko sopivaksi. Loppua kohden sujui paremmin.
  Viimeisen kerran käydessäni hoidossa, hotajat painottivat, että haitat voivat jopa pahentua 2-3 vko:n kuluttua. Niin kävikin 2 viikkoa + 2 pvää viimeisen sädetyksen jälkeen tuli ripuli. Eilen ”pyrskähti” kaksi kertaa kunnolla. Otin kummankin perään Imodium (sama kuin Imocur, jota lääkäri kirjoitti varalle alussa) kapselin. Sitten homma asettui.
  Eli kyllä tuolla lantion pohjassa prosessi jatkuu. Tänään en ole enää ripuloinut.

  Väsymys on kaikonnut, nukun hyvin yöunet ja eämä tuntuu taas olevan reilassa. 14.4. on käynti urologilla. Noin viikko ennen sitä labra PSA:n mittausta varten

  in reply to: PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen #68670
  aulisjii
  Participant

  Tervehdys!

  Onnittelut hesarille ”salvagen” puremasta. Muillekin toivon onnnistumisen (hoitojen) tunteita.
  Minulla on vielä 4 kertaa ensi viikolla hoitoja ja torstaina heti viimeisen hoidon jälkeen lääkäri. Nyt menneellä hoitoviikolla hörpin reilummin nestettä ennen hoitoa (en niin pilkulleen). Huomautuksia rakon pienuudesta ei tullut. Jatkan maanantaina samoin.
  Haittavaikutukset ovat kohtuullisen siedettäviä. Niin sanottuja ”märkiä pieruja” on joutunut piereksimään. Varsinaista ripulia ei ole ollut. Ilimavaivoja enimmäkseen.

  Vähiin menee ennen kuin loppuu :-)

  Hyvää kevättä kaikille!

  in reply to: PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen #68545
  aulisjii
  Participant

  Tervehdys

  Nonni, nyt on joulutauko ohi ja sädehoito jatkuu huomenna klo 7:45. Joudun taas säätämään aamujuomiset ”kelpoisiksi”. Tunti ennen hoitoa mukillinen kahvia ja lasillinen- puolitoista vettä, niin toivottavasti rakossa on nestettä sopivasti. Lääkäri oli sanonut, että saisi olla vieläkin isompi rakko.
  Taitaa olla 12 kertaa vielä ja homma on sitten ohi. Viimeisenä päivänä (16.1.) on lääkäri heti hoidon jälkeen. Luultavasti tulee passitus urlogian puolelle. Ennakoivasti on puhuttu, että kontrolli on 3 kuukauden päästä Salvge hoidon jälkeen. Saas nähdä kuinka äijän käy.

  Tsemppiä kaikille erssin kanssa.
  Hyvää vuoden vaihdetta ja uutta vuotta!

  in reply to: PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen #68419
  aulisjii
  Participant

  Morjensta taas.

  Tänään oli sädehoito ohjelmassa klo 12:00 (yleensä heti aamusta, muutama pokkeus). Sairaanhoitaja soitti jo klo 9:00. Kehoitti varaamaan reilummin aikaa, kun tarvitsi hoidon jälkeen ottaa lantiosta TT -kuva. Rakossa oli kuulemma ollut enemmän virtsaa suunnittelu kuvauksessa. Lääkäri tuli hoitohuoneeseen ja käski heti hörpätä pari desiä vettä. Pyysi käymään hoidon jälkeen tyhjentämässä rakon. No niin tein. Sitten uä -mittaus heti perään. Tulos oli nolla. Lääkäri oli mukana. Sitten taas piti hörpätä pari desiä vettä. Odottelin sen jälkeen tunnin verran nesteen tulemista rakkoon ennen kuvausta. Kuva otettiin ja tultiin kertomaan, että kuvassa näyttää rakko isolta.
  Lääkäri pyysi ”heittämään vedet” vielä kerran pyttyyn ilman loppurutistusta. Uä -mittaus jälleen. Siinä halusi olla mukana 4 hoitajaa. Lääkärikin sanoi: Minäkin haluan kokeilla, sai tuloksen 159. Sama tulos oli jollakin hoitajalla. Tietokone, josta lääkäri katsoi kuvauksen tuloksia oli nurkan takana. Tuli sanomaan että aamuvirtasan jälkeen kaksi desiä nestettä tai kahvia ennen kuvausta. Rakko ei saa olla ylisuuri…hm semmonen ”keskiverran”. Ihmetteli itsekin kuinka reilusti virtsaa tuli kuvausten välillä. Vilkastuttaakohan sädehoito minulla poikkeuksellisesti enemmän aineenvaihduntaa+

  Joka tapauksessa nyt on tintrattu ”käsi kädessä” nestemäärä. Täytyy noudattaa nyt ohjetta minuutilleen. Torstaisin on sädehoidon yhteydessä samalla kuvaus, jossa rakon suuruus näkyy. Silloin kuulen asiasta. Syövän tokenemiseen tällä ei ole vaikutusta. Säteet menee s.soluihin niinkuin on tarkoituskin. Haittavaikutuksia (esim. ripulia) on vähemmän kun rakko on kohillaan. Kyselin, onko näin useinkin. Jonkun verran niitä tulee, sanoi hoitaja. On niin yksilöllistä. Hienoa, että seuraavat tarkasti.

  Kiitos hesari ynnä muut tsempeistä!
  Tsemppiä kaikille erssiläisille. Hyvää joulun odotusta!

  in reply to: PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen #68407
  aulisjii
  Participant

  Terve Jorex.

  Tuo 0,006 kirjoitetaan ainakin Kanta.fi:ssä ”alle 0.006”. Mittaamattomasta puhui myös urologi lokakuun alussa. Samoin syöpälääkäri myöhemmin.
  Kyllä, olen kuullut tuon 0,003 urologi Esa Kähköseltä TYKSissä. En muista tarkkaan sanamuotoa…olikohan jtkn pyritään. Tästä en sano varmasti mitään.
  Tuo ”Kirjoitit aiemmin, että TYKsissä raja mittaamattomalle on 0.03” on minulla selkeästi väärin ”pilkutettu.

  Onkohan niin, että kuitenkin kirjoitetaan labrassa ja urologi epikriisissä: alle 0,006?

  in reply to: PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen #68401
  aulisjii
  Participant

  Tervehdys pitkästä aikaa!

  Joulu lähestyy ja sädehoidot on parhaillaan menossa. Tulee muutama ”ylimääräinen” vapaa hoitoihin joulun takia. Itsenäisyyspäivän aikaan oli myös 3 vapaata.
  Olen käynyt 13 kertaa Salvage hoidossa. Yhteensä hoitokertoja tulee 33 kertaa. Lähes kaikki hoitoajat ovat 7:45-8:15. Aikaisin heräämiseen olen joutunut totuttelemaan.
  Oli kerinnyt tulla jo eläkeläisen rytmi. No eihän sinä mittää, nyt sujuu jo kohtalaisen hyvin, kun olen viirannut mukkumaanmenoa aikaisemmaksi.
  Lokakuun 11 pvnä oli urologin loppu kontrolli virtsaputken avartamis (arven kohta) operaation jälkeen. Virtsa kulki hyvin ja sain luvan sädehoitoon. PSA oli tuolloin mittaamattomissa l. alle 0,006. Toinen Enanton piikki laitettiin samalla (3 kk:n). Enanton ”puree” hyvin. Eka piikin sain 11.7. Marraskuun lopulla olin syöpälääkärillä. Mukava heppu TYKSissä. Tunnin juttelut siinä oli. Samana pvänä TT- ja lantion seudun Mg-kuvaus sädehoidon sunnittelua varten. PSA oli edelleen alle 0,006. Alle viikko siitä oli ensimmäinen sädetys.

  Tuppaa olemaan virtsaa rakossa vähemmän kuin suunnittelu kuvassa. Kerran viikossa kuvataan ja verrataan suunnttelukuvaan. Suunnitelmaa voi kuulemma tarvittaessa muuttaa, jotta ajateltu annos saadaan annetuksi. Joulutauot yms. on suunnitelmissa otettu huomioon. Lääkäri on ”lukujärjestyksen” (n.) puolessa välissä. Se tulee ensi perjantaiksi. Edellisenä päivänä labra, veri- ja virtsanäyte.

  Homma on ohi 16.1.2020. Silloin annetaan viimeinen annos ja heti perään samana pvnä on lääkäri. Hoito jatkuu sitten urologien kanssa. Enantonia ei tietääkseni ainakaan toistaiseksi jatketa elikä katellaan, onko tarpeenkaan. Olishan se riemukasta, jos syöpä talttuisi.

  Hyvää joulun odotusta kohtalotovereille!

  in reply to: Psa salvage sädehoidon jälkeen #68176
  aulisjii
  Participant

  Tervehdys Pekkajussi ja muut!

  Olen Pekkajussin kanssa lähes samassa tilanteessa. Parhaillaan on menossa toinen hormonipiikki (Enanton 3kk).
  Uroligilla kävin 11.10.-19. Sitä ennen oli PSA mittaus, jossa luku alle 0,006 l. mittaamattomissa. Urologilla käydessäni laitettiin toinen annos Enantonia.
  Nyt asiani on siirretty onkologeille. Soitin syöpäplk.lle tänään, sairaanhoitaja kertoi lähetteen tulleen ja olen jonossa Salvage sädehoitoon.
  Heinäkuussa ennen ensimmäistä piikkiä PSA ehti olla 0,3. RALP oli syskuun alussa 2018.
  Jotakin tehdään, kun arvo saavuttaa/ylittää 0,2 arvon. PET-kuvassa kävin huhtikuussa -19. Mitään, missään ei kuvista löytynyt.
  Enemmän ers taipaleelta kohdallani osiossa ”PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen”.

  in reply to: PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen #67405
  aulisjii
  Participant

  Hei hesari jamuut!

  Hienoa, että olet saanut sarjahoidot päätökseen ja tulos vaikuttaa hyvältä. En osaa ihan varmaksi sanoa tuon ilmoitusrajan tarkkuudesta. Itse ymmärrän niin, että ko. labrojen alin raja mitä ”mittarit” näyttää on HUS:ssa 0,05 ja sielä yksityisessä 0,04. Tuolloin sanotaan, että PSA on mittaamattomissa.
  Turussa, TYKS:ssä tuo raja on 0,03. Eli jos tuota näyttää, niin on mittaamattomissa. Alueella toimii Tylslab: http://www.vsshp.fi/fi/toimipaikat/tyks/t12/tykslab/Sivut/default.aspx

  Minun silmiini osuneista kyseisessä labrassa on alin mittaamattoman raja. Korjatkaa, jos olen väärässä.

  Hyvää jatkoa kesään kaikille!

  in reply to: PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen #67352
  aulisjii
  Participant

  Morjens taas!

  Kiitos hesari, kun kirjoitat tästä! Lokakuussa näillä näkymin alkavat vastaavat hoidot itselläni. Pidätyskyky tällä hetkellä minulla on hyvä. Asia varmaan muuttuu s.hoidon sivuvaikutuksina. punarinta, hyvä kun ”kiireapua” löytyy. Kiitos!
  hesari, hyvin olet jaksanut käydä revohkan lähes läpi. Toivottavasti saat apua vaivaan.
  Nyt on kulunut 2 viikkoa ja 1 vrk. Enaton piikin saamisesta. Kyllähän sen tuntee, että jotain kroppaan on työnnetty. Piikin antanut hoitaja kertoi useiden asiakkaiden kertoneen, että tulee semmonen sohvaperunamainen olo. Varmaan näin olisi (välillä onkin), mutta sattumalta tuli tälle ajalle mielekästä tekemistä. Puolison tyttären perhe muuti paluumuuttajana Suomeen ja heidän tukena oleminen on tärkeää. On niin paljon kaikenlaista pyrokratiaa heidän saamisessa järjestelmämme piiriin. Heillä on 4 poikaa 3-10 vuotiaat. Kaksi heistä menee jakamaan peruskoulua ”ummikkona”. Muutaman sanan ehtivät oppia Suomea ennen koulun alkamista. Siinä on hyödyllistä puuhaa. Ei ehdi kaikkia hormonin vaikutuksia ajatella.

  Voimia ja hyvää kesää kaikille!

  in reply to: PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen #67324
  aulisjii
  Participant

  Tervehdys kamut!

  Olen kuulostellut 11.7. lähtien homonihoidon vaikutuksia. Tuolloin pistettiin Enanton piikki mahanahkaan.
  Onhan sillä reilun viikon kokemuksella jonkin verran haitallisilta tuntuvia vaikutuksia. Väsyttävämpi olo on ajoittain ja lievää ripulointia. Pieniä kivun tuntemuksia oikeassa nilkassa ja vasemmalla lonkan yläpuolella. Kyllä näiden kanssa pärjää.

  Urologi sanoikin ”piikkireissulla”, että sädehoidot aloitetaan sitten lokakakuussa olkoonpa PSA mitä tahansa. Sanoi sen melkosella varmuudella tippuvan. No, nähtäväksi jää.
  Lääkeinfossa luetellaan melkoinen liuta mahdollisia haittoja (mainitaan…kaikki niitä ei saa). Masennus, myös vakava on mahdollista. Jonkin verran alakuloisempaan suuntaan on mieli mennyt. Sekin menee, kun tietää mistä se johtuu.

  Onneksi on sopivasti muuta ajateltavaa ja muutenkin ei kannata jäädä taudin armoille.

  Tsemppiä kaikille kotalotovereille!

  in reply to: PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen #67230
  aulisjii
  Participant

  Kiitos hesari ja muut!

  On varmaan hyvä kirjoitella vaikka ”online” tänne niiinkuin hesari totesit. Kohtalotoverit voivat seurailla ja ”tauti tulee tutummaksi”. Itsekin olen seuraillut eri aiheisia kirjoituksia kommentoimatta sen enempää. Tämä keskusteluaihe on itselleni keskeisin tällä hetkellä.

  4.7.19 kävin urologilla, jossa todettiin, että virtsaputken ”aukaiseminen” on onnistunut. Suihkumittauksissa tuli ihan ”nuoren” miehen arvot. Jäännösvirtsaa oli 7 ml. Pelkäsin alkavani tiputtelemaan, kun nyt rööri on auki. Ei hätää, virtsan karkailua ei ole.

  Urologina oli nuori erikoistuva lääkäri (Pertti Nurminen TYKS). Edeltävä, kesäkuun lopulla otettu PSA, oli 0,3. Pähkäili siinä, että PSA:n nousun kahdentumisaika on n. 5 kk. Arpikin tarvitsisi vielä parantua kunnolla. Sädehoito voi tehdä muutoksia arpeutumiseen. ”Minäpä viekin tämän asian huomiseen syöpälääkärien miitinkiin” (jossa itse oli mukana).

  Seuraavana päivänä hän soitti sitten (varmaan suoraan miitingin lopuksi). Aluksi hän sanoi: Oli hyvä tuoda asia esille kokouksessa. Lopputulemana pähkäilyn jälkeen syöpälääkärit olivat tulleet siihen tulokseen, että parasta olisi aloittaa hormonihoito ensin, jotta syöpäsolut saataisiin kiltimmiksi, tarkoittaa, että PSA:n pitäisi olla mittaamattomissa. Sädehoito sitten sen päälle aikaisintaan loka-/marraskuussa. Resepti näkyy Kanta.fi:ssä: ENANTON DEPOT DUAL 11,25 mg injektiokuiva-aine ja liuotin suspensiota varten, esitäytetty ruisku, 1 pistos 3 kk välein. Eturauhassyövän hoitoon. hormonihoito.

  4 annosta näyttäsi olevan eli periaatteessa vuoden satsi. Toivottavasti tokenee jo syksyyn mennessä (PSA mittaamattomissa). Tuosta hormonihoidostahan on luvassa haittavaikutuksia (varmaan tältä foorumilta löytyy kokemuksia). Kuumia aaltoja, libidon aleneminen (katoaminen), väsymystä….kuitenkin ohimeneviä. Sanoin lääkärille, että niiden kanssa pitää vaan sitten elää.

  Sädehoito on kuitenkin aloitettava ennenkuin PSA ylittää 0,5 raja-arvon.

  Tämmöstä tällä kertaa.

  Hyvää kesää kaikille kohtalotovereille!

  in reply to: PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen #67045
  aulisjii
  Participant

  Moi taas kaverit!

  Tuli mutkia matkaan sädehoidon alkamisen suhteen. Urologi soitti 23.4. Mainitsin hänelle virtsan huonosta suihkusta ja siitä, kun joudun ponnistamaan saadakseni virtsan tulemaan. Hän kirjoitti lähetteen (tässä tapauksessa itselleen) kystoskopiaan. Kävin siinä sitten tovin kuluttua. No, hän ei saanut instrumenttiaan virtsarakkoon asti, kun leikkausarpi oli ahtauttanut putken.
  Hän kirjoitti lähetteen päiväkirurgiseen toimenpiteeseen TYKSiin. Siellä tehtiin sitten operaatio 28.52019 optisella uretomilla. Siinä avarrettiin putkea arven kohdalta. Nyt on sitten ”hanakatetri” kaksi viikkoa (tällä hetkellä puoli väli). Heinäkun alkupuolella suihkumittaukset …jäännösvirta uroligilla. PSA mittaus kesäkuun lopulla.
  Kun tämä on hoidettu, tieto taas onkologeille ja ”sädehoito-ohjelma” niinkuin olen edellä kertonut.

  Hyvää kesän jatkoa!

  in reply to: PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen #66769
  aulisjii
  Participant

  Moi kaverit!

  Soittelin TYKS:n sädehoitopolikilinikalle tiedustellakseni oliko urologi Esa Kähkösen lähete tullut sinne. Ja olihan se tullut ylilääkärin hyväksymänä. Pyysin hoidon järjestelijältä tapahtumien kulun arviointia. Seuraavaa on tulosssa noin ”päivämäärinä”.

  -Toukokuun lopulla kutsu lääkärin vastaanotolle (kirje tulossa)

  -Siitä päivän parin sisällä mg., ym. -kuvaukset sädehoidon suunnittelua varten.

  -Suunnitteluvaihe kestää 1,5-2 vko:a

  -Sen jälkeen alkaa välittömästi sädehoidot 33 krt

  -Kesäajan poliklinikka toimii ”täysillä” ilman lomaviiveitä.

  Näillä näkymin ”säteilen” juhannuksen tienoilla… no niiku tuo aurinko vaikka. Jollakin tavalla täytyy mieltään keventää. Varmaan kukaan ei pahastu.

  Ajat ovat noin arvioita. Täsmentyvät ajan kanssa. Hienoa oli, kun hoidon järjestelijä kehotti soittamaan ajoista tarvittaessa. ”Odottavan aika käy pitkäksi”. Hän on sen varmaan ammatissaan kokenut.

  Kohtalotoverit! Hyvää alkavaa kesää kaikille!

  in reply to: PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen #66731
  aulisjii
  Participant

  Moi taas!

  Nyt olen käynyt PET kuvauksessa. Siitä en ole vielä saanut vastausta. Urologi soittaa 23.4.19. Tänään 17.4. kävin PSA näytteen antamassa. Tulos näkyy jo Kanta.fi:ssä.
  Lukema on 0,2 l. hälytysrajalla mennään. Olin kyllä odottanutkin nousua olevan. Näillä näkymin Salvage (sädehoito) hoito on tulossa.
  Onkohan kellään kokemusta / tietoa tuosta? Onko se sarjahoitoa sekin? Minulta siis leikattiin rauhanen viime vuoden syyskuussa (edellä näkyy).
  Tuleeko vielä hormonihoidot päälle?

  Tämmöset mietteet liikkuu nyt päässä.

  in reply to: Leikkaus vai sädehoito ERS #66643
  aulisjii
  Participant

  Johannes, suurinpiirtein samanlaista oli. Minut leikattiin 5.9.-18. Noin 3 kk tarvitsin vaippoja. Jolukuusta lähtien olen ollut ”kuivana”. Tapauksestani enemmän PSAn kohoaminen er:n poistamisen jälkeen-keskustelussa.

  in reply to: PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen #66634
  aulisjii
  Participant

  olli k:lle, toivottavasti tuo asia korjaantuu kohdallasi niinkuin on Eegonillekin käynyt! Unohdin itse kirjoittaa tuosta karkailusta. Vaippoja en ole tarvinnut joulukuun jälkeen.
  4 kk piti niitä käyttää. Ongelma on enemmänkin, kun virtsa ei meinaa oikein kunnolla tulla ponnistamatta. Tosin jännitän sitä varmaan aika paljon jostakin syystä. En malta kunnolla odottaa virtsaamisen tarpeen tunnetta. Minulta mitattiin virtsan tuleminen nyt 1/2 v:n tarkastuksessa, kun joulukuussa todettiin heikohko suihku.
  Join mehua ja kahvia ennen testä kunnolla vastaanotolla. Tuli tosi pakottava virtsaamistarve, kun edellä oleva viipyi jstkn syystä normaalia pidempään testissään. Virtsa tuli multa sitten nikottelematta sen enempiä ponnistamatta. Jäännösvirtsaakaan ei jäänyt kuin 11 ml. Näillä näkymin sitä ei enää testailla.

  in reply to: PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen #66618
  aulisjii
  Participant

  Terve!

  Nonni, kävin urologin vastaanotolla (Esa Kähkönen TYKS) 5.3.-19. Puheltiin siinä, että onhan se PSA mokoma noussut. Joulukuun alussa siis 0,093 ja nyt maaliskuun alussa 0,16. Sovittiin, että tilataan PSMA-PET (kuvantaminen), kun PSA on kohonnut lähelle merkittävää arvoa. Tavittaessa harkitaan sitten tuloksen mukaan Salvage sädehoitoa. (Pelastus sädehoito)

  Nyt olen saanut sitten päivämäärän tietooni tuosta PET:stä. Se on 10.4.-19. PSA-n kontrolli vielä sitten ennen urologin soittoa.

  Tämmönen vaihe menossa tällä kertaa. Jonkin verran olen selannut nettiä ja tullut siihen tulokseen, että kuvantaminen tapahtuu juuri oikeaan aikaan ja mahdollinen sädehoito on hyvä aloittaa mieluummin ennen kuin PSA on kohonnut tuohon 0,2 raja-arvoon. Hoito tehoaa toki korkeammillakin arvoilla.

  Leikkaus marginaalit olivat puhtaat ja imusolmukkeet myös.

  in reply to: PSA eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen #66462
  aulisjii
  Participant

  Tervehdys!

  No niin. Kävin verikokeessa 26.2.2019. PSA-arvo oli 0,16. Joulukuun alussa siis 0,093. Aika reippaastihan tuo on noussut kolmessa kuukaudessa. Esa kähkönen sanoi joulukuun kontrollissa, että ”hälytysraja” on 0,2. Urologin vastaanotolle menen TYKS:iin ensi viikolla (5.3.). Varmaan on syytä alkaa puhua jatkohoidoista. Jostakin luin, että hoidot olisi hyvä aloittaa viimeistään, kun arvo on 0,2. Jopa sen alle. Sen parempi ennuste on mitä aiemmin aloitetaan. Syöpähän oli tosi ärhäkkä. Cleason pisteet patologin lausunnon mukaan olivat 5+4. Virtsa tuntuu paremminkin jumittuvan kuin karkaavan. Heikko suihku ja joudun oikein ponnistelemaan, että saan rakon riittävän tyhjäksi.
  Tässäpä tätä tällä kertaa. Ensi viikolla lisää.

Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 22)