Siirry suoraan sisältöön

Syövän seulonta

Syöpäseulonnan eli joukkotarkastusten tarkoituksena on löytää syöpä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Suomessa seulotaan tällä hetkellä kohdunkaulan syöpää , rintasyöpää sekä suolistosyöpää.

Syöpäseulonnat eli joukkotarkastukset on tarkoitettu tiettyjen syöpien ja niiden esiasteiden järjestelmälliseen etsimiseen.

Syöpäseulontojen tavoitteena on

  • löytää tauti mahdollisimman varhaisessa vaiheessa
  • vähentää syöpätaudeista aiheutuvaa kuolleisuutta
  • vähentää sairauden ilmaantuvuutta (hoitaa jo syövän esiasteita)

Kunnat järjestävät asukkailleen maksuttomasti rintasyövän ja kohdunkaulan syövän seulontaa. Lue lisää rintasyövän seulonnasta ja kohdunkaulan syövän seulonnasta.

Lisäksi Suomessa alkaa suolistosyövän seulonta valtakunnallisesti vuonna 2022. Tällä hetkellä suolistosyövän seulontaa järjestetään pilottiluonteisesti kahdellatoista paikkakunnalla.

Väestötason syöpäseulontojen lisäksi myös muita syöpiä voidaan seuloa. Tällä hetkellä suositellaan kuitenkin ainoastaan kohdunkaulansyövän, rintasyövän ja suolistosyövän seulontaa, koska ne tutkimusten mukaan vähentävät kuolleisuutta.

Suomessa joukkotarkastukset ja syöpäseulontaohjelmat suunnittelee, toteuttaa ja arvioi Suomen Syöpärekisterin(avautuu uudessa ikkunassa) yhteydessä toimiva Joukkotarkastusrekisteri.