Siirry suoraan sisältöön

Syöpäsanasto

Suomalainen syöpäsanasto sisältää syöpää koskevia käsitteitä, erilaisia tutkimusmenetelmiä ja muita sanoja, jotka tavalla tai toisella liittyvät pahanlaatuisiin kasvaimiin tai niiden hoitoon.

Uudistettu syöpäsanasto on julkaistu 2011. Sen on laatinut professori Lyly Teppo.

A

Abdomen

Vatsa.

Ablaatio

Elimen (esimerkiksi rinnan) poisto.

Absessi

Paise, märkäpesäke.

Adenokarsinooma

Rauhaskudoksesta alkunsa saanut tai rauhasrakenteita muodostava pahanlaatuinen kasvain esimerkiksi mahassa, suolessa tai rinnassa. Kasvain määritetään adenokarsinoomaksi mikroskooppitutkimuksessa.

Adenomatoosi

Hyvänlaatuisten kasvainten (adenoomien) runsas esiintyminen. Paksu- ja peräsuolen adenomatoosion periytyvä tila, ja siihen liittyy suurentunut suolistosyövän vaara.

Adenooma

Rauhaskudoksen hyvänlaatuinen kasvain esimerkiksi suolessa, aivolisäkkeessä, kilpirauhasessa, lisäkilpirauhasessa tai lisämunuaisessa. Umpi- eli sisäeritysrauhasen adenoomat erittävät yleensä hormoneja.

Adjuvanttihoito

Liitännäishoito. Leikkauksen tai sädehoidon tai niiden molempien jälkeen annettava lääkehoito (kemoterapia), hormonihoito, sädehoito, immunoterapia tai täsmälääkehoito, jonka tarkoituksena on tuhota sellaisia piileviä kasvainpesäkkeitä, joiden olemassaoloa ei ole mahdollista havaita.

Aflatoksiini

Homesienten tuottama aine, jota syntyy mm. pilaantuneissa maapähkinöissä ja joka aiheuttaa maksasyöpää.

AFP

Katso Alfafetoproteiini.

AIDS

Acquired immune deficiency syndrome (katso Immuunikato).

Akustikusneurinooma

Kuulohermosta alkunsa saanut kallonsisäinen kasvain. Se on perusluonteeltaan hyvänlaatuinen, mutta voi sijaintinsa takia aiheuttaa vakavia ongelmia.

Akuutti leukemia

Katso Leukemia.

Alfafetoproteiini

AFP. Sikiökautinen valkuaisaine, jota ilmaantuu vereen mm. maksa- ja kivessyövässä. AFP:tä voidaan käyttää syövän merkkiaineena (vertaa Merkkiaine).

Alkyloiva aine

Eräs syöpälääketyyppi.

ALL

Akuutti lymfaattinen leukemia (katso Leukemia).

Ameloblastooma

Hampaan kiille-elimen pintasolukosta alkanut kasvain.

AML

Akuutti myelooinen leukemia (katso Leukemia).

Anaplastinen

Mikroskooppitutkimuksen perusteella päätelty syöpäkudoksen rakennetta kuvaava käsite. Anaplastisen kasvaimen solujen koko ja muoto vaihtelevat, ja solut ovat kadottaneet lähtökudoksensa solujen ominaisrakenteen. Anaplastisen kasvaimen ennuste on yleensä huonompi kuin hyvin erilaistuneen kasvaimen.

Anastomoosi

Kahden ontelomaisen elimen (esimerkiksi mahan ja suolen) välille leikkauksessa tehty yhdysaukko (vertaa Fisteli).

Anatomia

1. Tieteenala, joka tutkii elinten, kudosten ja solujen rakennetta.

2. Rakenne, esimerkiksi keuhkojen anatomia eli rakenne.

Androgeeni

Mieshormoni. Miessukupuolihormonien yhteisnimitys.

Angiosarkooma

Veri- tai imusuonista alkunsa saanut pahanlaatuinen kasvain.

Annossuunnittelu

Sädehoidon toteuttamista edeltävä menettely, jossa röntgen- ja magneettikuvauksin ja tietokoneenavulla määritetään kolmiulotteisesti kasvaimen tarkka koko, muoto ja sijainti eli hoidettava alue. Sen avulla suunnitellaan myös sädehoidon suunnat (kentät) ja tarvittavat säteilyannokset. Tavoitteena on saada mahdollisimman tehokas hoitovaikutus juuri oikeaan kohtaan mahdollisimman vähäisin sivuvaikutuksin.

Antiandrogeenit

Lääkeaineita, jotka vaimentavat tai estävät mies- eli androgeenihormonien vaikutusta.

Antiangiogeeninen hoito

Syövänhoitomuoto, jossa pyritään estämään verisuonten muodostuminen kasvainkudokseen.

Antiemeetti

Pahoinvointia ja oksennusta estävä lääkeaine.

Antiestrogeenit

Lääkeaineita, jotka vaimentavat tai estävät nais- eli estrogeenihormonien vaikutusta (vertaa Hormoni-reseptori).

Antigeeni

Aine, joka aiheuttaa elimistössä vasta-aineiden (immunoglobuliinien) tuotannon tai muun immunoreaktion. Monet antigeenit ovat elimistölle vieraita valkuaisaineita (proteiineja).

Antihormoni

Lääkeaine, joka vaimentaa tai estää tietyn hormonin vaikutusta (katso Hormonireseptori).

Antimetaboliitti

Eräs syöpälääketyyppi.

Antioksidantit

Ryhmä kemialliselta rakenteeltaan erilaisia aineita, jotka ehkäisevät hapettumisilmiöitä ja joilla arvellaan olevan merkitystä terveyden ylläpitämisessä. Joidenkin tutkimusten mukaan antioksidanttien vähyyteen ravinnossa liittyy suurentunut syöpävaara. Antioksidantteja ovat mm. C- ja E-vitamiini, flavonoidit sekä ubikinoni.

Anuria

Tila, jossa virtsaa ei erity tai sitä erittyy hyvin vähän. Anurian syynä on munuaisten toiminnan häiriö. Jos jo erittyneen virtsan ulospääsy on estynyt esimerkiksi eturauhasen liikakasvun aiheuttaman tukoksen takia, kyseessä on virtsaumpi eli virtsan retentio.

Anus

Peräaukko.

Apoptoosi

Ohjelmoitunut solukuolema. Elimistön säätelyjärjestelmä, joka pitää solukuolemien ja uusien solujen tuotannon tasapainossa sikiön kehityksen ja kasvun aikana (eri elinten muotoutuminen ja kasvaminen) ja aikuisen elimistössä (eri kudosten solumäärän tasapainon säilyminen). Apoptoosin häiriöillä on tärkeä merkitys syöpäkudoksen kasvussa.

Appendix

Umpilisäke.

Asbesti

Kuitumainen mineraali, joka aiheuttaa pölykeuhkosairautta (asbestoosia) ja suurentaa vaaraa sairastua keuhkosyöpään ja keuhkopussinsyöpään (mesotelioomaan). Asbesti oli aikaisemmin yleinen lämpöeriste, mutta nykyään sen käyttö on kielletty.

Askites

Vatsakalvononteloon kertynyt neste, vesivatsa. Syynä voivat olla monenlaiset sairaalloiset tilat, mm. vatsakalvononteloon levinnyt pahanlaatuinen kasvain, kuten munasarja-, maha- tai suolistosyöpä.

Astrosytooma

Eräs aivojen tai selkäytimen tuki-solukosta alkunsa saanut kasvain. Astrosytoomia on mikroskooppiselta kudosrakenteeltaan ja kasvu-tavaltaan erilaisia. Osa niistä on hyvänlaatuisia ja osa pahanlaatuisia.

Atypia

Poikkeavuus. Solujen tai solutumien lievä epänormaalius, jonka syynä on esimerkiksi tulehdus tai alkava kasvainprosessi.

Avanne

Stooma. Leikkauksessa tehty aukko elimestä toiseen tai ihon pintaan. Esimerkiksi peräsuolen poisto johtaa suoliavanteeseen (aukko suolesta vatsan iholle) ja kurkunpäänpoisto kaulan etuosassa olevaan avanteeseen (aukko henkitorvesta kaulan iholle) (vertaa Fisteli).

B

Barrettin limakalvo

Ruokatorven limakalvon muutos, jossa kerrostuneen levyepiteelin peittämä normaali limakalvo on korvautunut mahan limakalvolla. Se voi johtua mahansisällön jatkuvasta kulkeutumisesta ruokatorveen. Barrettin limakalvoon liittyy suurentunut ruokatorven syövänvaara.

Basaliooma

Basaalisolukarsinooma (katso Tyvisolusyöpä).

Benigni

Katso Hyvänlaatuinen.

Betatroni

Laite, jolla tuotetaan syövän hoitoon tarkoitettua säteilyä.

Bilateraalinen

Molemminpuolinen. Sana voi kuvata esimerkiksi kasvainta (bilateraalinen munuaissyöpä) tai leikkausta (bilateraalinen munasarjan poisto).

Biologinen hoito

Syövän hoitomuoto, jossa pyritään tehostamaan elimistön omia puolustusjärjestelmiä tai jossa annetaan syöpäsolukkoa tuhoavia solutuotteita. Biologisessa hoidossa käytetään mm. interferoneja ja interleukiineja, joita kutsutaan biologisiksi vasteenmuuntajiksi.

Biopsia

Koepalan otto. Sana tarkoittaa myös koe- eli näytepalaa.

Blasti

Emosolu. Tietyn solutyypin epäkypsä muoto tai aktiiviseksi muuttunut kypsä solu. Blastisolujen määrä veressä ja luuytimessä on tärkeä laboratoriolöydös leukemian diagnostiikassa ja leukemiapotilaiden seurannassa. Erilaisia blastisoluja on myös muissa syövissä.

Boorineutronisädehoito

BNCT. Aivosyövän kokeiluasteella oleva hoitomuoto, jossa elimistöön saatetaan kasvainkudokseen hakeutuvaa boori-10-nuklidia. Kun kasvainta pommitetaan neutroneilla, booriatomin ydin halkeaa ja lähettää lähiympäristöönsä syöpäsoluja tuhoavaa ionisoivaa säteilyä.

Borderline

Katso Semimaligni.

Bowenin tauti

Ihon ja ulkoisten sukupuolielinten pintasolukon rakenteen poikkeavuus, joka on todettavissa koepalan mikroskooppitutkimuksessa. Bowenin tauti on levyepiteelikarsinooman esiaste.

BPH

Benign prostatic hyperplasia. Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu, joka on iäkkäillä miehillä hyvin yleinen. Siihen ei liity suurentunutta syöpävaaraa.

Brakyterapia

Lähihoito, tyköhoito. Sädehoito siten, että säteilylähde viedään kasvaimen sisälle tai sen viereen.

BRCA1, BRCA2

Tärkeimmät tunnetut geenit, joiden virhe (mutaatio) voi johtaa suurentuneeseen vaaraan sairastua rintasyöpään ja munasarjasyöpään.

Breslow’n luokitus

Ihomelanooman suurin paksuus millimetreinä.

Bronkioalveolaarinen karsinooma

Eräs keuhkosyöpätyyppi.

Bronkoskopia

Keuhkoputken tähystys (katso Tähystys).

Bronkus

Keuhkoputki.

B-solu

Toinen imusolujen (lymfosyyttien) kahdesta päätyypistä. Se syntyy luuytimessä ja aktivoituu vasta-aineita (immunoglobuliineja) tuottavaksi soluksi, kun se kohtaa antigeenin.

B-solulymfooma

Katso Lymfooma.

Burkittin lymfooma

Imukudossyövän muoto, jonka kuvasi ensimmäisenä D. Burkitt. Tautia tavataan erityisesti Afrikassa, mutta sitä esiintyy myös Suomessa.

C

Caecum

Umpisuoli. Paksusuolen ensimmäinen osa.

Cancer

Syöpä, pahanlaatuinen kasvain. Latinan sana cancer tarkoittaa rapua. Myös ruotsin kräfta ja saksan Krebs tarkoittavat syöpää ja rapua.

Cancer family -oireyhtymä

Suvuittain esiintyvä periytyvä tila, jossa suvun jäsenillä esiintyy selvästi tavallista useammin syöpiä mm. paksusuolessa, kohdussa, mahassa ja munasarjoissa (vertaa HNPCC).

Carcinoma in situ

Pintasyöpä. Pintasolukon alkava oireeton syöpä, joka on rajoittunut lähtökohtaansa eikä ole tunkeutunut alla olevaan kudokseen. Carcinoma in situ -muutoksia tavataan mm. ihossa ja kohdunkaulassa.

CEA

Katso Karsinoembryonaalinen antigeeni.

Cervix uteri

Kohdunkaula.

CIL, CIN

Cervical intraepithelial lesion, cervical intraepithelial neoplasia. Kohdunkaulan pintasolukon rakennepoikkeavuuksia, jotka ovat todettavissa koepalan mikroskooppitutkimuksessa. Alaryhmää CIL III (joka on sama kuin CIN III) pidetään syövän esiasteena.

Clarkin luokitus

Ihomelanooman syvyyskasvun luokitus, jota käytetään hoidonsuunnittelussa ja potilaan ennusteen arvioinnissa. Clarkin luokassa I melanooma on aivan pinnallinen, luokassa V se ulottuu ihonalaiseen rasvaan.

Colitis ulcerosa

Katso Haavainen paksusuolitulehdus.

Colon

Paksusuoli.

Corpus uteri

Kohdunrunko.

CR

Complete response. Täydellinen hoitovaste: kasvain häviää hoidon ansiosta kokonaan. Vertaa Hoitovaste.

CT-tutkimus

Katso Tietokonetomografia.

D

DCIS

Katso Intraduktaalinen karsinooma.

Dermatofibrooma

Ihon hyvänlaatuinen sidekudoskasvain.

Dermatofibrosarkooma

Ihon harvinainen pahanlaatuinen sidekudoskasvain.

Desmoidi

Hyvänlaatuinen mutta usein uusiutuva runsassoluinen sidekudosmuodostuma, jota ei pidetä varsinaisena kasvaimena.

Diagnoosi

Taudinmääritys. Suomessa diagnoosi ilmaistaan usein latinaksi. Potilaan taudin luonteen selvittämistä ja diagnoosiin pyrkimistä kutsutaan diagnostiikaksi.

Differentiaatioaste

Katso Erilaistumisaste.

DNA

Deoksiribonukleiinihappo. Solunperintöaineksen (geenien) kemiallinen nimitys. Syövän synty on yhteydessä solujen DNA-vaurioihin (mutaatioihin). Myös monien syöpä-lääkkeiden hoitovaikutus välittyy DNA-muutosten kautta.

Dukesin luokitus

Paksu- ja peräsuolen syövän levinneisyyden arvio (Dukesin luokat A–D), joka määritetään ennen hoitoa ja joka vaikuttaa hoidon valintaan. Dukesin luokassa A kasvain ulottuu syvyyssuunnassa enintään suolen lihaskerrokseen asti eikä ole lähettänyt etäpesäkkeitä. Luokassa B kasvain ulottuu suolen seinämän läpi ja jopa lähielimiin asti eikä ole lähettänyt etäpesäkkeitä. Luokassa C todetaan etäpesäkkeitä imusolmukkeissa, ja luokassa D etäpesäkkeitä on kauempana.

Duktaalinen karsinooma

Rauhastiehyiden pintasolukosta alkunsa saanut syöpä, yleisin rintasyöpätyyppi. Sen alkuvaihetta, jossa kasvainkudosta on vain rintatiehyiden sisällä, kutsutaan intraduktaaliseksi karsinoomaksi eli duktaaliseksi in situ -karsinoomaksi(DCIS).

Duodenum

Pohjukaissuoli. Ohutsuolen ensimmäinen osa mahalaukun ja tyhjäsuolen (jejunumin) välissä.

Dysgerminooma

Eräs harvinainen munasarjasyöpä.

Dysplasia

Kudosmuutos, jossa solut ovat poikkeavia ja niiden järjestys on häiriytynyt. Vahva-asteinen dysplasia on syövän esiaste.

E

Edeema

Turvotus. Ei-pienisoluinen karsinooma

Keuhkosyöpätyyppi, johon luetaan pienisolukarsinoomaa lukuun ottamatta kaikki muut keuhkokarsinooman muodot.

Ektomia

Yhdyssanojen jälkiosana käytetty poistoa (poistoleikkausta) merkitsevä sana. Esimerkiksi gastrektomia on mahan poisto, mastektomia rinnanpoisto ja nefrektomia munuaisenpoisto. Yksinään ektomia-sana ei ole käytössä.

Elossaololuku

Määräajan (esimerkiksi viiden vuoden) kuluttua syöpädiagnoosista elossa olevien potilaiden osuus kaikista tietyn syöpätyypin potilaista. Elossaololuvun avulla arvioidaan syöpään sairastuneiden keskimääräisennustetta. Se ilmoitetaan tavallisesti prosentteina.

Elossaolotutkimus

Syöpäpotilaiden ennusteen mittaaminen. Esimerkiksi määräajan kuluttua diagnoosista elossa olevien potilaiden prosenttiosuuksiin perustuva tutkimus, jossa arvioidaan taudin pahanlaatuisuutta ja verrataan potilasryhmiä toisiinsa. Näin selvitetään ennusteeseen vaikuttavia seikkoja (vertaa Ennuste).

Embryonaalinen karsinooma

Eräs pahanlaatuinen kives- ja munasarjakasvain. Nimitys johtuu siitä, että kasvaimen kudosrakenteet muistuttavat alkiossa eli embryossa tavattavia kehittymättömiä kudoksia.

Endometrium

Kohdun sisäkalvo.

Endoskopia

Katso Tähystys.

Endoteeli

Verisuonten ja imuteiden sisäpintaa verhoava yksinkertainen solukerros.

Ennuste

Prognoosi. Arvio syöpäpotilaan taudinkulusta ja todennäköisyydestä parantua. Huonoennusteinen syöpä johtaa useimpien potilaiden kuolemaan, hyväennusteiseen syöpään sairastuneista taas suurin osa paranee.

Ennustetekijät

Kasvaimen tai potilaan ominaisuudet, jotka vaikuttavat paranemisen todennäköisyyteen. Hyvän ennusteen merkkejä ovat esimerkiksi kasvaimen löytyminen paikallisessa vaiheessa, kasvaimen pieni koko sekä mikroskooppitutkimuksessa todettu kasvainkudoksen hyvä erilaistumisaste. Monen kasvaimen osalta myös potilaan ikä on ennustetekijä: nuorten ennuste on parempi kuin vanhojen.

Ependymooma

Eräs aivokasvaintyyppi.

Epidemiologia

Tieteenala, joka selvittää tautien yleisyyttä, yleisyyden muutoksia ja eroja sekä näiden syitä. Syöpäepidemiologian tavoitteena on löytää syövän syitä ja sitä kautta menetelmiä syövän ehkäisemiseksi. Aikaisemmin epidemiologialla tarkoitettiin lähinnä tarttuvien tautien leviämisen tutkimista.

Epidermoidikarsinooma

Katso Levyepiteelikarsinooma.

Epiteeli

Ihon ulkopintaa peittävä ja onteloelinten (mm. maha-suolikanavan, hengitysteiden ja virtsateiden) sisäpintaa verhoava solukerros. Myös esimerkiksi kilpirauhanen ja maksa ovat suureksi osaksi luonteeltaan epiteliaalista kudosta. Epiteelisolukosta alkanut syöpä eli karsinooma on yleisin syöpätyyppi (vertaa Karsinooma).

Epstein–Barrin virus

Mononukleoosia aiheuttava virus, joka lisäksi aiheuttaa kasvaimia (Burkittin lymfoomaa ja nenänielun karsinoomaa).

ER

Estrogeenireseptori (katso Hormonireseptori).

Erilaistumisaste

Gradus. Syövän pahanlaatuisuusaste, joka määritetään mikroskooppitutkimuksessa. Kasvaimen erilaistumisastetta käytetään hyväksi, kun päätetään potilaan hoidosta ja arvioidaan hänen ennustettaan.

Esofagoskopia

Ruokatorven tähystys (katso Tähystys).

Esofagus

Ruokatorvi.

Essentiaalinen trombosytemia

Veritauti, jossa olennaista on verihiutaleiden eli trombosyyttien suuri määrä veressä. Tauti muistuttaa polycythaemia veraa.

Estrogeeni

Naishormoni. Naissukupuolihormonien yhteisnimitys.

Etiologia

Taudin syyt.

Etäpesäke

Metastaasi. Jostakin elimestä alkunsa saaneen kasvaimen ilmentymä muualla elimistössä. Etäpesäkkeet kehittyvät usein ensimmäiseksi lähi-imusolmukkeisiin (esimerkiksi rintasyövässä kainaloon) tai vatsaontelon elinten syövissä maksaan. Myöhemmin etäpesäkkeitä voi ilmaantua muihin elimiin.

Ewingin sarkooma

Harvinainen lapsilla esiintyvä pahanlaatuinen luukasvain.

F

FAP

Familiaalinen adenomatoosi, familiaalinen adenomatoottinen polypoosi. Periytyvä tauti, jossa paksu- ja peräsuolessa on suuri määrä hyvänlaatuisia polyyppimaisia kasvaimia (adenoomia). FAP-potilaat sairastuvat tavallista nuorempina paksu- tai peräsuolen syöpään. Hoitona on paksu- ja peräsuolen poisto, joka estää syövän kehittymisen.

Feokromosytooma

Lisämunuaisytimen harvinainen, tavallisesti hyvänlaatuisesti käyttäytyvä kasvain. Feokromosytooma voi tuottaa hormoneja (adrenaliinia ja noradrenaliinia) ja aiheuttaa verenpaineen nousua.

Fiberoskopia

Esimerkiksi mahan tai suolen tähystys taipuisalla laitteella, jossa valo kulkee ohuita lasikuituja pitkin.

Fibroadenooma

Eräs rinnan yleinen hyvänlaatuinen kasvain.

Fibroosi

Arpikudos. Elimistö korjaa erilaisia kudosvaurioita (esimerkiksi tulehduksen, leikkauksen tai sädehoidon aiheuttamia) muodostamalla arpikudosta. Fibroosi voi heikentää elimen toimintaa. Suuren osan monen pahanlaatuisen kasvaimen tilavuudesta muodostaa hyvänlaatuinen fibroottinen kudos (strooma), jossa syöpäsolut ja -solusaarekkeet sijaitsevat.

Fibrosarkooma

Eräs pahanlaatuinen sidekudoskasvain.

Fisteli

Sairauden aiheuttama yhdysaukko elimestä toiseen tai ihon pintaan. Fisteli voi syntyä myös sädehoidon seurauksena esimerkiksi peräsuolen ja emättimen välille (vertaa Avanne).

Follikulaarinen karsinooma

Eräs kilpirauhaskarsinooman tyyppi.

Fotonihoito

Sädehoidon muoto, jossa käytetään lineaarikiihdyttimellä aikaan saatua suurienergiaista röntgensäteilyä.

Fraktioitu sädehoito

Katso Jaksotettu sädehoito.

G

Gammakuvaus

Katso Kartoitus.

Gastrektomia

Mahalaukun poisto.

Gastrointestinaalinen stroomatuumori

Katso GIST.

Gastroskopia

Mahalaukun tähystys (katso Tähystys).

Geeni

Solun perintöaineksen yksikkö. Solussa on 20 000–25 000 geeniä. Ne säätelevät solun jakautumista ja erilaistumista sekä esimerkiksi valkuaisaineiden tuotantoa. Geenivirheillä on tärkeä osuus syövän synnyssä ja kasvussa. Erilaisten geenipoikkeavuuksien etsintä on keskeinen menetelmä syöpätutkimuksessa ja erityisesti periytyvään alttiuteen liittyvien syöpätautien diagnostiikassa (vertaa Onkogeeni, Kasvunrajoitegeeni).

Geenihoito

Geeniterapia. Geeniterapian tarkoituksena on siirtää soluihin sairautta hoitava geeni. Tämä hoitogeeni voi esimerkiksi säädellä solun toimintaa, tuottaa potilaalta puuttuvan geenin tuottamaa proteiinia, säädellä immuunijärjestelmän toimintaa tai tuhota pahanlaatuisia soluja. Hoitogeenejä viedään soluihin kuljettimien eli vektoreiden avulla. Tällä hetkellä käytetyimpiä ovat viruksiin perustuvat vektorit.

GIST

Gastrointestinaalinen stroomatuumori. Maha-suolikanavan harvinainen kasvain.

Gleasonin luokitus

Eturauhassyövän kasvainkudoksen pahanlaatuisuusarvio, joka perustuu kasvaimen mikroskooppinäytteessä todettaviin kudosrakenteen yksityiskohtiin eli kasvaimen erilaistumiseen. Kasvaimen Gleasonin luokka vaikuttaa potilaan hoidon valintaan.

Glioblastooma

Aivojen tai selkäytimen tukisolukosta alkunsa saanut erittäin pahanlaatuinen kasvain.

Gliooma

Aivojen tai selkäytimen tukisolukosta alkunsa saanut kasvain.

Gradus

Katso Erilaistumisaste.

Granuloosasolukasvain

Estrogeenia erittävä munasarjakasvain. Noin kolmannes käyttäytyy pahanlaatuisen kasvaimen tavoin.

Gray

Säteilyannoksen yksikkö (Gy). 1 Gy = 100 rad.

Gy

Katso Gray.

Gynekomastia

Miehen rinnan liikakasvu, jonka syynä on naishormonien liiallinen vaikutus. Gynekomastiaa voi aiheuttaa mm. hormoneja erittävä kasvain tai syövän hormonihoito.

H

Haavainen paksusuolitulehdus

Colitis ulcerosa. Paksu- ja peräsuolen yleinen krooninen tulehdus. Pitkäkestoiseen haavaiseen paksusuolitulehdukseen liittyy suurentunut suolistosyövän vaara.

hCG

Katso Koriongonadotropiini.

Helikobakteeri

Mahalaukun sisäpinnalla elävä yleinen bakteeri (Helicobacter pylori), joka aiheuttaa mahatulehdusta. Helikobakteerin aiheuttamalla tulehduksella arvellaan olevan osuutta maha- ja pohjukaissuolihaavan sekä mahasyövän synnyssä.

Hemangiooma

Hyvänlaatuinen verisuonikasvain.

Hemangiosarkooma

Pahanlaatuinen verisuonikasvain.

Hematemeesi

Verioksennus, oksennuksen verisyys. Hematemeesi voi olla esimerkiksi mahasyövän oire.

Hematopoieesi

Veren muodostuminen luuytimessä. Tämä on häiriytynyt monissa veritaudeissa.

Hematuria

Virtsan verisyys. Hematuria on munuaisaltaan ja virtsarakon syövän tärkeä oire.

Hepatoblastooma

Pienten lasten harvinainen maksakasvain.

Hepatooma

Maksasolukosta alkunsa saanut kasvain, useimmiten pahanlaatuinen.

Histologinen tutkimus

Kudospalan hienorakenteen mikroskooppitutkimus, jonka tavoitteena on selvittää sairaalloisen elinmuutoksen luonne. Kasvaimesta otetun palan histologisella tutkimuksella on keskeinen asema syövän toteamisessa. Tutkimuksen tuloksena saadaan kasvaimen patologisanatominen diagnoosi eli PAD. Histologisen tutkimuksen tekee alan erikoislääkäri, patologi.

HIV

Human immune deficiency virus. Immuunikadon eli AIDSin aiheuttava virus.

HNPCC

Hereditaarinen non-polypoottinen kolorektaalisyöpä, periytyvä ei-polypoottinen paksu- ja peräsuolen syöpä. Periytyvä syöpätaipumus, jossa esiintyy paksu- ja peräsuolen syöpiä tavallista nuoremmalla iällä ja lisäksi mm. munasarjasyöpää, kohdunrungon syöpää ja mahasyöpää. Joka toisella HNPCC-suvun jäsenellä on periytyvän syöpätaipumuksen aiheuttava geenivirhe.

Hodgkinin lymfooma

Hodgkinin tauti. Eräs pahanlaatuinen imusolmukekasvain. Sairaus todetaan Hodgkinin lymfoomaksi mikroskooppitutkimuksen avulla. Nimitys johtuu T. Hodgkinista, joka kuvasi taudin 1830-luvulla.

Hoitotutkimus

Syövän ja muiden tautien hoidon tehokkuuden arviointitutkimus, jossa verrataan kahta tai useampaa hoitomuotoa. Tavoitteena on löytää uusia, aikaisempaa parempia hoitomenetelmiä.

Hoitovaste

Syövän hoidolla saavutettu kasvaimen muutos, joka voi olla osittainen (kasvain pienenee, partial response, PR) tai täydellinen (kasvain häviää kokonaan, complete response, CR).

Hoitoväsymys

Fatigue. Sairauden tai sen hoidon aiheuttama voimakas väsymys ja uupumus, joihin nukkuminen ja lepääminen eivät auta. Lyhytaikainen, akuutti väsymys kestää vain muutaman viikon, mutta krooninen väsymys vie voimat pitkäksi aikaa ja vaikuttaa koko elimistöön. Syöpäpotilaista jopa 50–90 prosenttia kärsii hoitoväsymyksestä.

Hormonihoito

Lääkkeellinen syövänhoitomuoto, jossa käytetään hyväksi hormonien tai antihormonien vaikutusta syöpäsoluihin. Hormonihoitoa käytetään erityisesti eturauhasen syövän ja rintasyövän hoidossa. Hormonivaikutuksen lopettamiseen voidaan käyttää myös leikkausta (esimerkiksi munasarjojen poisto rintasyövässä ja kivesten poisto eturauhasen syövässä). Lääkehoito on suureksi osaksi korvannut kirurgisen hoidon. Jos umpirauhanen (esimerkiksi kilpirauhanen) poistetaan sen sairauden takia tai sen toiminta lopetetaan sädehoidolla, potilaalle annetaan kyseistä hormonia korvaamaan puuttuva hormonineritys (vertaa Hormonikorvaushoito).

Hormonikorvaushoito

Sairauden tai hoitotoimien aiheuttaman hormoninpuutteen korvaaminen kyseisen hormonin lääkkeenomaisella käytöllä. Esimerkkejä ovat tyroksiinihoito kilpirauhasen poiston jälkeen ja estrogeenihoito munasarjojen poiston jälkeen. Usein hormonikorvaushoidolla tarkoitetaan vaihdevuosiin liittyvän estrogeeninpuutteen korvaamista.

Hormonireseptori

Kasvainsolun soluliman valkuaisaine, johon hormonin on ensin sitouduttava, jotta sen vaikutussoluun voisi ilmentyä. Antiestrogeenien vaikutus rintasyöpään perustuu siihen, että ne sitoutuvat estrogeenireseptoreihin ja estävät näin elimistön omien estrogeenien sitoutumisen ja syöpäsolukon kasvua edistävän vaikutuksen. Rintasyöpäsolukossa voi olla estrogeenireseptoreita (ER) ja progesteronireseptoreita (PR). Näiden esiintyminen kasvainkudoksessa määritetään aina immunohistokemiallisin keinoin kasvaimen mikroskooppileikkeistä. Reseptoritutkimuksen tulos antaa viitteitä mahdollisesti tarvittavasta lääkehoidosta ja sen tehosta.

HPV-infektio

Ihmisen papilloomaviruksen (human papilloma virus) aiheuttama infektio, joka on yhteydessä mm. kohdunkaulan syövän syntyyn.

Hyperfraktioitu sädehoito

Sädehoitotapa, jossa annetaan tavanomaista pienempiä kerta-annoksia tavallista tiheämmin.

Hypernefrooma

Aikuisen yleisin pahanlaatuinen munuaiskasvain, munuaissolukarsinooma. Hypernefrooma on kielellisesti virheellinen nimitys (viittaa lisämunuaisalkuisuuteen), mutta se on yleisessä käytössä.

Hyperplasia

Solujen määrän suurenemisesta aiheutunut kudoksen hyvänlaatuinen liikakasvu.

Hypopharynx

Alanielu. Nielun alin osa.

Hürthlensolukarsinooma

Eräs kilpirauhassyövän muoto.

Hysterektomia

Kohdun poisto.

Hyvänlaatuinen

Benigni. Kasvaimen leviämis- ja uusiutumistaipumusta kuvaavakäsite. Vastakohta on pahanlaatuinen eli maligni.

I

ICD

International Classification of Diseases. Maailman terveysjärjestön WHO:n julkaisema kansainvälinen tautinimistö, jonka mukaan annetaan koodit potilaiden diagnooseille. Kasvaintauteja varten on julkaistu erillinen, hyvin yksityiskohtainen Onkologinen ICD (ICD-O). ICD:n diagnoosikoodien mukaan laaditaan mm. tilastoja eri sairauksien esiintymisestä.

Ikterus

Keltaisuus. Ihon ja silmänvalkuaisten muuttuminen keltaisiksi veressä olevien sappiväriaineiden takia. Kyseessä voi olla esimerkiksi haimasyövän oire.

Ileostomia

Ohutsuoliavanteen tekeminen paksu- ja peräsuolen poistonyhteydessä (vertaa Ileostooma).

Ileostooma

Ohutsuoliavanne. Leikkauksessa tehty aukko ohutsuolesta vatsaniholle. Ileostoomapotilaan suolensisältö poistuu peräaukon asemesta ileostooman kautta.

Ileum

Sykkyräsuoli. Ohutsuolen loppuosa, joka päättyy paksusuoleen.

Ilmaantuvuus

Sairastuvuus, insidenssi. Tiettyyn tautiin määräajassa (tavallisesti vuodessa) sairastuneiden luku suhteutettuna väestön määrään. Käsitettä käytetään epidemiologisessa tutkimustyössä kuvaamaan taudin yleisyyttä (vertaa Kuolleisuus).

Immunoglobuliini

Vasta-aine, joka on syntynyt elimistön immunologisen järjestelmän reagoidessa antigeeniin. Vasta-aineet luokitellaan viiteen tyyppiin: immunoglobuliinit A, D, E, G ja M (IgA, IgD, IgE, IgG ja IgM). Esimerkiksi multippelissa myeloomassa ja Waldenströmin makroglobulinemiassa veressä on runsaasti immunoglobuliineja (vertaa Antigeeni, Paraproteinemia).

Immunohistokemiallinen tutkimus

Laboratoriomenetelmä, jossa kasvaimesta tehdystä kudosleikkeestä tutkitaan mikroskoopissa tiettyjen valkuais- eli proteiinimolekyylien esiintymistä kasvainsoluissa näitä molekyylejä vastaan valmistettujen vasta-aineiden avulla. Pyrkimyksenä on tarkentaa kasvaimen tyypitystä, joka vaikuttaa hoidon valintaan. Tavanomaisen valomikroskopian ohella immunohistokemialliset tutkimukset ovat keskeinen osa syövän laboratoriodiagnostiikkaa.

Immunosuppressio

Immuunivasteen heikkeneminen sairauden takia (esimerkiksi immuunikato eli AIDS) tai sen heikentäminen lääkkeillä (esimerkiksi elinsiirrännäisen hylkimisen estäminen).

Immuunihoito

Syövänhoitomenetelmä, joka perustuu elimistön omien immunologisten vastavoimien tehostamiseen.

Immuunikato

AIDS. HI-viruksen aiheuttama vakava yleistauti, johon liittyy suurentunut syöpävaara.

Induktiohoito

Solunsalpaajahoidon alkuvaihe, jonka tavoitteena on saada aikaan voimakas hoitovaikutus. Sitä seuraa lievempi ylläpitohoito. Esimerkiksi leukemian hoito aloitetaan tavallisesti induktiohoidolla.

Infiltraatio

Syövän leviäminen ympäristöön siten, että kasvainsolukko tunkeutuu terveeseen kudokseen. Infiltraatio eli invaasio on mikroskooppitutkimuksessa tärkeä yksityiskohta, kun arvioidaan kasvaimen pahanlaatuisuutta.

Inoperaabeli

Leikkauskelvoton. Kasvain on leikkauskelvoton, jos se ei ole poistettavissa ympäristöön leviämisen, leikkauksen kannalta hankalan sijainnin tai suuren koon takia.

Insidenssi

Katso Ilmaantuvuus.

Insulooma

Insulinooma. Insuliinia erittävä haimakasvain.

Intensiteettimuokattu sädehoito

IMRT. Sädehoitomenetelmä, jossa kasvaimeen kohdistetaan eri suunnista joukko ohuita sädekimppuja, joiden avulla säteilykentän eri osiin tuotetaan erilainen säteilyannos.

Interferonit

Viruksella käsiteltyjen solujen tuottamia aineita, joilla on virusinfektioita ehkäisevä ominaisuus. Teollisesti valmistettuja interferoneja käytetään myös joidenkin syöpämuotojen hoidossa (vertaa Biologinen hoito).

Interleukiinit

Lymfosyyttiryhmän solujen tuottamia valkuaisaineita, jotka kuuluvat ns. biologisiin vasteenmuuntajiin ja jotka säätelevät eri tavoin immuunijärjestelmän muiden solujen toimintaa. Interleukiineja on käytetty myös syövän hoitoon.

Interstitiaalinen sädehoito

Katso Sisäinen sädehoito.

Intestinaalinen karsinooma

Mahasyöpätyyppi, jossa esiintyy mikroskooppitutkimuksessa tunnistettavia erityisrakenteita (katso Karsinooma).

Intra-abdominaalinen

Vatsanontelon sisäinen (esimerkiksi kasvain).

Intraduktaalinen karsinooma

Rinnan pahanlaatuinen kasvain, joka voi esiintyä useana erillisenä pesäkkeenä ja jossa on syöpäkudosta vain rintatiehyiden sisällä, ei ympäröivässä kudoksessa. Intraduktaalista karsinoomaa pidetään yleisimmän rintasyöpätyypin, duktaalisen karsinooman, esiasteena eli in situ -karsinoomana (DCIS). Se voi esiintyä rinnassa melko laajallakin alueella (katso Karsinooma).

Intraepiteliaalinen

Epiteelinsisäinen. Jos pahanlaatuiset solut sijaitsevat intraepiteliaalisesti eivätkä tunkeudu alla olevaan kudokseen, kyseessä on ns. pintasyöpä (carcinoma in situ).

Intrakavitaarinen sädehoito

Ontelonsisäinen sädehoito. Sädehoitomenetelmä, jossa säteilylähde viedään elimistön onteloon, esimerkiksi kohtuonteloon.

Intratekaalinen

Aivokalvojen sisäinen. Syöpälääkettä voidaan antaa intratekaalisesti lannepiston eli lumbaalipunktion kautta estämään syöpäsolukon leviämistä keskushermostoon.

Intravenoosi

Laskimonsisäinen. Syöpälääkkeen antaminen infuusiona (tiputuksena) laskimoon on lääkkeen intravenoosi annostelutapa.

Invaasio

Katso Infiltraatio.

Ionisoiva säteily

Radioaktiivisten aineiden sekä sädehoito- ja röntgentutkimus laitteiden tuottama säteily.

Irtosolututkimus

Eri elimistä irronneiden solujen (esimerkiksi yskösten ja virtsansolujen) tai potilaasta varta vasten irrotettujen solujen (esimerkiksi mahan limakalvon harjauksessa, kohdunsuun pyyhkäisyssä tai ohutneulabiopsiassa saatujen solujen) mikroskooppitutkimus, jonka tarkoituksena on etsiä syöpäsoluja tai syöpään viittaavia solumuutoksia. Esimerkiksi Papa-koe on irtosolututkimus.

Isotooppikartoitus

Katso Kartoitus.

Itusolukasvaimet

Munasarjoissa ja kiveksissä esiintyviä yleensä pahanlaatuisia kasvaimia, jotka saavat alkunsa sukusoluista tai niiden esiasteista (esimerkiksi kiveksen seminooma ja teratooma, munasarjojen dysgerminooma).

J

Jaksotettu sädehoito

Fraktioitu sädehoito. Sädehoitotapa, jossa säteilytyksen kokonaisannos on jaettu tavallisesti päivittäin annettuihin pieniin annoksiin eli fraktioihin (vertaa Tauotettusädehoito).

Jejunum

Tyhjäsuoli. Ohutsuolen keskiosa pohjukaissuolen (duodenumin) ja sykkyräsuolen (ileumin) välissä.

Jälkilatauslaite

Sädehoitoon käytetty laite, jossa säteilylähde viedään kohde-elimeen määräajaksi etukäteen asennetun putken kautta. Näin vältetään hoitohenkilöstön altistuminen säteilylle.

Jättiannoksinen solunsalpaajahoito

Levinneisiin kasvaimiin määrätilanteissa käytetty hoitotapa, jossa solunsalpaajia annetaan hyvin suurina annoksina. Hoidon vaikutuksesta potilaan luuydin lamautuu, ja sen elvyttämiseksi tarvitaan kantasolusiirtoa.

Jättisolukasvain

1. Eräs luukasvaintyyppi (osteoklastooma), jolle on ominaista suurten monitumaisten jättisolujen esiintyminen.

2. Jänteessä esiintyvä hyvänlaatuinen kasvain.

Jääleiketutkimus

Katso Pikaleiketutkimus.

Jäännöskasvain

Jäännöstuumori. Sädehoidon jälkeen (yleensä röntgenkuvassa) todettavissa oleva kasvainmainen muodostuma, josta suuriosa on arpikudosta. Mukana voi olla vielä myös elävää kasvainsolukkoa.

K

Kaikututkimus

Kaikukuvaus, ultraäänitutkimus, UÄ-tutkimus. Tutkimusmenetelmä, jossa elimistöön johdetaan ääniaaltoja ja kudosten rajapinnoista heijastuvien kaikujen perusteella muodostetaan kuva elinten rakenteesta. Kaikututkimusta käytetään mm. syövän diagnostiikassa.

Kainaloevakuaatio

Kainalokuopan rasvakudoksen ja imusolmukkeiden poistaminen rintasyöpäleikkauksessa.

Kakeksia

Levinneen syövän aiheuttama potilaan kuihtuminen.

Kanserofobia

Syövän pelko, syöpäkammo. Sanaa käytetään erityisesti silloin, kun pelko on tutkimusten perusteella aiheeton.

Kantasolu

Erilaistumaton solu, joka voi jakautumalla muuttua erilaistuneeksi kudossoluksi (katso Kantasolusiirto).

Kantasolusiirto

Syövänhoidossa käytetty menetelmä, jossa luuytimen toiminta palautetaan voimakkaan säde- tai solunsalpaajahoidon aiheuttaman luuydinlaman jälkeen antamalla takaisin potilaaseen hänestä ennen hoitoa talteen otettuja tai luovuttajalta saatuja verisolujen kantasoluja (vertaa Luuytimensiirto).

Kaposin sarkooma

Harvinainen pahanlaatuinen verisuonikasvain, joka esiintyy etupäässä ihossa, joskus muissa elimissä. Kaposin sarkooma voi ilmaantua immuunikato- eli AIDS-potilaalle taudin myöhäisvaiheessa.

Karsinoembryonaalinen antigeeni

CEA. Valkuaisaine, jonka pitoisuus veressä suurenee joidenkin adenokarsinoomien, etenkin paksu- ja peräsuolen syövän, yhteydessä. Sen määritystä käytetään hyväksi syövän diagnostiikassa ja potilaidenseurannassa (katso Merkkiaine).

Karsinogeeni

Kemiallinen, fysikaalinen, biologinen tai muu tekijä, joka aiheuttaa syöpää.

Karsinogeeninen

Syöpää aiheuttava, syöpävaaraa suurentava.

Karsinoidituumori

Katso Neuroendokriiniset kasvaimet.

Karsinooma

Yleisin syöpämuoto, joka saa alkunsa pintasolukosta eli epiteelistä. Pääosa keuhkojen, mahalaukun, suoliston, virtsarakon ja ihon syövistä on karsinoomia. Kasvain todetaan karsinoomaksi mikroskooppitutkimuksessa. Joskus karsinooma-sanaa käytetään virheellisesti tarkoittamaan yleensä syöpää. Karsinoomat jaetaan moniin alalajeihin, joita ovat mm. adenokarsinooma, basaalisolukarsinooma, levyepiteelikarsinooma, papillaarinen karsinooma, musinoosi karsinooma ja uroteliaalinen karsinooma.

Karsinoosi

Syövän etäpesäkkeiden esiintyminen pieninä saarekkeina tai yhtenäisempänä kasvainmattona kehonontelon sisäpinnalla (esimerkiksi keuhkopussin pleurakarsinoosi ja vatsakalvonontelon peritoneaalikarsinoosi).

Kartoitus

Isotooppikartoitus, gammakuvaus. Kuvantamismenetelmä, joka perustuu siihen, että elimistöön saatettu radioaktiivinen aine jakautuu epätasaisesti eri kudoksiin. Kehon ulkopuolella sijaitsevan säteilyntunnistuslaitteen (kartoittimen, gammakameran) avulla tutkittavasta elimestä saadaan kuva, jonka yksityiskohdat antavat tietoa mm. elimen eri osien toiminnallisesta aktiivisuudesta ja mahdollisista kasvainmaisista muodostumista. Kartoitusta käytetään esimerkiksi kilpirauhassyövän diagnostiikassa ja luustossa olevien etäpesäkkeiden etsinnässä.

Karvasoluleukemia

Harvinainen kroonisen imusoluleukemian sukuinen veritauti, jonka soluille on ominaista elektronimikroskoopissa näkyvä solukalvon nukkaisuus.

Kastraatio

Kivesten tai munasarjojen poistaminen leikkauksella tai niiden hormoninerityksen lopettaminen lääkkeiden avulla. Munasarjojen hormonineritys voidaan lopettaa myös sädetyksellä. Kastraatiota käytetään joskus syövän hoidossa. Esimerkiksi eturauhasen syövässä kivesten hormonitoiminnan lopettaminen päättää myös niiden erittämän testosteronihormonin eturauhasen syövän kasvua voimistavan vaikutuksen. Rintasyövässä (erityisesti ennen vaihdevuosi-ikää) kastraation avulla estetään munasarjojen erittämän estrogeenihormonin rintasyöpäkudoksen kasvua edistävä vaikutus. Monet solunsalpaajat sammuttavat naisen munasarjojen hormoninerityksen ohimenevästi tai lopullisesti.

Kasvainmerkkiaine

Katso Merkkiaine.

Kasvunrajoitegeeni

Geeni, jonka tehtävänä on estää syöpägeenien toimintaa (katso Syöpägeeni). Jos kasvunrajoitegeenin toiminta häiriytyy, syöpägeenin toiminta vahvistuu ja syöpään johtava tapahtumasarja voi käynnistyä.

Kemosädehoito

Yleistyvä syövänhoitomenetelmä, jossa annetaan samanaikaisesti sädehoitoa ja lääkehoitoa.

Kemoterapia

Syövän solunsalpaaja- ja hormonihoito.

Keratoakantooma

Hyvänlaatuinen, vanhoilla ihmisillä esiintyvä ihokasvain.

Kerroskuvaus

Tomografia. Röntgentutkimusmenetelmä, jossa saadaan kuva yhdestä elimistön tasosta kerrallaan (vertaa Tietokonetomografia).

KLL

Krooninen lymfaattinen leukemia (katso Leukemia).

Klonaalisuus

Klonaliteetti. Solukon, esimerkiksi kasvainkudoksen, ominaisuutta kuvaava käsite. Syöpäkudos on usein monoklonaalista eli solut ovat keskenään samanlaisia ja syntyneet yhdestä solusta lukuisten solunjakautumisten kautta. Hyvänlaatuinen solukko taas on polyklonaalista eli solut ovat perimältään erilaisia, mukana on monta solulinjaa. Kasvaimen klonaalisuuden määrittämistä käytetään hyväksi syövän diagnostiikassa.

KML

Krooninen myelooinen leukemia (katso Leukemia).

Kobolttikanuuna

Syövän sädehoidossa aikaisemmin käytetty laite, jossa gammasäteilylähteenä on radioaktiivinen kobolttiisotooppi.

Koekaavinta

Kudosnäytteen saaminen mikroskooppitutkimukseen erityisen instrumentin avulla etenkin kohtuontelosta.

Koepala

Pieni, tavallisesti 1–20 mm:n läpimittainen kudospala, joka otetaan leikkauksessa (esimerkiksi ihosta tai rinnasta), tähystyksessä (esimerkiksi mahalaukusta tai suolesta) tai neulalla syvällä sijaitsevasta elimestä (esimerkiksi maksasta tai munuaisesta). Koepalan mikroskooppitutkimuksen tavoitteena on selvittää, onko siinä sairaalloisia muutoksia, esimerkiksi syöpäkudosta. Valtaosassa koepaloista ei löydy syöpää.

Koilosytoosi

Papilloomaviruksen aiheuttama kudosmuutos esimerkiksi tavallisessa syylässä ja sukuelinten kondyloomassa eli visvasyylässä. Soluissa, ns. koilosyyteissä, näkyy mikroskoopissa tyhjältä vaikuttava kohta (vakuoli). Tästä muutoksesta on apua HPV-infektion diagnostiikassa.

Kokokehon sädetys

Tiettyjen syöpämuotojen, erityisesti leukemioiden ja lymfoomien, hoitotapa, jossa säteilytyksen kohteena on koko keho.

Kolangiokarsinooma

Sappitiehyistä alkunsa saanut pahanlaatuinen kasvain, joka sijaitsee joko maksassa tai sen ulkopuolella.

Kolektomia

Paksusuolen poisto.

Kolloidikarsinooma

Katso Musinoosi karsinooma.

Kolonoskopia

Paksusuolen tähystys (katso Tähystys).

Kolorektum

Paksusuolesta (koolon) ja peräsuolesta (rektum) käytetty yhteisnimitys.

Kolostomia

Paksusuoliavanteen teko esimerkiksi peräsuolen poiston yhteydessä (vertaa Kolostooma).

Kolostooma

Paksusuoliavanne. Leikkauksessa tehty aukko paksusuolesta vatsaniholle. Kolostoomapotilaan suolensisältö poistuu peräaukon asemesta kolostooman kautta.

Kolposkopia

Emättimen ja kohdunnapukan tähystys, jossa käytetään mikroskooppioptiikalla varustettua laitetta, kolposkooppia.

Kondrosarkooma

Rustosyöpä. Rustosolukosta alkunsa saanut pahanlaatuinen kasvain.

Kondylooma

Visvasyylä. Ulkoisissa sukuelimissä ja peräaukon ympäristössä esiintyvä hyvänlaatuinen kasvainmainen tai laakea muodostuma, jossa esiintyy tyypillisiä solumuutoksia (katso Koilosytoosi). Kohdunkaulan kondyloomilla on yhteys kohdunkaulan syövän syntyyn. Kondylooman aiheuttaa papilloomavirus (HPV).

Konformaalinen sädehoito

Kohteenmuotoinen sädehoito. Kolmiulotteinen eli 3D-sädehoito. Sädehoitomenetelmä, jossa sädehoito kohdennetaan kasvaimeen useista eri suunnista niin, että hoidettava alue on tarkasti juuri kasvain ja ympäröivät terveet kudokset saavat mahdollisimman vähän säteilyä.

Konisaatio

Leikkaus, jossa kohdunkaulasta poistetaan kartiomainen osa. Konisaatiota käytetään kohdunkaulan syövän esiasteiden hoitona.

Koolon

Paksusuoli. Ohutsuolen ja peräsuolen välissä oleva suolen osa.

Kordooma

Selkärangassa ja kallonpohjassa esiintyvä harvinainen luukasvain.

Koriokarsinooma

Istukkasyöpä. Harvinainen pahanlaatuinen kasvain, jota tavataan kohdussa (syntyy istukkakudoksesta) ja kiveksissä (syntyy, kun sukusolujen esiasteiden muodostama kasvainkudos erilaistuu).

Koriongonadotropiini

Istukkagonadotropiini, hCG. Istukan erittämä hormoni. Myös jotkut kasvaimet (teratooma, istukkasyöpä) erittävä hCG:tä, jonka pitoisuuden määritystä seerumista käytetään näiden kasvainten diagnostiikassa ja potilaiden seurannassa (vertaa Merkkiaine).

Kraniofaryngeooma

Eräs kallonpohjan hyvänlaatuinen kasvain.

Kromosomi

Solun perimäaineksen yksikkö. Ihmisen jokaisessa solussa on 23 kromosomiparia eli yhteensä 46 kromosomia, joissa sijaitsevat kaikki 20 000–25 000 geeniä. Kunkin kromosomiparin toinen kromosomi on peräisin isältä, toinen äidiltä (vertaa Geeni).

Krooninen leukemia

Katso Leukemia.

Krukenbergin tuumori

Ruoansulatuskanavan kasvaimen, erityisesti mahasyövän, lähettämä etäpesäke munasarjassa.

Kryohoito

Jäädytyshoito, jota käytetään esimerkiksi kohdunkaulan syövän esiasteiden tai joskus ihon tyvisolusyövän eli basaliooman hoitona.

Kuolleisuus

Mortaliteetti. Tiettyyn tautiin määräajassa (tavallisesti vuodessa) kuolleiden luku suhteutettuna väestön määrään. Käsitettä käytetään epidemiologisessa tutkimustyössä (vertaa Ilmaantuvuus).

Kuratiivinen hoito

Parantava hoito. Leikkaus tai sädehoito on kuratiivinen, jos on todennäköistä, että kaikki kasvainkudos saadaan poistetuksi tai tuhotuksi. Rinnakkaiskäsite on palliatiivinen eli oireenmukainen hoito (vertaa Palliatiivinen hoito).

Kuvantamismenetelmät

Eri tautien diagnostiikassa käytettyjä tutkimusmenetelmiä, joissa elimistä tai kehon eri alueista saadaan kuvia filmille tai tietokoneen päätteelle. Näitä kuvia tulkitsevat radiologian erikoislääkärit. Kuvantamismenetelmiä ovat mm. röntgentutkimukset, magneettikuvaukset, isotooppikartoitukset ja kaikututkimukset.

Kysta

Pintasolukon verhoama ontelomuodostuma, rakkula. Kysta voi olla pieni (esimerkiksi hampaan juuressa) tai se voi sisältää useita litroja nestettä (esimerkiksi munasarjassa).Osa kystoista on hyvänlaatuisia kasvaimia. Myös pahanlaatuisissa kasvaimissa voi olla kooltaan vaihtelevia kystamuodostumia.

Kystadenokarsinooma

Esimerkiksi haimassa esiintyvä karsinooma, jossa esiintyy ontelorakenteita (kystoja).

Kystektomia

Virtsarakon poisto.

Kystoskopia

Virtsarakon tähystys (katso Tähystys).

L

Langerhansinsolukasvain

Harvinainen ihosyöpä, joka saa alkunsa ihossa olevista immunologiseen järjestelmään kuuluvista Langerhansin soluista.

Laparoskooppinen kirurgia

Kirurgisten hoitotoimien tekeminen pienistä viilloista vatsaonteloon vietyjen instrumenttien ja tähystyslaitteiden avulla (vertaa Laparoskopia)

Laparoskopia

Vatsaontelon tähystys putkimaisen laitteen avulla. Laparoskopiaa käytetään vatsaontelon elinten tutkimiseen esimerkiksi syövän diagnostiikassa, levinneisyyden arvioinnissa ja enenevässä määrin myös hoidossa (vertaa Laparoskooppinen kirurgia).

Laparotomia

Leikkaus, jossa avataan vatsaonteloja voidaan tehdä erilaisia vatsaontelon elimiin kohdistuvia toimenpiteitä.

Laryngektomia

Kurkunpään poisto.

Laryngoskopia

Kurkunpään tähystys (katso Tähystys).

Larynx

Kurkunpää.

Leiomyooma

Sileän lihaskudoksen hyvänlaatuinen kasvain.

Leiomyosarkooma

Sileän lihaskudoksen pahanlaatuinen kasvain.

Lentigo

Pieni, melaniinista tumma ihoalue. Muutos on yleensä hyvänlaatuinen, mutta lentigon pahanlaatuinen muoto (lentigo maligna) voi olla melanooman lähtökohta.

Leukemia

Pahanlaatuinen tauti, jolle on ominaista valkosolujen liikatuotanto ja epäkypsien valkosolumuotojen esiintyminen veressä, puhekielessä verisyöpä. Leukemian kaksi päätyyppiä ovat luuydin- eli myelooinen leukemia ja imusolu- eli lymfaattinen leukemia. Molemmat päätyypit esiintyvät joko akuuttina (mm. myeloblastinen ja lymfoblastinen leukemia) tai kroonisena muotona. Muita leukemiatyyppejä ovat mm. myelomonosytaarinen leukemia ja karvasoluleukemia.

Leukoplakia

Suuontelon tai ulkoisten sukuelinten limakalvon tarkkarajaisina vaaleina alueina ilmenevä muutos, jossa pintasolukko (epiteeli) on paksuntunut. Jos pintasolukossa on samalla rakennepoikkeavuuksia, leukoplakiaa pidetään syövän esiasteena.

Levinneisyys(aste)

Stage. Arvio siitä, miten laajalle syöpä on levinnyt. Se perustuu tietoihin kasvaimen koosta ja tunkeutumisesta lähielimiin sekä etäpesäkkeiden esiintymisestä. Kasvaimen levinneisyysaste on tärkeä, kun päätetään syövän hoidosta ja arvioidaan potilaan paranemisen todennäköisyyttä eli ennustetta (vertaa TNM-luokitus).

Levyepiteelikarsinooma

Pintasolukosta alkunsa saanut syöpä, jonka mikroskooppiselle rakenteelle on ominaista samankaltaisuus ihon pintasolukon (epidermiksen) kanssa. Tätä kasvainmuotoa esiintyy mm. keuhkoissa, ruokatorvessa, ihossa ja kohdunkaulassa.

Leydiginsolukasvain

Harvinainen kiveskasvain, joka saa alkunsa kiveksen välisoluista (Leydigin soluista). Se erittää miessukuhormonia ja on useimmiten hyvänlaatuinen.

Li–Fraumenin oireyhtymä

Vallitsevasti periytyvä tila, jolle ovat ominaisia eri elinten kasvaimet (mm. aivokasvaimet, nuorten naisten rintasyövät ja lasten pehmytkudossarkoomat).

Liitännäishoito

Katso Adjuvanttihoito.

Lineaarikiihdytin

Laite, jolla aikaan saadaan sädehoidossa käytettävää syvälle tunkeutuvaa säteilyä.

Lipooma

Hyvänlaatuinen rasvakasvain.

Liposarkooma

Pahanlaatuinen rasvakasvain.

Lobulaarinen karsinooma

Rinnan rauhastiehyistä peräisin oleva syöpä. Toinen rintasyövän kahdesta päätyypistä, joka todetaan kudosleikkeen mikroskooppisessa tutkimuksessa.

Luokituslaparotomia

Vatsaontelon avausleikkaus (laparotomia), jonka tarkoituksena on todeta kasvaimen levinneisyys vatsaontelon alueella. Tutkimus on jäämässä pois käytöstä, kun kuvantamismenetelmät ovat kehittyneet.

Luonnolliset tappajasolut

Katso Tappajasolut.

Luuytimensiirto

Hoitomuoto, jossa annetaan potilaan omaa, aikaisemmin säilöön otettua tai luovuttajasta saatua luuydintä tavoitteena uudistaa luuytimen verisolutuotanto. Luuytimensiirtoa käytetään esimerkiksi leukemiassa (luovutettu ydin) ja imukudossyövässä (oma ydin) voimakkaan, luuytimen lamauttaneen lääke- tai sädehoidon jälkeen (vertaa Kantasolusiirto).

Lymfaattinen leukemia

Katso Leukemia.

Lymfooma

Joukko erilaisia imukudoksesta alkaneita, ennusteeltaan vaihtelevia pahanlaatuisia kasvaimia. Lymfoomien kaksi päätyyppiä ovat Hodgkinin lymfooma ja non-Hodgkin-lymfoomat (NHL). Non-Hodgkin-lymfoomat ovat joko B-solu- tai ja T-solulymfoomia. Lymfoomia esiintyy paitsi imusolmukkeissa myös monissa muissa elimissä (vertaa B-solu, T-solu).

M

Magneettikuvaus

MRI. Röntgentutkimukseen verrattavissa oleva tutkimusmenetelmä, jossa tutkittavasta elimestä muodostetaan tietokoneen avulla kuva magneettikenttämuutosten perusteella.

Maligni

Pahanlaatuinen. Käsite viittaa kasvaimen leviämis- ja uusiutumistaipumukseen. Syöpä on pahanlaatuinen kasvain. Vastakohta on benigni eli hyvänlaatuinen.

Maligni fibroottinen histiosytooma

Eräs sidekudoksen pahanlaatuinen kasvain (sarkooma).

MALT-lymfooma

Limakalvon imukudoksesta (esimerkiksi mahassa) alkanut lymfooma. MALT = mucosa-associated lymphoma tissue.

Mammakarsinooma

Rintasyöpä.

Mammografia

Rintojen röntgentutkimus, jonka tavoitteena on selvittää rinnanrakennetta ja etsiä alkuvaiheen rintasyöpää. Mammografiaa käytetään erilaisten normaalista poikkeavien rintalöydösten tutkimiseen (kliininen mammografia) ja rintasyövän varhaisvaiheiden etsimiseen oireettomista naisista (seulontamammografia).

Manttelihoito

Sädehoitomenetelmä, jossa hoito kohdistetaan tietyllä tavalla vartalon yläosan imusolmukealueisiin.

Manttelisolulymfooma

Eräs lymfoomatyyppi.

Markkeri

Katso Merkkiaine.

Mastektomia

Rinnan poisto.

Mastopatia

Rinnan hyvin yleinen sairaalloinen tila, joka aiheutuu hormonaalisista tekijöistä ja joka ilmenee rinnan eriasteisena kyhmyisyytenä. Se ei ole kasvaintauti, eikä siihen yleensä liity suurentunutta rintasyöpävaaraa. Osa mastopatiamuutoksista näkyy mammografiassa.

Mediastinum

Välikarsina. Keuhkojen välissä oleva tila.

Medullaarinen karsinooma

1. Eräs rintasyövän muoto.

2. Kilpirauhasen harvinainen pahanlaatuinen periytyvä kasvain.

Medulloblastooma

Eräs aivokasvaintyyppi.

Melanooma

Tummasyöpä, tummasolusyöpä. Ihon pintakudoksen tai silmän väri- ja suonikalvon melaniinia (ruskeaa väriainetta) tuottavan solukon pahanlaatuinen kasvain. Ihomelanoomat luokitellaan kasvainkudoksen mikroskooppisen rakenteen perusteella eri tyyppeihin, joista yleisimmät ovat nodulaarinen melanooma, pinnallisesti leviävä (superficially spreading) melanonma ja lentigo malignasta alkava melanooma.

Meleena

Veren esiintyminen ulosteessa. Meleena on paksu- ja peräsuolensyövän tärkeä oire.

Meningeooma

Aivokalvokasvain. Tavallisesti meningeooma on mikroskooppitutkimuksen mukaan hyvänlaatuinen, mutta se voi sijaintinsa vuoksi aiheuttaa vakavia ongelmia.

MEN-oireyhtymä

Ryhmä periytyviä tiloja, joille on ominaista hyvän- ja pahanlaatuisten kasvainten esiintyminen umpirauhasissa. MEN = multippeli endokriininen neoplasia.

Merkelinsolukarsinooma

Eräs harvinainen ihosyöpätyyppi.

Merkkiaine

Kasvainkudoksesta vereen erittyvä aine, jonka löytyminen tai jonka pitoisuuden suureneminen ajan myötä viittaa syövän olemassaoloon tai uusiutumiseen.

Mesoteeli

Kehononteloita (keuhkopussia, sydänpussia ja vatsakalvononteloa) verhoava yhden solukerroksen paksuinen solukko. Sen pahanlaatuinen kasvain on mesoteliooma.

Mesoteliooma

Keuhkopussia, sydänpussia ja vatsakalvononteloa verhoavasta ohuesta solukerroksesta alkunsa saanut harvinainen kasvain, useimmiten pahanlaatuinen. Suuri osa mesotelioomista on asbestialtistuksen aiheuttamia.

Metaplasia

Kudoksen muuttuminen toiseksi, sijainti paikalle epätyypilliseksi kudokseksi, esimerkiksi keuhkoputken lieriöepiteelin muuttuminen tulehduksen tai muun syyn takia kerrostuneeksi levyepiteeliksi.

Metastaasi

Katso Etäpesäke.

Mikrokalkkiutumat

Mammografiakuvassa todettavat pienet kalkkiutumajyväset maitorauhasessa. Ne voivat olla merkki rintasyövästä.

Mitoosi

Solunjakautuminen. Mikroskooppitutkimuksessa kasvainsolujen jakautumistiheyttä ja mitoosivaiheessa olevien solujen rakennetta käytetään hyväksi, kun tehdään päätelmiä kasvaimen hyvän- tai pahanlaatuisuudesta.

M-komponentti

Katso Paraproteinemia.

Mola hydatidosa

Katso Rypäleraskaus.

Monoklonaaliset vasta-aineet

Vasta-aineet, joita tuotetaan laboratoriossa tietynlaisten perimältään yhdenmukaisten solujen (solukloonin) viljelmissä. Monoklonaalisilla vasta-aineilla on merkitystä kokeellisessa syöpätutkimuksessa ja enenevässä määrin myös tautien diagnostiikassa ja hoidossa.

Mortaliteetti

Katso Kuolleisuus.

MRI

Magnetic resonance imaging. Katso Magneettikuvaus.

Mukoepidermoidikarsinooma

Eräs sylkirauhassyövän tyyppi.

Mukoosa

Limakalvo. Ruoansulatuskanavan, hengitysteiden ja virtsateiden sisäpintaa verhoava kudoskerros, jonka pinnalla on epiteeli ja sen alla sidekudosta, sileää lihasta ja rauhasia. Syövät (karsinoomat) saavat usein alkunsa limakalvon pintasolukosta.

Mukosellulaarinen karsinooma

Karsinooma, jossa on mikroskooppitutkimuksen mukaan limaa sisältäviä kasvainsoluja.

Multifokaalinen

Monipesäkkeinen. Kasvain on multifokaalinen, kun se esiintyy tietyssä elimessä monena erillisenä saarekkeena eikä – niin kuin tavallisesti– yhtenä laajenevana muodostumana.

Multippeli myelooma

Katso Myelooma.

Musinoosi karsinooma

Karsinoomatyyppi, jossa esiintyy mikrokooppitutkimuksessa havaittavaa limaa kasvainsoluissa tai niiden ulkopuolella (vertaa Karsinooma).

Mutaatio

Solun perimän (DNA:n, geenin) rakennemuutos, joka voi johtaa solun kuolemaan. Jos muuttunut geeni siirtyy solun jakautuessa tytärsoluihin, syntyy solukko, jossa on tuon muuttuneen geenin aiheuttama solun rakenteen tai toiminnan muutos. Syövän katsotaan kehittyvän eri syistä syntyneiden mutaatioiden seurauksena.

Mutageeni

Aine, joka aiheuttaa mutaatioita (katso Mutaatio).

Mutageeninen

Mutaatioita aiheuttava (katso Mutaatio).

Mycosis fungoides

Ihon harvinainen kasvaintauti, joka ilmenee useina kyhmymäisinä muodostumina. Mycosis fungoideson luonteeltaan lymfooma eli imukudossyöpä.

Myelodysplastinen oireyhtymä

Monimuotoinen ryhmä luuytimen sairauksia, joille on alkuvaiheessa ominaista luuytimessä muodostuvien verisolujen vähyys, mutta joilla on taipumus muuttua myöhemmin akuutiksi leukemiaksi.

Myelofibroosi

Sairaus, jossa luuytimen verta muodostava solukko ensin lisääntyy mutta korvautuu myöhemmin sidekudoksella. Myelofibroosi voi muuttua vuosien kuluttua leukemiaksi.

Myelooinen leukemia

Katso Leukemia.

Myelooma

Luuydinsyöpä, jonka alkusolukkona ovat plasmasolut ja joka yleensä esiintyy iäkkäillä ihmisillä.

Myooma

Lihaskudoksen hyvänlaatuinen kasvain.

Myosarkooma

Lihaskudoksen pahanlaatuinen kasvain.

N

Nasopharynx

Nenänielu.

Natiivikuvaus

Röntgenkuvaus ilman varjoainetta. Tavallisimmat natiivikuvat otetaan rintakehän elimistä (thoraxröntgen) ja luista.

Nausea

Pahoinvointi.

Neevus

Pigmenttiluomi, syntymämerkki. Ihon väriainetta tuottavan solukon hyvänlaatuinen kasvain, joka harvoin muuttuu pahanlaatuiseksi kasvaimeksi, melanoomaksi.

Nefroblastooma

Lasten pahanlaatuinen munuaiskasvain, Wilmsin tuumori.

Nekroosi

Kuolio. Solukuolemien seurauksena syntynyt paikallinen kuollut kudoskohta. Syöpäkudoksessa on usein kuolioalueita, varsinkin säde- ja lääkehoidon seurauksena.

Neoadjuvanttihoito

Alkuhoito. Ennen syövän paikallishoitoa (leikkausta tai sädehoitoa) annettava lääkehoito, jonka tavoitteena on pienentää kasvainta ja parantaa leikkauksen ja sädehoidon tuloksia. Samalla saadaan tietoa annettujen lääkkeiden tehosta.

Neoplasma

Kasvain. Neoplasma malignum on pahanlaatuinen kasvain eli syöpä.

Neulabiopsia

Paksuneulabiopsia. Kudosnäytteen ottaminen ontolla neulalla mikroskooppitutkimusta varten esimerkiksi maksasta, munuaisesta tai eturauhasesta (vertaa Ohutneulabiopsia).

Neuroblastooma

Lasten hermokudoskasvain, joka saa alkunsa ns. sympaattisen hermoston soluista. Neuroblastooma voi sijaita esimerkiksi lisämunuaisessa tai vatsaontelon takatilassa.

Neuroendokriiniset kasvaimet

Ryhmä neuroendokriinisestä solukosta alkaneita kasvaimia, joista valtaosa sijaitsee mahasuolikanavassa ja kolmannes umpilisäkkeessä. Tähän ryhmään kuuluvia kasvaimia ovat mm. gastrinooma, insulinooma, merkelinsolukarsinooma ja pahanlaatuisuusasteeltaan vaihtelevat suolen karsinoidituumorit.

Neurofibromatoosi

Periytyvä tauti, jolle ovat ominaisia ihon hyvänlaatuiset hermotukikudoskasvaimet (neurofibroomat). Jokin näistä voi muuttua pahanlaatuiseksi sarkoomaksi. Neurofibromatooseja on kaksi päätyyppiä (NF1 ja NF2). NF1:n toinen nimi on von Recklinghausenin tauti.

Neurofibrooma

Hermotukikudoksen hyvänlaatuinen kasvain.

Neurofibrosarkooma

Hermotukikudoksen pahanlaatuinen kasvain.

NHL

Katso Non-Hodgkin-lymfooma.

Nodulaarinen melanooma

Katso Melanooma.

Non-Hodgkin-lymfooma

NHL. Pahanlaatuisten imukudoskasvainten eli lymfoomien ryhmä, johon kuuluvat muut lymfoomat kuin Hodgkinin lymfooma. Non-Hodgkin-lymfoomia esiintyy imusolmukkeiden lisäksi myös muissa elimissä (mm. nielussa, mahassa, suolessa, ihossa ja aivoissa).

O

Obduktio

Ruumiinavaus. Patologin tekemän lääketieteellisen ruumiinavauksen tarkoituksena on selvittää vainajan taudit ja kuolemansyy.

Obstruktio

Tukos, ahtauma. Putkimaisen elimen (ruokatorven, suolen, virtsanjohtimen, sappitiehyen jne.) ontelon kaventuma tai tukkeuma, jonka aiheuttajana voi olla moni sairaalloinen tila, mm. syöpä. Sädehoidon seurauksena voi kehittyä arpikudoksen aiheuttama obstruktio.

Ohjelmoitunut solukuolema

Katso Apoptoosi.

Ohutneulabiopsia

ONB. Menetelmä, jossa imetään ohuella ontolla neulalla ja ruiskulla tutkittavasta kohteesta soluja mikroskooppitutkimusta varten. Kyseessä on sytologinen eli solututkimus, jota käytetään mm. rinnan, kilpirauhasen, eturauhasen ja maksan kasvainta epäiltäessä (vertaa Neulabiopsia).

Oireyhtymä

Syndrooma. Tila, jota luonnehtivat potilaalla samanaikaisesti esiintyvät oireet ja löydökset ja joka esiintyy eri potilailla jokseenkin samanlaisena.

Okasolusyöpä

Katso Levyepiteelikarsinooma.

Oligodendrogliooma

Eräs aivokasvaintyyppi.

Onkogeeni

Katso Syöpägeeni.

Onkologi

Syöpätautien erikoislääkäri, jonka toimialaan kuuluvat syövän sädehoito ja lääkehoito.

Onkologia

Lääketieteen ala, joka käsittää syöpätautien diagnostiikan, hoidon ja kuntoutuksen, suppeammassa mielessä syövän sädehoidon ja lääkehoidon.

Onkosytooma

Hyvänlaatuinen kasvain mm. munuaisessa. Se koostuu onkosyyttisoluista.

Ooforektomia

Munasarjan poisto.

Operaatio

Leikkaus.

Orkiektomia

Kiveksen poisto.

Osteoklastooma

Luun jättisolutuumori (katso Jättisolutuumori).

Osteosarkooma

Luusolukon pahanlaatuinen kasvain, yleisin luusyövän muoto.

Otsoni

Kaasumainen aine, eräs hapen kemiallinen muoto. Otsonin määrä korkealla ilmakehässä on viime vuosina monilla alueilla maapallolla pienentynyt, mikä lisää ultraviolettisäteilyä maapallon pinnalla. Otsonikadon on arveltu suurentavan tulevaisuudessa todennäköisyyttä sairastua ihosyöpään.

Ovaario

Munasarja.

P

PAD

Patologisanatominen diagnoosi. Kudosnäytteen mikroskooppitutkimuksen perusteella patologi tiivistää havaintonsa muutaman sanan mittaiseksi kudosopilliseksi diagnoosiksi, PAD:ksi. Suomessa on tapana ilmaista PAD latinaksi.

Pagetin tauti

1. Nänninpihan ihossa sekä peräaukon seudun ja naisen ulkoisten sukuelinten ihossa ja limakalvossa esiintyvä ihottuman tapainen muutos, joka etenkin rinnassa yleensä liittyy syvemmällä jo olevaan syöpään.

2. Suomessa harvinainen luusairaus, jossa vaara sairastua luusyöpään on suurentunut.

Pahanlaatuisuusaste

Erilaistumisaste, gradus. Mikroskooppitutkimukseen perustuva patologin näkemys kasvainkudoksen erilaistumisasteesta. Kasvaimen pahanlaatuisuusastetta käytetään hyväksi päätettäessä syövän hoidosta ja arvioitaessa potilaan ennustetta. Huonosti erilaistuneiden kasvainten ennuste on yleensä keskimääräistä huonompi, kun taas hyvin erilaistuneisiin kasvaimiin liittyy keskimääräistä parempi ennuste.

Paksuneulabiopsia

Kudosnäytteen ottaminen ontolla neulalla mikroskooppitutkimusta varten, neulabiopsia. Paksuneulabiopsiaa käytetään esimerkiksi eturauhasen syövän toteamiseen (vertaa Ohutneulabiopsia).

Palliatiivinen hoito

Oireita lievittävä, oireenmukainen (mutta ei parantava) hoito. Syövänleikkaus- tai sädehoito on palliatiivista, jos kasvainkudosta ei saada kokonaan poistetuksi tai tuhotuksi. Syövän palliatiivisia hoitomuotoja ovat esimerkiksi erilaiset ohitusleikkaukset suolensisällön kulun helpottamiseksi, kivun poistamiseen tähtäävä hoito sekä etäpesäkkeiden sädehoito.

Pankreas

Haima.

Papa-tutkimus

Kohdunkaulan kanavasta, kohdunsuusta ja emättimen pohjukasta irrotettujen solujen mikroskooppitutkimus, jossa arvioidaan naisen hormonitilannetta ja etsitään kohdunkaulan syöpään tai sen esiasteisiin viittaavia solumuutoksia. Nimitys Papa tulee menetelmän kehittäjästä, G. N. Papanicolaousta.

Papillaarinen karsinooma

Monessa elimessä esiintyvä karsinoomatyyppi, jossa esiintyy mikroskooppitutkimuksessa havaittavia pieniä tupsumaisia muodostumia (katso Karsinooma).

Papillooma

Hyvänlaatuinen kasvain, jolle ovat ominaisia tupsumaiset rakenteet. Papilloomia tavataan mm. ihossa, kurkunpäässä ja virtsarakossa.

Papilloomavirus

Katso HPV-infektio.

Paraneoplastinen oire

Kasvaimen aiheuttama oire, joka johtuu kasvainsolukon erittämästä hormonista tai muusta aineesta. Monet paraneoplastiset oireet viittaavat pikemminkin umpirauhasen sairauteen kuin kasvaintautiin. Paraneoplastisia oireita aiheuttavat etenkin pienisoluinen keuhkokarsinooma ja monet sarkoomat.

Paraproteinemia

Esimerkiksi multippelissa myeloomassa ja Waldenströmin makroglobulinemiassa esiintyvä löydös, jossa veressä on yhden immunoglobuliinityypin vahva ylimäärä (ns. M-komponentti).

Parenteraalinen

Ruoansulatuskanavan ulkopuolinen. Esimerkiksi suoneen annettava ravitsemus tai hoito on parenteraalista.

Patologi

Erikoislääkäri, joka tutkii ja tulkitsee mikroskoopin avulla kudosmuutoksia koepaloista ja leikkauksessa poistetuista elimistä. Patologin tehtäviin kuuluvat myös solunäytteiden tutkiminen ja lääketieteellisten ruumiinavausten tekeminen.

Patologia

Lääketieteen ala, joka selvittää tautien syntyä, luonnetta ja kehitystä lähinnä solujen, kudosten ja elinten rakennepoikkeavuuksien kannalta.

Pelvis

1. Munuaisallas.

2. Lantio.

Penis

Siitin.

Perioperatiivinen

Leikkauksen aikainen (esimerkiksi sädehoito).

Peritoneaalinen pseudomyksooma

Pseudomyxoma peritonei. Vatsakalvonontelossa esiintyvä hyytelömäinen limakasvain, jonka taustalla on usein umpilisäkkeen tai munasarjan limakarsinooma.

Peritoneum

Vatsakalvo, joka verhoaa peritoneaalionteloa eli vatsakalvononteloa.

Periytyvä syöpäalttius

Geenivirheistä johtuvia periytyviä tiloja, joihin liittyy suurentunut vaara sairastua syöpään. Periytyviä syöpäalttiuksia ovat mm. periytyvä nonpolypoottinen suolistosyöpä (katso HNPCC), familiaalinen adenomatoottinen polypoosi (katsoFAP), Peutz–Jeghersin oireyhtymä, periytyvä alttius sairastua rinta- ja munasarjasyöpään (katso BRCA1,BRCA2), MEN-oireyhtymä, Li–Fraumenin oireyhtymä ja retinoblastooma.

PET

Positroniemissiotomografia. Ionisoivaan säteilyyn perustuva kuvantamismenetelmä, jota käytetään muun muassa syövän diagnostiikassa ja hoidon suunnittelussa. PET-TT tarkoittaa PET-tutkimuksen ja tietokonetomografian yhdistämistä (vertaa Tietokonetomografia).

Peutz–Jeghersin oireyhtymä

Periytyvä tila, jossa todetaan runsaasti määrätyyppisiä polyyppeja paksu- ja peräsuolessa.

Pharynx

Nielu.

Phyllodes-kasvaimet

Rinnan sidekudoksesta alkaneita kasvaimia, joista etenkin kookkaat voivat käyttäytyä pahanlaatuisen kasvaimen tavoin.

Pienisolukarsinooma

Pienisolusyöpä. Eräs keuhkosyövän (ja joidenkin muiden elinten syöpien) muoto. Kasvain päätellään pienisolukarsinoomaksi mikroskooppitutkimuksessa.

Pikaleiketutkimus

Jääleiketutkimus. Nopeasti jäädytetystä kudosnäytteestä leikkauksen aikana tehtävä mikroskooppitutkimus, jonka tuloksen perusteella päätetään, miten leikkausta jatketaan.

PIN

Prostatic intraepithelial neoplasia. Mikroskooppitutkimuksessa todettava eturauhasen kudosmuutos (atypia). Lieväasteinen PIN on hyvänlaatuinen löydös, vahva-asteista PIN-muutosta pidetään syövän esiasteena.

Pinealooma

Aivoissa sijaitsevan käpyrauhasen eli käpylisäkkeen kasvain.

Pinnallisesti leviävä melanooma

Katso Melanooma.

Pintasyöpä

In situ -karsinooma, carcinoma in situ. Esimerkiksi kohdunkaulan tai ihon pinnallinen syöpä, jossa kasvainsoluja on vain epiteelin sisällä mutta ei alla olevassa kudoksessa.

Plasmosytooma

Plasmasoluista koostuva yleensä hyvänlaatuinen kasvain, jonka pahanlaatuinen muoto on multippeli myelooma.

Pleomorfia

Kasvainkudoksen solujen ja tumien koon ja muodon suuri vaihtelu, joka on yksi pahanlaatuisuuden merkki.

Pleomorfinen adenooma

Katso Sekatuumori.

Pleura

Keuhkopussi, joka verhoaa pleuraonteloa eli keuhkopussinonteloa.

PNET

Primaarinen neuroektodermaalinen tuumori. Eräs aivokasvaintyyppi.

Pneumektomia

Keuhkon poisto.

Polycythaemia vera

Pahanlaatuinen veritauti, jossa punasoluja syntyy luuytimessä liikaa.

Polypoosi

Polyyppien runsas esiintyminen etenkin paksu- ja peräsuolessa. Suuri osa suoliston polypooseista on periytyviä.

Polyyppi

Onteloelimen (mahan, suolen, virtsarakon jne.) sisäpinnasta onteloon työntyvä sormimainen, usein kapealla kannalla seinämään kiinnittynyt muodostuma, joka voi olla kasvain (useimmiten hyvänlaatuinen) tai tulehduksen aiheuttama. Polyyppeja on myös ihossa. Polyypin luonne selviää mikroskooppitutkimuksessa.

Postoperatiivinen

Leikkauksen jälkeinen (hoito, kipu, lääkitys jne.).

PR

1. Osittainen hoitovaste, partial response. Kasvain pienenee hoidon ansiosta (katso Hoitovaste).

2. Progesteronireseptori (katso Hormonireseptori).

Premaligni

Prekanseroosi, syöpää edeltävä. Premaligni tila on syövän esiaste eli kudosmuutos, jolla on taipumus muuttua pahanlaatuiseksi.

Preoperatiivinen

Ennen leikkausta tapahtuva (hoito, lääkitys, tutkimus jne.).

Prevalenssi

Vallitsevuus. Määrä hetkellä elossa olevien, tiettyä tautia sairastavien luku suhteutettuna väestön määrään. Käsitettä käytetään epidemiologisessa tutkimustyössä.

Preventio

Ehkäisy, ennaltaehkäisy. Syövän ensisijainen preventio (primaarinen preventio) tarkoittaa syövän syiden poistamista tai niille altistumisen vähentämistä (esimerkiksi keuhkosyövän ehkäisy vaikuttamalla tupakointiin ja keuhkopussin syövän ehkäisy poistamalla asbestialtistus). Preventiolla tarkoitetaan myös syövän esivaiheiden toteamista tavoitteena varsinaisen syövän synnyn estyminen sekä syövän varhaistoteamista, jotta mahdollisimman moni potilas paranisi (esimerkiksi mammografiatutkimukset alkuvaiheen rintasyöpien löytämiseksi).

Primaarikasvain

Se potilaan kasvain, joka syntyi ensimmäisenä ja jonka seurauksena voi myöhemmin kehittyä etäpesäkkeitä (sekundaarikasvaimia) muihin elimiin. Potilaalle voi ilmaantua kaksi tai useampia toisistaan riippumattomia primaarikasvaimia (esimerkiksi rintasyöpä ja ihosyöpä).

Prognoosi

Katso Ennuste.

Proktoskopia

Peräsuolen (etenkin sen loppuosan) tähystys (katso Tähystys).

Prolaktinooma

Aivolisäkkeen hyvänlaatuinen kasvain, jonka solukko erittää prolaktiinihormonia.

Prostata

Eturauhanen.

Prostataspesifinen antigeeni

PSA. Seerumin PSA-tason määritystä käytetään eturauhasen syövän diagnostiikassa ja potilaiden seurannassa (syövän merkkiaineena).Vuonna 2009 julkaistu eurooppalainen tutkimus osoitti, että seerumin PSA-pitoisuuden mittaamiseen perustuva seulonta ja siihen liittyvät jatkotutkimukset sekä löytyneiden eturauhasen syöpien hoito pienentävät kuolleisuutta eturauhasen syöpään. Tällainen tutkimustulos on edellytys laajamittaisen seulonta-ohjelman aloittamiselle. Seulonnassa todetaan kuitenkin myös sellaisia syöpiä, joita ei tarvitsisi aktiivisesti hoitaa.

Prostatektomia

Eturauhasen poisto.

Proto-onkogeeni

Esisyöpägeeni. Normaalin solungeeni, joka voi muuttua syöpää aiheuttavaksi syöpägeeniksi.

PSA

Katso Prostataspesifinen antigeeni.

Pseudomyxoma peritonei

Katso Peritoneaalinen pseudomyksooma.

R

Rabdomyosarkooma

Poikkijuovaisen lihaskudoksen pahanlaatuinen kasvain.

Radikaalinen

Hoitoa kuvaava käsite. Leikkaus tai sädehoito on radikaalinen, jos kasvain poistetaan tai tuhotaan kokonaan (kuratiivinen eli parantava hoito). Sana voi tarkoittaa myös tavanomaista laajempaa leikkausta. Sana on vakiintunut tarkoittamaan määrätavalla tehtyä leikkausta (operatio radicalis).

Radiojodihoito

Kilpirauhasen syövän hoitoon käytetty sädehoitomenetelmä, jossa potilas juo radioaktiivista jodia sisältävää nestettä. Jodi hakeutuu kilpirauhaseen, jossa se tuhoaa kasvainkudosta.

Radionuklidit

Radioaktiivisia tai radioaktiivisiksi tehtyjä alkuaineita, joita käytetään syövän hoidossa niiden lähettämän syöpäsoluja tuhoavan ionisoivansäteilyn takia.

Radioresistentti

Kasvaimen ominaisuus: radioresistenttiin kasvaimeen sädehoito tehoaa huonosti. Vastakohta on sädeherkkä kasvain, johon sädehoito tehoaa hyvin.

Radon

Radioaktiivinen kaasu, jota syntyy maaperän uraanin hajotessa. Radon hajoaa myös itse radioaktiivisiksi aineiksi, joille altistuminen voi suurentaa keuhkosyövän vaaraa. Tämän takia asuntoilman sallitulle radonpitoisuudelle on säädetty yläraja.

Rekonstruktio

Korjaus, ennallistaminen. Esimerkiksi rintaleikkauksessa tai sen jälkeen voidaan tehdä rekonstruktio- eli korjausleikkaus, jossa rinnan muotoja koko pyritään palauttamaan mahdollisimman lähelle vastakkaista tervettä rintaa.

Rektoskopia

Peräsuolen tähystys (katso Tähystys).

Rektum

Peräsuoli.

Relapsi

Taudin uusiutuminen.

Remissio

Potilaan tilan koheneminen ja taudin aiheuttamien oireiden ja löydösten lievittyminen. Remissio on usein tilapäinen, mutta voi jäädä pysyväksi (vertaa Hoitovaste).

Resektio

Leikkaus, jossa elimen osa poistetaan (keuhkoresektio, maharesektio jne.).

Reseptori

Katso Hormonireseptori.

Residiivi

Uusiutuma. Kasvaimen uusiutuminen onnistuneen ensihoidon jälkeen.

Resistenssi

1. Lääkkeen hoitovaikutuksen puuttuminen, esimerkiksi tietyn solunsalpaajan tehottomuus tietyn syövän hoidossa.

2. Sormitunnustelussa esimerkiksi vatsaontelossa havaittava epänormaali muodostuma, joka voi olla kasvain.

Retinoblastooma

Pienten lasten harvinainen pahanlaatuinen silmäkasvain, joka voi olla periytyvä.

Ruskuaispussikasvain

Munasarjan ja kiveksen kasvaintyyppi, joka erittää alfafetoproteiinia (AFP:tä). AFP:n pitoisuuden määritystä seerumista käytetään merkkiaineena ruskuaispussikasvainten diagnostiikassa ja potilaiden seurannassa.

Rypäleraskaus

Mola hydatidosa. Alkuraskaudessa esiintyvä tilanne, jossa todetaan istukasta muodostuneita rakkuloita ja alkio puuttuu. Joskus rypäleraskaus johtaa istukkasyövän syntyyn.

S

Saattohoito

Terminaalihoito. Ennen kuolemaa annettu oireenmukainen, elämänlaatua parantava hoito tilanteessa, jossa parantavaan hoitoon ei enää ole mahdollisuuksia. Sanalla tarkoitetaan erityisesti saattokodeissa annettavaa hoitoa.

Saattokoti

Hoitolaitos, jossa annetaan saattohoitoa (vertaa Saattohoito).

Sairastuvuus

Katso Ilmaantuvuus.

Sarkooma

Tukikudoksen pahanlaatuinen kasvain, joka saa alkunsa esimerkiksi luu-, rusto-, lihas- tai rasvakudoksesta.

Schwannooma

Hermotukisolujen (Schwannin solujen) hyvänlaatuinen kasvain.

Second look –leikkaus

Katso Varmistusleikkaus.

Sekatuumori

Kasvain, jossa on pintasolukosta ja tukisolukosta alkunsa saaneita kudoksia. Sekatuumoreita esiintyy esimerkiksi sylkirauhasissa. Sekatuumorien uusi nimi on pleomorfinen adenooma.

Sekundaarikasvain

Katso Etäpesäke.

Semimaligni

Puolipahanlaatuinen. Sana tarkoittaa kasvainta, joka ei ole aivan hyvänlaatuinen, mutta jonka keskimääräinen kliininen kulku ei ole yleensä varsinaiselle pahanlaatuiselle kasvaimelle ominainen. Kasvaimen luonne voidaan määrittää semimaligniksi mikroskooppitutkimuksessa. Esimerkiksi jotkut munasarjakasvaimet kuuluvat tähän ryhmään.

Seminooma

Yleisin kiveskasvain. Vastaavaa munasarjakasvainta kutsutaan dysgerminoomaksi.

Seniili keratoosi

Solaarikeratoosi. Auringonvalolle alttiin ihoalueen pintasolukon rakennepoikkeavuus, jota pidetään syövän (levyepiteelikarsinooman) esiasteena.

Seniili verruka

Vanhuudensyylä, seborrooinen keratoosi, seborrooinen verruka .Ihon pintasolukon hyvänlaatuinen liikakasvu.

Sertolinsolukasvain

Eräs harvinainen kiveskasvaintyyppi, joka on saanut alkunsa kiveksen siementiehyiden tukisoluista (Sertolin soluista).

Seulonta

Taudin tai sen esiasteen etsiminen oireettomasta väestöstä yksinkertaisella menetelmällä joukkotarkastuksessa. Vain osa seulonnassa todetuista syöpäepäilyistä varmistuu lopulta syöviksi. Syöpäseulonnan tavoitteena on joko varsinaisen syövän syntymisen ehkäisy tai syövän löytyminen varhaisvaiheessa sen hoidettavuuden parantamiseksi. Syöpään kohdistuvia vakiintuneita seulontaohjelmia ovat solututkimukseen perustuva kohdun kaulaosan esiasteseulonta (Papa-seulonta) ja mammografiaan perustuva rintasyöpäseulonta. Käynnissä on laajatutkimus, jossa selvitetään seerumin prostataspesifisen antigeenin eli PSA:n määrityksen soveltuvuutta eturauhasen syövän seulontaan. Toisessa tutkimuksessa selvitetään, soveltuuko ulosteen veritesti (veren toteaminen ulosteessa) suolistosyövän ja sen esiasteiden seulontaan.

Sézaryn oireyhtymä

Eräs lymfoomatyyppi.

Sigmasuoli

Vemmelsuoli. Paksusuolen viimeinen osa, joka seuraa laskevaa paksusuolta ja jatkuu peräsuolena.

Sisäinen sädehoito

Interstitiaalinen sädehoito, brakyterapia. Sädehoitotapa, jossa säteilylähde viedään kudoksen sisään (mm. jotkut pään ja kaulan syövät, eturauhasen syöpä) tai elimen onteloon (mm. kohtusyöpä).

Skopia

Yhdyssanojen jälkiosana käytetty tähystystä merkitsevä sana. Esimerkiksi bronkoskopia on kehkoputken tähystys, rektoskopia peräsuolen tähystys ja gastroskopia mahantähystys. Yksinään skopia-sana ei ole käytössä.

Solaarikeratoosi

Katso Seniili keratoosi

Solunsalpaaja

Sytostaatti. Suuri ryhmä syövänhoitoon käytettyjä lääkeaineita, jotka tuhoavat syöpäsoluja tai estävät niiden jakautumista.

Solupleomorfia

Katso Pleomorfia.

Solututkimus

Katso Irtosolututkimus.

Splenektomia

Pernan poisto.

Stage

Katso Levinneisyysaste.

Stereotaktinen sädehoito

Sädehoitomuoto, jossa sädetettävään kohteeseen (esimerkiksi aivokasvaimeen) kohdistetaan säteilykeila useasta eri suunnasta niin, että kasvaimen ulkopuolinen tervekudos saa säteilyä mahdollisimman vähän. Stereotaktinen sädehoito edellyttää tarkkaa tietoa hoidettavan alueen sijainnista, koosta ja muodosta.

Stooma

Katso Avanne.

Stroomasarkooma

Eräs endometriumin eli kohdun sisäkalvon syövän tyyppi.

Subkutaaninen

Ihonalainen.

Suoliavanne

Katso Avanne.

Suppressorigeeni

Katso Kasvunrajoitegeeni.

Sylindrooma

Ihossa oleva hyvänlaatuinen hikirauhaskasvain.

Syndrooma

Katso Oireyhtymä.

Sytokiinit

Pienimolekyylisiä valkuaisaineita, joilla on monenlaisia tehtäviä elimistön erilaisissa prosesseissa, esimerkiksi tulehduksessa. Sytokiineja ovat mm. interferonit, interleukiinit ja lymfokiinit.

Sytologinen tutkimus

Katso Irtosolututkimus.

Sytostaatti

Katso Solunsalpaaja.

Syöpägeeni

Solun perintöaineksen osa, joka on tärkeä syövän synnyssä ja kehittymisessä. Erilaiset ulkoiset tekijät voivat muuntaa syöpägeenin rakennetta ja toimintaa siten, että solu muuttuu pahanlaatuiseksi.

Syöpäjärjestöt

Joukko organisaatioita (yhdistyksiä, säätiöitä, laitoksia), jotka toimivat yhdessä valtakunnallisesti. Syöpäjärjestöihin kuuluvat Suomen Syöpäyhdistys ry (perustettu 1936), joukko maakunnallisia syöpäyhdistyksiä eri paikkakunnilla toimivine alaosastoineen, Suomen Syöpäpotilaat ry, muutamat muut potilasyhdistykset, Syöpäsäätiö sekä tutkimustyön tukemiseen keskittynyt Syöpätautien Tutkimussäätiö. Epidemiologinen syöväntutkimuslaitos Suomen Syöpärekisteri toimii Suomen Syöpäyhdistyksen yhteydessä. Syöpäjärjestöt ylläpitävät saattohoitokoteja, ja aikaisemmin Syöpäjärjestöt ylläpitivät poliklinikoita ja laboratorioita eri puolilla Suomea ja syöpätautien sädehoitoon keskittynyttä sairaalaa (Radiumkotia) Helsingissä. Syöpäjärjestöt käynnistivät Suomessa Papa-seulonnat kohdunkaulansyövän ehkäisemiseksi, mammografiaseulonnat rintasyövän varhaisvaiheiden toteamiseksi ja uusimpana suolistosyövän seulonnat 2000-luvulla. Suomen Syöpäyhdistys julkaisee lehteä Syöpä-Cancer.

Syöpärekisteri

Tutkimuslaitos, joka kerää tietoja syövän esiintymisestä väestössä, julkaisee syöpätilastoa ja tekee epidemiologista ja tilastollista syöpätutkimusta. Suomen Syöpärekisteri perustettiin 1952.

Syövän merkkiaine

Katso Merkkiaine.

Sädeherkkä

Kasvaimen ominaisuus: sädeherkkään kasvaimeen sädehoito tehoaa hyvin. Vastakohta on säderesistentti kasvain, johon sädehoito tehoaa huonosti.

Sädehoito

Keskeinen syövänhoitomuoto, jossa kasvainkudokseen kohdistetaan ionisoivaa säteilyä. Tarkoituksena on tuhota kasvainkudosta. Joskus sädehoitoa annetaan myös hyvänlaatuisiin tiloihin, esimerkiksi kivun hoitoon.

Sädekirurgia

Stereotaktisen sädehoidon muoto, jossa potilaalle annetaan yksi tarkasti kohdistettu säteilyannos. Sädekirurgian hoitokohteita ovat mm. aivokasvaimet ja aivoissa sijaitsevat etäpesäkkeet.

Säteilynherkistäjät

Aineita, joiden vaikutuksesta sädehoidon teho syöpäkudokseen paranee.

Säästävä leikkaus

Leikkaus, jossa pyritään säästämään mahdollisimman paljon normaalikudoksia. Käsite on vakiintunut tarkoittamaan sellaista rintasyöpäleikkausta, jossa kasvaimen mukana poistetaan vain osa rintaa.

T

Tamoksifeeni

Eräs antiestrogeenisesti vaikuttava lääkeaine (katso Antiestrogeenit).

Tappajasolut

Lymfosyyttiryhmän soluja, joille on ominaista kyky tietyissä oloissa tappaa syöpäsoluja ja joilla on tärkeä merkitys syövän syntyyn kohdistuvassa kokeellisessa tutkimuksessa.

Tauotettu sädehoito

Sädehoitotapa, jossa päivittäiset pienet säteilyannokset eli –fraktiot annetaan kahtena tai useampana jaksona, joiden välissä on hoitotauko (vertaa Jaksotettu sädehoito).

Teratooma

Esimerkiksi kiveksessä ja munasarjassa esiintyvä kasvain, jossa on monenlaisia kudoksia ja rakenteita: pintasolukkoa, rauhaskudosta, lihasta, rustoa jne. Teratoomia on sekä hyvän- että pahanlaatuisia.

Terminaalihoito

Katso Saattohoito.

Testis

Kives.

Testosteroni

Tärkein miessukupuolihormoni eli androgeeni.

Thorax

Rintakehä. Thoraxin röntgenkuvaus on keskeinen tutkimus syövän diagnostiikassa ja potilaiden seurannassa.

Tietokonekerroskuvaus

TT- eli CT-tutkimus. Röntgentutkimusmenetelmä, jossa tietokoneen avulla tuotetaan joukko yhdentason kuvia ja jossa voidaan muodostaa myös kolmiulotteisia kuvia kasvaimesta ja sen ympäristöstä. Tietokonekerroskuvausta käytetään etenkin sädehoidon suunnittelussa (annossuunnittelussa), johon varsinaisen sädehoidon toteutus perustuu (vertaa Annossuunnittelu).

Tietokonetomografia

Katso Tietokonekerroskuvaus.

TNM-luokitus

Syövän kansainvälinen levinneisyysluokitusjärjestelmä, joka perustuu kasvaimen kokoon (T = tumour), arvioon etäpesäkkeiden esiintymisestä alueellisissa imusolmukkeissa (N = node) ja arvioon etäpesäkkeiden olemassaolosta muissa elimissä (M = metastasis). TNM-luokitus perustuu mm. potilaan kliiniseen tutkimukseen, kuvantamis- ja tähystyslöydöksiin ja koepaloista saatavaa tietoon. Kasvaimen levinneisyys (TNM-luokka) pyritään aina arvioimaan ennen potilaan hoitoa. Potilaan kasvaimen TNM-luokka vaikuttaa hoidon valintaan ja antaa viitteen potilaan ennusteesta.

Toimintakykyluokitus

Arvio potilaan kyvystä suoriutua päivittäisistä toiminnoistaan. Asteikon toisessa päässä ovat suorituskyvyltään normaalit potilaat, toisessa päässä erittäin huonokuntoiset potilaat.

Tomografia

Katso Kerroskuvaus.

Torakotomia

Rintakehän avaus. Esimerkiksi keuhkosyöpäleikkaus alkaa torakotomialla.

Trakea

Henkitorvi.

Trakeostooma

Kurkunpään poiston yhteydessä tehtävä pysyvä avanne henkitorvesta ihon pinnalle. Potilas hengittää trakeostooman kautta.

TRAM-leikkaus

Rinnanpoiston jälkeen tehtävä korjaus- eli rekonstruktioleikkaus, jossa vatsanseudun ihosta ja ihonalaisrasvasta rakennetaan uusi rinta. Lyhenne tulee sanoista transverserectus abdominis musculocutaneous.

Trombosytopenia

Verihiutaleiden eli trombosyyttienvähyys.

T-solu

Toinen imusolujen (lymfosyyttien) kahdesta päätyypistä. Se syntyy luuytimessä, kypsyy kateenkorvassa ja reagoi antigeeniin. Ns. soluvälitteinen immuniteetti perustuu T-solujen toimintaan.

T-solulymfooma

Katso Lymfooma.

Tummasyöpä

Katso Melanooma.

TURP

Transurethral resection of the prostate, eturauhasen höyläysleikkaus. Virtsaputken kautta tehtävä leikkaus, jossa eturauhaskudosta poistetaan pieninä lastuina erityisellä instrumentilla. Tavoitteena on helpottaa virtsantuloa. TURP tehdään tavallisesti eturauhasen hyvänlaatuisen taudin oireiden helpottamiseksi, mutta joskus höyläyslastuista löytyy mikroskooppitutkimuksessa yllättäen syöpäkudosta.

Tuumori

Yleisnimitys kudosmuutokselle, joka ilmenee kyhmynä, sormin tunnettavana kasvainmaisena muodostumana. Periaatteessa tuumori on mikä tahansa patti (tulehdus, rakkula jne.), mutta käytännössä se tarkoittaa useimmiten samaa kuin kasvain, joka voi olla hyvän- tai pahanlaatuinen.

Tyköhoito

Katso Brakyterapia.

Tymooma

Kateenkorvan kasvain, joka sijaitsee välikarsinassa rintalastan takana.

Tyreoidea

Kilpirauhanen.

Tyreoidektomia

Kilpirauhasen poisto.

Tyvisolusyöpä

Basaliooma, basaalisolukarsinooma, carcinoma basocellulare. Ihon pintakerroksen (orvaskeden) tyvisolukosta alkunsa saanut yleinen pahanlaatuinen kasvain, joka lähettää etäpesäkkeitä vain harvoin.

Tähystys

Kehonontelon (keuhkopussinontelon tai vatsakalvonontelon) tai ontelomaisen elimen (mm. keuhkoputken, mahan, suolen, virtsarakon ja kohtuontelon) silmämääräinen tutkiminen ohuen putken ja siinä olevan optisen laitteen avulla. Tähystykset ovat tärkeä osa syövändiagnostiikkaa, ja niiden yhteydessä otetaan usein koepaloja ja solunäytteittä.

Tähystyskirurgia

Kehononteloiden (keuhkopussinontelon tai vatsakalvonontelon) tai onteloelinten (mm. mahan, suolen, virtsarakon, kohdun) tähystyksen yhteydessä tehtäviä kirurgisia toimenpiteitä (esimerkiksi koepalanotto, polyypin poisto, eturauhasen höyläysleikkaus, virtsarakon syövänleikkaus). Vatsaontelon tähystysleikkaus (laparoskooppinen kirurgia) on yleistynyt myös vatsaontelon elinten syövän hoitomenetelmänä.

Täsmälääkkeet

Lääkkeet, jotka vaikuttavat syöpäkudokseen täsmälleen halutulla tavalla, esimerkiksi siten, että juuri tietyn entsyymin toiminta estyy. Hoitoa täsmälääkkeillä kutsutaan syövän täsmähoidoksi.

U

Ulseraatio

Haavauma. Ulseraatio, joka ei parane, voi olla esimerkiksi ihosyövän, huulisyövän ja kielisyövän oire.

Ulseratiivinen koliitti

Katso Haavainen paksusuolitulehdus.

Ultraviolettisäteily

UV-säteily. Auringonvalon säteilyn lyhytaaltoinen näkymätön osa, jota voidaan tuottaa myös erityisillä laitteilla. UV-säteily aiheuttaa ihon palamisen ja ruskettumisen. Pitkäaikainen runsas UV-säteilyaltistus suurentaa ihon tyvisolusyövän ja okasolusyövän vaaraa ja ihon toistuva palaminen auringossa ihomelanooman vaaraa.

Ultraäänitutkimus

Katso Kaikututkimus.

Ureter

Virtsanjohdin (munuaisaltaasta virtsarakkoon).

Uretra

Virtsaputki (virtsarakosta ulos).

Uroteliaalinen karsinooma

Virtsateitä verhoavan pintasolukon, uroteelin, pahanlaatuinen kasvain munuaisaltaassa, virtsanjohtimessa, virtsarakossa ja virtsaputkessa.

Uskomuslääkintä

Vaihtoehtolääkintä. Syövän ja monien muiden sairauksien hoito sellaisilla menetelmillä ja valmisteilla, joiden vaikuttavuutta ja haitattomuutta ei ole tieteellisesti osoitettu.

Uterus

Kohtu

Uvea

Silmän suonikalvosto, johon kuuluvat värikalvo, sädekehä ja suonikalvo.

V

Vaaratekijät, syövän

Kemikaalit, pölyt, säteily ja muut tekijät, joille altistuminen suurentaa vaaraa sairastua syöpään. Tunnettuja syövän vaaratekijöitä ovat esimerkiksi tupakointi (mm. keuhkosyöpä), ionisoiva säteily (mm. leukemia), ultraviolettisäteily (ihosyöpä) ja asbesti (mm. keuhkopussin syöpä).

Vagina

Emätin.

Vaihtoehtolääkintä

Katso Uskomuslääkintä.

VAIN

Vaginal intraepithelial carcinoma. Emättinen eli vaginan pintasyöpä.

Varmistusleikkaus

Oireettomalle, aikaisemmin hoidetulle potilaalle tehtävä uusintaleikkaus (etenkin vatsaontelon avausleikkaus eli laparotomia) kasvaimen mahdollisen uusiutumisen toteamiseksi.

Vartijaimusolmuke

Imusolmuke, johon kasvaimesta lähtevä imuneste ja kasvaimesta irronneet syöpäsolut ensimmäisenä saapuvat. Vartijaimusolmuketutkimuksessa värjätyn tai muutoin merkityn vartijaimusolmukkeen kudosleikkeistä selvitetään leikkauksessa tai ennen sitä, onko siinä kasvainkudosta. Jos etäpesäkettä ei todeta, kasvain ei todennäköisesti ole levinnyt lähtökohdastaan, mikä vaikuttaa jatkohoidon valintaan. Vartijaimusolmuketutkimusta käytetään esimerkiksi rintasyövän ja melanooman hoidon yhteydessä.

Vasta-aine

Antigeenien vaikutuksesta elimistön immunologisen järjestelmän tuottamia valkuaisaineita (immunoglobuliineja).

Ventrikkeli

Maha, mahalaukku.

Verisyöpä

Katso Leukemia.

VIN

Vulvar intraepithelial carcinoma. Ulkosynnyttimien eli vulvan pintasyöpä.

Virtaussytometria

Laboratoriotutkimusmenetelmä, jossa arvioidaan yksittäisten kasvainsolujen perintöaineksen määrän vaihtelua. Tuloksen perusteella tehdään päätelmiä kasvaimen pahanlaatuisuusasteesta.

Virushoito

Katso Geenihoito.

Visvasyylä

Katso Kondylooma.

von Hippel–Lindaun oireyhtymä

Periytyvä tila, jossa esiintyy erilaisia kasvaimia, mm. verkkokalvon ja aivojen hemangioblastoomia, munuaiskarsinoomia ja feokromosytoomia.

Vulva

Ulkosynnyttimet.

W

Waldenströmin makroglobulinemia

Lymfoomatyyppi, jolle on ominaista suurimolekyylisten immunoglobuliinien esiintyminen veressä.

Warthinin tuumori

Eräs hyvänlaatuinen sylkirauhaskasvain.

Wertheimin leikkaus

Kohtusyövän takia tehtävä laajaleikkaus, jossa poistetaan kohdun lisäksi lähikudoksia ja -elimiä.

Wilmsin tuumori

Lasten pahanlaatuinen munuaiskasvain, nefroblastooma.

 

 

Lähteet

Teppo, Lyly (2011) Suomalainen Syöpäsanasto. Helsinki: Suomen Syöpäyhdistys.