Siirry suoraan sisältöön

Pysäyttävä viesti

Kuvaaja: Markus Sommers

Muusikko Riki Sorsa kuuli sairastavansa keuhkosyöpää ja päätti saada aikaan jotain hyvää. Syntyi koskettava video, jossa Sorsa kertoo sairaudestaan ja tupakoinnistaan. Videon saama huomio antoi myös voimaa sairauden aikana.

Syksyllä 2015 muusikko Riki Sorsa sairasti pitkittynyttä flunssaa. Yskittyään kaksi kuukautta, hän hakeutui tutkimuksiin. Diagnoosi oli keuhkosyöpä.

”Ensimmäinen ajatukseni oli, että ei kai taas! Mitä pahaa nyt olen tehnyt?”

Kymmenen vuotta aiemmin Sorsa oli selviytynyt kurkkusyövästä. Siihen oli loppunut kolmenkymmenen vuoden tupakointi.

Riki Sorsa istuu ravintola The Cockissa Helsingissä. Paikka on Sorsalle nostalginen, sillä hän on pitänyt samoissa tiloissa kaksi levyn julkistamistilaisuutta. Silloin ravintola oli vielä Kellarikrouvi, Sorsa muistelee. On maaliskuu ja Sorsan piti olla vaimonsa kanssa lomalla New Yorkissa. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, sillä parin viikon päästä hänen keuhkoistaan leikataan syöpäkasvain.

Sorsa kertoo olleensa ensimmäisen syöpänsä aikana isona kysymysmerkkinä – kaikki oli niin uutta, ettei tilannetta osannut oikeastaan edes pelätä. Tällä kertaa pelko tuli ja sytostaatti- ja sädehoidot veivät osan talvesta.

Sorsa päätti ammentaa kurjasta tilanteestaan jotain hyvää. Hän keksi idean videoon, jossa kertoo sairaudestaan ja tupakanpoltostaan. Videon lopussa kuvaan astuu laihtunut ja hiuksensa menettänyt Riki Sorsa. ”Lopetinko liian myöhään?” hän kysyy ja katsoo kameraan. Kun video julkaistiin, se sai paljon huomiota ja sitä jaettiin ahkerasti sosiaalisessa mediassa.

”Halusin tehdä jotain, joka pysäyttää ihmiset. Jotain tarpeeksi rajua. Jos yksikin ihminen lopettaa tupakoinnin tämän videon takia, siitä on ollut hyötyä.”

Ihmisten empatia antoi voimia

Sorsa sai videonsa ansiosta paljon tukea ja kannustavia kommentteja, jotka antoivat voimia jaksaa sairauden kanssa.

”On aivan ihanaa, kun ihmiset tulevat juttelemaan ja moikkaamaan. Se positiivinen fiilis, jota heiltä olen saanut, on ollut hienoa.”’

Säde- ja sytostaattihoitojensa aikana Sorsa kävi usein sairaalassa. Hän kehuu hoitohenkilökuntaa ja kehottaa muitakin syöpää sairastavia luottamaan saamaansa hoitoon.

”Olkaa onnellisia, että asutte Suomessa, ja luottakaa suomalaiseen hoitohenkilökuntaan. Syöpähoidot täällä ovat maailman parhaita.”

Sorsa kiittelee myös ystäviään, jotka kyyditsivät häntä autolla sairaalaan ja sieltä kotiin. Hän myöntää olevansa onnellisessa asemassa, koska asuu Helsingissä lyhyen matkan päässä sairaalasta.

”On onni, ettei tarvitse ajaa satoja kilometrejä hoitoihin. Ymmärrän hyvin heitä, jotka asuvat kaukana sairaalasta. Se mahtaa olla kauheaa.”

Positiivinen asenne auttoi jaksamaan

Vakavasta sairaudestaan huolimatta Sorsa on onnistunut pysyttelemään positiivisella mielellä.

”Olen aina ollut positiivisesti ajatteleva ihminen. Se on perusluonteeni. Positiivinen asenne auttoi jaksamaan ensimmäisenkin syövän aikana.”

Haastatteluhetkellä Sorsa sanoo voivansa varsin hyvin, väsymystä ja jatkuvaa palelua lukuun ottamatta.

”En tiedä yhtään, kuinka pitkään toipumisessa menee. Kesään mennessä toivoisin kuitenkin olevani kunnossa. New Yorkin matkan sain onneksi siirrettyä syksyyn.”

Tulevaisuudessa Sorsan haluaisi taas alkaa tehdä keikkaa ja kertoo pystyvänsä yhä laulamaan. Viimeksi hän esiintyi syksyllä Turun Mikaelinkirkossa – saatuaan juuri tietää sairastavansa keuhkosyöpää.

Teksti: Tea Kalska

Riki Sorsan muistoa kunnioittaen.