Jokainen syöpään sairastunut kokee tilanteensa omalla, yksilöllisellä tavallaan. Potilastarinoihin on koottu erilaisia, eri tilanteissa elävien ihmisten kokemuksia. Jutut tarjoavat tukea antamalla sairaudelle kasvot.
Eturauhassyöpä on Suomen yleisin syöpä. Eturauhassyöpädiagnoosin saa Suomessa vuosittain yli 5 000 miestä ja tautiin menehtyy vuosittain noin 900 sairastunutta. Siitä huolimatta eturauhassyöpä on aiheena edelleen jollakin tavalla tabu ja harva mies julkisesti kertoo sairastumisestaan. Arkkitehtinä työskentelevä Juha Vento, 57, on kuitenkin yksi rohkeista. Hän haluaa kertoa oman tarinansa avoimesti ja peittelemättä.
Susanna Virkin elämänmuutos on todiste siitä, että syöpään sairastumisen ja kuolemanpelon voi kääntää myös mahdollisuudeksi elää rohkeasti.
Tapaan Elina Hyvärisen yhtenä marraskuun pimeimmistä päivistä. Kun hentoinen Elina kävelee sädehtien paikalle, ei voisi mitenkään arvata, millaisten murheiden kanssa hän on kamppaillut.
Mikko Mäkinen oli juuri täyttänyt 23 vuotta, kun pitkään jatkuneeseen kuumeiluun löytyi vakava syy, imusolmukesyöpä. Mikon tarina on kuvaus monista takaiskuista mutta myös selviytymistä. Lannistavissakaan käänteissä hän ei koskaan menettänyt toivoaan.
Syöpä vei Mirja Niirasen käden, mutta ei sisua ja huumoria. Amputaation aiheuttamista haasteista huolimatta voimavaroja on jäänyt myös toisten auttamiseen
Kun Sari Tynkkynen koki syöpähoitojen aikana synkimpiä hetkiä, hän ahmi netistä kaikki syöpätarinat mitä löysi. Niistä löytyi toivo, jonka hän haluaa nyt oman tarinansa kautta jakaa eteenpäin.
Kun 26-vuotias urheilullinen Esa Sairanen meni naimisiin lokakuussa 2012, edessä piti olla häämatka ja perheen perustaminen. Sairastuminen Hodgkinin-lymfoomaan heti häiden jälkeen mullisti kuitenkin elämän.
”Ennen kuin kuolen, käyn Apulannan keikalla”, oli Anne Ahosen ensimmäinen ajatus, kun häneltä oli löytynyt gliooma eli aivojen tukikudoksen kasvain.
Rintasyöpä on Suomen yleisin syöpä. Kaikkiaan rintasyöpään sairastuu Suomessa vuosittain yli 5 000 naista. Noin 40 prosenttia rintasyövistä löytyy seulontojen avulla. Merja Jormakan rintasyöpä on yksi seulonnan avulla löydetyistä syövistä.
Anu Forsman on tuttu näky Helsingin Meilahdessa sijaitsevan Syöpätautien klinikan tukihenkilöpisteessä. ”Tehtävänäni on siellä oikeastaan olla kävelevä esimerkki siitä, että syövän voi voittaa”, Anu kiteyttää.
Syöpä on monelle suomalaiselle krooninen tauti: parantumaton, mutta pitkäänkin kurissa pysyvä. Näin on käynyt myös turkulaiselle Pertti Sundqvistille, joka korostaa, että kroonisen syövän kanssa voi kuitenkin elää hyvää elämää.
Kissa naukuu vaativasti ja kiehnää herkkukaapin kulmaa vasten. Ulko-ovi kolahtaa, kun nuorin lapsista häipyy omiin menoihinsa. Uunissa paistuu mustikkapiirakka. ”Juuri näin haluan asioiden olevankin, sillä koitan elää kohtuullisen normaalia elämää sairastumisesta huolimatta”, huokaisee Turengissa asuva Mira Eklund.
Suomessa syöpä diagnosoidaan 30 000 suomalaisella vuoden aikana. Syövät ovat yleisesti ottaen harvinaisia alle 35-vuotiailla, mutta silti joka vuosi noin 80 nuorta eli 15–19-vuotiasta sairastuu syöpään. Yksi heistä on Nea Huttunen, jolla todettiin hodgkinin lymfooma 17-vuotiaana joulukuussa 2016.
Lauri Hakalalta löydettiin marraskuussa 2016 molemmista munuaisista syöpä. Lauri on kehittänyt upeita selviytymiskeinoja ja ajattelutapoja mennäkseen eteenpäin vaikean sairauden ja kipujen kanssa.
Vuonna 2008 Eva-Maria Strömsholmin elämä oli raiteillaan, hän opiskeli luokanopettajaksi, teki sijaisuuksia ja treenasi intohimoisesti pitkän matkan juoksua ja maratoneja. Mikään ei vaikuttanut olevan pielessä, kunnes tuli päivä, joka muutti kaiken.
Melanooma ei tehnyt Sirpa Yksjärvestä parempaa ihmistä, vaan itsekkäämmän. Se on hänestä hyvä muutos.
Ähtäriläinen Maire Savolainen on hyvä esimerkki siitä, että syövästä voi selvitä yksinkin, vaikka välillä ottaa koville ja kyyneleet ovat herkässä.
Niina Räty kannustaa naisia kohdunkaulan syövän seulontaan, vaikka ajatus saattaa olla suunnilleen yhtä innostava kuin käynti hammaslääkärillä.
Leukemiaan sairastunut Päivi Keskinen toimii Syöpäjärjestöjen vertaistukihenkilönä. Vertaistuki on yhä tärkeää myös hänelle itselleen.
Maija Halkosaari haluaa suunnittelemiensa uimapukujen avulla tuoda iloa ja tukea kohtalotovereille sekä ravistella käsityksiä potilaan roolista. ”Syöpä ei vie kauneuden kaipuuta. Eikä syöpäpotilaan tarvitse luopua iloa tuovista asioista”, sanoo Halkosaari.
Kati sai järkyttävän puhelinsoiton syntymäpäivänään – hän kuuli sairastavansa sylkirauhasen syöpää.
Kun urheilullinen nuori mies Toni Kyröläinen kuuli sairastavansa syöpää, hän ei voinut uskoa sitä todeksi.
Rintasyövän sairastanut Jaana Mäkelä päätti toteuttaa unelmansa.
Muusikko Riki Sorsa kuuli sairastavansa keuhkosyöpää ja päätti saada aikaan jotain hyvää. Syntyi koskettava video, jossa Sorsa kertoo sairaudestaan ja tupakoinnistaan. Videon saama huomio antoi myös voimaa sairauden aikana.
"Olen blondi, voin siis heitellä vitsejä mennen tullen eikä kukaan katso pitkään", nauraa suusyövästä toipuva keravalainen Anne Grönroos.
Espanjassa asuvan Mustosen pariskunnan elämässä syöpäsairaudet eivät ole pelkästään iso, musta mörkö, vaan ne ovat tuoneet tullessaan myös hyviä ystäviä.
Aila Prepulan rintasyöpä löytyi joukkotarkastuksessa
Liisa Lankinen elää päivän kerrallaan
Kari Vepsä kuuli sairastavansa eturauhassyöpää keikkatauolla
Marja Airola sairastui syöpään ja opetteli kävelemään uudestaan yhden kevään aikana
Kaksi sairastettua syöpää teki Tarja Palosta nautiskelijan
Melanooman sairastanut Kari Liukkoila löysi voimaa vertaistuesta
Ei enempää ladattavaa