Siirry suoraan sisältöön

Periytyvyysneuvonta

Perinnöllisen syövän riskiä voi selvittää Syöpäjärjestöjen periytyvyysneuvonnassa. Kuka tahansa voi ottaa yhteyttä periytyvyysneuvontaan. Neuvonnan tavoitteena on vähentää sairastumiseen liittyvää huolta sekä antaa tietoa syövästä ja syövän perinnöllisyydestä.

Jos syövän perinnöllisyys askarruttaa, ota yhteyttä Syöpäjärjestöjen valtakunnalliseen neuvontapalveluun tai alueelliseen syöpäyhdistykseen.

Valtakunnallinen neuvonta

Alueellisten syöpäyhdistysten yhteystiedot(avautuu uudessa ikkunassa)

Syöpäjärjestöissä periytyvyysneuvontaa antavat siihen koulutetut sairaanhoitajat. Neuvonnassa voidaan selvittää esimerkiksi syöpätyyppi ja se, kuinka paljon asiakkaan suvussa on ollut syöpää ja minkä ikäisenä sukulaiset ovat syöpään sairastuneet. Tietojen perusteella piirretään sukupuu, joka havainnollistaa perinnöllisen syövän riskiä.

Syöpäjärjestöjen syövän perinnöllisyyteen erikoistunut asiantuntijalääkäri arvioi jatkotutkimusten tarpeen ja antaa tarvittaessa lähetteen yliopistosairaalaan. Varsinaisen syöpäalttiuteen liittyvän perinnöllisyysneuvonnan antaa perinnöllisyyslääkäri.

Syöpä ei periydy

On hyvä muistaa, että syöpä ei periydy. Ainoastaan geenivirhe, joka voi aiheuttaa syöpää, periytyy. Tällöin puhutaan periytyvästä syöpäalttiudesta. Periytyvä syöpäalttius lisää riskiä sairastua syöpään. Nykyarvioiden mukaan noin joka kymmenenteen syöpään liittyy perinnöllinen alttius.

Syövän perinnöllisyys

Lue lisää henkilötietojesi käsittelystä syövän perinnöllisyysneuvonnassa

Tietosuojailmoitus periytyvyysneuvonnasta