Siirry suoraan sisältöön

”Lopetinko liian myöhään?”

Tupakkatuotteiden käyttö on tärkein ehkäistävissä olevien sairauksien ja ennenaikaisen kuoleman aiheuttaja. Muusikko Riki Sorsa on omalla, rohkealla esimerkillään mukana kampanjoimassa tupakattomuuden puolesta.

Kymmenen vuotta sitten Riki Sorsa, 63, sairastui kurkkusyöpään. Nyt muusikko on joutunut kohtaamaan vakavan sairauden uudestaan, kun hänellä on todettu keuhkosyöpä.

Sorsa poltti tupakkaa 30 vuotta. Nyt hän pohtii vaikuttavalla videollaan: ”Lopetinko liian myöhään?”

Rohkea Sorsa haluaa esimerkkinsä voimalla jakaa viestin: Ei kannata tupakoida, missään iässä.

Lue Rikin haastattelu:

Pysäyttävä viesti

Tupakkoinnin ja syövän yhteys selvä

Sorsan viesti on meille kaikille tärkeä. Tupakointi on hengenvaarallista.

Tupakkatuotteiden käyttö on tärkein ehkäistävissä olevien sairauksien ja ennenaikaisen kuoleman aiheuttaja.

Syövän ja tupakoinnin välinen yhteys on pitkäaikaisten tutkimusten perusteella hyvin selvä. Jopa joka kolmas syöpä johtuu tupakoinnista.

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina, olit sitten terve tai jo sairastunut. Syöpäpotilaan hoitojen tehossa savuttomuus on selkeä etu, koska tällöin elimistö kestää paremmin leikkaushoidon, solunsalpaajat ja sädehoidon.

Lue lisää tupakkatuotteiden vaaroista ja tupakoinnin lopettamisesta Ilman syöpää -sivustoltamme:

Tupakkatuotteet(avautuu uudessa ikkunassa)

Savuton Suomi on järjestön tavoite

Syöpäjärjestöjen yhtenä tavoitteena on turvata hyvä elämä ilman syöpää. Syöpäjärjestöt tavoittelee tinkimättömästi tupakkatuotteiden käytön lopettamista ja aloittamisen ehkäisemistä. Järjestö on sitoutunut tiukasti siihen, että Suomi olisi tupakaton vuoteen 2030 mennessä.

Savuton Suomi 2030(avautuu uudessa ikkunassa)

Vaikka suomalaisten tupakointi on vähentynyt, on tavoitteeseen vielä matkaa. Vuonna 2014 aikuisista tupakoi päivittäin 16 prosenttia, miehet hiukan useammin kuin naiset. Muiden tupakka- ja nikotiinituotteiden, kuten sähkösavukkeen ja nuuskan, käyttö on kuitenkin viime vuosina yleistynyt huolestuttavasti.

Tupakkatuotteiden käyttö aloitetaan tyypillisesti varhaisnuoruudessa. Siksi juuri nuorten tupakankäytön aloittamista on ehkäistävä. Syöpäjärjestöt on pitkään tehnyt työtä sen eteen, että nuori ei alkaisi käyttää tupakkatuotteita lainkaan. Nuorten terveyden edistäminen on tärkeä osa Savuton Suomi 2030 -päämäärää.

Uusi tupakkalaki

Terveydenedistämistyötä tehdään niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla. Yksilö voi vaikuttaa terveyteensä ja päätöksiinsä, mutta vähintään yhtä suuri merkitys on yhteiskuntapolitiikalla. Tämä teema on nyt ajankohtaisempi kuin pitkään aikaan, sillä hallituksen esitys uudeksi tupakkalaiksi on eduskunnan käsittelyssä.

Syöpäjärjestöt ottaa kantaa hallituksen lakiesitykseen tiedotteessaan (29.3.2016):

Lapset ja nuoret on suojattava kaikilta tupakkatuotteilta(avautuu uudessa ikkunassa)

Syöpäjärjestöt on jättänyt syksyllä 2015 lausunnon tupakkalaista:

Lausunto uudesta tupakkalaista(avautuu uudessa ikkunassa)

Syöpäjärjestöt ajaa voimakkaasti kaikkien tupakkatuotteiden käytön vähentämistä ja lopulta savutonta Suomea 2030. Turvallista tupakkatuotetta ei ole olemassakaan.