Siirry suoraan sisältöön

Syöpä ja kipu

Syöpä ja sen hoidot voivat aiheuttaa monenlaista kipua. Syövästä johtuva kipu on yleisin ja elämänlaadun kannalta merkittävin syöpään liittyvä oire. Noin puolella syöpää sairastavista on kipuja.

Suurinta osaa syövän aiheuttamista kivuista voidaan hallita yksinkertaisella ja säännöllisellä lääkehoidolla. Säännöllisesti annosteltu ja riittävä kipua ehkäisevä lääkitys on olennainen osa syövän hoitoa.

Kipu voi olla myös syövän ensioire. Kivun ilmaantuminen tai kivun lisääntyminen eivät kuitenkaan välttämättä ole merkki taudin etenemisestä.

Syöpäpotilaan kipu voi johtua monesta syystä. Syövän aiheuttama kipu eli ns. syöpäkipu voi olla kudosvauriokipua tai hermovauriokipua. Kasvain voi aiheuttaa kipua venyttämällä sisäelinten ympärillä olevia kapseleita. Myös kasvaimen lähettämä luustossa oleva etäpesäke voi aiheuttaa kipua.

Syöpäpotilailla esiintyy hyvin paljon tavanomaisia, syövästä riippumattomia kipuja kuten selkäkipuja ja päänsärkyä. Alkuperäinen kipu voi tuoda mukanaan lihaskramppeja tai vääriä asentoja ja niiden mukana rasituskipua.

Syöpäkipu alkaa useimmiten akuuttina ja kroonistuu jatkuessaan pitkään. Monesti levinnyttä syöpää sairastavan kipu pahenee taudin edetessä. Pitkään jatkuessaan kipu aiheuttaa normaalissa kipuradassa muutoksia, jotka ylläpitävät kipua, vaikka kivun alkuperäinen syy olisikin jo kadonnut.

Kipu aiheuttaa myös stressihormonien ja monien muiden aineiden vapautumista, jotka voivat pahentaa kipua ja aiheuttaa muita oireita. Kipu aiheuttaa jännitystä, huolta, murhetta ja muita psyykkisiä ongelmia. Psyykkinen ahdistus ja pelko voivat puolestaan pahentaa syöpäkipua. Pitkäkestoisella kivulla on vaikutusta myös sosiaalisiin suhteisiin ja elämänlaatuun.

Syöpäkivun hoito

Syövän aiheuttaman kivun hoidossa pyritään aina poistamaan kivun syy, jos tämä on mahdollista. Jos kasvainta ei voida poistaa, voidaan sitä usein pienentää sädehoidolla tai solunsalpaajilla.

Jos kivun aiheuttajalle ei voida tehdä mitään, pitää keskittyä kivun mahdollisimman tehokkaaseen lievittämiseen. Hoidon on oltava mahdollisimman yksinkertaista ja helppoa. Lähes kaikki lääkkeet voidaan nykyisin annostella suun kautta yhtä tehokkaina kuin lihakseen pistettynä.

Syöpäkipua voidaan hoitaa

  • lääkkeillä: tulehduskipulääkkeet, opioidit, oheislääkkeet
  • erikoistekniikat: kipupumput, katetrit ja kestopuudutukset, neurokirurgiset menetelmät, sähköärsytystekniikat, sädehoito ja solunsalpaajat
  • muut keinot: kivunhallintamenetelmät ja rentoutus, apuvälineet, fysioterapia/kuntoutus, kotikonstit

Osana Syöpäjärjestöjen valtakunnallista neuvontapalvelua toimii syöpäpotilaiden kivun hoitoa tukeva Syöpäkipulinja. Potilaiden, läheisten ja terveydenhuollon henkilöstön syöpäkipua koskevat yhteydenotot ohjataan HYKS:n Kipuklinikalla toimivalle Syöpäkipulinjalle.

Syöpäkipulinja

Lähteet

Suomen Syöpäpotilaat ry. Syöpäpotilaan kivun hoito. Helsinki, 2015.