Siirry suoraan sisältöön

Krooninen syöpä

Aina syöpää ei voida parantaa pysyvästi, mutta taudin leviäminen saadaan pysähtymään tai hidastumaan. Tällöin syöpä muuttuu krooniseksi. Krooninen syöpä voi edetä hyvin hitaasti tai pysyä muuttumattomana.

Parantumatonta syöpää sairastava voi elää oikealla lääkityksellä ja seurannalla syövän kanssa vuosia, jopa vuosikymmeniä.

Mikäli syöpää ei saada parannettua, voidaan siirtyä parantavista hoidoista oireita lievittäviin hoitoihin. Kroonisen syövän hoito riippuu syövän tyypistä. Usein krooninen syöpä pidetään kurissa sytostaattien, hormonihoitojen tai muiden syöpälääkkeiden, kuten uusien täsmälääkkeiden, avulla. Levinnyttä kroonista syöpää sairastava voi tarvita myös sädehoitoa.

Levinnyttä syöpää sairastavan kohdalla on hyvin tärkeä punnita huolellisesti hoidon aiheuttamat hyödyt ja haitat, koska hoito on usein pitkäaikaista ja levinnyt syöpä saattaa aiheuttaa yleiskunnon laskua. Hoidon tavoitteena ei ole hävittää kasvaimia vaan pysäyttää taudin eteneminen ja lievittää oireita. Sairautta seurataan tavallisesti 3–6 kuukauden välein.

Kroonista syöpää sairastava voi kärsiä syöpäkivusta, väsymyksestä, pahoinvoinnista sekä monesti hoitojen aiheuttamista haittavaikutuksista. Kroonista syöpää sairastava pystyy kuitenkin tavallisesti elämään normaalia elämää. Jos syöpä etenee, tarvitaan oireenmukaista hoitoa ja saattohoitoa.

Kuoleman lähestyessä

Krooninen syöpä on usein potilaalle ja läheisille henkisesti raskasta. Apua kannattaa pyytää hoitohenkilökunnalta tai Syöpäjärjestöistä. Myös vertaistuki auttaa.

Syöpäjärjestöjen vertaistuki

Lähteet

Joensuu, Heikki; Jyrkkiö, Sirkku; Kellokumpu-Lehtinen, Pirkko-Liisa; Kouri, Mauri; Roberts, Peter J. & Teppo, Lyly (toim.) (2013) Syöpätaudit. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.

Suomen Syöpäpotilaat ry. Selviytyjän matkaopas. Helsinki, 2014.

Suomen Syöpäpotilaat ry. Syöpäpotilaan kivun hoito. Helsinki, 2015.